Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odchylka glukometru a prediabetes

Endokrinologie Jan 29.12.2020

Dobrý den,

Po měření domácím glukometrem jsem si naměřil cca 4h po jídle hodnotu 6,3 mmol a 2 h poté 6,0 mmol. Ráno nalačno pak hodnoty 6,6, minutu poté 7,6 a další minutu poté 5,5. Před 2 měsíci jsem byl na odběru krve a kromě lehce zvýšených jaterních testu jsem cukr zvýšený neměl. Kromě občasného svědění těla žádné priznaky nemám. Je možné, že měří glukometr chybně? Neumím si představit tak velké rozdily průběhu několika minut. Je mi 26 let a mám nadváhu, bmi okolo 29

Dalším mým dotazem je, zda cukrovce 2. Typu předchází vždy prediabetes a přišlo by se na něj při prev. Prohlídce, kterou jsem měl před 2 měsíci.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den,

děkujeme moc za Váš dotaz. Není potřeba si dělat obavy. Normální hodnoty glykémie na lačno jsou do 5,6 mmol/l a za dvě hodiny po jídle by neměla být vyšší než 7,8 mmol/l. To platí pro zdravé osoby bez léčby. Povolená odchylka je při měření glykémie < 5,6 mmol/l ∓ 0,83 mmol/l. Ve většině případů předchází cukrovce 2. typu a přišlo by se na něj při preventní prohlídce. Z dlouhodobého hlediska je důležitý hladina glykovaného hemoglobinu v krvi (HbA1c). hladina glykovaného hemoglobinu v krvi je považována za přesnější nástroj ve stanovení hladiny glukózy v krvi a v současnosti již za rutinní a nejefektivnější nástroj sledování průběhu diabetu. Jedná se ukazatel tzv. „dlouhodobé glykémie“, jelikož poskytuje informaci o glykémii za období 2–3 měsíců. Hodnotu glykovaného hemoglobinu je možno použít v rámci screeningu poruch glukózové homeostázy, zejména ve vztahu k prediabetu.

Dotaz bude předán ještě specialistovi, který Vám odpoví v separátní zprávě.

S pozdravem

Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Tereza Havrdová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Klinika diabetologie IKEM Praha

Dobrý den, děkuji za dotaz, kolísání hladiny krevního cukru je normální a vyšetření z tzv. kapilární krve pomocí domacího glukometru může být někdy zkresleno technickou chybou apod., má určité limity. Jak uvádí dr. Němeček, je zde určitá "povolená odchylka". Takže z uveného se nedá přesně určit, zda jsou Vaše hodnoty jenom odchylky, přirozené kolísání hladiny krevního cukru, nebo zda se jedná o prediabetes. Ten se nemusel odhalit při preventní prohlídce, pokud Vám vyšetřovali pouze jednorázovou hladinu glykémie nalačno. Bylo by vhodné doplnit vyšetření glykovaného hemoglobinu (HbA1c), tzv. parametru dlohodobé kompenzace diabetu, který lépe vypovídá o kolísaní glykémie a příp. doplnit vyšetření orálním glukózovým toleračmím testem, zkuste se domluvit se svým praktickým lékařem. Uvádíte vyšší jaterní testy - kolísání cukru a prediabetes mohou s jimi souviset, může jít o syndrom inzulínové rezistence. Doporučuje se upravit životosprávu a redukce hmotnosti, které mohou stav zcela upravit. Přeji vše dobré.

Související dotazy

Prediabetes
Dobr, den. Zajimalo by me zda pokud si doma opakovaně...
Prediabetes
Dotaz jídelníček prediabetes Moje cukrovka: Prediabetes Moje...
Prediabetes
Dobrý den. Mám již přes rok zvýšené glykémie ráno na...
Prediabetes
Dobrý den, rád bych se informoval na tzv. prediabetes....
Drobná odchylka ve stěrech
Dobrý den, je mi 24 let, v dubnu jsem byla na preventivní...
Prediabetes
Dobrý den, je mi 43 let, 164cm, 68 kg. Posledního půl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odchlípnutí sítnice

Dobrý den, mám tři měsíce po operaci oka - odchlípnutí sítnice. V tomto oku...

Odchlípnutí sítnice

Dobrý den, prosím o informaci, jaká je optimální doba, po kterou by měl být...

Odchlípnutý nehet

Dceři na prostředníku u nohy začal, bez jakéhokoliv úrazu, růst nehet kolmo...

Odchlípnutý nehet

Dobrý den,již delší dobu mám na ukazováčku nehet skoro celý bílý.Nevíte,čím...

