Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Paroxysmální supraventrikulární tachykardie

B 1.9.2018

Dobrý den, během pěti let jsem 3x prodělala paroxyzmální supraventrikulární tachykardii. Vždy to bylo ve velmi stresových situacích. Tep 200/min, vždy ihned ukončeno vagovým manévrem. Holter - bazální rytmus sinusový, fyziologický pokles TF v nočních hodinách 57/min, při zátěži (namáhavá jízda na kole) 155/min, nezachyceny arytmie ani patologické pauzy, sporadické SVES. ECHO - prolaps obou cípů mitrální chlopně, redunantní přední cíp, mitrál annulární disjunkce (v systole 6-7 mm), malá endsystolická mitrální regurgitace (1/4), aortální chlopeň trojcípá bez vady, pravá síň nedilatovaná, malá triskuspidální regurgitace (1/4) PG 18mmHg), malá pulmonální regurgitace (1/4), perikard bez separace. Závěr: prolaps obou cípů mitrální chlopně s nevýznamnou insuficiencí, mitrální annulární disjunkce, jinak normální nález. Známý 55 let málem zemřel kvůli nějaké arytmii, která mu způsobila mozkovou mrtvici - fibrilace síní. Dočetla jsem se, že se jedná o vážný stav, který je třeba řešit velmi rychle, myslím tím tu fibrilaci síní a že je častější u lidí, kteří mají problémy se srdcem, hlavně prolaps mitrální chlopně (což mám já). Jsem z toho docela vyděšená a bojím se. Pokud jsem prodělala paroxyzmální supraventrikulární tachykardii jedná se o fibrilaci síní? Je PST životu ohrožující? Ráda bych otěhotněla, ale bojím se, co by se stalo při porodu a tak. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den, obě Vámi zmiňované arytmie sice patří do stejné veliké skupiny tzv. tachyarytmií, avšak paroxysmální supraventrikulární tachykardie je charakterizována tím, že náhle začíná, náhle končí a je především pravidelná. Zatímco fibrilace síní sice může rovněž mít záchvatovitý nástup a konec, avšak jedná se o zcela nepravidelný srdeční rytmus a navíc zde nedochází ke stahům ale pouhému chvění síní. Vlivem toho se hromadí a sráží krev v síních, což zejména v té levé je problém pro riziko právě například mozkové příhody aj. Ve Vašem případě se však toto neděje a tedy nejedná se o stejný druh arytmie. Nedostatečnost mitrální chlopně máte velice lehkou a je to velice častý nález už u mladých lidí. Pokud je máte takto sporadicky a vagové manévry zabírají, pak si myslím, že žádná další léčba není potřeba. A těhotenství bych se rovněž nebála.
S přáním pekného dne
Dr. Fričová

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Supraventrikulární tachykardie, infekční mononukleoza, očkování proti hepatitidě A
Dobrý den, je mi 25 let, na konci června jsem prodělala...
Tachykardie
Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký...
Tachykardie
Dobrý den, mám problém, který se týká mé 21leté vnučky....
Tachykardie a tlak na hrudi
Dobrý večer, Potřebuju prosím radu, zhruba dva roky...
Tachykardie
Dobrý den, stalo se mi, že jsem v klidu ležel v posteli...
Paroxysmální fibrilace síní
Dobrý den. Mám paroximalni fibrilaci síní. Léčba amidaron...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Parodontoza

Mám parodontózu asi v pokročilém stádiu (všechny zuby cítím jakoby zasazené...

Parodontoza

dobrý den, chtěl bych se zeptat na tu transplantaci dásně. je mi 26 let a trpím...

Parodontoza?

Zdravím, včera jsem narazil na tento problém. Nevím jak to popsat, ale pod jedničkou...

Parodontoza. prosim o radu

dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám paradentozu, krvácí mi dásna, mám odhalené...

Paronychium

Dobrý den, obracím se na Vás s radou ohledně mého dlouhodobého zdravotního problému....

Parotická orchytida

Dobrý den. Prodělal jsem přiúšnice s oboustranným zánětem varlat. Zánět trval...

Parotitis

Dobry den uz tri dny mam silene zdurelou tvar na prave strane kolem ucha a na...

Paroxetin

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na užívání antidepesiv, konkrétně paroxetinu....

Paroxetin - jeho rychlé vysazení a tehotenství

Dobrý den paní doktorko, jsem cca v 6 tt. Zjistili jsme to minulý týden a...

Paroxysmální fibrilace síní

Dobrý den. Mám paroximalni fibrilaci síní. Léčba amidaron a antikolugace xarelto....

Paroxysmální supraventrikulární tachykardie

Dobrý den. Již od malička trpím těmito záchvaty srdce. asi od 11 let, kdy jsem...

Paroxysmální tachykardie

Dobrý den, byla jsem už podruhé během 3 let na kardio vyšetření. Chtěla bych...

Paroxysmus, zachvaty

Dobrý den, je mi 21 let a již od dospívajícího věku (cca 16 let) trpím na...

Partiální ruptura svalu

Dobrý den, Aktivně sportuji (hraji fotbal) a bohužel jsem si poškodil zadní...

Partner

Dobrý den,chci se zeptat,jak zvládnout situaci.Odstěhovala jsem se od partnera...

Partner

Dobry den muj partner 22 let vnoci strasne chrape a a tak jednou za minutu se...

Partner ma asi alergii na moji vaginu

Dobry den, je mi 33let a partnerovy je 34. Po pohlavnim styku se mu na penisu...

Partner má problém s ejakulací

Dobrý den, chtěla bych poradit, co může být za problém, když se parner udělá...

Partner není na na sex

Dobrá den. Jsem už tři a půl roku s přítelem, bohužel už od začátku vztahu...

Partner se mnou nechce spát

Dobrý den, vždy jsem si myslela, že to jsou ženy, které odmítají sex. U nás...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růžovka

Dobrý den paní doktorko mám růžovku a nyní jsem přešla k paní primářce do Břeclavi...

Růžová moč

Dobrý den, můj 4 měsíční syn má rýmu, a včera přijal pouze malou část potravy...

Lehká skoliosa a bolest bod lopatkami


Tetanie




Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Zlatý stafylokok v nose a očkování miminka

Dobrý den, mám 5 měsíčního chlapečka, který má cca 3 měsíce zadní rýmu. Občas...

Naražená ruka

Dobrý den, mám naraženou ruku už od 24.11.2016 a první týden jsem měla jen zavázanou...

Pálení žáhy a říhání


Operace FESS

Dobrý den,v následujících měsících mě pravděpodobně čeká revize nosních dutin...

Bolest zaludku,pocit na zvraceni

Dobry den,asi tyden zpet jsem dostala prujem,jen voda ze me sla,hned jsem nasadila...

Namožení penisu?

Dobrý den! před cca 2-2,5 týdny mne při pohlavním styku začalo bolet při levé...

Přeočkování proti tetanu


Gynekomastie v pubertě

Dobrý den, jsem kluk na počátku svých 17. let a mám takový nepříjemný problém....

Poranění menisku

Rád bych se zeptal, zda je běžné a cca rok po operaci kolena s odebráním cca...

Vysoká sedimentace


Bolest na hrudi


Křeče na pravé i levé straně podbřišku

Dobrý večer, měla bych takový dotaz, mívám křeče na pravé i levé straně podbřišku...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Clotrimazol při menstruaci


Zavřít reklamu