Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Občasné průjmy, lze dlouhodobě užívat Imodium?

Trávení Barbora 28.5.2018

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli můžu užívat Imodium i dlouhodobě. Už delší dobu mě trápí průjmy,byla jsem i na vyšetření střev a vše bylo ok.pak mě byla ale nalezena alergie na ml.bílkovinu,snažím se tedy držet na ni dietu,no občas to poruším.jde spíše o to,že když někam cestuji,nebo je nějaký stres mám z toho průjem a řeším to tak,že jsem si začala tak před necelýma 2rokama brát na to Imodium a to tak,že třeba si vezmu dva za ráz jednou týdně,protože skoro vždy každý týden někam jedu.Když nikam necestuji,tak mám měsíc klid a nepotřebuji si prášek brát.Nejraději bych to nebrala,ale ten strach,že mě to někde chytne po cestě,mě vždy způsobí,že ten průjem dostanu a stejně si ten prášek musím vzít:-( může se mě něco stát se střevama když to tak dlouho užívám? děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, Imodium je samozřejmě lepší dlouhodobě neužívat. Pokud to není možné, lze jej užít občasně, 1-2 tobolky.
Potíže zhoršuje i strach (či úzkost), proto by bylo vhodné pracovat i s psychickou stránkou (toto lze probrat např. s psychologem).
Určitě vynechte mléčné výrobky, pokud u Vás byla prokázána alergie.
Váš dotaz předám ještě i specialistovi, aby se k problematice také vyjádřil. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, Imodium se obvykle používá po krátký čas k léčbě akutního průjmu, pokud lékař neurčí jinak. Někdy se dává po delší období, ale pak by mělo předcházet důkladné vyšetření a používání Imodia by mělo být doporučené a schválené lékařem. Je třeba vyloučit mikrobiální a jiné zánety ve střevě, potíže s průchodností střev a další. Věřím, že tato vyšetření u Vás proběhla a tudíž by občasné užití Imodia mělo být u Vás bez rizik, ale i tak se o užívání Imodia způsobem, kterým to děláte, poraďte s gastroenterologem.
Pokud máte alergii na mléčnou bílkovinu, která se projevovala průjmy, pak je řešením Vašich potíží zejména dieta. Čtěte složení potravin a měla byste být v pořádku. Jak již zřejmě víte, mléčná složka se vyskytuje nejen v mléčných výrobcích, ale například ve většině margarínů, sušenek, uzeninách atd.. Je třeba být důsledná.
Průjmy samozřejmě zhoršuje psychika a není nezvyklé, že obava z nepříjmených trávicích obtíží sama o sobě průjem spustí. Místo užívání Imodia můžete zkusit aktivní uhlí nebo Smectu nějaký čas před cestou, můžete si před cestováním zkusit vzít na uklidnění nějaký přírodní preparát (homeoptický Sedatif, bylinkový čaj, sirup NovoPassit apod..) a samozřejmě opět dodržet dietu. Od obav z průjmů Vám mohou pomoci rovněž různé techniky relaxace a také psychoterapeutikcé postupy. Pokud by to nebylo dostačující, poraďte se se svým gastroenterologem či praktickým lékařem. Je možné, že máte příznaky dráždivého tračníku, které lze řešit, existují na ně také léčiva na lékařský předpis (například Duspatalin).
S pozdarevm MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nejasné průjmy
Dobrý den, již 4 měsíce mě trápí prujmy i několikrát...
Dlouhodobé průjmy
Dobrý den, můj problém spočíva v tom, že jsem měla...
Imodium
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat, jak často mohu preventivně...
Zácpa
Dobrý den, vážená poradno, na běhavku ze studijního...
Dolní syspeptický syndrom
Dobrý den, Je mi 21let od 16let trpím dolním dyspeptickým...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Občasné píchání okolo pupíku

Dobry den,je mi 20 let a pracuji jako brigadnice v obchode, kde nosim obcas...

Občasné píchání pod žebry v návaznosti na IVF?

Dobrý den,předem se omlouvám za obšírný dotaz.Nevím jak jednoduše bych ho vysvětlila.Již...

Občasné píchání v pravém podbříšku

Dobrý den, už nějakou dobu mě občas píchá v pravém podbříšku. Trvá to vždy jen...

Občasné píchání v pravém podbříšku

Dobrý den. Píchá mě v pravém podbříšku. Není to bolest, která se nedá vydržet,...

