Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

NÚ léku

Vnitřní lékařství Radim 4.10.2017

Dobrý den,
srdečně Vás zdravím a obracím se na Vás s žádostí o pomoc ohledně užívání léku Elicea 10 mg. Nechci stále obtěžovat mého lékaře s dotazy telefonicky, neboť čekání před jeho ordinací je na půl dne a mé zaměstnání mi to neumožňuje. Proto se obracím na Vás. V příbalovém letáku jsem se dočetl, že by se lék Elicea neměl užívat při užívání omeprazolu - já užívám dlouhodobě Helicid vždy 1 tbl. ráno a také jako nežádoucí účinky jsou uvedeny otok jazyka, náhlý otok sliznic nebo obtížné polykání - v roce 2015 jsem byl hospitalizován na ORL z důvodu epiglotitidy. V části "není známo" z vedlejších účinků je také uvedeno - bolestivá erekce (priapismus) a také, mimo jiné, vypadávání vlasů. Je mi 51 let, porost hlavy mám velmi dobrý, děsí mě představa vypadávání vlasů. Uvádím z velkého množství nežádoucích účinků jen ty, ze kterých mám obavu. U klinického psychologa jsem objednán na první návštěvu na konec listopadu. Prosím, co byste mi Vy odborně doporučili vzhledem k tomu, co uvádím výše a z čeho mám obavy?
Velmi Vám děkuji za laskavost, pomoc, za Váš čas a za cenné rady nebo doporučení.
S přáním pěkného dne. Doplnění informací: ještě upřesňuji údaje, které Vám chyběly pro plnohodnotnou odpověď na lék Elicea a jeho kombinace s dalšími léky, případné nežádoucí účinky, kterých se obávám..

Elicea první týden 5 mg poté již pravidelně 10 mg 1x denně, ráno (zatím jsem nenasadil z důvodu obav na NÚ)
Helicid 20 mg 1x denně, ráno
Telmisartan/Hydrochlorothiazid 80 mg/12,5 mg (tento lék jsem neuvedl), 1x ráno
Děkuji za radu, zda mohu užívat lék Elicea společně s výše uvedenými léky a nemusím se obávat nežádoucích účinků. Helicid uzivam dlouhodobe. Kdyz vysadim pali me zaha.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, současné podávání escitalopramu s omeprazolem 30 mg jednou denně (Vy neuvádíte dávku, kterou užíváte, ale platí čím nižší dávka tím nižší vliv a interakce s ecsitalopramem) vedlo ke střednímu (zhruba 50%) vzrůstu koncentrace escitalopramu v krevní plazmě. Proto je při současném podávání Omeprazolu (Helicidu) nutná opatrnost a v závislosti na výskytu nežádoucích účinků během současné léčby těmito přípravky může být požadováno snížení dávky escitalopramu. Pokud se ale NÚ neprojeví, dávka escitalopramu i omeprazolu může být zachována a jejích současné užívání nadále pokračovat. Co se NÚ týče, každý lékový přípravek má uvedený poměrně rozsáhlý seznam NÚ, zdali se nějaký u konkrétního pacienta projeví nelze předem říct. Pokračujte v užívání léku a pokud by se cokoli z Vámi jmenovaného objevilo, kontaktujte svého psychiatra, který zváží snížení dávky či náhradu jiným lékem. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Interakce (vzájemné ovlivnění účinku) mezi Eliceou a Helicidem nehraje významnou roli. Doporučuji poradit se s lékařem, který Vám Helicid předepsal, zda je ještě nutné ho užívat každý den - přestože jde o subjektivně dobře snášený lék, v poslední době se upozorňuje na určitá rizika spojená s jeho dlouhodobým užíváním. Souvislost vypadávání vlasů s užívání Elicey není rozhodně jasná - jde o jev, který byl pouze pozorován v časovém souvislosti s nasazením Elicey, nemusí jít vůbec o příčinnou souvislosti. Totéž se týká otoku jazyka, sliznic, ztíženého polykání a bolestivého ztopoření penisu (priapismu). Naopak lze říci, že Elicea je snášena mimořádně dobře, proto bych se na Vašem místě neobával ji užívat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, chápu Vaše obavy z nežádoucích účinků (NÚ), jejich seznam je dlouhý, jako tomu ale bývá i u jiných léků. Je třeba vědět, že Elicea užívaná v dáce 10mg mívá méně často projevy NÚ, než ve vyšších dávkách, NÚ jsou obvykle mírné a přecházejí spontánně nejčastěji do 14 dnů po nasazení bez nutnosti přerušit léčbu. Léčba se nasazuje pomalu a projevy NÚ je třeba hlásit Vašemu lékaři. Nejčastějšími NÚ bývají trávicí obtíže, někdo mívá obtíže se spánkem, někdy se projeví obtíže v sexuální olasti. Bolestivá erekce a padání vlasů se téměř nevyskytují. Interakce s lékem Helicid způsobuje zvýšení hladiny Elicey v krvi a tudíž větší pravděpodobnost NÚ. Interakce s ostatními léky které užívate, jsou vzácné a spočívají ve snížení hladiny sodíku v krvi, hladinu sodíku lze kontrolovat. Pokud máte obavu z užívání léků současně, nezbývá než konzultovat lékaře, který Vám léky předepsal a domluvit se na dalším s ním. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Náhrada léku
Beru lék Coriol 25....tento lék potporuje obezitu a...
Může být vedlejším účinkem těchto léků dušnost a kašel?
Dobrý den, moje maminka má předepsaný na vysoký krevní...
Užívání arginmaxu a léků na vysoký tlak
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat,zda může manžel užívat...
Vysoký tlak a nevhodná kombinace léků
Dobrý den,paní doktorka mě lečila po SAKu v oblasti...
Tlak
Dobrý den, je mi 52 let, mám již několik let vysoký...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

NSE marker

Dobrý den, paní doktorko. Je mi 20 let a při posledním krevním obrazu mi byl...

