Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Obava z nákazy meningokokem

Veronika 13.12.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, vím, že máte spousty dotazů,ale jedná o velmi akutní problém. Moc moc prosím o brzkou odpověď...
Asi týden jsem se necítila vůbec dobře - hustá, hlenovitá rýma,bolesti na hrudi,kašel a obrovské bolesti v krku, příšerná únava. Po týdnu všemožného léčení bez úspěchu jsem navštívila lékařku, která mi nasadila běžnou léčbu na virózu,crp jsem měla nízké.Můj stav se ale horšil a na další kontrole po týdnu mi bylo sděleno, že mi našli meningokoka a musí mi nasadit penicilin na 10 dní. Vzhledem k tomu, že mi na nákazu meningokokem zemřel ve 26letech bratranec,hrozně jsem se vyděsila. Pokud jsem to pochopila ze zdrojů na internetu správně, meningokok se mi nedostal do krve, takže se nejedná o akutní stav,ale mám lehký průběh-zánět nosohltanu? Jedná se ale o velmi agresivní bakterii a já mám dva pětileté syny a panicky se bojím, že jsem je mohla nakazit (momentálně nosím roušku,ale předtím jsem tak moc opatrná nebyla), nebo ještě můžu? Měla bych kontaktovat jejich dětskou lékařku a preventivně jim udělat odběry? Jak dlouho jsem byla a budu přenašečem? Můžou z bakterie, kterou bych na ně mohla přenést mít meningitidu, sepsi?
Moc a moc vám děkuji za odpověď! Jsem zoufalá. Paní doktorka mi na možnou nákazu dětí řekla, že samozřejmě je nakazit můžu a nic víc... Ještě jednou děkuji za odpověď!

Odpovídá:

MUDr. Barbora Bačová


Veroniko, bohužel neuvádíte, kde Vám toho meningokoka našli, bylo to ve výtěru z nosohltanu? Pokud lékař provede výtěr z nosohltanu (krku, mandlí) a je nalezen meningokok, není to ještě žádná tragédie. Meningokok může být součástí běžných nálezů v této oblasti. Meningokok je přítomen v nosohltanu dokonce u 10 - 15 % mladých lidí, pokud je tam delší dobu, je tento stav označován jako nosičství. Avšak právě lidé, kteří jsou nosiči, onemocní vzácně. Většina bakterií u nosičů totiž nemá schopnost vyvolat těžká nebo smrtelná onemocnění. Je otázkou, zda Vaše potíže souvisí s přítomností meningokoka v nosohltanu, nebo se při nízkém CRP jedná jen o vedlejší nález. Každopádně předepsaná antibiotika využívejte tak, jak Vám byla předepsána. Děti jste samozřejmě nakazit mohla, vzhledem k tomu, že spolu trávíte spoustu času, znova ale opakuji, že ty bakterie, které jsou přítomny v nosohltanu, závažná onemocnění nevyvolávají. Pokud jsou děti bez příznaků, není třeba činit žádná speciální opatření. V případě obtíží návštivte pediatra případně o víkendu pohotovosti a sdělte lékaři anabázi s Vaším meningokokem. I vzhledem k tomu, že již máte v rodině umrtí v souvislosti s meningokokovým onemocněním a jste si tedy vědoma závažnosti takové infekce, doporučuji nechat obě děti očkovat a to proti typu B i C, které se v našich podmínkách vyskutují nejčastěji. Proti typu B je relativně nově k dispozici vakcína Bexsero, cena je zhruba 3000 za dávku, očkuje se ve dvou dávkách. Typ C je obsažen například ve vakcíně Nimenrix, jejíž cena se pohybuje kolem 1700, očkuje se 1 dávka. Poraďte se s Vaším pediatrem. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Související dotazy

Obavy z nákazy
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem požádat o radu:...
Obava z nakazy
Dobry den. Navstivil jsem eroticke masaze. Nedoslo...
Očkování meningokokem a dotaz na uzliny
Dobrý den, prosím vás je mi 18 let, očkování meningokokem...
Riziko nákazy?
Dobrý den, jsem v 24tt a měla bych 2 dotazy na riziko...
Nebezpečí nákazy
Já bych se chtěl zeptat, které nemoci můžu chytit kromě...
Obavy, obavy...
Mám na levém varleti delší žílu o průměru asi 1 až...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava z leukémie


Obava z leukemie


Obava z listerie


Obava z maligního melanomu


Obava z možné infekce dítěte

Dobry den. Chci se zeptat. Dnes jsem synkovi 4 mes. Strihala nehty. Pak jsem...

