Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Plíce, dýchání Jan 4.7.2020

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání kde dráždění je v krku přímo na ohryzku k odkašlávání mě vede takové podivné škrábání lechtani v tom krku. Někdy toto škrábání není nutno odkaslat stačí jen si odchrtlalt v krku a dráždění zmizí. Kašel není vázán na období není vázán na hodiny tedy není to zákonitě večer nebo po probuzení. U kašle nevidím návaznost na dolní cesty dýchací kašel je hrdelní a jde to i od hrdla slyšet. Spíše po ranu jen po probuzení nacházím mírný hrapot opravdu mírný spíše jen zhrubly hlas. Není teplota ani virové příznaky jako slabost nechutenství hubnutí taky není. Plicní problémy zadychanost dušnost není. Kašel se objeví některý den vůbec ale v průměru asi 4x za den v krátkém intervalu tudíž ani neotravuje. Kašel není plně suchý sice hlen přímo neodkaslu ale ihned po zakaslani mám tendenci protáhnout hlen z krku který je bezbarvý. Mám dá se říct denně rýmu. Tento problém je chronický a spíše bych řekl že se jedná o zadní rýmu. Jen se Vás ptám na Váš názor nebo všude čtu že kašel = rakovina plic kuřák jsem ale jen občasný a e. cigareta klasická vůbec. Velmi děkuji.

Doplňující informace:
Přesně tato odpověď mi pomohla. Vím že k lékaři byh měl jít a také půjdu jen jsem chtěl vědět s čím tak trošku počítat. Jen jsem do otázky zapomel dodat že v jednom období jsem tento kašel měl hlavně v poloze leže po usednuti či postavení kašel odezněl a ještě jsem slyšel přímo hrdle při výdechu piškot ale jen v hrdle po odkašláváni piskot zmizel ale oba tyto stavy samy odezněly.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Špatná Ondrášková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý večer pane Jane. Velmi Vám děkuji za Váš dotaz. Věřím, že to pro Vás musí být nepříjemné. Podle toho co píšete by se buď mohlo jednat o chronickou rýmu, kdy při ní dochází ke stékání hlenu v zadní části dutiny nosní a poté stékající hlen dráždí ke kaši. Ten může být následně suchý a někdy i takový hlenovitý. Důležité je, že nevykašláváte hleny do zelena. Příčina může být opravdu v kouření, kdy látky z cigaret způsobují podráždění sliznice a podráždění plic. Kašel je obranný mechanismus našeho organismu, kdy se dostává neznámá látky do plic a tělo se tomu brání, když to laicky řeknu. Toto pokašlávání se pak nazývá tzv. kuřácký kašel. Dále by mohlo mít svůj podíl i alergie na prašné prostředí či na traviny, pyl, roztoče. To by pak odpovídalo i to škrábání v krku. Pak jedna z příčin by mohla být Refluxní choroba jícnu, což je onemocnění způsobené patologickým gastroezofageálním refluxem. Její nejčastější komplikací je poškození sliznice jícnu (refluxní ezofagitida). Jde o proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. K epizodám krátkodobého GER dochází běžně. Patologickým se stává, pokud vyvolává obtíže a/nebo zánětlivé změny sliznice jícnu. To se může právě poté projevovat jako pocitem na kašel pokašláváním či škrábáním v krku a ano i rakovina plic by eventuálně se takto mohla projevovat, ale vzhledem k Vašemu věku bych tuto diagnózu dala až na konec. Nicméně bych Vám doporučila navštívit Vašeho praktického lékaře, aby se daný stav došetřil a vy jste mohl být klidný. Do té doby bych Vám doporučila zvlhčovat ovzduší v místnosti. Dostatek tekutin. Vyhýbat se prašnému prostředí a v neposlední řádě omezit kouření či nejlépe s kouřením přestat – i e-cigarety jsou škodlivé a opravdu jak píši i tento druh cigarety může způsobit dané problémy jako klasická cigareta. Léčba pak eventuálního refluxu by byla pomocí inhibitorů protonové pumpy jako je např. Omeprazol, ale opravdu by bylo vhodné daný stav došetřit. Doufám, že Vám moje odpověď takto stačí.
S pozdravem Dr.Ondrášková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Jane, děkujeme, že jste se na nás obrátil. Myslím, že takto dlouho trvající potíž je potřeba dořešit, byť nejspíše nejde o nic akutního nebo nepezpěčného, jistě to je nepříjemné. Podobně jako paní doktorka přede mnou se domnívám, že původem může být chronická rýma, nebo zánět dutin, což je často spolu s kašlem průvodním jevem alergií. Kašel objevující se v leže zase bývá u již zmíněného refluxu. Kromě toho, co Vám doporučila paní doktorka prosím dodržujte následující: vyplachujte si nos denně několikrát Vincentkou nebo Sterimarem, to zvlhčí nosní sliznici a vypláchne alergeny. Kdyby byly projevy zadní rýmy a kašle výrazné, pak lze zkusit některá z volně prodejných antihistaminik, léků na alergie, jako Claritin, Zyrtec apod. K tomu prosím dodržujte režim jako u refluxu. Nepijte alkohol, nekuřte, nepijte kávu, vynechejte bublinkové nápoje, k tomu kyselé, pikantní, pálivé a příliš kořeněné jídlo, moc tučné a smažené. Nejezte dvě hodiny před spaním a na noc si hodně podložte záda. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžké věci. Vzhledem k zadní rýmě bych Vám doporučila začít kromě u praktického lékaře na ORL, kde Vám vyšetří nos, dutiny a možná udělají i endoskopii nosu, někdy jsou v nose polypy, křivá nosní přepážka apod., což vše projevy zhoršuje. Od ORL lékaře byste nejspíš dostal nosní kortikoidní sprej. ORL lékař také případně posoudí, zda je pravděpodobný reflux. Dalším krokem by bylo vyšetření na alergologii, aby se zjistilo, zda a na co jste případně alergický (před vyšetřením se musí na týden vysadit antihistaminika), pak na gastroenterologii. Požádáme naše sestřičky, aby Vám pomohly objednat se na ORL. Pokud by Vám na ORL nebo u praktického lékaře doporučili dovyšetření, pak můžete využít náš objednávkový systém. Přeji Vám, aby Vám bylo brzy lépe. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Škrábání v krku
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu, je to již měsíc...
Lechtání v krku
Dobry den.Chtela jsem se zeptat a piprosit o radu lecim...
Škrabání v hrdle po ochucených minerálkách
Dobrý den, obracím se na Vás, s dotazem jestli jsem...
Škrábání v krku
Dobrý den, nějakou dobu pociťuji přetrvávající škrabání...
Dráždění v hltanu, stékání hlenu do krku
Dobrý den, již dva měsíce mě trápí dráždění v hltanu,...
Ospen a škrábání v krku
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už 6 dní beru antibiotika...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odchod vzduchu z pochvy


