Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z nádorového onemocnění

Psychiatrie Matěj 25.11.2018

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete, jak jsem tu řešil problem s úbytkem váhy (měl jsem 87 kg při výšce 193 cm a zhubl jsem postupně 2 kg - v té době jsem zjistil z testů, že mám mononukleozu). Minulý týden v pátek jsem zjistil, že jsem opět 1 kg přibral (váha se držela o 1 kg nahoře při každodenním vážení až do pondělí, kdy jsem odjel do školy). Vrátil jsem se ve čtvrtek a v pátek ráno jsem se opět vážil a zas jsem měl o 1 kg dole... je však pravda, že den předtím jsem přes den až do večera nic nejedl a nepil, protože jsem nestihl snídani a pak byl v práci fofr.. takže jsem měl až večeři kolem 8 večer... jen jsem vypil ani ne tak 0,5 l vody přes den a pak jsem pil a jedl až večer.myslíte si, že jsem mohl zhubnout kvuli tomu, že jsem celý den nic nejdl a nepil? Nebo ZA JEDINÝ DEN kvůli tomu zhubnout 1 kg NENÍ MOŽNÉ? A co mě děsí, je to, že jsem to zas ještě od PÁTKU NENABRAL ZPĚT...
Nebo by se mohlo jednat o něco vážnějšího, např. lymfom (kvuli tomu mému problemu s uzlinami, nebo leukemii, kvuůi modřině, kterou jsem našel těsně pod místem odběru krve, ale až PO PĚTI DNECH JSEM SI TOHO VŠIML... do té doby tam asi nic nebylo.... a hlavně TA MODŘINA UŽ TAM JE SKORO DVA TÝDNY...zase si říkám, že kdyby to bylo z leukemie, tak by byla docela náhoda, že se modřina objevila zrovna pod místem vpichu... a taky ale už tu modřinu tam mam cca týden a čtyři dny... už má takovou žlutou barvu, ale místy tam pozoruji fialové tečky... myslíte, že se bude jednat o něco vážného?

Taky mě mate, že cca před 14 dny mi byl brán beta-2-mikroglobulin a ten vyšel lehce nad normu (2,83 - norma je 2,53). A teď nevím, jestli byl zvýšený v důsledku probíhající primoinfekce EBV, nebo ta infekce mohla zakrýt probíhající lymfom či leukemii... jsem nervozní... bojím se, aby u kontrolních odběrů nebyl ještě vyšší...

A pak chvílemi cítím, když na to hlavně myslím, že mě vždy na určité místě na těle zasvědí. Není to nic hrozného, ani nemám potřebu se poškrábat, ale četl jsem, že svědění více částí těla může značit lymfom... nebo leukemi... a hlavně se bojím, aby to nebyla leukemie, když ta modřina tam stále je...


K psychiatrovi jsem objednaný.



A navíc si prostě spojuju všechny ty symptomy a bojím se, aby to nebylo něco vážného. V pátek na kontrole na ORL mi na ty hodnoty (nahmatal jsem si uzliny cca do 1 cm na krku, tak jsem tam zašel), co jsem sem zasílal taky, řekli, že je to v pohodě a že to je k proběhlé mononukleoze. Ale co když třeba ten beta-2-mikroglobulin je zvýšený ve skutečnosti kvůli leukemii či lymfomu? Aby tomu nenaznačovala ta modřina, kterou už mám na ruce přes týden... a co když vůbec není po tom opichu (když mi brali krev)? Ona se mi tam totiž nevytvořila hned po odběru... všiml jsem si jí až pár dní potom...
A poslali mě po novém roce na konrétní UZ krku.. mohu jim tam i říct, zdali by šla prohlédnout ta uzlina v podpaží? Nebo to mi neudělají, když to není v žádance? Tam jsou jen uzliny na krku...


