Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otok a zarudnutí nohou

Kožní obtíže Václav 24.3.2020

Dobrý den.
Už asi rok mám problémy s nohou. Poslední měsíc je to horší ze dne na den. Noha stále otéká. S punčochou dokážu se pohybovat hodinu max dvě. Pak musím nohu chladit, protože je postižené místo rozpálené a musím ležet. Noha když je nateklá je tvrdá až praská kůže. Začalo se mi to dělat i na druhé noze.Na kontrolu jsem byl objednán 20.2.2020 ale to bylo zrušeno pro nemoc lékaře. Teď je obtížné se dostat k lékaři. Všichni se soustředí pochopitelné jen na korona virus. Děkuji za radu.

Doplňující informace: V příloze zasílám ještě zprávu ze sonografie.
Vyšetřuji hluboký systém vleže od třísel po distální bérce, kompresní metodou, v B-modu, v barevném
mapování.
V B- modu dobře kompresibilní lumen distálního úseku zevní ilické žíly, společné femorální, femorální a
popliteální žíly. V barevném mapování s tokem v celém rozsahu lumen dechovou fázicitou a.přiměřenými
maximálními rychlostmi toku.
I v distálním segmentu- v úseku pod kolenem nacházím v přehledných úsecích dobrou kompresibilitu
tibiálních i peroneálních kmenů. Viditelné žíly lýtkového svalstva rovněž bez patrné trombózy.
Ve všech sledovaných úsecích je dobrá reakce na distální augmentaci.
Nejsou patrny zřetelné posttrombotické změny, ve smyslu zesílení stěny, zúžení lumen či rigidity a
nepravidelnosti stěny.
Velké povrchní žilní kmeny jsou bez známek tromboflebitidy
Pravdu, však paní doktorka "kožařka" zřejmě má v tom, že nějaký zánět tam bude. Jenže čeho zánět a jak ho léčit ? Antibiotiky ? ?

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den pane Václave, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku odborníkovi - kožnímu lékaři do naší konzultační poradny. Proto prosím o strpení s jeho odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Radka Zimolová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: EUC Klinika a.s. Zlín

Dobrý den, pokud dochází k zhoršení stavu vaší končetiny, bylo by lépe navštívit lékaře. Nemyslím si, že by jste musel čekat na objednání k specialistovi, ale doporučovala bych navštívit praktického lékaře. Nevím jak Vaše noha vypadala dříve, ale nyní její výrazné červenolividní zbarvení může svědčit o probíhajícím zánětu. Nepsal jste, zda máte či nemáte teploty nebo zimnice. Přeléčení antibiotiky by bylo každopádně vhodné. Za úvahu by určitě stálo i ultrazvuk. vyšetření dolní končetiny.Obraťte se na svého praktického lékaře, vzhledem k momentálním opatřením v rámci karantény bude vhodnější, když praktického lékaře nejdříve kontaktujete telefonicky a problém mu vysvětlíte. Chápu, že i to bude asi obtížné, ale mějte trpělivost. Lokálně na bérec zatím v lékárně zakupte mast polysan a 2x denně s ním bérec ošetřujte. Jedná se o chladivou mírně protizánětlivou mast. Můžete ji aplikovat i ve větší vrstvě a lehce převázat , aby jste ji nesetřel do oblečení. Pokračujte v celkové léčbě Detralexem. S pozdravem MUDr.R.Zimolová

MUDr. Zbyněk Cejnar
Odpovídá lékař:

MUDr. Zbyněk Cejnar


Dobrý den, jak píše paní doktorka, bylo by vhodné vyšetření u lékaře. Není potřeba čekat na odborníka, zvládne to praktický lékař. Nejdříve je potřeba nohy vyšetřit a poté se rozhodnout o dalším postupu. Pravděpodobně bude vhodný ultrazvuk žil, který rozhodne, zda-li není přítomná trombóza. Poté se musí vyloučit růže. Pokud se tyto dvě diagnózy vyloučí, bude se jednat o chronický problém. Doporučuji nosit punčochy, pravidelná chůze a užívat Detralex 2 tbl. denně.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Čížek

