Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování koronavirus

Očkování Jarmila 13.4.2021

Dobrý den moc se omlouvám že obtěžuji mám dotaz nevím jestli mi na něj budete ochotni odpovědět. Letos to bude 7 let co jsem prodělala rakovinu prsu bylo mi 49 let - celé prso mi bylo odebráno i uzliny v podpaždí má tam velikou jizvu. Od té doby užívám hormonální lék egistrozol - každého půl roku roku na kontrolu na onkologii ohledně krve onkomarkerů jater atd. Ještě každý rok chodím na mamograf a sona prsa a jizvy. Bohužel na onkologii chodím k panu primáři, ale bohužel není moc milý vstřícný a docela se ho bojím na něco zeptat, už několikrát jsem zažila, že měl několik incidentů s pacienty a jejich rodinnými příslušníky dokonce jsem byla svědkem jak na pana primáře přímo do ordinace vběhl manžel pacientky nevím ale moc se na pan primáře zlobil ohledně chování. No je to těžký. Dneska jsem byla na kontrole na onkologii bála a tak opatrně jsem se ptala pana primáře na očkování proti covidu, tak mi řekl, že co jsme měli rakovinu a lidé důchodové věku máme přednostní očkování- kvůli tomu, že máme slabou imunitu. Já mám invalidní důchod tak moc nikam nechodí jenom nakupovat jinak jsem doma. Jde o to že já se očkování bojím kvůli vedlejším účinkům, nevím co mi to s tělem udělá bojím se aby mi to v těle nerozbouřilo rakovinu a nevrátila se mi. Ptala jsem se na to pana primáře a on mě dost nepříjemně usadil byla jsem v šoku a stále na to musím myslet nevím koho bych se zeptala aby mi poradil, nejhorší, je, že ta vakcína není 100% vyzkoušená bojím aby se mi po očkování nevrátila rakovina. Myslela jsem, že mi pna primář poradí, ale bohužel ještě mi vynadal jsem z toho neštastná nevím co mám dělat poradíte mi? Prosím.

1. Doplňující dotaz dne 14.4: Víte já se bojím vrácení rakoviny z toho důvodu, že moje maminka měla také rakovinu prsu sice o 11 let déle než já až v 60 letech ale bohužel se jí rakovina vrátila- a měla metastáze v játrech a v kostech, proto se bojím nevím co to očkování může způsobit. Stále čtu samé negativní věci tak prostě bojím. chtěla jsem se právě poradit přímo s onkologem, když ten můj nechce mi nic říci já se ho vlastně bojím hned se chová nepříjemně já to nemyslím špatně jen chci pravdu.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

očkování se jistě bát nemusíte, rakovinu to nijakým způsobem nemůže ani spustit, ani znovu rozbouřit. Právě naopak, protože jste ohroženou skupinou lidí s potenciálně nižší imunitou, po závažném onemocnění, tak je pro Vás očkování vhodné přednostně, aby jste byla proti koronaviru co nejdříve chráněná. Mnohem větší riziko pro Vás totož plyne z onemocnění koronavirem samotným, neboť byste mohla mít těžký průběh či dokonce fatální.
Čili závěrem lze říci, že očkování je u Vás jistě vhodné. Mnohem větší rizika plynou z onemocnění koronavirem nežli ze samotného očkování. Vakcíny jsou kvalitní a účinné. A dá se říci, že čím je člověk "nemocnější" (čím má více závažných onemocnění), tím více je pro něj očkování vhodné, právě protože rizika z onemocnění koronavirem jako takovým jsou mnohem horší.
Konečné rozhodnutí je však samozřejmě na Vás, očkování je dobrovolné.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Adéla Korandová