Děkuju za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den Matěji, včera jsem Vám na stejné dotazy odpovídala. Dnes je dotaz opět identický, proto i má odpověď je stejná. Dovoluji si ji zopakovat:
Hmotnost se mění i během dne, a to o celé 3kg, a stále se nejedná o patologii. Pokud celý den nejíte a nepijete, můžete zhubnout i více než 1kg. Druhý den nebude hmotnost stejná, i když jste již normálně jedl. Trvá nějaký čas, než se hmotnost dostane na původní hranici (záleží to na množství vypitých tekutin, množství zkonzumovaného jídla, a také co za jídlo jste jedl). Navíc, jak jsem psala, mají mladí muži tendenci ztratit na hmotnosti velmi rychle, ale nabrat kila jim trvá déle (např. při infekci zhubnou během 1-3 dní a kila nabírají měsíc a někdy i déle). Navíc, pokud se neustále stresujete, bude příčina "hubnutí" (nebo spíše "nenabírání" na váze) spíše zde. Psychika opravdu dokáže s člověkem hodně "zacvičit" a Vám myšlenky na nádorová onemocnění nedají klid. K modřině a beta -2-mikroglobulinu jsem se vyjádřila před chvílí v předchozí odpovědi. Psali Vám to i lékaři přede mnou. Modřina vznikla po odběru krve a takovéto modřiny se vyskytují po odběru krve často (nemusí být hned viditelná, to je také normální). Beta-2-mikroglobulin byl hraniční, pokud by se jednalo o nádorové onemocnění, byl by zvýšen více. Ke svědění jsem Vám také psala. Člověk si navíc může hodně věcí "vsugerovat" a pak ho najednou začne svědět např. na hlavě či někde jinde. Nesoustřeďte se neustále na nějaké nevýznamné a zcela běžné tělesné projevy. Představu hubnutí můžete opustit- sám jste se přesvědčil, že jste 1kg již od nemoci nabral. Nyní jste "zhubnul" protože jste včera nic nejedl a nepil. Pokud by se jednalo o nádorové onemocnění, váhu byste nenabral a hubnutí by pokračovalo. Navíc byste měl i jiné příznaky (jako nechutenství, a další). Co se týče uzliny v podpaží, asi nezbyde nic jiného, než ji alespoň ultrazvukově vyšetřit...i když si myslím, že ani toto vyšetření Vám na klidu nepřidá a pak budete hledat problém zase někde jinde, najde se zas něco nového, popř. Vám opět vytanou myšlenky, zda lékař vše správně zhodnotil, jestli něco nepřehlédl... a tak stále dokola. Zda Vám lékař uzlinu v podpaží vyšetří, záleží na domluvě, můžete se ho zkusit zeptat. Osobně Vás vyšetřilo již mnoho lékařů, pokud byste trpěl vážným onemocněním, určitě by to poznali. Je opravdu velmi důležité řešit psychickou stránku, protože ta je u Vás nyní rozhodující. Je to rozhodující proto, abyste mohl normálně žít, zbavil se neustálého paralyzujícího strachu. Abyste mohl v klidu studovat a pracovat, radovat se ze života. Přeji, aby se Vám to co nejdříve podařilo.
Nevažte se každý den, jen Vám to působí stres. Jezte normálně, pijte normálně, nečtěte na internetu články o rakovině a věnujte se rodině, koníčkům, škole, přátelům, práci. A spolupracujte s psychiatrem a psychoterapeutem. S pozdravem BB.

Související dotazy

Opakované obavy z nádorového onemocnění
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém...
Obava z nádorového onemocnění
Dobrý den, chci se zeptat, zda nevíte co by to mohlo...
Obavy z nádorového onemocnění slinivky
Dobrý den, před zhruba 2 týdny jsem se po čase zvážil...
Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz
obrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg
Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy z HIV infekce
Dobry den, mam obavu o nakazeni virem hiv. Par dni...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu


Obavy z lymfomu či jiného nádoru, "hubnutí"


Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Obavy z lymfomu, co dělat, když budu hubnout nadále?


Obavy z lymfomu, našel jsem si modřinu


Obavy z lymfomu, snížení hmotnosti


Obavy z možného těhotenství při užívání antikoncepce

Zdravím, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Bude to cca rok co užívám antikoncepci...

Obavy z mrtvice při užívání antikoncepce


Obavy z nádorového onemocnění slinivky


Obavy z nádorového onemocnění, "hubnutí" 1kg


Obavy z nádorového onemocnění, opakovaný dotaz


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru


Obavy z nádoru mozku


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru slinivky


Obavy z nádoru střeva


Obavy z nádoru- nyní nádor slinivky


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Klíště, encefalitida

Dobrý den, měla jsem na sobě několik klíšťat. po cca 12 dnech jsem měla horečku,...

Vysazení warfarinu

Dobrý den, je mi 24 a 2,5 roku užívám warfarin,. Před 2,5 rokem jsem prodělala...

Boule na krční páteři - bolest hlavy

Dobrý den, dvakrát až třikrát do měsíce se mi na levé straně krční páteře (předpokládám...

Gastroesofagoeální reflux a opakované záněty po hysterektomii

Dobrý den paní doktorko. Jsem dva a půl roku po hysterektomii. Je mi 59 a od...

Výtok po hysterektomii

Dobrý den, jsem 4 týdny po hysterektomii dle Wertheim, vaječníky ponechány....

Neurogenní tetanie

Dobrý den, před léty mi byla stanovena neurogenní tetanie, dnes je to měsíc...

Poštěváček

Dobrý den, chci se zeptat. Udělali se mi takový dva flíčky na poštěváčku a nevím...

Červená kůže na noze

červená kůže na noze

Bolest lokte

Dobrý den, v sobotu ráno mě začal bolet loket a v noci na noční mi otekl. Mám...

Bolest pod hrudní kostí


Pocit na zvracení

Dobrý den, již několik dní v kuse mě trápí nutkání na zvracení a asi s tím spojené...

Nechráněný styk při menstruaci

Dobrý den, je mi 16 a s přítelem jsem měla asi před mesicem nechráněný pohlavní...

Myom a polyp

Dobrý den, je mi 45 let, na vyšetření u gynekologa mi byl zjištěn polyp nebo...

Bolest kolene v ohybu a při zátěži

Dobrý den pane doktore. Je mi 19 let, mám 200 cm a 120 kg. Již dva roky mne...

Stav po zánětu močového měchýře, kvasinky v pochvě

Dobry den,mela jsem zanet mocaku,preleceno antibiotiky,ale pocit na moceni a...

Očkování proti tetanu

dobry den mam dotaz. V době kdy sem byl přeočkovan na tetan sem bral antibiotika...

Penirium


Růžové a červené fleky kolem krku a na zádech

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, za byste mi neporadila, jak se zbavit červených...

AV blok I. stupně na EKG

Dobrý den, prosím o zhodnocení nálezu EKG. Pracuji v jednom z bezpečnostních...

Intradermalny melanocytovy nevus

Mám intradermalny melanocytovy nevus. Je dobre odstrániť ho laserom alebo radšej...

Reklama