Občasné píchnutí v klenbě chodidla

Dobrý den, už přibližně rok mě občas (jednou týdně) bodne v levé noze v klenbě....

Občasné pískání v uších

Dobrý den, chci se zeptat jestli je normální občasné pískání v uších. Nevím...

Občasné pocity hladu

Dobrý den, od nového roku jsem začal jíst zdravě. Vyřadil jsem cukr, pečivo...

Občasné podráždění konečníku


Občasné průjmy

Dobrýden. Ctěla bych se zeptat, mám očasné průjmy. Ale ne , že bych běhala...

Občasné průjmy po jídle

Dobry den. Občas mě trápí průjmy po jídle , vždy ale po něčem jiném, je to tak...

Občasné přeskakování srdce

Dobrý den, občas mě trápí přeskakování a bušení srdce hlavně když jsem ve...

Občasné přeskočení srdce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co by mohlo být, když mi občas divně bije...

Občasné rozmazané vidění a řezání očí

Dobrý den, mám takový zapeklitý problém. Občas mám období (ale i několika týdnů)...

Občasné selhání erekce

Dobry den, s pritrlkyni jsme meli nekolik krizi pri sexu. Na zacatku pri pokusu...

Občasné sípání

Dobrý den, mám již takový problém, od března tohoto roku, kdy se mi zhoršila...

Občasné srdeční potíže

Dobrý den, chtěl bych se Vás dotázat ohledně mého trvajícího problému. Poslední...

Občasné stavy smrkání krve

Dobrý den, je mi skoro 17 a mám teď ráno občasné stavy, kdy smrkám slabounce...

Občasné svědění

Dobrý den, nedávno jsem měla mykózu kterou jsem vyléčila pomocí krému Canesten....

Občasné svědění kolem konečníku

Dobrý den.Začátkem letošní zimy mě začalo svědit,lehce pálit v oblasti konečníku.Kůže...

Občasné svědění konečníku

Dobrý den.Vloni v květnu jsem byla poprvé na gynekologii a lékař mě vyšetřoval...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Slabost, zvracení po sexu

Dobry den, jíz zhruba mesic pravidelně po každém sexu s partnerem je mi slabo...

Bolest zubů

Dobrý den! Cca.před čtyřmi týdny mě začalo při žvýkání pobolívat na levém horním...

Hemoroidy

Dobrý den,včera v chirurgické ambulanci pro krvácivost z konečníku,nalezeny...

Bolest žaludku v noci


Bolest pod hrudníkem

Dobrý den paní Doktorko, mám na vás dotaz, trápí mě bolest pod hrudníkem...

Nevolnost po malém množství alkoholu


40° horečka bez jiných příznaků

Dobrý den máme devíti měsíční holčičku která má už 5 dní a 40 ti stupňové horečky...

Problémy s močením

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda je normální, když se nemůžu...

Bolest a otok dásní a jazyka


Bolesti zad

Dobrý den už 2 týdny mě boli záda u krku na levé straně je to paliva a ostra...

Nález v likrovu

Dobrý den, v lékařské zprávě z lumbalni punkce bylo toto V likvoru bez syntézy...

Bolesti kloubů

Dobrý den, po porodu mě začaly pobolívat klouby( je to asi rok a půl ), hlavně...

Furolin a alkohol


Noční neklid

Dobrý den měla bych takový dotaz s pritel spolu bydlíme asi 3 mesice šli jsme...

Zlomenina acetabula

Vážený pane doktore, asi před měsícem jsem měla dopravní nehodu a došlo ke zlomenině...

Špatná pleť a návaly horka u chlapce se špatnou funkcí štítné žlázy

U našeho syna vše začalo tím, že měl asi od 7 let neustále zhoršenou kvalitu...

Zbarvení rukou

Dobry den, asi pred tyzdnom sa mi na rukach v oblasti klbov objavili tmavsie...

Bolest žaludku

Dobrý den Už pár let me trápí bolest žaludku a nafouknutí břicha. .mám to zhruba...

Mokvající rána po tetování

Dobrý den, pane doktore mám problém, před týdnem sem si nechala udělat tetování...

Zhoršení příznaků po léčbě leiomyosarkomu čelisti

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Jsem čtyři a půl roku po leyosarkomu horní čelisti.Operace...

Reklama
Zavřít