Obava z možného infarktu

Dobry den, mam uz asi dva mesice bolest mezi lopatkami spis k leve strane a...

Obava z nádorového onemocnění

Dobrý den, chci se zeptat, zda nevíte co by to mohlo být(viz. foto). Je mi...

Obava z nádoru kůže u mladistvého

Dobrý den před cca měsícem jsem si strhnul výrustek který připomínal roh. a...

Obava z nádoru varlat

Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz - vím že je normální, když je jedno varle...

Obava z nakazy

Dobry den. Navstivil jsem eroticke masaze. Nedoslo k pohlavnimu styku ani k...

Obava z nákazy od psa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká je možnost že by jsem se mohla nakazit...

Obava z nakažení HIV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu být nakažena virem HIV a neprojeví...

Obava z nakažení virem HIV

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu. Možná mám zbytečné obavy, ale přesto...

Obava z narkózy

Dobrý den, mé babičce (71 let) sdělila gynekoložka, že má sliznici 9mm a že...

Obava z nemoci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat. Beru antikoncepci už asi rok...

Obava z neuritidy optiku

Dobrý den ... vopred pisem ze som medicka a obcas veci co sa ucíme vstahujem...

Obava z otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné otěhotnět když jsme měli nechráněný...

Obava z otěhotnění

Dobrý den pane doktore, je mi 16 let asi před týdnem jsem poprvé spala se svým...

Obava z otěhotnění

Dobry den, zvracela jsem den,kdyz jsem 14.tou tabletku z platicka, asi hodinu...

Obava z otěhotnění

Dobry den, chtěla jsem se zeptat zapomněla jsem si v pondělí vzít poslední pilulku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

"Lupání" křupání za krkem, krční páteř


Bolest a zvětšování objemu břicha

Debry den. 5let jsem po operaci zlucniku a ted asi 3 mesice mam nafoukle bricho....

Elasticka ligatura fistuly

Jsem neco pres 2 mesice po operaci perinealni fistule, zakrok byl resen elastickou...

Azbestové desky

Dobrý den, na chatě máme okolo kamen azbestové desky. Mám strach, že jsou pro...

Bolest kyčlí

Dobrý den, Vše se začalo po třetím porodu pomalu stupňovat, holce nejmladší...

Ochablé svalstvo

Dobrý den, nevím jestli se obracím na správného odborníka, ale můj tatínek...

Poukaz na brýle a výměna skel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho platí poukaz na brýle od očního...

Alkohol a normix


Tlak v uších

Tlak v hlavě a uších Dobrý den pane doktore nebo paní doktorko. Už měsíc...

Svědivá vyrážka


Necitlivost a brnění palce u nohy

Dobrý den, před týdnem jsem byla na inventuře a celý den jsem prostála a proklečela....

Utržený prsní sval

Dobrý den, mám velkou prosbu o radu. Nejlépe pokud nám můžete doporučit konkrétního...

KET a magneticka rezonance

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem po neúspěšných IUI a jednou po IVF....

Dvojité vidění, všechna vyšetření bez nálezu příčiny

Dobrý den, asi před dvanacti dny jsem ta no vstal a zjistil jsem ze blbe zaostruji...

Mám kotník stále trochu oteklý

Dobrý den. Před třemi týdny jsem hrál fotbal a protihráč mě kopl do kotníku....

Tlak v hlavě, hučení v uších, únava

Dobrý den, mám takový problém. Už nějakou dobu u sebe pozoruji několik příznaků-...

Bolesti zad

bolest v zádech pod levou lopatkou, mezi žebry, při otočení doleva a při pohybu...

Mezera mezi zuby

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se lze zbavit mezery mezi zuby jinak...

Antidepresiva

Dobry den, beru Itakem 11 tydnu a pri potizich Rivotril, ale uz jsem si ho nemusela...

Řitní trhlina

Dobrý den pane doktore mám velké problémy s řitní trhlinou byla jsem dnes ráno...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×