Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nižší počet neutrofilů

Hematologie Lukáš 3.3.2020

Vážená paní doktorko / vážený pane doktore,

prosím Vás o konzultaci ohledně moznych pricin ev. upravy pretrvavajici mirne neutropenie.

Jiz radove roky se potykam se stavem ktery se symptomy odpovida castecne stavum 'vyhoreni', 'unavovemu syndromu' (ovsem teplotu mam normalni), 'syndrom pretrenovani', oblast depresivnich poruch... povsiml jsem si, ze odborna litertura na kazde tema nekdy nabada k odvraceni pozornosti od konkurencnich poruch a spise k zamereni na lecbu te o niz autor pise. byvam tedy jako laik zmaten.
V minulosti jsem byl kvuli symptomum (spise 'mene zavazne') z oblasti psychickeho zdravi v kontaktu s odborniky z teto oblasti (zcasti prinosne zkusenosti). Avsak, ponaucen o obousmerne interakci 'tzv. dusevniho a fyzickeho systemu', rad bych take vyuzil dalsi moznosti moderni somaticke mediciny, a poprosil Vas o posouzeni, zda pritezujici faktor muze byt zname probihajici onemocneni, ev. dalsi doporuceni/nasmerovani. Dale uvadim v bodech (bohuzel asi nechtene neuplne a selektivne):

Priblizne 7 let se mi bez jasne dohledatelne priciny objevuje v lab. vysledcich pocet neutrofilu ~1.5-2.5 *1e9/l. Jsem od te doby vyzyvan svym prakt. lekarem ke kontrolam v intervalu 1/4 - 1/2 roku, zamerene na parametry jatra+diff.kr.ob. Vybavuji si ze pred timto obdobim jsem prechazel mirnejsi nachlazeni/virozu (dle priznaku). Druhym pomerne stabilnim parametrem mimo normu je bilirubin v rosahu 1.5-2x horni mez normy, patrne 'po prechozene mononukleoze v minulosti nebo Gilbertuv syndrom'; (rovnez jsem se setkal s informaci, ze bezci trpivaji na zvysenou hemolyzu z duvodu castejsich silnych doslapu)
* v minulosti inf. EBV, test letos v zime na akutni prubeh neg.

* Faktory zivotniho stylu: sedave zamestnani u pocitace [veda a vyzkum], nekurak, pri psychicke rozlade strava casto z premirou jednoduchych sacharidu a tuku, nekdy nesystematicke naduzivani kofeinu, kompenzace fyzicka aktivita - drive aktivne orientacni beh, nyni spise bezny beh, kolo.

* Predloni prelecena borreliosa, (4tyd doxycyklin), zlepseni bolestivosti uponu na dolnich k. i celkove stavu unavy. Nedokazi posoudit, zda jiz v uplynulych sezonach probihala chronicky, nicmene dotycna sezona byla na klistata 'bohatsi').
[ V kontextu teto zkusenosti - zaznamenal jsem, ze pri jinem klistaty prenasenem onemocneni, Babesioze, je mj. mozna neutropenie - mohla by to byt stopa hodna naslednovani ? ]
/podotykam, ze po lecbe ATB jsem si vice ujasnil vyznam pravidelneho stravovani a prijmu vlakniny a prebiotik/

* alergie: briza, liska, travy, / leky: xados, avamys (sprej) /
* uzivane doplnky: B komplex, Horcik (citrat)
--

Mnohokrat dekuji za Vas cas a jsem s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý večer, děkuji za Váš dotaz.
Na úvod si dovolím podotknout, že syndrom vyhoření je záležitost spíše psychická. Myslím, že neutropenie s tímto nesouvisí. U EB virózy bývá přítomen spíše únavový syndrom.
U Vašeho zmíněného odběru mohla být skutečně příčinou nižšího počtu krvinek předcházející virová infekce. Při tomto typu nákazy dochází naopak ke zvýšení počtu lymfocytů.
Těžko říct, proč u Vás dochází k poklesu bílých krvinek - neutrofilů opakovaně.
Je pravda, že podle některých zdrojů může reaktivaci EB virózy provázet deprese. Vliv ale může být i opačný - při zhoršení psychického stavu dojde snáze k onemocnění .
Bylo by i zajímavé porovnat výsledky odběru že dvou různých laboratoří.
Vyšší hladina bilirubinu sama o sobě nic neznamená.
Určitě bych ve Vašem případě ohledně počtu neutrofilů doporučila konzultaci na hematologii , pokud neproběhla.
Naše běžné klíště babesiozu nepřenáší, vektorem je piják lužní, který se zatím vyskytoval na Jižní Moravě. Navíc onemocnění poškozuje především červené krvinky. Pokud tedy jsou erytrocyty v pořádku, nákaza není pravděpodobná.
K řešení Vašeho problému - pokud máte syndrom vyhoření, budou potřeba komplexní režimová opatření včetně psychoterapie.
Jestliže máte občas jen nižší hladinu neutrofilů bez obtíží, tak stačí kontroly. Samotné laboratorní nálezy se neléčí.

S pozdravem

Související dotazy

Nízký počet neutrofilů
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na význam hodnoty...
29% neutrofilů v krvi
dobrý den,ráda bych se zeptala,co znamená když má můj...
Vysoký počet bílých krvinek
Moje dvouletá dcera má světlou pleť. Proto byla již...
Zvýšený počet bílých krvinek
Dobrý den, co může znamenat, když mám v krevním obraze...
Syn 27 měsíců má dlouhodobě nižší počet bílých krvinek.
Dobrý den, naše pediatrička tvrdí, že syn 27 měsíců...
Nižší řasy?
Co znamená, že mám nižší řasy?