Specializace: Onkologie Pracoviště: FN Motol

Dobrý podvečer Jarmilo. Jako onkolog Vám očkování doporučuji. Hormonální léčba sice nemá vliv na Váš imunitní systém ani to, že jste prodělala operaci před 7 lety by nemělo mít vliv na Váš imunitní systém, ale principem očkování proti COVID-19 je dosáhnout určité proočkovanosti celé populace, tudíž bych doporučila využít šanci, jakou máte a to nechat se očkovat přednostně, než na Vás jako na občana ČR dojde tak zvaně řada. Bohužel zkušenost z nemocnic z posledních měsíců hovoří jasně a to tak, že není zcela jasně dopředu předpověditelné, kdo bude a kdo nebude mít těžký průběh koronavirozy, na jednotkách intenzivní péče s těžkým průběhem neleží pouze pacienti s mnoha dalšími chorobami, ale do té doby zdraví, mladí jedinci. Vakcíny obecně nemají 100% účinnost, vždy je zde určitá pravděpodobnost, že u někoho nebudou účinné, nicméně je to v tuto chvíli asi ta nejlepší obrana proti případnému těžkému průběhu. Ano, vakcína Vás neochrání na 100% a také nezaručí to, že koronavirus nechytnete ale může Vám zaručit to, že s největší pravděpodobností nebudete mít vážný průběh. Je to podobné, jako např. očkování proti chřipce - v tomto smyslu. A nabízí se zde další příklad - nyní užíváte hormonální léčbu, dlouhodobě, jakoby zajišťovací, aby se Vám rakovina nevrátila - ani toto ale není 100%, hormonální léčba je jistě správná, ale nabízí Vám pouze to, že nejlepším možným způsobem se snaží zabránit návratu rakoviny prsu, nic Vám ale nezaručuje. Myslím, že se nemusíte obávat návratu rakoviny na základě očkování, riziko, že se Vám nádor vrátí prostě je a proto užíváte hormonální léčbu, s očkováním toto nemá nic společného. Chápu Vaše obavy z vedlejších nežádoucích účinků po vakcinaci, především když téměř neslyšíme v médiích o pozitivních účincích vakcín ale pouze negativa. Doporučuji tedy projít důvěryhodné zdroje (např. stránky ministerstva zdravotnictví, kde jsou nejčastější otázky stran očkování a odkazy přímo na vakcíny), ale ruku na srdce, kdybyste nevěděla nic moc o hormonální léčbě a o tom, jak moc důležitá je a podívala se pouze do příbalového letáku na nežádoucí a vedlejší účinky - užívala byste tento lék? Tím chci říci, že není léku bez vedlejšího účinku ale vždy je nutné porovnat přínos a riziko, které podstupujeme, ať již tím, že lék užíváme či nikoliv. I běžně v lékárně dostupné léky, které si může každý koupit bez předpisu lékaře, obsahují široké informace o nežádoucích účincích a někdy i překvapivě dosti závažných. A jak už bylo řečeno - riziko závažného vedlejšího účinku vakcíny je daleko menší než to, že koronavirus dostanete a budete mít závažný průběh. Konečné rozhodnutí je na Vás. Tak přeji čistou a klidnou mysl při rozhodování, a ať se rozhodnete jakkoliv věřím, že to bude správně. Mějte se moc hezky.

Související dotazy

Očkování a koronavirus
Dobry den, mám jít na povinné očkování (hexa 2 dávka)...
Očkování koronavirus
Dobrý den, po autonehodě v r.1998 mi byla odstraněna...
Očkování
Dobrý den, mohu se informovat k očkování. V letech...
Očkování
Dobrý den, Narodil se nám prcek (11dni) a stojíme...
Očkování
Dobrý den, byli jsme včera na roční prohlídce a zároven...
Očkování
před dvěma dny jsem byla na první vakcíně očkování...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování klíšť. encefalitis

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě. V...

Očkování klíštová encefalitida - dospělá osoba

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda užívání léku Trittico + občas Hypnogen...

Očkování Klíštovou encefalitidou a kojení

Dobrý den, před dvěma dny jsem se nechala očkovat proti klíšťové encefalitidě....

Očkování kojence

Dobrý den, mám doma 9 týdenní dítě a čeká nás v pondělí očkování hexavakcinou...

Očkováni kojence a homeopatika

Dobry den, ziji v Anglii, mam 3 mesicniho chlapecka. Bere hpmeopatika na prdiky....

Očkování kojence a využití homeopatik jako prevence či řešení negativních důsledků při očkování kojence

Dobrý den, mám 3-měsíční holčičku a chci se zeptat, kdy je nejvhodnější a asi...

Očkování kojence Prevenarem a ohrožení nenarozeného plodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může očkování mojí 6-měsiční dcery...

Očkování kojence před operací

Dobrý den, můj syn má jít ve čtyřech měsících na operaci. Naše lékařka ho...

