Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opakované obavy z nádorového onemocnění

Psychiatrie Matěj 11.11.2018

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém problému, o kterém jsem tu už psal. Za cca týden a něco jsem zhubl nyní už 2 kg, možná 2.5 kg, aniž bych se o to nějak snažil. Jsem z toho hrozně vylekaný. Hubnutí začlo pár dní potom, co se u mě objevily nateklé mandle s čepy. Nakonec se potvrdila mononukleosa. Ale jsem ani teploty, ani horečky (což je divné, protože to prý u mononukleosy bývá), ani jsem nebyl unavený, chuť k jídlu mám, jím stále stejně. Přesto prostě jsem zhubl cca 2 kg... Něco mi říká, že bych s tím měl začít něco dělat, protože se mi to nezdá normální. Navíc na jedné straně krku hmatám několik uzlin, cca asi 5, které mají do 1 cm, jsou takové středně tuhé a nebolestivé, nezvětšují se. Vím, že tak 3 z nich už tam mám dlouhou dobu, ty 2 zbylé nevím, jak dlouho. Jedna z nich má tvar “žížaly”... je tak 2 cm dlouhá, ale hodně úzká, tak 0.4 cm na šířku. Ta se mi zdá podezřelá.

Jsem z toho zoufalý a vylekaný. Dle praktické dr. a na ORL to je prý v pořádku, hubnutí nepřičítali žádný význam...

Já mám stále nehorázný strach, že je to lymfom... a napadá mě, jestli nehubnu kvůli tomu, že mám uzliny postižené v hrudní nebo břišní oblasti. Ale nemám kašel, nemám zhoršené dýchání, nebolí mě na hrudi ani v břiše... avšak i tak jsem četl, že některým pacientům byl lymfom v hrudní části diagnostikován, a přitom neměli žádné problémy v této oblasti...

Prosímvás, já vím, že se Vám to jeví už jako hypochondrie, ale já fakt nevím, co dělat... dle praktické dr. a ORL to nic není, což mi ale s ohledem na mou situaci nestačí... pomohl by k odhalení patologie v hrudní oblasti rentgen? Že bych přemluvil mojí praktickou dr. o žádanku. Nebo co bych měl prosím dělat, prosím, poraďte mi, já už jsem opravdu nešťastný a bojím se vážné diagnózy.
Za pár týdnů mám první zkoušky, ale dokud nebudu vědět, co mi je, tak prostě se nezvládnu učit. Nikam se mi nechce chodit, jsem uzavřený do mých obav z lymfomu...

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, sám víte a již mnoho lékařů Vám zde psalo, že váhový úbytek 2-3kg nic neznamená, je to obvyklá výchylka během dne. Váhový úbytek se vyskytuje i u psychických potíží, pokud máte stále obavy z nádorů nejrůznějších lokalizací, pak jste stále ve stresu a to se může projevit i menším úbytkem hmotnosti.
Jelikož Váš stav konzultujete se svým praktickým lékařem, s mnoha specialisty a dále zde v poradně Vám odpovídá několik různých lékařů a Vy stále i přes ujištění, že je vše v pořádku, pochybujete, pak opravdu jediným řešením je navštívit odborníka na psychické potíže- a to fobie z nádorových onemocnění. Psal jste, že jste sám o sobě vysadil antidepresiva, což se rozhodně dělat nemá. Cítil jste se lépe díky účinku antidepresiv, a pokud je náhle a předčasně vysadíte, potíže mají tendenci se vracet zpět a to možná v ještě větší míře. U Vás bude potřeba antidepresiva užívat delší dobu, v řádu několika let, protože potíže jsou již vážné. Také byste měl navštěvovat psychoterapii, kde budete vše rozebírat a postupně se budete zbavovat strachu z nádorových onemocnění.
A co máte nyní dělat? Za prvé ihned navštívit psychiatra, abyste s ním probral potíže a on Vám nasadil medikaci. Najít si psychologa, chodit na psychoterapii. Nečíst si na internetu o nádorových onemocněních. Místo toho jít ven s přáteli. A nehmatat si neustále uzliny na krku. Nevím jak často si je hmatáte, ale určitě mnohokrát denně, což uzlinám určitě neprospívá a mohou se stále dráždit, stát se většími a bolestivými. Nahmatávat neustále uzliny tedy není vhodné.
Praktický lékař bude kontrolovat Váš zdravotní stav, bude se dále kontrolovat krevní obraz a jaterní testy (jelikož máte mononukleózu). Pokud bude mít praktický lékař podezření na nějaké další onemocnění, odešle Vás k příslušnému specialistovi, na příslušné vyšetření, popř. nabere krev na laboratorní vyšetření. Věřte svému praktikovi.
Řešte psychické potíže a to co nejdříve, protože pro Vás je stále těžší fungovat normálně. S pozdravem BB.

