Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panika

Vnitřní lékařství M. 15.12.2018

Dobrý den,

nevím jestli je to jen v poslední době a ne déle, ale všímám si, že vidím rozmazaněji předměty, tváře či lidi na větší dálku (třeba od 20 m a dál)... četl jsem, že zhoršené vidění patří mezi příznaky cukrovky, ze které mám strach. Je mi 20 let a bojím se, že kdyby to byla cukrovka, tak by to bylo u mě divné a jestli by příčinou vzniku cukrovky nebyla rakovina slinivky, které se bojím. Psal jsem tu už o hubnutí - nyní už mi zbývá jen 1 kg do původní váhy. Ale zas minulý víkend jsem vážil 87 kg (tolik přesně jsem vážil, než začly mé problémy s hubnutím, jak jsem tu už psal dříve) a nyní v pátek zas jen 86 kg... ale zas už to je o kilo víc než jsem měl, když u mě začly problémy (hlavně jak jsem psal ohledně mononukleozy).
Prosím, mohlo by se jednat o cukrovku způsobenou rakovinou slinivky?
Jedná se o to, že prostě v dálce vidím písmena, předměty, obličeje apod. méně výrazně, rozmazaněji...
je tedy pravda, že velkou část dne koukám do PC obrazovky v práci/ve škole, nebo do mobilu, tak nevím, jestli to je z toho... ale bojím se, aby to nebyl příznak cukrovky, kterou způsobuje rakovina slinivky...
Taky se bojím, že by to bylo v důsledu toho, že jsem jedl roky hodně sladkého a málo ovoce a zeleniny... a že teď vznikla rakovina slinivky a cukrovka díky ní...
Nemočím nadměrně, jím normálně, nemám bolesti, teploty apod.
V květnu jsem měl cukr 5.3 těch jednotek, ale ještě v normě, ale už se mi zdálo, že to bylo hodně blízko k horní hranici normálu...
Je třeba odebrat znovu krev? Nebo nějaké vyšetření? Měl bych se obávat rakoviny slinivky a cukrovky ve 20 letech?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Vyšetření na cukrovku se provádí 1x za dva roky při preventivní prohlídce. Váš výsledek z jara 2018 je normální, takže není třeba se této diagnozy obávat, není třeba chodit na další krevní odběry. Pacienty s rakovinou slinivky obvykle daleko více trápí jiné potíže, než cukrovka. Pacientů s cukrovkou máme veliké množství a s rakovinou slinivky naštěstí řádově daleko daleko méně. Váhový výkyv 1-3 kg není pro lékaře ve stanovení diagnozy nijak důležitý. Pokud jste ve stálých obavách, tak váš váhový pohyb je nejspíše způsoben stresem. Přeji hodně štěstí, s pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Panika
Mám hroznou hrůzu a paniku ze vší bojím se každé černé...
Úzkost a panika
Léta se léčím z pocitů úzkosti a paniky. Léky mi už...
Deprese a panika
Dobrý den přeji. Už rok trpím depresivními náladami...
Snížení tlaku při panice?
Dobrý den, je mi 29 let a už spousty let trpím panickou...
Strach a panika
Dobrý den, mám opravdu velký problém. Jednou za čas...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panický záchvat

Dobrý den, mám už cca 2 roky (možná i delší dobu, ale to jsem tento problém...

Panictví

Je mi 27 jsem panic a ještě jsem nestříkal není to trochu divné???Je vše ok?Panictví...

Panika

Mám panickou poruchu,, (epizodicka uskost) a chtěla nich se zeptat zda patří...

Panika

Dobrý den, nedá mi to a musím napsat ještě jednou... Neustále se trápím mým...

Panika

Dobrý den, je mi 16 let a už rok mě trápí srdce, sportoval jsem 3 roky na vrcholové...

Panika

Dobry den, trápí mě asi Panicke ataky, pravé teď jsem to celt na internetu a...