Očkování kojící

Dobry den, Jsem ockovana proti klist.encefalitide a na podzim 2016 jsem mela...

Očkování kombinované

Očkování dítěte. Dobrý den, prosím o odborný názor na očkování Hexavakcinou...

Očkování koronavirus

Dobrý den, po autonehodě v r.1998 mi byla odstraněna slezina. Chtěla bych...

Očkování meningokok

Dobrý den, jsem studentkou na VŠ a chtěla bych se nechat očkovat proti meningokokovi.Poradíte...

Očkování meningokok

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,uvažuji o očkování proti meningokokovi.Synovi...

Očkování meningokokem a dotaz na uzliny

Dobrý den, prosím vás je mi 18 let, očkování meningokokem typu B mi doporučila...

Očkování miminka

Dobrý den,nechala jsem se přesvědčit naočkovat mého nyní 9ti týdenní syna proti...

Očkování miminka s hypertrofickou kardiomyopatií

Dobrý den, dceři (7 týdnů) byla zjištěna hypertrofická kardiomyopatie. Chystáme...

Očkování MMR

Dobrý den, dcera má jít na 2. očkování proti spalničkám a příušnicím. Moje...

Očkování MMR

Dobrý den, prosila bych o odpověď od pediatra. Jsem ve 37.týdnu těhotenství,...

Očkování MMR a autismus

Dobrý den, mám roční dceru a na 15 měsících ji čeká očkování MMR. Mám strach...

Očkování MMR u dcery a plánované těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Plánuji těhotenství, tento týden mám zrovna plodné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Artróza horní i dolní končetiny

Dobrý den, mám Ch-M-Toth-Charlotte a díky nadměrnému přetěžování horních i...

Artróza hlezna

Dobrý den vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Utrpěla jsem úraz levého...

Bolest na krku,bolest krčních svalů

Dobrý den, včera když jsem se vzbudil a zvedal jsem se z postele, tak mi přišlo,...

Artróza - Gonartróza


Artróza drobných kloubů ruky

mam altrozu obouch rukách a i v celem tele v kloubech. ale trapi mne ted jen...

Artroza drobných kloubú na rukou

Dobrý den pane doktore,prosím Vás o radu,trpím velmi silnými bolestmi kloubů...

Artróza a zánět kolene

Dobrý den dnes jsem byla u nového ortopeda který mi zjistil podle rentgenu velký...

Večer mi začíná být špatně od žaludku, přes den je to v pořádku

Dobrý den, ráda bych poprosila o názor nezávislého lékaře. Když popíšu můj...

Bolest paty a otok kotníku

Dobrý den mám problém který trvá asi 3 měsíce,bolí mě levá pata,kotník je trochu...

Bolest u srdce, nemožnost se nadechnout

Dobrý den, je mi 14 let a už delší dobu mě většinou k večeru bolí u srdce a...

Artroza a vyhrez plotýnky

Dobrý den, Mám dotaz. Již delši dobu se Léčim s vyhrezem plotýnky. MR 2014/9...

Kvasinky

Dobrý den poradí někdo co by to mohlo být jsou to takové flíčky...

Artróza a účinnost užívání HYALUTIDIN HC AKTIV

Dobrý den, trpím rozsáhlou artrózou kloubů ruky, která postupně přechází...

Artroza a těhotenství

Dobrý den pane doktore, před několika lety jsem utrpěla vážný úraz pravé dolní...

Cysty v děloze

Dobrý den Je mi 23 let, od 15do 18let jsem brala antikoncepci, poté se mi...

Artróza a sport

Dobrý den, je mi 26let a při běhání jsem měl bolest na vnitřní straně kolene....

Artróza a skolióza

Dobrý den, je mi 31 let a mívám problémy s bolestí zad a kolenou. Byla jsem...

Artróza a jízda na kole

Dobrý den pane doktrore. Mám artrózu 1.stupně. Tedy zatím tu nejnižší. Jsem...

Artroza a Condrosulf

Před pěti lety jsem začala mít priblémy s levým kolenem. Byla jsem ulekaře a...

Artróza a bolest při chůzi

Dobrý den. Trpím artrozou páteře a velkých kloubů. Pořizuji si obuv s měkkým...

Reklama