Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádorového onemocnění slinivky

Psychiatrie M. 18.5.2020

Dobrý den,

před zhruba 2 týdny jsem se po čase zvážil a zjistil jsem, že jsem o 1 kg zhubl. Potom jsem se pravidelně vážil a cca před 5 dny, kdy váha nestoupala, zjistil, že jsem zhubl dalších 0,5 kg. Tj. začal jsem na 91 kg, pak zhubl na 90 kg a teď se má váha drží na 89-89,5 kg... (vážil jsem se vždy ráno ve stejný čas po dojití na toaletu, aby byly výsledky vážení přesnější). Přijde mi fakt děsivé, že jen tak hubnu (nic jsem pro to nedělal, neměnil jídelníček apod.). Bojím se, že mi váha bude klesat dál... Váha se mi prostě nezvýšila za tu dobu, co to pozoruji.

Mám nyní strašný strach, že se jedná o hubnutí v důsledku rakoviny a to zejména slinivky, která je velmi nebezpečná. Mám nyní před zkouškou a musím myslet jen na to hubnutí (přitom doteď jsem nebyl v přílišném stresu, tak od toho učení to zhubnutí asi nebude). Bojím se, že mám něco na slinivce nebo někde jinde v těle a nevím si rady, co teď dělat.

V ZÁŘÍ 2019 jsem byl na sonu břicha bez nálezu (negativní nález), kde mi projížděli i slinivku, ale to už je dlouhá doba od toho sona, že?... taky mi odebírali v září (pro můj klid) onkomarkery na slinivku a taky v pořádku. To jsou ale stará vyšetření, že ano?

Bojím se také proto, že jsem celkem dost často ve stresu a stresoval jsem se kvůli podobným problémům i v minulosti, navíc má životospráva není příkladná (málo pohybu, málo ovoce a zeleniny) a já se obávám, že to všechno jen nahrálo do karet té rakovině a že u mě nyní propukla.

Mám zítra zkoušku a nedokážu se vůbec soustředit na učení, jsem z toho stavu zoufalý a pořád mi hlavou přemítá, jestli něco na té slinivce nemám a pořád v hlavě přebírám různé možnosti, od čeho jsem tak mohl zhubnout a je to už celkem šílené...

Prosím, od čeho by to podle Vás mohlo být? Strašně se bojím rakoviny slinivky nebo jiné rakoviny, co způsobuje hubnutí... mám den před zkouškou a nemůžu se na to soustředit, úplně me děsí představa, že mi potvrdí ten nádor... Vím, že to hubnutí, může být od čehokoliv, ale mně hlavou prolétávají myšlenky, co když je to zrovna kvůli nádoru na slinivce...

Jinak nic jiného nepociťuji (teploty/horečky, nechutenství, bolesti apod.). Omlouvám se vám a už píši naposledy...

Snažím se teď už 2 dny nevážit, ale to mě zas otravují myšlenky typu, co když jsem zas kilo nebo víc ubral za tu dobu, co jsem se nevážil.

Děkuji Vám za případnou odpověď. Mám z toho fakt strach.

Věk: 21 let

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den milý Matěji,

děkuji za Váš dotaz. Již jsem Vám odpovídala na dotaz z 15.5., který jste odeslal z jiného emailu. Ikdyž jsem tedy díky tomu neviděla Vaši úctyhodnou historii dotazů, došla jsem ke stejnému závěru jako již desítky kolegů předemnou. Trpíte kancerofobií a Vaše současná psychiatrická léčba je nedostatečná (užíváte ji?), vše je pravděpodobně podpořeno akutním stresem ze zkoušek na VŠ. Pokud byste opravdu měl rakovinu slinivky, nezhubl byste dvě kila, ale dvacet. Také je Vaše váha poměrně velká, úbytek byste měl porovnávat v procentech Vaší celkové váhy, pro 90kg člověka jsou 2kg opravdu málo. Vámi popisované stavy opravdu neznačí nádorové onemocnění a vzhledem k tomu, že podobnými fobiemi trpíte od 15let (dle historie dotazů zde), je velmi důležité, abyste k farmakologické léčbě docházel i na psychoterapii, případně užíval i léky na zvládnutí akutních stavů navíc k Vaší chronické medikaci. Doporučila bych Vám tedy objednat se k Vašemu ošetřujícímu psychiatrovi, zvážit úpravu/navýšení léčby a další způsoby léčby (psychoterapie). Pokud máte strach z nádorového onemocnění mohu Vám OBECNĚ doporučit zdravý životní styl, včetně stravy a dostatečného přísunu ovoce a zeleniny. Fluktuace váhy o 2 kila není příznakem nádorového onemocnění, máte psychiatrickou diagnózu, která je nedostatečně kompenzována. Strach z onemocnění je bohužel podstata Vašeho onemocnění. Zkuste se tedy dále nevážit, méně pozorovat a co nejdříve navštivte Vašeho psychiatra. V případě, že byste měl pocit, že se již strach nedá dále vydržet, vyhledejte akutní psychiatrickou péči.

