Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Parestezie

Mozek a nervy Andrea 13.3.2019

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jestli se opravdu v mém případě nedá nic dělat, jak mi sdělila dnes paní doktorka na neurologii ve FNKV.
25.1. Jsem měla dopravní nehodu. Z důvodu provozu řidič přede mnou musel zastavit, já jsem svůj vůz dobrzdila, nicméně řidič za mnou na situaci nezareagoval a v 70 km mi do mne naboural a posunul tak můj vůz do do auta přede mnou, takže jsem dostala ,,náraz i od něho,,. Záhy po nehodě jsem vystoupila z vozidla se silnou bolestí zad v bederní oblasti, která se zhoršila natolik, že mi zhruba za hodinu při čekání na dopravní policii museli zavolat záchranou službu. Na traumatologii jsem byla hospitalizována čtyři dny pro kontuzi LS páteře, whiplash krční páteře s pravostrannou hemiparézou, míšní kontuzi. Následně mne převzala neurologie, která zhruba tři týdny řešila parestézii dolních končetin a bolest v bedrech, bez zřejmé příčiny opichy a infuzemi, kdy se stav lepšil. Následně si všimli na záznamu z CT z doby nehody, že to vypadá, na vyhřezlé dvě meziobratlové ploténky, když jsem si stěžovala na bolest vystřelující do nohy, podlamování dolní končetiny. Byla mi doporučena MRI, která proběhla minulý týden a užívání tramylpy na bolest a vitamínů na doplnění. Dnes jsem si byla pro výsledek, kde mi lékařka sdělila, že mám vyhřezlé dvě ploténky L4/L5 a L5/S1 s kompresí levého kořene S1 a zúžením levého formanen a napřímenou bederní lordosou. Zároveň mi sdělila, že bolest zad z toho mít nemohu a v podstatě mi nic není, protože vyšetření neukázalo patologickou změnu. Při kontrole mi i nařídila, že musím skákat po jedné noze, i přestože jsem zvracela v čekárně dnes třikrát - dělá se mi poslední dobou špatně v autě i MHD, i když jsem tím nikdy před nehodou netrpěla. Zvládla jsem jeden ,,skok,, a následně mou nohou a bedry projela ostrá bolest a nahrnuly se mi slzy do očí a řekla jsem jí dost, protože další skok nebyl v mých fyzických silách a do zprávy napsala, že skáču v pohodě bez obtíží. Poté jsem se měla projít po špičkách, což zvládnu dva kroky a podlomí se mi nohy a u pat je to stejné s jejím hodnocením, že je to v pořádku bez obtíží. Při předklonu se nedostanu blíže k zemi jak na 30 cm, ale ve zprávě mám napsáno až na zem - je to opravdu tak bráno? Paní doktorka mi také sdělit, že mám příliš mnoho podkožního tuku (měřím 176 cm a vážím 56 kg) takže mne nemůže řádně vyšetřit citlivost. Ráda bych se proto zeptala, zdali opravdu je normální stav, jak ho paní doktorka popsala a jestli to takhle budu na pořád, když dle jejích slov je všechno v pořádku a nic mi není. A každý člověk má prý vyhřezlou ploténku bez bolesti a prostě to je jen o překonání se a že si to nesmím tak brát. Já jsem aktivně před nehodou sportovala: dvakrát do týdne cvičím acro a tančím tango, chodím denně dlouhé vzdálenosti - pěšky do práce cca 10km a teď nevydržím sedět ani hodinu, ujít bez opory pár desítek metrů a nedokáži si představ, že mám tančit apod. Opravdu je to psychosomatické? A co s tím mohu, prosím, dělat? Já opravdu cítím téměř neustále bolest v bederní krajině a často i přes léky. A po dnešní návštěvě lékaře nevím, co se mnou bude dál. Jestli to samo zmizí - resp. je to jen v mé hlavě jak mi naznačila lékařka, protože dle ní mi nic není a nemohu si s ničím stěžovat. Nedovedu si moc představit, že ani ne po dvou měsících je tento stav normální (jak mi popsala paní doktorka viz.výše) a bude tak, protože jsem se dříve v předklonu dotkla dlaněmi podlahy, měla jsem větší než průměrný kloubní rozsah a ohebnost díky gymnastické průpravě v acoyoga. A teď mám to dnešním skoku jen vystřelující bolest do nohou a vrátilo se mi výrazné ,,mravenčení,, do nohou.

