Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Odhalí protilátkový test na boreliózu rok starou nákazu

Infekce Lucie 26.5.2013

Dobrý den. Brnění ruky mě donutilo vypravit se na neurologii. Paní doktorka se mě ptrala jestli jsem měla klíště. Řekla jsem jí že ano ale zapomněla jsem jí říci, že jsem to klíště měla před rokem. Poslala mě na protilátkový test proti borelióze. Výsledky dopadly negativně. Před týdnem se mi na ruce udělal červený flíček se světlým středem a za 2 dny zmizel. Kdyby to bylo od klíštěte zmizelo by to za 2 dny nebo ne? A proto by mě zajímalo je protilátkový test na boreliózu všude stejný a jestli by odhalil jak akutní tak hlavně rok starou nákazu. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den,
interpretace krevních sérologických testů na borreliózu bývá často obtížná (mimo jiné proto, že pozitivita výsledků nemusí znamenat důkaz probíhající choroby, u akutních stadií jde také o načasování testu aj.), ale pokud byly Vaše výsledky negativní, je souvislost Vašich potíží s touto nemocí velmi nepravděpodobná - u časných disseminovaných stadií borreliózy (kam by Vaše neurologické příznaky mohly spadat) by měly být sérologické výsledky pozitivní. Popisovaný kožní problém rovněž jako borrelióza nevypadá - borreliový erytém by sám od sebe nezmizel za dva dny. Ohledně toho, zda je test "všude stejný" - různé laboratoře mohou používat mírně odlišné typy testů, ale za jejich kvalitu a výpovědní hodnotu samozřejmě ručí - v případě nějakých pochybností v tomto směru nezbývá než obrátit se na samotnou laboratoř. Myslím tedy, že Váš problém není dán borreliózou a je řada pravděpodobnějších příčin brnění v oblasti horní končetiny, než je tato nákaza - příčinu jistě odhalí další vyšetření neurologem.

Související dotazy

Testy na boreliózu
Dobrý den požádala jsem obvodního lékařu o odběr krve...
Test na hepatitidu C
Dobrý den. Paní doktorko, nechala jsem si udělat tento...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Testy na syfilis
Dobrý den, mám ještě doplňující otázku k dotazu #237935,...
Testy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera i dneska jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odeslání na alergolgii

Dobrý den paní doktorko.Mám dotaz dcera 15měs. cituji dětskou lékařku recid.laryngitidy...

Odeznela chondropatie L kolene

Dobry den,chtela bych se zeptat jestli je vhodna injekce na odeznelou chodropatii,pokud...

Odeznění bolesti

Dobrý den, již před pár dny jsem Vám psala ohledně svých vleklých problémů po...

Odezni Ureaplasma?

Dobry den, mel jsem paleni pri moceni a na venearologii mi v tu dobu kultivaci...

Odeznívající alergie

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Jsem alergický na roztoče, pyl, alergeny -...

Odeznívající gastroenteritida

Dobrý den, minulý týden v pátek jsem odletěl do Řecka na dovolenou a pravděpodobně...

Odhalené krčky

Dobrý den pane doktore, moc prosím o názor. Mám problémy se zuby, ale nevím...

Odhalené zubní krčky

Dobrý den pane doktore, již delší dobu pozoruji postupné odhalování zubních...

Odhaleni krcku - kyvajici se zub

dobry den. odhaluji se mi krcky u vice zubu , koupúila jsem si pastu sensodine,...

Odhaleni tasemnice pri sono

Dobry den. Mam podstoupit sonografii bricha a chci se zeptat zda pri tomto vysetreni...

Odcházející kousky po porodu

Dobrý den, 5 týdnů po porodu jsem z auta vyndavala kočár z auta a následně jsem...

Odchlípení sítnice

Dobrý den manžel prodělal před dvěma roky operaci odchlípené sítnice. Podle...

Odchlipeni sitnice - zavaznost nalezu?

Dobry den, otec byl nedavno na vysetreni u ocni lekarky kvuli sedemu zakalu....

Odchlíplá dáseň po extrakci zubu


Odchlíplý nehet

Dobrý den.Už zhruba rok mám na prostředníčku levé ruky zhruba polovinu nehtu,ktera...

Odchlípnutá sítnice

Po operaci odchlípnuté sítnice má operované oko z původních -4 D nyní +2,5 D.Druhé...

Odchlípnutá sítnice a porod

Dobrý den v roce 2005 jsem prodělala operaci odchlípnuté sítnice , ted jsem...

Odchlipnuta sitnice a poskozena rohovka nasledkem urazu

Dobry den, rada bych vedela jak dlouho trva lecba pri teto diagnoze. Muj tatka...

Odchlípnutá sítnice u 5 měsíční dcerky

Dobrý den mám dcerku 5 měsíců, oční lékař jí prohlédl a řekl že má odchlípnutou...

Odchlípnuté přírodní nehty

Dobrý den, po odstranění gelových nehtů se mi moje přírodní nehty začali odchlipovat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění dolních končetin

Dobrý den, Pár týdnů me trápí svědění nohou. Stává se to jen večer kdy lehnu...

Bílá tečka na straně dásni

Dobrý den, O prázdninách odjíždím na tábor a tak bych potřebovala nutně poradit....

Vysazení antikocepce

Dobrý den, jeden rok užívam HA Lyndinette 20. Nyní jsem se rozhodla ji vysadit....

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, zajímalo by mě, zda antibiotika Roxithromycin-ratiopharm ovlivňují...

Sex při zánětu močového měchýře


Včera jsem si udělal výron kotníku.

Dobrý den, Včera jsem si udělal výron kotníku, lékař mi dal ortezu. Rad bych...

Bolest zad ustoupila, ale udělala se mi po injekci malá bulka a z té mi střílí silní bolest do jedné nohy

Dobrý den, před časem jsem dostal injekci na bolest zad. Bolest zad ustoupila,...

Hypofunkce štítné žlázy a rozhozená psychika

Dobrý den paní doktorko, ještě bych ráda doplnila můj včerejší dotaz. V dotazu,...

Zarudnutí v oblasti třísel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co může být příčinou zarudnutí pokožky v...

Rozbití rtuťového teploměru

Dobrý den, ráda bych se na vás obrátila ohledně rozbití rtuťového teploměru....

Vředy v obličeji

Dobrý den,zhruba před rokem jsem se léčil se zánětem dutin.Behem léčby se mi...

Vysazení antiko

Dobrý den. Prosím vás potřebuji poradit. Brala jsem antiko Artiziu. vysadila...

Dráždění na průduškách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - již asi 3 týdny mívám takový dráždivý pocit...

Problémy po revizi dělohy


Pálení na hrudi a zad

Dobrý den pane doktore, asi před měsícem jsem začala pocitovat pálení na hrudi...

Kombinace léků

Dobrý den, prosím o radu ohledně kombinace léků. Onemocněla jsem anginou - beru...

Otok po zlomenine palce

Dobry d'en. Na treninku bojoveho umeni jsem si pri vyskoku a kopnuti do vysky...

Chronický zánět dutin

Dobrý den, mám již více než rok problémy s bolestmi v oblasti nad horními zuby....

Vysazení antiepileptik a úzkost

Dobrý den, již 4 roky se léčím na neurologii kvůli migrénám. Po 4 roky zkoušíme...

Vysazení antidepresiva Elicea10mg

Dobrý den, je to týden co jsme po 11 měsících vysadila antidepresivum Elicea...