S pozdravem a přáním brzkého ústupu Vašich obtíží,

MUDr. Barbora Němečková

Související dotazy

Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Hubnutí a strach z nádorového onemocnění slinivky
Dobrý den, před zhruba 2 týdny jsem se po čase zvážil...
Slinivka
Vážený pane doktore/doktorko, chtěla jsem znát Váš...
Nádor slinivky
Manželovi určili diagnózu nádor uprostřed slinivky...
Opakované obavy z nádorového onemocnění
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém...
Obavy z nádorového onemocnění
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z melanomu

Dobrý den na brise se mi udělala boulicka o velikosti hrášku trošku na červenala...

Obavy z mimoděložního těhotenství

Dobrý den, jsem tehotna (4+3). HCG je nízké ale roste středa minulý den...

Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění


Obavy z nádorového onemocnění

Ještě jednou dobrý den, ještě bych k mému předešlému dotazu doplnil nový...

Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru mozku


Obavy z nádoru slinivky

Dobrý den, dneska jsem se ráno zvážil (asi po týdnu) a uviděl jsem, že jsem...

Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka na varleti

Dobrý den ,mám Prosím dotaz na bulky nad levym varletem viz foto neboli to...

Suché lůžko je jednou z nejčastějších komplikací spojených s extrakcí zubů moudrosti

Dobrý den je to třetí den po extrakci osmicky vpravo dole.do teďka to bylo všechno...

Bulka v uchu u kojence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně bulky v uchu mého 4,5 měsíčního syna....

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Červená vyrážka na penisu a bílé pupínky

Dobrý den, před pár dny se mi udělala na penisu nějaká vyrážka, nevím co s tím...

Červená vyrážka na penisu

Zdravím mal som priateľkou nechránení orálny sex našiel som červeňu výražku...

Říhání po zkažených vejcích

Dobry den uz nekolik let mne trapi vracejici se travici potize. Vzdy jednou...

Bodavá bolest ve vagině

Dobrý den, je mi 13 let a už asi 5 dní mě bolí ve vagíně jakoby takové píchání,...

Opakované vykloubení náhrady kyčelního kloubu

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu pro svoji maminku ( 62 let ). Asi před...

Bulka na varleti

Dobrý deň , mám 18 rokov a na ľavom semeníku mám už asi od 13 rokov guličku...

Bouchnutí do hlavy

Dobrý den 31.12 v 11 :20 cc jsem zakopla o židli a bouchls se do hlavy nad spánek...

Viagra

Dobrý Den, mám pár dotazů,Viagra slouží ke stopoření penisu,nebo i k dlouhé...

Červená vyrážka na penisu

Dobrý den, pár měsíců se mi objevuje tato vyrážka, občas lehce svědí, pak třeba...

Píchavá bolest mezi žebry

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, co by mohla značit píchavá bolest mezi...

Říhání vajíček

Dobrý den, vetšinou večer říhám vajíčka (přestala jsem kvůli tomu vajíčka jíst,...

Zvýšené teploty u batolete

Dobrý den, můj syn (2 roky) prodělal zřejmě covid. Od doby, kdy byl manžel...

Bulka konečníku


Bolest pod kolenem, ze zadu (v ohybu)


Bolest pod žebry

Dobry den mam problem ohledne bricha konkretne se jedna o bolest na leve strane...

Bolesti žil na předloktí

Dobrý den, hledala jsem v odpovědích ale nejsem z nich moudrá. Můj syn ( 15...

Reklama