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, názor psychiatra jste nežádal. Já zase neznám vaše předchozí zprávy. Nicméně pokud je jich víc, pokud vám již více lékařů oznámilo, že je vše v pořádku.....žádný rentgen vás na dlouho neuklidní. Navštivte původního psychiatra, domluvte se na účinné léčbě. Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

Související dotazy

Obavy z nádorového onemocnění
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obava z nádorového onemocnění
Dobrý den, chci se zeptat, zda nevíte co by to mohlo...
Obavy z nádorového onemocnění slinivky
Dobrý den, před zhruba 2 týdny jsem se po čase zvážil...
Opakované angíny, vytrhnout mandle?
Dobrý den, Dcera 16 let opakovane trpí anginou. .už...
Opakované angíny a záněty průdušek
Dobrý den! Můj syn (6let) má opakované záněty průdušek...
Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Opakované natržení uzdičky

Dobrý den, před měsícem se přítelovi při sexuálním styku zcela utrhala uzdička....

Opakované návaly deprese

Dobrý den, asi měsíc už trpím opakovanými návaly deprese. Tyto stavy začaly...

Opakované nedonošené těhotenství

Dobrý den,chtěla bych moc poprosit o radu.S manželem máme téměř 5 letého syna.Cele...

Opakovaně několik let mě trápí vracející se bolest močových cest.

Dobrý den,jsem už zoufalá.Opakovaně několik let mě trápí vracející se bolest...

Opakované nemoci bakteriálního původu

Dobrý den, prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl...

Opakované nemoci bakteriálního původu

Dobrý den, prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl let...

Opakované nemoci bakteriálního původu

Dobrý den, prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl...

Opakovaně neředěné savo

Přeji pěkný den. Ráda bych se zeptala, jestli může mít vliv na moje zdraví...

Opakované neštovice

Dobrý den, prosím vás, mé děti dostaly neštovice a mně se objevilo pár podobných...

Opakované noční zvracení bez zjištěné příčiny

Dobrý den .trápí mě časté zvracení už to trvá déle než rok .ze začátku to bylo...

Opakované objevení boule v levém podbřišku

Dobrý den, píši za svého muže, kterému se opakovaně objevuje v levé straně...

Opakované odstranění nosní mandle

Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na odstraňování nosní mandle u dětí. Dceři...

Opakované onemocnění dýchacích cest u batolete

Dobrý den, mám 17 měsíčního syna a ten opakovaně trpí zánětmi horních cest...

Opakované onemocnění růží (erysipelem)

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci mého zdravotního stavu....

Opakovane onemocneni s horeckou a bolesti krku.

Dobry den. Je mi 25 a jiz pres rok se potykam s castyma nemocema zhruba po dobu...

Opakované operace břicha

Dobrý den, měla bych dotaz. Měla jsem již někokrát operaci břicha. Nejprve jsem...

Opakované operace kolene

Dobry vecer mela bych dotaz uz jsem po pate operaci kolene posledni jsem absolvovala...

Opakované operace v celkové anestezii

Dobrý den, jedná se o problém mojí kamarádky, ona jej zatím moc řešit nechce,...

Opakované operace výhřezu

Dobrý den v listopadu 2013 jsem absolvoval operaci hernie disku L4/5, další...

Opakovaně oteklé mandle

Dobrý den, už tak půl roku se mi objevily tak 5x nateklé mandle. Z toho jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nosní sliznice


Výtok z pochvy

Dobrý den, asi půl roku jsem trpěla opakovaně na svědivost vaginy a mám mnohem...

Hnědé nevystouplé flíčky na kůži

Na kůži, tříslech, se mi udělali hnědé flíčky, nesvědí, nepálí. Známá říká,...

Kousnutí hmyzem

Dobrý den,ze strany do stehna mě kousl nějaký hmyz 2 kousnutí hned vedle sebe(nevím...

Naražené zápěstí


Zubní váček u dítěte

Dobrý den, synovi je 5 let a udělal se mu zubní kaz na čtyřce, lékařkou byl...

Bolest zad v dolní oblasti(plotýnek)

Dobrý den, prosím Vás již tak 3 roky mám problém se zády v oblasti plotýnek....

Brnění končetin a zhoršená psychika

Dobrý den, je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin....

Žlutý výtok po sexu

Dobrý den, mám problém se žlutým výtokem z pochvy, který se objevuje pouze...

Vysazení Aulinu


Záškuby, tiky ve svalech

Dobrý den, měl bych dotaz na problém dlouhodobějšího charakteru, trvající přes...

Stridor a laryngomalacie

Dobrý den, mám syna 5 týdnů. Ambulantní porod, odchod po 20 hodinách, dle pediatričky...

Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Počet trombocytů

Dobrý den, moje desetiměsíční vnučka má trombocyty 700. Při hospitalizaci v...

Neprokrvování prstu na ruce, chlad prstu a jeho zmodrání.

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Cca od podzimu 2014 mi začaly...

Kyselá chuť vagíny


Šestý den cítím bolest na hrudníku


Očkování proti tetanu u alergika

Ahoj, jsem alergická na léky, a to bylo také důvodem, proč se bál praktický...

Stav pochvy po porodu

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o názor. Po bezproblémovém...

Bolest v zádech a bílkovina v moči


Reklama