Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava z možných komplikací kolonoskopie

Trávení Michaela 13.8.2019

Dobrý den,
Je mi 22 let a už to bude půl roku co mě trápí časté průjmy a pichani v levém podbřišku. Podstoupila jsem gastroskopii tam vše v pořádku, mám ale podstoupit ještě kolonoskopii, ale mám z ní hrozny strach na internetu jsem se dočetla, že při ni muže dojít k protržení střevní stěny. Chci se tedy zeptat je to časté taková komplikace ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Michaelo, pokud Vaši lékaři usuzují, že kolonoskopii potřebujte, tak u Vás očekávaný výsledek vyšetření převažuje nad možnými riziky a nemusíte se toho obávat. Lépe se na internetu neděsit možnými komplikacemi, protože skutečně nejsou časté; podobné případy se sice mohou vyskytnout, nicméně se to stává spíše u starších pacientů, kteří mají křehkou stěnu střeva, kde je například nějaké zúžení, zánět či projev nemoci. Vyšetření je běžně prováděné zkušenými lékaři a výskyt proděravění, ale i jiných komplikací, je opravdu velmi zřídkavý, navíc pokud k nějakému problému dojde, dá se řešit. K vyšetření požádejte kolonoskopujícího lékaře o lék na zklidnění, který Vám pomůže zvládnout obavu a zmírní případné nepříjemné pocity, které vyšetření mohou provázet. Samotné vyšetření se provádí tak, že se vleže na boku konečníkem zavede ohebná tenká hadička, kterou lze prohlédnout střevo a odebírat vzorky tkáně. Střevo se nafukuje, aby se dalo dobře prohlédnout. Hadičkou je natahováno, což může být vnímáno jako nepříjemné, někdy bolestivé. Proto se podává analgosedace. 80% pacientů vyšetření pak skoro nevnímá, spíše jen jako tlak či tah v oblasti břicha. Jen asi 1-2% pacientů vyšetření vnímá jako vysloveně nepříjemné či bolestivé. V takovém případě jej lze udělat v celkové narkóze. Po kolonoskopii budete několik hodin ležet na dospávacím pokoji. Domů jeďte v doprovodu a neřiďte kvůli účinkům léků na zklidnění. Po kolonoskopii se bude střevo vracet do původní polohy a bude odcházet plyn, který byl do střeva nafouknutý. Můžete pociťovat pobolívání či tlak v břiše a pár dní může trvat, než bude stolice taková jako obvykle. Pokud byste měla pochybnosti nebo nějaké další dotazy, proberte vše ještě s lékařem, který Vám bude kolonoskopii dělat. Přeji Vám, aby vyšetření proběhlo co nejlépe a abyste se brzy zbavila svých potíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Kolonoskopie
Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii,...
Kolonoskopie v celkové anestezii
Dobrý den, prosím Vás o radu. V pondělí v 10h bych...
Kolonoskopie
Dobrý den, je mi 55 let, a při preventivním testu...
Výsledek kolonoskopie
Dobrý den, mohu se zeptat zda jsem v pořádku po kolonoskopii?...
Pozitivní OK, indikace kolonoskopie
Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z koloskopie

Dobrý den, při preventivní kontrole mi lékař sdělil, že mi vyšel lehce pozitivní...

Obava z kondomu?

Dobrý den, mám nového přítele, teprve se sexuálně sžíváme a objevil se problém. Jde...

Obava z leukemie


Obava z leukémie


Obava z listerie


Obava z maligního melanomu


Obava z mozkového aneurysmatu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může praktický lékař napsat doporučení...

Obava z možné nákazy infekčními žloutenkami

Dobrý den, omlouvám se, že píši již po druhé, ale přijde mi, že má otázka nebyla...

Obava z možné infekce dítěte

Dobry den. Chci se zeptat. Dnes jsem synkovi 4 mes. Strihala nehty. Pak jsem...

Obava z možného infarktu

Dobry den, mam uz asi dva mesice bolest mezi lopatkami spis k leve strane a...

Obava z nádorového onemocnění

Dobrý den, chci se zeptat, zda nevíte co by to mohlo být(viz. foto). Je mi...

Obava z nádoru kůže u mladistvého

Dobrý den před cca měsícem jsem si strhnul výrustek který připomínal roh. a...

Obava z nádoru mozku

dobrý den, Už me par tydnu trapi Strach z nadoru na mozku chtěl bych se...

Obava z nádoru varlat

Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz - vím že je normální, když je jedno varle...

Obava z nádoru- aktuálně slinivka


Obava z nádoru- nyní slinivka


Obava z nakazy

Dobry den. Navstivil jsem eroticke masaze. Nedoslo k pohlavnimu styku ani k...

Obava z nákazy

Dobrý den, mám poněkud zvláštní dotaz. Měl jsem dnes důležité focení v práci...

Obava z nákazy meningokokem

Dobrý den, vím, že máte spousty dotazů,ale jedná o velmi akutní problém. Moc...

Obava z nákazy od psa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je možnost že by jsem se mohla nakazit...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Alkohol a zvýšené jaterní testy


Běh s artrozou kyčle III. stupně?

Dobrý den pane doktore, prosím o zodpovězení dotazu, zda mohu (i přes bolest)...

Nehojící se rána

Dobrý den mám dotaz. Asi před 2 měsíci jsem si obalil koleno obrazem hodně napustenym...

Ortéza místo sádry

Dobrý den, před týdnem jsem si způsobil frakturu MTT 2,3,4 a dostal jsem plastovou...

Namožený sval

Dobrý den, poprosil bych Vás poradit, při fotbale jsem si namohl (nejspíše)...

Epilepsie a drogy

Dobrý den, je mi 28 let a zhruba 12-13 let se léčím s epilepsií (ložisková...

Zápach z pochvy

Dobrý den, poslední dobou me dost obtěžuje poševní zápach jakoby po spermatu,někdy...

Problém s vyvrchlením

Dobry den . Mam problem s vyvrcholenim , bouzel kdyz mne partnerka dela rukou...

Léčba artrózy Znojmo

Dobrý den, mám artrozu kolene II. stupně. Chtěl bych zkusit léčbu novou metodou...

Bolest ramenního kloubu a často ztuhnutá šíje

Dobrý den pane doktore, mám na Vás rovnou dva dotazy. Můj první problém se...

Složení spermatu


Bolest špičky jazyka

Dobrý den, před pár dny mě vždy večer začne bolet špička jazyka. Nevíte čím...

Problém s penisem

Dobrý den, chci se zeptat. Asi v polovině penisu na pravé straně ze spodu mám...

Paleni pochvy v tehotenstvi

Dobry den, pane doktore, dekuji vam za zodpovezeni dotazu ohledne streptokoka....

Lék Apo Ome

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Byla mi diagnostikována brániční kýla. Denně...

Zvysena teplota,pocit nafoukleho bricha,prujmy,celkova unava

Dobry den,jiz pres tri tydny mam zvysene teploty mezi 37 a 37,5.zacalo to dnem,kdy...

Křeče a plynatost


Alkohol a Ibalgin


Očkování pl. neštovice, prevenar13

Dobrý den, dcera byla očkována Prevenarem 7 ve třech dávkách do půl roku věku,...

Léčba vysokého tlaku

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a v návaznosti na mé předešlé dotazy ohledně...

Reklama
Zavřít