Odchylka glukometru a prediabetes

Dobrý den, Po měření domácím glukometrem jsem si naměřil cca 4h po jídle...

Odchylka v gynekologických stěrech

Dobrý den, je mi 24 let, v dubnu jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce,...

Odchylka v laboratorních výsledcích

Dobrý den, před malým operačním zákrokem mi při odběrech vyšly mírně zvýšené...

Odchylky od normy v krevním obraze a imunita

Dobrý den, při vyšetřeních krve před měsícem mi byly zjištěny některé odchylky...

Odchylky v množství leukocytů

Dobrý den, několikrát jsem si nechal vyšetřit krev mimo jiné právě na krevní...

Odchylky v odběrech krve

Dobrý den. Protože jsem měl problém s chozením, tak mě doktorka vyšetřila a...

Odkapávání moči

Dobrý den, už nějakou dobu pozoruji odkapávání moči po vymočení, je to pár kapek...

Odkapávání po vymočení

Dobrý den pane doktore, Je mi 24 let. Již delší dobu mám problémy s odkapáváním...

Odkašlanie po najedeni..

Dobry den pani doktorka, chcel by som sa opytat, uz to trva dost dlho neviem...

Odklad konizace pro vyšší CRP

Dobrý den, rada bych se zeptala...Od února letošního roku mi vyšla už 3x špatná...

Odklad očkování

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat, když chci odložit očkování...

Odklad očkování po rentgenu lebky

Dobrý den, je lepsi po rtg lebky miminka nejakou dobu pockat s ockovanim hexou...

Odklad operace z důvodu COVID-19

Dobry den, chtela bych se zeptat zda je pozitivni test na coronavirus duvod...

Odklad rehabilitace po operaci kolene

Dobrý den, 20.2. 2020 jsem podstoupil operaci(plastiku předního křížového vazu...

Odkládání těhotenství při endometrióze

dobrý den, přítelkyna bývalá která mi tvrdí že musí okamžite otehotnet protože...

Odkrkávání

Manžel již 30 let odkašlává, odkrkává-nevím jak to pojmenovat.Tvrdí, že nic...

Odkrvené a brnící ruce

Dobrý den, můj problém je, že poslední dobou, asi půl roku, mě v noci probudí...

Odkrvení hlavy při stojce

Dobrý den. Při stojce se mi max.do 10s odkrví hlava. Do 10s ve stojce mám úplně...

Odkrvení horní končetiny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to znamená když mám ruce chvíli jakoby nahoru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odkrvování končetin

Dobry den, pokusim se Vam svuj problem popsat co nejpresneji a nejpodrobneji. Uz...

Bolest zadní strany stehna

Dobrý den, rád bych se zeptal na jeden menší problém, který mne již nějakou...

Paralen-Paramax

Dobrý den, který přípravek má méně nežádoucích účinků: PARALEN 500 - PARAMAX...

Rosacea

Dobrý den, dlouhodobě (1 rok) se potýkám s kožními problémy v obličeji. Kůže...

Nateklé, bolavé dásně

Dobrý den, už asi čtvrtý den mě bolí v krku, je to zvláštní, je to veliká bolest...

Potíže s masturbací a orálním sexem po obřízce

Dobrý den, rok zpět jsem podstoupil úplnou obřízku (19 let). Zákrok se esteticky...

Bolestivá bulka v okolí pochvy a na klitorisu


Bulka v puse

Mam bulku na leve straně v puse když ji zubama kousnu tak mě neboli spis mi...

Nepravidelnost srdeční akce

Dobrý den, je mi 19 let a dnes jsem byla na preventivní prohlídce, kde mi zjistili...

Bolest kolene

Dobrý den, bolí mě pravé koleno v dolní části na levé straně . Mezi kolenem...

DHC Continus

Dobrý den pane Doktore, dostal jsem předepsaný lék DHC continus 60 na pooperační...

Hodnota AMH

Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let, byla mi zjištěna hodnota AMH 0,88ng/ml....

Výrustky na pochvě


Výsledek GFS

Dobrý den, v příloze Vám zasílám výsledky z gastroskopie a histologie a žádám...

Als


Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Alkohol a Ibalgin


Citlivé oči na světlo


Po escitalopramu přibývám na váze

Dobrý deň! Pán doktor, pred dvomi rokmi som mala tetaniu a po čase aj strach,...

Vyšetření gastroskopie


Reklama