Specializace: Angiologie, Celostní medicína (Psychosomatika), Homeopatie, Lymfologie Pracoviště: Angiologie MUDr. Vladimír Čížek

Dobrý den,
pokusím se shrnout to, co víme z dodaných zpráv:
1) bylo podezření na nedokrvení, ale to se neprojevuje otokem, a chirurg vám nahmatal na noze pulsace - takže velmi nepravděpodobné.
2) bylo podezření na žilní trombózu, ale ultrazvuk v červnu 2019 byl normální, a potíže máte rok, takže akutní trombóza je
nepravděpodobná
3) bylo podezření na zánět, byl jste i přeléčen antibiotiky rovněž v červnu - nevíme, jaký to byl zánět, ale v každém případě zánět se
může projevit otokem a zarudnutím, navíc u zánětu pacient nesnáší punčochu.

Nejpravděpodobnější z těchto tří možností je tedy opakovaný zánět (nebo jeho následek, pozánětlivý otok) - souhlasím s tím, že byste měl
navštívit praktického lékaře po telefonické domluvě (většina si nyní objednává pacienty na určitý čas, aby se nepotkávali v čekárně).
Je třeba udělat odběr krve - krevní obraz a CRP (test na zánět), a vyloučit i jiné příčiny otoku (odběry na kreatinin a TSH tedy otok od ledvin a štítné žlázy). Podle výsledků pak eventuálně znovu přeléčit antibiotiky.
Mazat můžete podle doporučení kolegů. Detralex je určitě vhodný.

S pozdravem, MUDr V.Čížek

Související dotazy

Otok a zarudnutí prstů
Dobrý den, synovi otékají a červenají prsty na rukou...
Kousnutí komárem a otok nohy
Dobrý deň. Pred 3 dňami ma poštípal komár. Reakciou...
Otoky nohou
Dobrý den chodím na kožní k paní primářce skrz otoky...
Bolest v podkolenní jamce, otok DK
Dobrý den, je mi 40 let a posledního půl roku pociťuji...
Otoky nohou
Dobrý den, často se mi stává, že po delším sezení např....
Otoky nohou, stav po borelióze
Dobrý den, rada bych se zeptala na manžela je mu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otok a pálení očního okolí

Dobrý den,už druhý den mě pálí pod levým okem,a ráno mi začne otok kolem oka,bolesti...

Otok a slabost ruky

Dobry den, nekdy na konci listopadu mi lehce otekla ruka. Po dni nenarocne...

Otok a svědění horního víčka.

Dobrý den, před měsícem jsem byla na odstranění xantelasmat - pravé horní víčko...

Otok a svědění očí , zaléhání uší a hučení v uších

Dobry den opet si jdu pro radu. Uz asi pres mesic my otikaji oci nad hornima...

Otok a svědění očních víček

Dobrý den, před 10 lety jsem měla herpetickou meningoencefalitidu a zhruba...

Otok a zarudnutí dolní končetiny

Dobrý den, chci se zeptat na svou babičku. Má 91 let a spoustu zdravotních...

Otok a zarudnutí dolních končetin

Dobrý den, Již 2 týdny mám zarudlé a bolestivě oteklé oba kotníky a ještě...

Otok a zarudnutí kolem kotníku


Otok a zarudnutí kotníku po bodnutí hmyzem

Dobrý den, Včera ráno mě doma ještě než jsem vstala cosi kouslo do levého...

Otok a zarudnutí na prstu horní končetiny

Dobrý den, mám problém, který řeším už dlouho, na prostředníčku pravé ruky....

Otok a zarudnutí po sundání sádry

Dobrý den. Mám 3tí týden sundanou sádru a noha (hlavně nárt a kotník) stále...

