Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pálení v dutině ústní

Zuby Marie 28.11.2020

Dobrý den, od dubna letošního roku m trápí pálení rtů ,jazyka a dutiny ústní. V červnu mi byla provedena gastroskopie a nalezen reflux. Současně byla provedena biopsie a výsledkem jsou malé polypy, které nejsou maligní. Doporučena Nolpasa .Užívám ráno před jídlem. Doporučen ještě Ursosan, ale ten bez efektu.Pálení nic nevyřešilo. Přidaly se žaludeční nevolnosti přes to, že dodržuji dietu.Mám doporučení, jaká jídla nejíst při refluxu.Jsem zoufalá, pálení je velmi nepříjemné a i když si beru pastilky Gastrofruit a po jídle Gaviscon úleva nepřichází.V nemocnici - při vyšettření mi dávali Tantum Verde, což bylo ještě horší.

1. doplňující informace 30.11.2020:
Dobrý den, Vaše odpověď mi pomohla v jednom a to, nechat si udělat vyšetření na alergologii. Jiná vyšetření (ORL, rozbor krve ukázal, že všechny hodnoty jsou v normě a u stomatologa jsem byla také, ale zkusím to znovu.
Problém s pálením v ústech není ojedinělý a není jednoduchý. V duchu jsem doufala, že vyloučíte Barretův jícen.
Tam se rovněž objevuje úporné pálení v ústech.
Děkuji Vám za odpověď , moc by mi to po psychické stránce pomohlo. Dnes se moc vyšetření nedělají, pokud se nejedná o ohrožení života.


2. doplňující informace 30.11.2020:
Opomněla jsem se v prvním dopise zmínit, že při gastroskopickém vyšetření mi byly zjištěny ostrůvky žluči v žaludku a domnívám se, že původ úporného pálení v ústech může být právě ta žluč., přestože žlučník již nemám. Po každém jídle mi bývá špatně od žaludku i když se snažím jíst dietně - vařím si dietu na překyselený žaludek. Tuto diagnózu mi žádný lékař nepotvrdil, jen připustil, že by to tak mohlo být .K nevolnostem přispívá i to, že pociťuji bolest na pravé straně břicha, která přechází mezi lopatky. To je stejná bolest jako jsem měla před operací žlučníku (asi před 25 lety?) Děkuji.

3.doplňující informace 2.12.2020:
Vložena dokumentace.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den, paní Marie

děkuje moc za Váš dotaz. Diagnostika pálení v dutině ústní není vůbec jednoduchá. Doporučuji ještě vyšetření u ORL, zubaře a alergologa. Může jít o infekci, dále o problém se zuby (měla byste zajít za zubařem), může jít o alergii nebo nesnášenlivost potravin jako lepek, éčka, tropické plody atd., na to by se přišlo testy u alergologa. Pak může jít o důsledek chudokrevnost.