Omlouvám se za vyčerpávající zprávu a děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Upřímně řečeno, je mi to divné. Dle vašich tělesných parametrů máte spíše podváhu než normální váhu a obezitě se nedá hovořit už vůbec. Místo skoků po jedné noze byste měla mít oporu francouzskými berlemi. Pokud není výhřez ploténky tak vážný, že by byl k neurochirurgickému řešení, tak byste ovšem měla mít předepsané rehabilitace a rozhodně !!!! alespoň zpočátku cvičit pod dohledem odborníka (ne sama, mohlo by to být ještě více ke škodě). O doporučení k fyzioterapeutovi nepíšete vůbec. Vzhledem k tomu, že ve vašem dotazu shledávám některé věci závažnějšího charakteru, předávám dotaz odbornému lékaři. Ještě vyčkejte, bude vás kontaktovat zdravotní sestřička. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Andreo, doporučuji Vám jednoznačně, abyste si našla jiného neurologa, nejlépe ve větším nemocničním zařízení, kde mají možnosti vyšetření, rehablitace a také dostatek zkušeností. Vezměte s sebou veškeré zprávy. Bolesti v zádech a popisované potíže mohou svědčit pro to, že se jedná o důsledek nehody, také vše může souviset s výhřezy. Nepíšete, jak velké jsou nálezy, nicméně pokud máte zúžená foramina, ted výstupy pro nervy z oblasti páteře, pak podle mého názoru bolesti jednoznačně s nálezy mohou souviset. Někteří lidé navíc mívají velké bolesti i při docela malých nálezech. Je nezbytně nutné, abyste kvůli bolestem podstoupila důkladné neurologické vyšetření, dále vyšetření lékařem rehabilitačním, měla byste mít předepsanou cílenou rehabilitaci, dále je nutné dovyšetření příčin zvracení (neurologické a také ORL vyšetření by bylo na místě). Bohužel s následky takové autonehody se tělo někdy může vyrovnávat dlouho nejenom po fyzické, ale po psychické stránce. Doporučuji Vám, abyste pro jistotu vyhledala i psychologa a poradila se, zda některé z bolestivých stavů, které prožíváte, nemohou být zhoršované prožitým traumatem. Tím nemyslím, že jsou Vaše potíže psychické, ale spíše, že jste mohla být nehodou ovlivěna. K vyšetření u Vaší neuroložky - protože nemám zprávu, vycházím z Vašeho popisu. Nechci hodnotit profesionalitu paní doktorky, někdy bývají názory pacienta a lékaře odlišné a něco je někdy špatně řečeno, nevysvětleno, chyby se stát mohou. Pokud je tomu ale tak, jak píšete pak mohu napsat následující. Citlivost lze vyšetřit i u obézního, ale to vy nejste, měla byste spíš vážit víc. Vyšetření chůze po patách, po špičkách je součástí běžného neurologického vyšetření. Pokud takovou chůzi nezvládáte, pak je problém v patřičných úsecích bederní páteře a nebylo vhodné požadovat poskoky na jedné noze, jakkoliv to může být doporučováno v postupech při vyšetření. Pokud jste se před nehodu ohnula až na zem a nyní ne, je to dáno buď poklesem ohebnosti v důsleku nehody, dlouhé rekonvalescence atd., ale také je to možná pro nemoc páteře jako takové. Pokud na zem nedosáhnete a paní doktorka to ve zprávě nepíše, není to správné. Váš stav nepovažuji za normální a nemyslím si, že byste takto měla zůstat napořád, je rozhodně třeba něco dělat, abyste se začala cítit lépe. Pokud byste o to stála, naše setřičky Vás mohou objednat na neurologii, rehabilitaci a k dalším odborníkům rovněž. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den,

