Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z borreliózy

Infekce Ivana 23.1.2020

Dobrý den, chtěla bych poprosit o názor specialisty. Dcera (ročník 2016) měla v červnu 2018 týden po sobě na levé noze dvě klíšťata, jedno na nártu a druhé u kotníku. Klíšťata byla myslím vyndána včas, reakce kolem místa kousnutí žádná nebyla, místa jsem sledovala a určitě by si toho všiml i někdo jiný, bylo léto a nosila sandálky, neobouvala jsem ji jen já. Celé léto neměla ani žádné chřipkové příznaky, první nachlazení přišlo až v říjnu 2018. V prosinci 2018 se ji objevil červený flek na tváři, který jsem řešila s dětskou doktorkou, která dceru poslala na alergologii, výsledky byly negativní. Zároveň s tímto flekem se objevila a taková prstencová čára kolem levého lýtka, přisuzovala jsem to také nějaké alergii a neřešila to, borelioza me v tu dobu už nenapadla, čekala jsem na výsledky alergologie. V květnu 2019 se prstencový lem objevil znovu, nyní kolem stehna, vzala jsem tedy dceru na kožní, kde nás pan doktor poslal na odběry na boreliozu, které vyšly IgG pozitivní, IgM negativní. Dětská doktorka nás tedy poslala na specializované pracoviště infekční kliniky FN Plzeň, kde byl proveden test WB se závěrem, že nález nepotvrzuje ani prodělanou nákazu a borelioza je nepravděpodobná, proto není potřeba přeléčit antibiotiky. Přikládám výsledky i lékařské zprávy. Jen doplním, že já v té době byla v 36 tt a nechtěla jsem dceru ani sebe stresovat dalšími vyšetřeními. Do teď mám však červíka v hlavě, co ty fleky způsobovalo a zda se opravdu nejednalo o boreliozu a neměla se přeléčit atb. Flek po měsíci vymizel sám a dcera si na žadné bolesti nestěžuje, přesto mám strach, že jsme něco zanedbali a boreliozu nepřeléčili a dcera bude mít problémy s boreliozou do konce života. Proto prosím o posouzení ještě jiného odborníka a případně radu, co v téhle situaci dělat. Moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Brožová

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Nemocnice Rudolfa a Stefanie, Benešov

Dobrý den milá Ivano, provedené vyšetření metodou Western blot je dosti přesné a citlivé, bylo doplněno po levnější, základnější a tedy méně citlivé metodě ELISA, protože při tomto byly pozitivní nějaké protilátky, avšak ne specifické, tzn. že tyto protilátky nesvědčí s jistotou pro borreliovou infekci, dle doplněného WB potom rovněž chybělo prokázání specifických, průkazných protilátek proti této infekci. Myslím, že můžete být v klidu, vyšetření proběhlo tak, jak mělo. Dle Vašeho přání předám dotaz ještě lékaři specialistovi.
Ať se Vám daří

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Podle přiložených výsledků se o boreliózu nejedná. Pozitivita IgG protilátek v sérologii je nespecifická a Western blot ji nepotvrdil. Ani na přiložených fotografiích nevidím známky kožních projevů boreliózy.

Související dotazy

Přeléčení borreliózy
Dobrý den, 04/2011 mi byla přeléčena antibiotikem Doxybene...
Obavy, obavy...
Mám na levém varleti delší žílu o průměru asi 1 až...
Obavy
Dobrý večer.. Je pravda, že já už prošla více vyšetřeními,...
Obavy...
Dobrý den, před 9-11 hodinami sem měl pohlavní styk...
Obavy
Dobrý den potřebovala bych velmi nutně vědět, jestli...
Obava
Zdravím mám obavu z pohlavní nemoci nevím jak to popsat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z ALS

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Před třemi týdny jsem prodělala svůj...

Obava z ALS

Dobrý den, před třemi týdny jsem prodělala svůj první tetanický záchvat....