S pozdravem

Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Marie, děkujeme Vám za doplnění Vašeho dotazu. Bohužel, po internetu nelze vyloučit Barretův jícen. To se dělá při endoskopii, takže pokud jste měla udělanou gastroskopii včetně odběrů vzorku tkáně, nemusíte se této diagnózy bát. Na posouzení toho, jak léčit a co dělat, bych potřebovala nález z gastroskopie. To, že máte v žaludku jezírko žluči, znamená, že budete mít nejspíše zánět žaludku daný tím, že se Vám žluč vrací zpět. To se stává po operacích žlučníku. Dělává to spíše hořko v ústech a zánět v žaludku. Pálení v ústech dělává jícnový reflux. Na jezírko žluči a zánět žaludku od žluči nepomáhá Nolpaza, ale spíš ten Ursosan, k tomu by byla vhodná prokinetika, léky na posun tráveniny správným směrem. Zda brát dále Nolpazu závisí na tom, co bylo přesně ve výsledku histologie a zda máte zjištěný jícnový reflux. To, co by bylo nyní třeba, by bylo nové gastroenterologické vyšetření. Tedy odběry na zánět, krevní testy, jaterní testy, enzymy slinivky, plus ultrazvuk břicha a případně zopakovat gastroskopii nebo doplnit vyšetření na žlučové cesty (ERCP, magnetickou rezonanci apod.). Nevolnosti mohou být dané tím, že nesnesete léky, nebo tím, že máte nový problém se žlučovými cestami, třeba kaménky ve žlučovodech. Potíže ale mohou být i jinde - tedy chudokrevnost (běžná při zánětech žaludku), alergie apod. Zatím dodržujte dietu, nejezte 2 hodiny před spaním, nic nezvedejte, na noc si hodně podložte záda. Nepijte alkohol, bublinkové nápoje, kávu, mátové čaje, nejezte kynuté, moc sladké, slané, pálivé, vše si dávejte vařené, bez slupek, bez tuku, klidně i mixované, a to kvůli žlučovým cestám. Ústa si vyplachujte šalvějovým odvarem, nebo heřmánkem 2-3x denně, ne ústní vody. Zuby čistěte měkkým kartáčkem, dvakrát denně, zubní pastu bez pěnidel a bez máty, najdete v lékárně. Cucejte panthenolové pastilky, koupíte v lékárně. Zkuste, zda byste mohla užívat vitaminy skupiny B. Jezte malé porce častěji, třeba i šestkrát denně. Zatím, než se dostanete na gastroenterologii, bych Vám doporučila jít na základní vyšetření k praktickému lékaři, protože bolest břicha a nevolnost mohou být akutnějšího rázu, jako ucpání žlučovodů nebo zánět v oblasti slinivky a to je nutné řešit a neodkládat to. Vím, že jste psala, že jste byla na odběrech, ale nenapsala jste kdy, u koho a na jakých, tak to musím takto doporučit. My Vám pomůžeme s objednáním na gastroenterologii a na alergologii. Kdybyste potřebovala pomoci s něčím další, řekněte našim sestřičkám. Držím Vám palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Marie, děkujeme Vám za doplnění. Tak je to tak, jak jsem se domnívala. Máte návrat žluči do žaludku, v žaludku malý nezhoubný polyp. Reflux žluči dělá to, že Vám může být nevolno po jídle, může to být zhoršené Vaší cukrovkou. Na ultrazvuku je slinivka a žlučník v pořádku, máte trochu větší ztukovatělá játra, což bude dané nejspíš nevhodnou skladbou stravy. Potíže vyžadují žlučníkovou dietu. Osobně bych se klonila k tomu Vám dávat léky ze skupiny prokinetik - jako Kinnito, už jste ho brala, léky na žlučové cesty, existují i jiné, než Ursosan. Paní doktorka na gastroenterologii Vám může pomoci vybrat. Dále bych doporučila domluvit se s Vaším diabetologem (nebo praktickým lékařem), aby se zkontrolovalo, že máte dobře léčenou cukrovku. Na gastroskopii nevidím jícnový reflux, takže si myslím, že pálení rtů nesouvisí s žaludkem, spíše bych hledala potíž jinde. Zvážila bych také vysazení Zulbexu (který funguje na překyselení a reflux do jícnu), někdy tyto léky mohou vést k zánětům v dutině ústní. Domluvte se opět s Vaší lékařkou na gastroenterologii. Nejsem Váš ošetřující lékař a tak Vám v tomto nemohu poradit úplně nejlépe tak, jako to umí Váš ošetřující doktor. Dále - potíže v ústech je nutné také probrat se zubařem. Někdy se podobné problémy mohou vyskytnout v reakci na nějaký materiál Vaší zubní náhrady, může jít o alergii například. Pro pálení bych doporučila neurologické vyšetření, protože mám dojem, že potíže jak v ústech, tak v žaludku mohou souviset s tím, že máte cukrovku a s ní spojené komplikace v trávicím traktu a s porušenými nervy. Naše sestry Vám pomohou se k neurologovi objednat. K tomu bych Vám doporučila nadále dodržovat dietu, jak jsme s kolegou popsali. Dále se, prosím zamyslete, zda jste v dubnu, kdy problémy začaly, nezačala užívat nějaké nové léky, nebo zda jste neměla dělané něco nového v ústech. Korunku, protézu apod. To by pak svědčilo o tom, že by mohlo jít o reakci na to nové. Ohledně toho, zda dělat další vyšetření trávicího traktu je třeba se domluvit s Vašimi lékaři. Zdá se, že vše bylo dobře provedené a docela nedávno, ale možná nová gastroskopie a také jícnová manometrie a pH metrie mohou přinést nějaké nové informace. Jako poslední doplním, že jsem se ve Vaší zprávě dočetla, že špatně spíte. To bych doporučila řešit rovněž, protože únava, potíže se spánkem apod. mohou zhoršovat Vaše projevy. Dočetla jsem se, že na spaní bez výsledku užíváte Rivotril. Promluvte si o spaní s lékařem, který Vám Rivotril píše, rovněž se zamyslete, zda se problémy neobjevily poté, co jste lék začala brát. Na závěr si dovolím poznámku, abyste žádný z léků neměnila nebo nevysazovala bez porady s Vašimi lékaři, protože jedině oni vědí, jak a kdy a proč Vám léky byly nasazeny a znají všechny Vaše zdravotní potíže natolik, aby Vám dokázali úspěšně pomoci. Přeji Vám, aby Vám bylo brzy lépe. S pozdravem.