Po přečtení je zde uvedeny nálezy a potíže, které ne vždy se sebou souvisí a situace je nepřehledná. Nicméně asi jsou zde 2 úseky páteře, kde vznikly potíže po nehodě- whiphlas je vázna na krční páteře- typické při nárazu ve vozu předozadním směrem- poranění mekách tkání- je nutný po určitou dobu klid, krční límec. Pokud ale udáváte, že byla zjištěna hemiparesa a míšní kontuse- jedná se již o mnohem závažnější stav i delší léčbou a opravdu možnými i následky. Bolesti bederní páteře ale je zase jiný problém. Bylo potřeba vyloučit zda nedošlo k poranění páteře- to by RTG , MR mělo posoudit. Pokud zde je už změna na ploténkách- tam ta byla spíše již před nehodou, ale mohlo dojít prudkým pohybem ke zhoršení. Trnutí do nohou může být, pokud je zde tlak na kořeny, zúžený páteřní kanál- z toho co je popsáno, ale toto není jasné, snímky by bylo potřeba i vidět. Zde je také potřeba vše posoudit, pokud k mravenčení do nohou dochází je potřeba posoudit, zda zde tlak na nervové kořeny je, zde při nelepšení není k operaci, nebo to vyžádá jen čas a konzervativní léčbu. Dále zda trnutí do nohou není z jiných etáží míchy a páteřního kanálu- uvádíte že na krční oblasti kontuse míchy byla- to je patrné na MR míchy. Dále zda není problém ještě v hrudním úseku, který patrně nebyl vyšetřován. Dalším běžným faktem je že po podobném úrazu vzniknou další změny, které na RTG ani MR vidět nejsou- to jsou blokády a z nich rezultující další funkční změny a ty mohou být příčinou bolestí bederní páteře ale i v případě krční i například závratí. Ty nelze většinou jen tak tzv rozcvičit. Je potřeba nalézt a odstranit metodami tzv manuální/ myoskeletární medicíny/ a poté navrhnou cílenou další RHB. V případě trvání závratí, nevolnosti, nestability v prostoru zde může být ještě i po nárazu a pohybu hlavou další běžný problém tzv benigní polohové paroxysmální vertigo. To je potřeba opět vyšetřit a odstranit napři při tzv Dix Hallpikově manévru u neurologa ev na ORL. Běžným jiným vyšetřením a léčbou nelze řešit.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Parestezie
Dobrý den, před cca 10 lety jsem měl parestezie (mravenčení)...
Parestezie
Již delší dobu mám problémy s bolestí a i takové brnění...
Slabost lýtek a parestezie
Dobrý den, měl bych dotaz na infekce bakteriemi koaguláza...
Parestezie
Dobrý den, cca po 14 dnech od vysazeni antikoncepce...
Parestezie
Dobrý den, mám následující problémy. Před 15 lety diagnostikován...
Parestezie
Dobrý den, zhruba týden mě trápí lehké brnění v levém...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Páreř

Dobrý den,již jsem jednou psala a odpovídala mi MUDR.Jana Leskovská,nevím jak...

Parésa bránice

Dobrý den paní doktorko. Obracím se na Vás o informaci. Mám problémy s bránicí. Výsledek...

Paresa n.ulnaris

Dobrý den, po půlročním brnění a bolení ruky a V. a IV. prstu,mi byla diagnostikována...

Paresa peroneal.nervu, DK, při chr.kořen.sy

co dělat s bolestivym palenim, někdy brněním v nohach,nevydržím chodit, stát.Zhoršení...

