Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odstranění krčních mandlí

Uši, nos, krk klara 1.8.2014

Dobrý den.obvodní lékař mě poslal na ORL vyšetření ke zváženi tonsilektomie.ATB jsem měla za poslední rok 4 krát.avšak výtěr z krku mi byl proveden 2 krát a pokaždé s běžnou orofaryngeální florou.krevní výsledky také v normě.u poslední ,, angíny'' jsem si našla jeden čep i poslední den braní ATB.Přitom výtěr mi byl uděl druhý den braní ATB.Proč mi vlastně doktor ATB předepisuje, když bez výtěru nepozná pravou angínu.Myslíte si že je u mě odstranění mandlí potřeba? Předtím jsem měla jednou angínu a pak až v dětství.Děkuji za odpověď.

MUDr. Aleš Ducháček
Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček


Dobrý den, rozhodování o odstranění mandlí musí vzít v úvahu celou řadu detailů, které z Vašeho dotazu nejsou patrné, takže se omlouvám, ale zda to je nebo není potřeba Vám takto přes poradnu opravdu nemohu na 100% říci. Myslím ale, že to v daném případě nebude bezpodmínečně nutné a záleží tudíž samozřejmě i na Vašem postoji. Ohledně léčebného a diagnostického postupu - jisté rozlišení "pravé" (předpokládám, že máte na mysli streptokokové - "spálové") angíny od např. virové angíny není jen dle tělesného vyšetření možné a nasazení antibiotik by tudíž podle možností mělo předcházet mikrobiologické vyšetření - výtěr (ne vždy je to ale z různých důvodů realizovatelné). Je pravda, že provádět výtěr 2. den ATB léčby je k ničemu. Přítomnost čepu neznamená sama o sobě neúspěch léčby. Doporučuji vhodnost tonsilektomie probrat především s ORL lékařem při vyšetření a dále - vzhledem k tomu, že Váš dotaz působí dojmem, že nejste spokojena s postupem Vašeho praktického lékaře - se vždy v případě jakékoliv nesrovnalosti obracet rovnou na něj, svůj postup by Vám samozřejmě měl vždy vysvětlit...

Související dotazy

Odstranění krčních mandlí
Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci...
Stav po odstranění krčních mandlí
Dobrý den, prosím o radu/vysvětlení...koncem března...
Odstranění krčních mandlí
dobrý den,je mi 23let,jsem týden po odstranění krčních...
Asymetrie krčních mandlí
Dobrý den, syn byl předčasně narozený 25+6 tt. Nyní...
ČÁSTEČNÉ ODSTRANĚNÍ MANDLÍ
Dobrý den na můj dotaz odstranění krčních mandlí 3-letého...
Nepravidelnost krčních mandlí
Dobrý večer Mám takovéhle výrůstky na mandlích O...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odstranění kostrče?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na váš názor jelikož jsem už bezradný. Dne 6.9...

Odstranění kovového materiálu po operaci hlezna

Dobrý den pane doktore, jsem jeden rok po úrazu, zlomeniny hlezna (viz foto)...

Odstranění kožní cysty

prosím je možné bolestivou kostní cystu v ruce o vel.10mm operovat ambulantně,případně...

Odstranění kožního výrůstku na uzdičce penisu podvázáním

Dobrý den, mam dotaz ohledně uzdičky na penisu. Mam na ní kožní výrůstek...

Odstranění kožního znaménka

Dobrý den, před cca před 3 měsíci jsem chytila v Brně svrab, tělo je po...

Odstranění kožních névů - výsledky histologie

Dobrý den paní doktorko. Kožní lékař mi doporučil 2 znaménka vyšetřit dermatoskopem....

Odstranění kožních řas u konečníku

Dobrý den, za 14 dní bych měla podstoupit odstranění kožních řas v okolí konečníku...

Odstranění kožních znamének

Hezký den, rád bych si odstranil znamínko (na břichu) a bradavičku (na tváři),...

Odstranění krční mandle

Dobrý den, pane doktore dcerka 4,7roků jde na odstranění znovunarostlé N.M....