Obava z ALS

Dobrý den, moje problemy zacaly v cervenci na rockovem festivale, kde jsem sel...

Obava z Alzheimerovy choroby

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně potíží. Od loňska se léčím na psychiatrii....

Obava z atrofie svalu

Dobrý den, můj dotaz pramení z přehnané úzkosti, ale rád bych měl ujištění....

Obava z autismu

Dobrý den, mám syna, který bude mít teď 17mesicu doposud ale na nic neukazuje....

Obava z autismu

Dobry den chtela bych se zeptat na mou dcerku .Jsou ji dva roky a pet měsíců.na...

Obava z boreliózy

Dobrý večer, udělaly se mi na lýtku 2 fleky, jeden větší, průměr asi 1 cm na...

Obava z boreliózy a encefalitidy


Obava z borrelie

Dobry den,pred tremi tydny jsem si vytahla kliste na noze,viz foto,a dnes jsem...

Obava z condylomat

Dobry den, prosim o radu. Mam dojem, ze se mi vyskytla kondylomata. Myslim ze...

Obava z cystické fibrozy


Obava z deprese


Obava z epilepsie


Obava z HIV

Dobrý den, před zhruba 4-6 týdny jsem provozoval nechráněný orální sex (pasivní)...

Obava z HIV


Obava z HIV


Obava z HIV

Dobrý den, poslední měsíc pro mě byl velmi náročný a občas jsem dělal velké...

Obava z HIV


Obava z HIV


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Váček pod mrtvým zubem

Dobrý den, udělal se mi zánět pod zubem (váček). Jednalo se již o mrtvý zub....

Nechráněný styk

Dobrý den, omlouvám se za svůj dotaz, který není adekvátní k mému věku, ale...

Zvýšené ASLO

Dobrý deň, Prosím Vás o radu ohľadne zvýšeného ASLO. Syn ( 15 rokov) mal kožný...

Růžová moč

Dobrý den, chtěl bych požádat prosím o radu. Včera asi kolem desáté večer, když...

Klacid a nevhodné potraviny


Zapáchající větry

dobrý večer p. doktorko potřebuji jenom poradit nikdo není mi totiž schopen...

Přemnožené laktobacily

Dobrý den, je mi 20 a nedávno mi na gynekologii zjistili přemnožené laktobacily....

Předávkování léky

Kamarádka brečela a potom se naládovala něčím na hlavu a zapila to asi půl litrem...

Sraženina po vytržení zubu není v ráně

Dobrý večer, Dnes v poledne mi byl vytržen horní zub. Doktorka mě poučila o...

Citlivé a tvrdší varle

Dobrý den, je mi 15 let a před cca měsícem jsem byl na chirurgii s tvrdším varletem,...

Praskliny na konečníku

Dobrý den, mám praskliny na konečníku, které svědí a při stolici pálí a bolí,...

Opakované infekce močových cest, strach z biopsie močového měchýře

Tak jako předchozí pacientka mám opakované záněty močových cest. Nyní jsem přeléčená...

Oko zalité krví

Dobrý den! V pondělí ráno manželka zjistila, že má bělmo levého oka zalité...

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce


ECHO srdce

Dobrý den, pred par dny jsem byla na echu srdce. vysledkum ale moc nerozumim....

Marihuana a její detekce

Dobrý den mám mít testy na marihuanu měla sem ji naposled a po prvé před cca...

Bolest pravého třísla

Dobrý den, jsem týden po laparoskopické operaci slepého střeva. Stále mě bolí...

Možnost otěhotnění 2 dny před menstruací

Dobrý den. S partnerem jsem měla pohlavní styk 2 dny před očekávanou menstruací...

Vyrážka na obličeji u miminka

Dobrý den, chtela bych vas poprosit o radu. Mam dvoumesicni miminko narozeno...

Zvětšené lymfatické uzliny


Reklama
Zavřít