Odchlípnutý nehet na palci

Dobrý den, již delší dobu pozoruji, že se mi nehet na levém palci na ruce mění....

Odchlipuje se mi mateřské znaménko

Dobrý den, nedávno jsem zjistila, že se mi "odchlipuje" mateřské znaménko, je...

Odchlipující se dáseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že mi začala paradentóza,...

Odchlypnuty nehet

Dobrý den, Je to asi měsíc co se mi odchlypuje nehet u palce na ruce. Udělala...

Odchod prostatické tekutiny po stolici

Dobrý den, vrátil jsem se ze zahraniční cesty, kde jsem byl měsíc a kde jsem...

Odchod vzduchu z pochvy


Odchylka v gynekologických stěrech

Dobrý den, je mi 24 let, v dubnu jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce,...

Odchylka v laboratorních výsledcích

Dobrý den, před malým operačním zákrokem mi při odběrech vyšly mírně zvýšené...

Odchylky od normy v krevním obraze a imunita

Dobrý den, při vyšetřeních krve před měsícem mi byly zjištěny některé odchylky...

Odchylky v množství leukocytů

Dobrý den, několikrát jsem si nechal vyšetřit krev mimo jiné právě na krevní...

Odchylky v odběrech krve

Dobrý den. Protože jsem měl problém s chozením, tak mě doktorka vyšetřila a...

Odkapávání moči

Dobrý den, už nějakou dobu pozoruji odkapávání moči po vymočení, je to pár kapek...

Odkapávání po vymočení

Dobrý den pane doktore, Je mi 24 let. Již delší dobu mám problémy s odkapáváním...

Odkašlanie po najedeni..

Dobry den pani doktorka, chcel by som sa opytat, uz to trva dost dlho neviem...

Odkašlávání, dráždění v krku, škrábání, lechtáni v krku

Přeji Vám dobrý den. Prosím mám na Vás dotaz. Jedná se o kašel spíše o odkašlávání...

Odklad konizace pro vyšší CRP

Dobrý den, rada bych se zeptala...Od února letošního roku mi vyšla už 3x špatná...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stále nateklé koleno po artroskopii, pomalá rehabilitace, možnost výpotku

Dobrý den, 20. února jsem spadla na lyžích, podezření naporanění menisku...

Opakované výpotky v koleni po artroskopii

Dobrý den, 2.3. 2017 jsem byl na ASKP pravého kolene, nakonec jsem tam měl jen...

Tříselná kýla

Dobrý den, podle všeho co jsem si u vás na serveru precetl mam triselnou kylu....

Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Zvětšená uzlina na krku a zuby

Dobrý den, již zhruba půl roku mám problémy se zuby. Přestěhovala jsme se a...

Infekce Helikobakterem

Dobry vecer, chcela by som Vas poprosit o radu, planujeme s manzelom dalsie...

Prohluběn na hlavě

Dobrý den, u mého 17-ti letého syna byla včera zjištěna prohlubeň na temeni...

Operace ramene

Dobrý den, po opakovaných subluxacích poté i luxacích ramene, jsem podstoupila...

Chronická pankreatitida

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o radu. V roce 2008 jsem prodělala akutní...

Rakovina tlustého střeva

tři měsíce trpím bolesti břicha a nadýmáním, vyšetření sono v pořádku, gastroskopie...

Stačí na vaginalní mykozů používat jen Canesten GYN 1 DEN


Alergie na Augmentin?

Dobrý den, 3 dny po dobrání Augentinu 1g jsem se celá osypala. Nejvíce červených...

Izolovaná systolická hypertenze

Dobrý den, chtěla bych vědět co je příčinou měřím si tlak a hodnoty mám ,147/65...

Zarudlá špička penisu, pálení při močení

Dobrý den, Poslední týden mě trápí problém se zarudlou špičkou penisu přímo...

Ušní maz

Dobry den, jiz nejakou dobu trpim nadmernou tvorbou usniho mazu, ktery se casto...

Oteklé nohy po operaci

Dobrý den, je to již dva roky,co jsem podstoupila arthroskopii kolene,po které...

Bolesti krku kolem ohryzku

Dobrý den, dlouhodobě mne bolí v krku při polikání. Nikoli však jako při angíně,...

Infekce

Dobry den! Mama 72r. mala zapal platnicky az ochrnula (mohla to dostat po obstrekoch?)....

Preejakulát a otěhotnění


Šumění v uchu

Dobrý den, již zhruba 3 týdny mě trápí šumění v uchu, jako kdybych slyšela...

Reklama