Otok a zarudnutí prstů

Dobrý den, synovi otékají a červenají prsty na rukou a nohou. Zničeho nic se...

Otok a zhmoždění kolene

Dobrý den, v posledních deseti dnech jsem měl kašel, zvýšené teploty a bolavé...

Otok a zlomenina

Dobry den. Od .10.9. Mam sadru na dolni koncetine . Chci se zeptat. Sadru nemam...

Otok asi 2cm kolem pupku, lehce zarudlý

Dobry den,chci se zeptat,asi 2 dny me trochu boli okolo pupiku,ale jen pri predklonu,jakoby...

Otok bradavky po odstranění mateřských znamének

Dobrý den,prosím o odpovědˇ-manžel měl před 4 týdny odstrněna 2 mateřská znaménka...

Otok bricha, neznama tekutina v dutine brisni - asi.

Dobrý den pane Doktore, moje pritelkyne, ktere je 34let oteklo bricho neboli...

Otok břicha a vyrážka na rukou

Už týden mám oteklé břicho a na rukou se mi udělala vyrážka a jakoby škrábance....

Otok břicha po abdominální hysterektomii

Paní doktorko, chtěla jsem se zeptat,jak dlouho asi trvá otok břicha po abdom.hysterektomii...

Otok celého těla při selhávání srdce

Dobrý den,mám dotaz,,,již 3 týden má můj tatínek problém s otokem celého těla,,hlavně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Herpetická gingivostomatitida

Dobrý den, skoro před rokem jsem prodělala to, co zde na serveru nazýváte oparem...

Průjem


Pálení pravého stehna


Bolesti v oblasti žaludku a hrudní páteře

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolesti v oblasti žaludku vystřelující do...

Tinnitus

Dobrý den, již cca 12 let trpím tzv. tinitem. Nelepší se to, spíš naopak....

Hodnoty štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření štítné žlázy: TSH-...

Dentální hygiena mi poškodila dásně

Jestli mi někdo ještě někdy doporučí dentální hygienu, tak dostane pěstí.... Dobrý...

Estrofem a přibírání

Dobrý den. Je mi 17 let a ještě jsem nikdy neměla menstruaci. Paní gynekoložka...

Chronický průjem u 2 letého dítěte

Dobry den, mam 2 letou dceru, a ta trpi posledni 2 mesice castymi prujmy. Plenku...

Antibiotika byla podána zbytečně či předčasně?

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Moje dcera 2 a 3/4 roku si v pátek odpoledne...

Je mi divně

Dobrý den , už asi 2 dny trpím pravděpodobně úzkostí ,nebo něčím podobným cítím...

Nadměrná menstruace

Dobrý den, je mi 42 let a prosím o váš názor , v říjnu 2016 jsem byla na...

Stopa krve ve stolici

Dobrý den, je mi 23 a mám problémy s krví ve stolici. Před pár měsíci jsem...

Došlap po TEP kyčelního kloubu

Dobrý den, mám po TEP necementové kyčle.Mám striktní zákazdošlapu operovanou...

Štípnutí hmyzem do ucha

Dobrý den, jsme tedka teda v zahranici a moji mamku na pláži stipnul hmyz do...

Brnění malíčku a prsteníčku levé ruky

Dobrý den, již delší dobu se mi objevuje brnění malíčku a prsteníčku na levé...

Vliv statinů na rozvoj cukrovky II.typu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lék na cholesterol Rosucard 40 mg, může...

Zákalky a "pavučinky" v zorném poli

Dobrý den. Před zhruba rokem a půl, se mi zničehonic objevil na levém oku drobný...

"Bílé kousky" v moči

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně ,,něčeho" v moči. Odpoledne jsem...

Bolest stehen po operaci břicha

Dobrý den, dne 28. ledna na akutní operaci prasklého zánětlivého divertiklu...

Reklama