Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odpovídají výsledky astmatu?

Plíce, dýchání Monika 4.2.2019

Dobrý den, mám dvě dcery, na první pohled zdravé, štíhlé, sportovně založené. Bylo mi doporučeno v jarních pylových měsících navštívit ordinaci alergologie a imunologie, a to kvůli občasným kašlům během zimy a jara. Žádná alergie se ani u jedné neprokázala. Při spirometrii dechové objemové parametry v normě, průchodnost ve stř.d.c.snížená. A zadán lék Seretide 25/50. 2-0-2. u obou.
Hodnoty (6let, 128cm, 22kg). VCIN 82,6%, VCEX 82,8%, FVC 87,9%, FEV1 94,7%, FEV1%F 109,3%, PEF 75,2%, MEF75 74,4%, MEF50 84,9% MEF25 118,9%, SPo2 99, H 85.
Hodnoty (4roky, 114cm, 19,0kg). VCIN 70,6%, VCEX 76,6%, FVC 83,7%, FEV1 90,3%, FEV1%F 109,7%, PEF 76,5%, MEF75 67,7%, MEF50 60,9% MEF25 87,4%, SPo2 98, H 112.
Chtěla bych se obrátit na odborného lékaře, zda je dle hodnot patrné, zda moje dcery mají vážné plicní onemocnění? Míním dle užívání kortikosteroidů. Nikdy jsem u nich nezaregistrovala dušnost, chrápání či nějaké anomálie. Prosím, poraďte mi. Moc si toho vážím. Moje dcery jsou moje květinky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer, děkujeme za dotaz. Předávám ho našemu specialistovi z oboru Pneumologie, vyčkejte prosím ještě jedné odpovědi. Přeji Vám i dcerám hodně zdraví, at se brzy zbaví občasného kašle, dle mého názoru vážnou plicní chorobou dle výsledků netrpí. S pozdravem, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, jsem trochu omezená svými zkušenostmi s dospělými pacienty. Nicméně vězte, že hodnotitelnost spirometrie zásadně závisí na správném provedení a dobré spolupráci pacienta. Dle mého soudu se ve výsledcích obou dívek odráží, že když byly vyzvány k maximálnímu nádechu a následně prudkém maximálním výdechu, tak toto splnily z 87,9 resp. 83,7% (tak se měří FVC nebo-li funkční kapacita plic, je snížená u pacientů kvůli jejich nemoci, nebo právě při omezené spolupráci). Pro astma bronchiale je typické, že je hodnota FEV1 (objem vzduchu vydechnutý v první sekundě po maximálním nádechu) zřetelně snížená. Jenže se nemá hodnotit izolovaně, ale má se hodnotit ve vztahu k FVC (hodnotíme poměr FEV1/FVC) - a zde narážíme na problém, dcerky mají výsledek 109,3 resp. 109,7%. Tedy rychlost jejich výdechu v první sekundě po maximálním nádechu je excelentní, dokonce rychlejší, než bychom potřebovali.... tedy toliko k diagnostice, myslím, že Vaše dcerky obstrukční poruchou dýchání podle spirometrie netrpí. Jinými slovy, myslím, že Vaše dcerky astmatem netrpí. Jinou vážnou chorobu ani neuvažuji - předpokládám přitom, že kašle, jak udáváte, mají obě holčičky už od loňska.
Ohledně terapie - pokud by holčičky měly astma, při kterém jsou hyperreaktivní průdušky, které se pak často stahují a působí dechové obtíže, mohou i kašel, pak vězte, že terapie první volby je inhalační beta2-mimetikum, preparáty obsahující kortikosteroidy se doporučují u dospělých pacientů, u dětí pouze u obtížně kontrolovatelného astmatu. Tedy si myslím, že byl holčičkám předepsán preparát neadekvátní, osobně bych ho nepodávala.
Negativní spirometrie nevylučuje, že za kašlem stojí alergická etiologie. Pak by byla na místě antihistaminika - pro děti v kapkách nebo ve formě sirupu (třeba sirup Aerius, je na předpis od praktika). Píšete, že se alergie u holčiček neprokázala, vězte však, že nelze vyšetřit všechno.Také je otázkou, jak byla vyšetřována? Na alergologii? Ve kterém ročním období? Pokud mohu upřímně doporučit, tak se na alergologii objednejte a nechte vyšetřit holčičky tam. Na termín bych netlačila, ale ani bych vyloženě nečekala na jarní pylové měsíce, to si lidi chodí pro léky, naopak testy na alergii/alergické astma se provádí v době, kdy pacient alergické projevy nemá. Pokud byste šli na alergologii nyní nebo na jaře, pak bych očekávala, že si popovídáte, zopakujete spirometrii a pozvou si Vás na podzim na alergologické testy, nebo je provedou bezodkladně - obojí by se mi zdálo logické. Holčičkám bych na kašel dávala zatím ta zmíněná antihistaminika (pouze v období kašle, nikoliv preventivně v mezičase) a sama byste mohla pozorovat, jestli fungují nebo ne. Inhalátory bych nevolila - pokud bych přecejen myslela, že holčičky mají chronický zánět průdušek, pak bych Vám napsala nikoliv zmíněný kombinovaný preparát (dlouhodobě působící beta2-mimetikum + kortikosteroid), ale pouze monopreparát - např. Ventolin (krátkodobě působící beta2-mimetikum).
Prosím naše sestřičky, aby se Vám ozvaly a nabídly objednání Vašich holčiček do alergologické ambulance, nebo ambulance dětské pneumologie (je málokde). Děkuji.
Přeji spokojené a dobře opečované květinky, s pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková


Dobrý den, pouze z hodnot spirometrie /bez pohledu na tvar křivky, poměru jednotlivých parametrů/ se nedá posoudit zdali kašel je alergologické etiologie. Astma nemusí mít příčinu pouze v alergii, v dětském věku může být častým spouštěčem virový infekt, reflux žaludečních šťáv. Vhodné by bylo doplnit ještě ORL vyšetření, aby se vyloučila tato příčina kašle. Vhodné by bylo doplnit vyšetření oxidu dusnatého ve vydechovaném vzduchu, kde se potvrdí či vyloučí přítomnost alergického zánětu v dolních dýchacích cestách /provádí se na alergologii, pneumologii/.
Důležitá je také anamnéza, zdali se v rodině astma či jiné alergické onemocnění objevuje.
Nedovedu posoudit bez vyšetření, zdali doporučený lék Seretide 25/50 byl indikován správně. I u dětských astmatiků někdy i jako diagnostická zkouška, pokud na kašel nezabrala jiná terapie, se tento lék používá.
Je velmi dobře , že budete vyšetřeni na dětské pneumologii , kde znovu posoudí zdali je inhalátor nutné používat nebo ne.
Alergologické vyšetření bych zopakovala v případě, pokud by se v sezoně opět objevily nějaké klinické příznaky -kašel, rýma, svědění sliznic, očí...

S pozdravem MUDr.M.Vorlíčková

Související dotazy

Astma
Dobrý den, dcera má astma na které užívá Seretide Diskus...
Astma ??
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mé 2,5 leté...
Astma
Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí...
Léčba astmatu
Dobrý den, Ráda bych se zeptala na léčení mého astmatu....
Astma u dítěte
Dobrý den chci se zeptat dcera 3,5let 14kg, prokázané...
Astma a kouření e-cigaret
Dobrý den,Mam astma zatím neni nějak akutní.. Kdybych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odpověď na léčbu-léky

Maminka bere již 10 let antidepresiva. Po hospitalizaci jí změnili léky. Ráno...

Odpověd na můj dotaz

je pravda, že alergii mám, ale myslela jsem si že mám třeba afty a proto to...

Odpoved na odpoved

Dobry den psal jsem vám... napsala jste me ze nevite o co de .. nemoc se presne...

Odpověď na odpověď :)

Pane doktore moc děkuji za tak rychlou odpověď.Na tom vyšetření jsem byla už...