NT

Dobrý den, můj gynekolog mi pře 13-ti dny zavedl NT (název nevím, jelikož jsem...

NT hodnota

Dobrý den v 11týdnu těhotenství jsem podstoupila screning byla mi naměřena NT...

NT hodnota

Dobrý den dneska jsem vám psala tento dotaz : vaši odpověd jsem tam také zkopírovala,já...

Nt screening

Dobry den, vcera jsem dostala vysledky z NT screeningu. Hodnoty mam: Nosni...

NÚ Codein

Dobrý den, včera jsem si vzala na noc codein s tím, že se líp vyspím se suchým...

NÚ Elicea

Dobry den, od 20.11.2017 beriem eliceu 10 mg, magnerot 2 x denne kvoli uzkosti...

NÚ Entizol

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli je vhodné na léčbu růžovku entizol lékař...

NÚ HAC

Dobrý den, svojí poslední menstruaci jsem dostala s týdenním předstihem, začala...

NÚ léčby Xareltem

Dobrý den, jsem 4 měsíce po ASK pravého kolene, přetrhané Meniskusy a Křížové...

NÚ Warfarin

Dobrý den, je mi 18 let jsem 4 týdny po plastice LCA, také jsem po operaci dostala...

Nubekula

Pekný deň. 72 ročnému pacientovi bola diagnostikovaná "oválna nubekula na úrovni...

Nucen močení po orgasmu

dobry den pane doktore. Jsem muž ve veku 16 let a mam problém, po orgasmu mam...

Nucení do jídla

Dobrý den,mám syna v 1.třídě.Na obědě vychovatelka nutí syna,aby všechno snědl...

Nucení do sexu

Dobrý den, ráda bych se poradila.. jsem s přítelem 13 let..sex by mohl mít každý...

Nucení chodit na WC

Dobrý den, je mi 15 let a asi už 2 měsíce pocťuji neustálé nucení se vyčůrat....

Nuceni ke kasli

Dobry den chtela bych se zeptat, kdyz si lakuju nehty lakem, nebo to pak stiram...

Nucení ke kašli po vyléčeném zánětu horních cest dýchacích

Dobrý den, trápí mě suchý kašel, asi před týdnem jsem léčil klasické nachlazení,...

Nucení ke kašli, kýchání, bolesti kloubů a svalů

Dobrý den, Chci se zeptat mám potíže s dušností, ne pořád jen chvílemi se...

NUCENÍ KE ZVRAENÍ

Dobrý den.Ráda by se s Vámi poradila ohledně problému mojí maminky.Je jí 56let...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zalehlé ucho

Dobrý den.mam zalehle ucho asi 3 dny.rymu jsem ani neměl a ale před tím se mi...

Tvorba modřin na rukou a na nohou

Dobry den je mi 41 let a pozoruji,ze občas se mi objeví na kůži (ruka,noha)...

Přenos streptokoka


Folikulitída a fibromky

Vystouplé znaménka? Bradavice? Nevím co by to mohlo být, ale vím že můj děda...

Uzlíky ve štítné žláze

Dobry den, chtela bych se zeptat. Pred porodem jsem se lecila asi 7 let na...

Zvětšené uzliny

Dobry den prosim o pomoc ....koncem dubna jsem byla na ockovani proti tetanu...

Prdění vagíny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat je prdění vagíny normální nebo dá se to nák...

Ostrá bolest pod prsty u nohou

Dobrý den, delší dobu mne trápí občasná ostrá bolest při chůzi pod prostředními...

Po jaké době by se projevila otrava krve?

Dobrý den , Mohu se zeptat po jaké době by se projevila otrava krve ? A...

Mamdlové kameny

dobrý den mam mandlové kameny ( hrudky ),které jdou težko ven. Jak se dá tohoto...

Gardnerella

Partnerce byla zjištěna Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum/parvum a...

Zažívací potíže

Dobrý den, dnes jsem byla na lékařském vyšetření u praktického lékaře a chci...

Genitální opar


Léčba zlomeniny hlezna

Dobrý den, chci se zeptat předpokládanou délky léčby resp. kdy budu moci chodit....

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Přenos streptokoka


Hořkost v krku

Dobrý den, už třetí den mě trápí hořkost v krku, ne, že by to bylo nějak nesnesitelné,...

RTG zubů

Dobrý den, včera jsem byla u zubaře s 12 letou dcerou a ten se jí snažila udělat...

Zúžení pochvy

Dobrý den Chtěla bych se zeptat co mám dělat když mam roztahlou pochvu delame...

Chondropatia

Dobry den, chtel bych prosim znat Vas nazor na muj vysledek z magneticke rezonancie....

Reklama
Zavřít