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nižší hemoglobin

Dobrý den, mohl bych se zeptat ohledně krevního obrazu a co může mít vliv...

Nižší hemoglobin a vyšší jaterní testy

Dobrý den, absolvovala jsem odběr krve za účelem hodnocení ne/způsobilosti...

Nižší hladina hematokritu

Dobrý den, byla jsem se synem na odběru krve ve třech a v pěti měsících....

Nižší hladina kyseliny močové a urey

Dobry den, jsem v 16 tydnu tehotenstvi. Podstoupila jsem krevni vysetreni, ktere...

Nižší hladina progesteronu v těhotenství

Dobry den, Jsem tehotna 6 tydnu a 2 dny. Presne v 6 tydnech mi brali odber...

Nižší hladina testosteronu

Dobrý den , nejedná se vyloženě o zdravotní problém ale spíš mi to znepříjemňuje...

Nižší hmotnost

Dobrý den, syn (24), přestože jí i celkem velké množství kvalitního jídla...

Nižší hodnota HGB

Dobrý den, je prosím vás znepokojivá snížená hodnota HGB -119 g/h a RBC- 3,84.mám...

Nižší hodnoty v druhém trimestru

Dobry den,prosím Vás,testy ve druhém trimesrtu mi vyšly špatně,nějaké dvě nižší...

Nižší MCV

Dobrý den, dcera (2 roky a 4 mesice), krevni obraz ma cely v poradku, jen...

Nižší porodní hmostnost

Dobrý den.Dcerka se narodila ve 36tt+6,důvod byl u mě selhávání placenty a že...

Nižší puls

Dobrý den, prosím o radu. Občas jsem si dříve změřila tepovou frekvenci, byla...

Nižší řasy?

Co znamená, že mám nižší řasy?

Nižší saturace

Vážený pane doktore, asi před týdnem jsem byla v nemocnici s bolestí lýtka,...

Nižší tělesná teplota

Dobrý, již tři týdny si sleduji tělesnou teplotu, stále mám nejvíce 35,5. Dnes...

Nižší tělesná teplota

Dobrý den, je mi 56 let a téměř celoživotně trpím pocitem chladu. Jenže v poslední...

Nižší tepová frekvence

Dobrý den, Můj problém je v tom že si posledních pár dní merim docela nízkou...

Nižší tepová frekvence po vysazení nikotinu

Krásný den, mám dotaz ohledně tlaku a pulsu. Je mi 29 let a před 6 dny jsem...

Nižší TK

Měl bych dotaz. Lékař na urologii mě předepsal lék Tamsulosin HCL Teva 0,4mg.Při...

Nižší tlak a tep

Dobrý den, paní doktorko, doma vlastním tlakoměr, který je pouze na zápěstí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Oteklá achilovka a celý kotník

Dobrý den p. Doktore. Chtěl bych se Vás zeptat na můj problém s natekou achilovkou...

Borglycerin


Antikoncepce po 45 letech věku

Dobrý den, je mi 47 let, doposud jsem brala antikoncepci Minulet na 3 cykly....

Tranzitorní ischemická ataka

Dobrý den, včera jsem nechal odvézt souseda, vykazoval známky malé mozkové...

Svědění v podpaží

Mám atopický ekzém a dlouhou dobu jsem ho měla i v podpaží, někdy jsem je měla...

Necitlivé konečky palců

Dobrý den, paní doktorko, trochu v rozpacích se na Vás obracím s dotazem ohledně...

Urologie

Dobrý den, objevila se mi na penisu v oblasti žaluda tvrdá žláza nakonci s tvrdou...

Bolest na hlavě při dotyku

Dobrý den pane doktore, prosím o odpověď na následující dotaz. Na hlavě (v...

Cukání, tepání v oblasti konečníku a varlat

Dobrý den, Již pár dní (měsíc) pociťuji cukání v oblasti konečníku a varlat....

Izoechogenní a hypoechogenní uzly

Dobrý den před 14dny mi z výsledků krve zjistili hyperfunkci štítné žlázy a...

Krvácení při ovulaci

Co to znamená krvácení při ovulaci? Děkuji

Brnění,pálení a necitlivost prstů na rukou

Moc prosím o radu jelikož si nevím rady :-( Přes mě rok brní a pálí prsty na...

Parcialní ruptura LCA i LCP

Dobrý den, je mi 32 let, donedávna jsem aktivně sportoval, před dvěmi měsíci...

Bolestivá místa na hlavě

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. V červnu se mi udělala bolestivá boulička...

Oteklé nohy od poloviny lýtka ke kotníku

Dobrý den, prosím o radu co s tím: mám nyní docela dost oteklé nohy od poloviny...

Boule v zátylku

Dobrý den, asi před týdnem jsem si nahmatal na hlavě ze zadu hlavy přímo na...

Urologie

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, příteli se na penisu objevila tvrdá jakoby...

Bolest bradavek

je mi 53 let a poslední dobou mě bolí bradavky,jako bych kojila,co je...

Nevyvíjející se plod

Dobrý den.. Dnes jsem byla na kontrole u gynekologa.. Podle data početí. Jsem...

Ložisko v prsu

Dobrý den, ráda bych konzultovala postup v následující situaci. Před dvěma měsíci...

Reklama