Parestezie

Dobrý den, mám dotaz. Zhruba od Nového roku mám necitlivou část chodidla - jedná...

Parestezie

Dobrý ,den.Je mi 56 let.Mám problém s bederní páteří. ct mám ,ještě mně čeká...

Parestezie

Dobry den, psal jsem zde ohledne problemu se zady a mravencenim prstu rukou...

Parestezie

Již delší dobu mám problémy s bolestí a i takové brnění v oblasti kolen, kotníku,...

Parestezie

Dobrý den, zhruba týden mě trápí lehké brnění v levém chodidle, převážně v...

Parestezie

Dobrý den, cca po 14 dnech od vysazeni antikoncepce me zacaly lehce palit, brnit...

Parestezie

Dobrý den, mám následující problémy. Před 15 lety diagnostikován MB (5 st.),...

Parestezie

Vážená paní doktorko, pane doktore, obracím se s prosbou o radu. Před deseti...

Parestezie

Dobrý den, před cca 10 lety jsem měl parestezie (mravenčení) v levé tváři a...

Parestezie 3-5 prstu, bolesti přechodně i v oblasti uln. strany zápěstí

Dobrý den, v polovině prosince se objevili problémy na pravé ruce s brněním...

Parestezie a bolesti končetin a bolesti zad

Dobrý den, Prosím o radu. Už půl roku mám bolesti. Začalo to brnění rukou v...

Parestezie a čichové vjemy

Dobry den.Posledni dva dny se mi stala takovato vec:Citila jsem doma pokazde...

Parestezie a třes

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, při jemných pracích nebo v určitě poloze se...

Parestezie a třes v těle

Dobrý den, již druhý měsíc pociťuji výrazný třes v těle, sem tam se objeví i...

Parestezie DK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poslední asi 4 dny pociťuji horkost v lýtku....

Parestezie horních a dolních končetin

Dobrý den, měla bych dotaz. Před cca 2mesici jsem měla zánět močového měchýře,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha


Léky

Dobrý den,prosím o sdělení.Řadu let užívám Detralex a Enelbin.Enelbin mi dporučila...

Modřiny

Dobrý den mám dotaz..v úrovni pasu.. se mi udělaly vedle sebe hnědé modřiny...

Pálení v krku při kouření

Dobrý den je mi 23 let a poslední dobou mě pálí při kouření cigaret v krku a...

Serotonin


Čirá voda z konečníku

Dobrý den, u své 5 leté dcery řeším problém neustále se vracejících průjmů....

Jak dlouho po posledním užití herpesinu můžu konzumovat alkohol?


Nespavost

Dobrý den, poslední cca. rok mě trápí drobné problémy se spánkem. Ne, že bych...

Tetanovka - reakce

Po přeočkování tetanovkou se mi zvýšil cukr v krvi na 8.4 na lačno a 9.9 po...

Bílý povlak a malinké skvrnky na penisu


Zánět močových cest

Dobrý den, mám podruhé za tři týdny zánět močových cest, může být na vině i...

Bolest v uchu


Otěhotnění při menstruaci

Můžu otěhotnět při menstruaci a k tomu beru kyselinu listovou?

Horečky

Dobrý den, už třetí den mám horečky 39, vcera jsem byla u lékaře a dostala jsem...

Bolest v pravém podbříšku vystřelující do zad a pravé nohy

Dobrý den, má dcera trpí už více jak 3/4 roku stále se opakující bolestí v pravém...

srdce

Dobrý den. Respektive večer. Už delší dobu me trápí takový problém. Vždy když...

Kulička v šourku

Dobrý den, už asi 1 rok mám šourku takovouto ,,fazolku" (foto) a nevím...

Suchost v ústech

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať ohľadom môjho problému. Nedávno dlhšie...

Lehce zvýšená teplota


Epidurální a subdurální hematom

Prosím paní doktorko, před 20 dní tatínek praštíl na židli hlávou. Právě před...

Reklama
Zavřít