Panika

Mám hroznou hrůzu a paniku ze vší bojím se každé černé tečky na oblečení a navíc...

Panika

Dobrý den, je mi 16 let a někdy v únoru se u mě začal projevovat strach a...

Panika

Jsem 3 měsíce po operaci chlopně.Před tím jsem byla v požádku,ale po operaci...

Panika

Dobry den, jiz tretim rokem trpim problémy s obcasnymi úzkostmi. Psycholog to...

Panika

Dobrý den,mám panickou poruchu.Pred rokem jsem porodila 1.dítě. Asi před třemi...

Panika

Dobrý den je mi 19 let a už delší dobu (asi 5 let) mě trápí přeskakování srdce,...

Panika

Dobrý den, prosím vás vzedem k celé situaci co se ve světě děje jsem se chtěla...

Panika

Dobry den trpim panickymi zachvatmi dost casto a vzdy keď na mňa pride uzkost...

Panika

Dobrý den, poslední dobou mě každý den trápí vnitřní třes celého těla. škubání...

Panika

Dobry den,chtela jsem se zeptat ..Mívám bolesti hlavy navaly , a točení hlavy...byla...

Panika

Dobrý den, dnes začnu brát eliceu na panickou ataku,brala sem jen frontin jeden...

Panika

Dobrý den. Mám panickou poruchu užívám každé ráno Zoloft začal jsem na 50mg...

Panika

Dobry den, po zachvatoch z neurogennej tetanie citim kazdodennu uzkost a preto...

Panika při bolestivé atace


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vedlejší účinek psychofarmak

Dobrý den beru léta antidepresiva nejprve Seropram a nyní Olwexya 75 a to na...

Dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny,

Dobrý den, dlouho jsem zanedbával hygienu ústní dutiny, čekám jen teď do půlky...

Pálení v kyčlích a bederní oblasti, těžké nohy

Dobrý den, už pár dní mě trápí bolesti v oblasti kyčlí, hýždí a bederní oblasti,...

Onemocnění sliznice dutiny ústní

Dobrý den, na levé stěně dutiny ústní se mi objevil bezbolestný červený plochý...

LSIL včetně hpv, biopsie děložního čípku


Pálení kolen

Dobrý den, poslední týden mě jak po fyzické námaze tak i v klidu zrudnou kolena...

Červené tečky na penise


Odvykání kouření

Zdravím, zhruba 2-3 týdny zpátky jsem začal žvýkat tabák siberie, protože chci...

Přetrhané vazy v kotníku

Dobrý den, seskočila jsem ze skateboardu ve velmi vysoké rychlosti a diagnóza...

Propadlá klenba chodidel

dobry vecer chtela jsem se zeptat kdyz mam propadlou klenbu na chodidlech přicnou...

Ventrolistéza L4


Kombinace léky + alkohol

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď na dotaz ohledně souběžného užití psychofarmak...

V ejakulátu mám krev

Je mi 74 let ,v ejakulátu mám krev do hnědá někdy hodně jindy méně,ale již...

Konzumace plesnivého chleba

Dobrý den, mám trochu zvláštní dotaz ze strachu o zdraví.Omylem jsem snědl...

Oteklý nárt a bolest

dobry den,prosim o radu asi jiz3tydny me poboliva noha v oblasti nartu nekdy...

Ciplox a Detralex

Dobrý den, mohu užívat Detralex současně s antibiotikami Ciplox 250? Také bych...

Bolest klíční kostí

Dobrý den cca 3 měsíce mě bolí klíční kosti pořád jsem to přirovnávala k tomu...

Boule v podbřišku

Dobrý den, zhruba před 8 týdny se mi v levém podbříšku udělala malá boule velikosti...

Warfarin+

Dobrý den. Dlouhodobě užívám Warfarin. Prosím o informaci,zda mohu užívat lék...

St.p. plastice zadní poševní stěny a operaci rektokely

dobrý den, jsem 17 dnu po operaci plastiky zadní steny posevni spolu s operaci...

Reklama