Odstranění krčních madlí

Dobry den, mela jsem absces levé mandle, tu mi na ORL rozrizli, aby hnis mohl...

Odstranění krčních mandlí

Dobry den, chtela bych poprosit o radu, je mi 27 let a stale se mi vraci anginy,...

Odstranění krčních mandlí

dobrý den,je mi 23let,jsem týden po odstranění krčních mandlí a chtěl bych udělat...

Odstranění krčních mandlí

Dobrý den,mám na Vás pane doktore otázku,bylo mi doporučeno odstranění krčních...

Odstranění krčních mandlí

Dobrý den, mám jít na odstranění krčních mandlí, po opakovaných angínách nejmín...

Odstranění krčních mandlí

Dobrý den,před týdnem mi odstranili krční mandle, nemůžu jíst,pít, spát, mám...

Odstranění krčních mandlí

Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci krcnich mandlich, zda...

Odstranění krčních mandlí

Chtěla bych se zeptat, mám extrémně zvětšené krční mandle do 4/5 branky, diagnóza...

Odstranění krčních mandlí?

Dobrý večer.Předně-máte pěkně vedené,přehledné web.stránky,rozsáhlou poradnu.Prošla...

Odstranění křečových žil

Dobrý den,pro odstranění křečových žil na noze mi byla doporučena metoda sklerotizace...

Odstranění ledvinového kamene

Dobrý den, na Ct mám prokázánu kalcifikacei asi 7mm v úrovni L4.Bylo mně navrženo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Může to byt zánět ledvin?

Dobrý den, Měla jsem před 4 dny zánět močáku a do dny na to mě začali bolet...

Krční páteř, únava, nejistota, kondice

Dobrý den, pane doktore, můj problém byl následující: Pracuji jako programátor,...

Madmonq


Syndrom suchého oka a laserová operace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné při syndromu suchého oka podstoupit...

Po probuzeni cítím úzkost a depresi

Dobry den, posledniho pul roku mi stava (nevim, zdali na zaklade dlouhodobeho...

PIASCLEDINE 300


Bolesti prstů nohy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už asi půl roku mě bolí kloub u prstu (jakoby...

Mám po laparoskopické operaci, mám nárok na lázeňskou péči?

Dobrý den,mám po laparoskopické operaci,odstranění cyst pro endometriózu,mám...

Xarelto

Dobrý den. Po diagnóze hluboké žilní trombózy mi na tři týdny lékař předepsal...

Bolest zad

Dobrý večer,mám prosbu. Před dvěma dny mě bolely záda(těsně nad hýžděmi).Dnes...

Akutní bolesti v pravém boku a zvýšená teplota


Změna antikoncepce ve věku po 50 letech

Dobrý den,nemusela bych brát antikoncepci, neboť mám proveden zákrok na vaječnících,...

Bolest nad stydkou kostí

Dobrý den. Začátkem měsíce jsem si náhodou všimla, ze když si zatlačim na břicho,...

Zlomenina baze V. metatarsu bez výraznější dislokace fragmentů

Dobrý den, 12.12. jsem špatně došlápl a zlomil si pravou nohu. V nemocnici...

Popis magnetické rezonance krční páteře

Dobrý den, potřebuji vysvětlit zprávu z MR páteře a radu k další léčbě: Napřímená...

Třes rukou

Dobrý den, je mi 19 let a v poslední době pozoruji nepříjemný třes obou rukou....

Zapáchající moč a výtok

Dobry den chci se zeptatje mi 14 let ke gynekologovi nechom a uz mesic spim...

Autoimunitní tyreoiditida

Dobrý večer, konečně se blížím k vyřešení mých problémů, jsem objednaná na...

Chlup z jizvy

Dobrý den, zhruba před 12 lety se mi stal úraz, po kterém mi zůstala jizva...

Pálení nosní sliznice

Dobrý den, do včerejška mě šíleně bolel krk, ale přes noc se to zlepšilo, ale...

Reklama