Odpoved na otazky

Dobry den. Nevim na koho bych se mel obratit se svyma nezodpovezenyma otazkama,a...

Odpověď na vaši odpověď

zpráva, na kterou jste mi odpovídala: ,,Dobré odpoledne pane doktore, mám takový...

Odpověď Neustálá rýma

Dobrý den Chtěla bych se zeptat o jakou rýmu by se mohlo jednat. Mám rýmu snad...

Odpověď pí MUDr. Janě Leskovské

Dobrý den paní doktorko. Děkuji Vám za neobyčejně rychlou odpověď, i když mi...

Odpovedet na dotaz

Dobry vecer.Mela bych dotaz,chtela bych se zeptat co to znamena kdyz mam v lekarske...

Odpovida velikost plodu a vacku tydnu tehotenstvi?

Dobrý den pane doktore ráda bych Vas poprosila o radu. Dnes jsem byla na kontrole...

Odpovídám na odpověď lékařky


Odraz očí u syna

Dobrý den, mohu se zeptat zda-li tento odraz očí u syna je normální. Děkuji

Odraz slunečních paprsků od papíru

Dobrý den paní doktorko, odrazily se mi sluneční paprsky od bílé stránky...

Odražené ledviny

Dobrý den, dnes jsem dala své 3 leté dceři na zadek a bohužel jednou jsem se...

Odražené ledviny

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat... Dnes mi spolužák ve škole podtrhl lavici,...

Odrene bradavky

Dobry den, trapi me stroupky na bradavkach, ktere byvaji i jakoby krvave; ale...

Odrený penis

Dobrý den, Již asi 3 měsíce se mi stává, že po sexu nebo po masturbaci mám...

Odřená a zmenšená předkožka

při sexu s partnerkou tak před 2 týdnama se mi odřel penis (předkožka), bolelo...

Odřená kolena

Dobrý den. 8/8 cca 17:30 jsem spadnul z kola na cestě. Odřel jsem si obě dvě...

Odřená pata sklouznutí na schodech

Dobrý den, před dvěma dny jsem šla ze schodů a odřela jsem si patu o spodní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boulička ve stěně pochvy

Dobrý den, je mi 27 let, bezdětná, žiji s přítelem. Asi před třemi týdny, jsem...

Svědivá vyrážka na krku

Dobrý den, objevili se mi červené fleky na krku. Strašně svědí. Použila jsem...

Nitroděložn tělísko

Dobrý den, je možné,aby mi nehormonalni tělísko vypadlo bez toho,abych si toho...

Jak jí pak následně začít vysazovat?

Dobrý den, v prosinci 2017 mi byla nasazena psychofarmaka v souvislosti s akustickým...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Střep v noze

Zdravím, Pokud mám zapíchlý malinký střep v noze, je možné že se mi dostane...

Bolest v krku


Psychika

Měla jsem v dubnu velkou psychickou zátěž v práci a také jsem se snažila držet...

Zelený sput při rýmě a kašli

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: je zapotřebí přeléčit rýmu se zeleným sputem...

Zdá se mi že mám malý penis


Jídlo před akcí

Dobrý den chtěl bych se zeptat co je nejlepší si dát k večeři když jdete někam...

Revmatoidní artritida a léčba

Prosim o radu pro mého 74 let starého otce s pokročilou,doteď nelecenou,revmat...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Ložiskový stín na plicích

Dobrý den , asi před třemi lety jsem byla na rentgenovém vyšetření na TBC ,...

Oteklé lýtko

Dobrý den, asi před půl rokem mi začalo otékat pravé lýtko. Začne mi to vždycky...

Oregano oil

Dobrý den, prosím o informaci , zda mohu užívat k posílení imunity kapky oregáno...

Oramellox

Dobrý den! Léčím se ze zánětem ramenního kloubu.Dostala jsem lék Oramellox...

Osteofyty

Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto nálezu. A co to pro mne znamená.Maximum...

Abscesy v tříslech


Bolest u srdce

Dobrý den, v sobotu jsem si nechal propíchnout dva piercingy do levého koutku...

Reklama
Zavřít