Související dotazy

Polyp u dutině ústní
Dobrý den, chtěla bych se optat, jak se řeší výskyt...
Velký puchýř v dutině ústní
Dobrý den, mam velký puchýř v dutině ústní jakoby naproti...
Onemocnění sliznice dutiny ústní
Dobrý den, na levé stěně dutiny ústní se mi objevil...
Krvavé žilky v dutině ústní
Dobrý den, již od Listopadu mě trápí krvavé žilky (viz...
Dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,
Dobrý den, dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,...
Skvrnka v dutine ustni
Dobry den, objevila jsem v dutine ustni skvrnu viz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pálení ústí trubice

Dobrý den, 2 měsíce mám problém a jsem zoufalý. Začlo mi to opuchnutím při...

Pálení ústní dutiny

Dobrý den, mám velmi velký problém s mojí 92 letou maminkou. Opakovaně už skoro...

Pálení uší po léčbě zánětu čelistního kloubu a extrakci 8

Dobrý den, přes týden se léčím s údajným zánětem čelistního kloubu v kombinaci...

Pálení uvnitř pochvy

Dobrý den, mám problém s palivou bolestí uvnitř pochvy. Cca pred 2 roky jsem...

Pálení uvnitř pochvy

Dobrý den pane doktore, moc prosím o radu. Už jsem zoufalá. Mám problém s...

Pálení v břiše

Dobrý den, začalo to v úterý ráno. Dostala jsem průjem a zvracela jsem. Měla...

Pálení v břiše

Dobrý den, Čekám na operaci žlučníku kvůli rozsáhlým polipum a bolesti pod...

Pálení v břiše, ktrev ve stolici

Dobrý den, chci se zeptat na svého přítele. Je mu 36 let, s ničím se neléčí....

Pálení v břiše, na zádech, štípání na kůži

Dobrý den,už od neděle mě probouzí kazdou noc paleni vevnitř břiše a na zadech...musim...

Pálení v dutině ústní

Dobrý den, mám neustálé celý den pálení v dolní části krku a na okraji jazyka....

Pálení v dutině ústní

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí bolest v krku nejdříve jsem byl u své doktorky...

Pálení v dutině ústní, hořkost v ústech

Dobrý den,můj manžel se léčí teď již 2 roky s tím,že ho pálí v cele ústní dutině...

Pálení v hlavě

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že mě zničehonic začne jakoby "pálit-svědit"...

Pálení v hlavě

Dobrý den, mého tatínka trápí pálení v hlavě v oblastí temene hlavy. Spustí...

Pálení v hlavě

Asi posledních 14 dnů mám velmi nepříjemný pocit pálení v levé půlce hlavy nahoře,...

Pálení v chodidle

Dobrý den,ráda bych se zeptala ,co to je ,když mě pálí v levém chodidle chladí...

Pálení v jizvě

Dobrý den pane Mudr.Šebku.V 6 letech jsem měla úraz, natržený pankreat po tupém...

Pálení v kloubec

Dobrý deň. Skúsim možno že mi poradíte aj ked som zo Slovenska. Mojím problémom...

Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přenos HPV


Boule na penisu


Cukání po žebry

Dobrý den, již delší dobu mám cukání svalů pod žebry na pravé straně, nebolí...

Bolest žeber,vpravo vzadu

Mám náhlé bolesti žeber v zadní části,začíná pod lopatky, bolí celá pravá část,...

Bílý povlak, svědění penisu

Dobry den.. dva dny zpet me zacal svedit zalud a dnes rano jsem objevil rozsahly...

Zelený výtok z pochvy

Dobrý den, krátkou dobu mě trápí zelený zapáchající výtok, který po zaschnutí...

Průjem, krev a hlen ve stolici

Dobrý den, velmi prosím o radu a názor na mé potíže- před 5ti dny cca do 2...

Snížení účinnosti antikoncepce

Dobrý den, potřebovala bych radu ohledne antinkoncepce Jeanine a možnosti ovlivnění...

Pálení močové trubice


Změny na děložním čípku


Parésa bránice

Dobrý den paní doktorko. Obracím se na Vás o informaci. Mám problémy s bránicí. Výsledek...

Třes

Dobrý den, již několik let mám problém s tremorem těla, jedná se hlavně o horní...

Bulka pod bradou


Hypoplazie tepny

Dobrý den, už jsem dostal odpověď na svůj dotaz ze dne 9.5.10.Ale nebyl mi tam...

Snížení účinnosti antikoncepce

Dobrý den, 23. černa jsem onemocněla angínou a byla mi nasazena antibiotika...

Červená skvrna pod nehtem

Dobrý den, mohu se vám zeptat, co mám dělat s touhle ztuhlou krví na palci?...

Boule v krku

Dobrý den. Chtěla bych požádat o radu. Cca před měsícem jsem ležela s angínou,...

Krční a hrudní páteř

Dobrý den, již měsíc trpím kolapsovými stavy s bušením srdce.Absolvovala jsem...

Hodnoty PSA, Prostal

Dobrý den, je mi 59 let a po prvním preventivním vyšetření urologem mám v lékařském...

Pálení pokožky

Dobrý den, téměř 3 měsíce mě každodenně v podstatě nepřetržitě obtěžuje pálení...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.