Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Supraventrikulární tachykardie, infekční mononukleoza, očkování proti hepatitidě A

Srdce a cévy Iveta 29.10.2016

Dobrý den,
je mi 25 let, na konci června jsem prodělala celkem těžkou infekční mononukleozu s hospitalizací v nemocnici, kde mi týden bylo podáváno následující: Cefuroxim 750 mg 3x denně, F1/1 + dexamed 1x denně. Zdravotně jsem již byla v pořádku, krom únavy, jaterní testy v normě. Dva měsíce po IM jsem se nepřímo dostala do kontaktu s člověkem, který měl hepatitidu A. Na radu lékaře jsem se nechala očkovat vakcínou Havrix 1440. Za 48 hodin po očkování jsem se vzbudila s bolestí břicha, zvracením, průjmem, dušností, stav na omdlení, motání hlavy, pálení v uších. Ten samý den večer mi začalo bušit srdce, proto jsem navštívila pohotovost. EKG AS 88 min, respirační arytmie, sinus rytmus. Paní doktorkou mi bylo doporučeno brát Lexaurin 1,5mg/noc s tím, že to mám od nervů, několikrát jsem lékařku upozornila, že nejsem ve stresu a po všech stránkách se mi daří. Dva týdny na to jsem se opět dostala na pohotovost (nicméně do jiné nemocnice, protože jsme byli s přítelem na cestách) s motáním hlavy, dušností. Tam mi provedli RTG S+P - bez ložiskových a infiltrativních změn, pachypleura hrotu l.dx., hily cévní, kresba nezmnožena, bránice hladká, zevní úhly volné, srdeční stín nerozšířen, esovitá skolioza TH, závěr - hrotová pachypleura. EKG - SR, respirační arytmie, 76/min, PR 131ms, QRS 93ms, QT/QTc 385/434, PZ V2, srd. osa intermediální, ST úsek bez signifikantních denivelací, ploché T a VL, neg. T ve V1. Byla mi také zjištěna dolní hranice draslíku. Po tom, co jsem už několik dní cítila špatně, jsem si vzala Lexaurin po dva dny, vzhledem k tomu, že jsem paní doktorce věřila, že ho asi potřebuji a pomůže mi to. Ráno jsem se ohnula při oblékání, a najednou mi šíleně začalo bušit srdce, zavolala jsem si RZS, EKG: supraventrikulární tachykardie se spontánní verzí na sinusový rytmus, TF 188/min. Tento stav trval cca hodinu. poté mi bylo doporučeno vyšetření kardiologem. Holter - klidové EKG: SR, 70/min, PQ 0,14, QRS 0,08, QT 0,4, SVES <80 - 7x, ST - T nesp. Supraventrikulární tachykardii jsem měla již jednou před třemi lety poté co jsem si vzala prášky na spaní po rozchodu s přítelem. Kardiologem mi byla doporučena RFAblace, tento zákrok jsem odmítla podstoupit. Všichni doktoři se k tomu staví tak, že není možné, aby tyto stavy byly po očkování, nicméně je divné, že vše začalo dva dny po očkování. Svým laickým pohledem se domnívám, že tachykardie byla poprvé způsobena práškem na spaní Stilnox a podruhé Lexaurinem, všichni lékaři tvrdí, že to není možné. Nicméně první tachykardie byla do jedné hodiny po požití prášku, a druhá cca 8 hodin po požití Lexaurinu. Je to možné? Ráda bych se také zeptala, pokud nepodstoupím RFAblaci, je to pro mě nebezpečné? Před mononukleozou jsem hodně sportovala - běh, 4x týdně posilovna a po rekonvalescenci po IM bych se sportem ráda znova začala, nicméně bojím se kvůli tomu srdci. Je to opravdu divný pocit a bojím se, abych nezkolabovala nebo mi nezkolabovalo srdce. Nikdy jsem nekouřila, alkohol nepiju, zdravé stravování, spánek min 8 hodin denně, 9 let užívám HAK. Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Státní ústav pro kontrolu léčiv

Dobrý den, ohledně RF ablace je dle mého názoru vhodná konzultace ještě s dalším kardiologem, lze zvážit například zátěžové vyšetření srdce (bicyklová ergometrie); přeposílám dotaz. Zda obtíže, které jste popsala, souvisely s proběhlým očkováním proti hepatitidě A, nelze se 100% určitostí říci, některé popsané obtíže (průjem, bolest břicha, zvracení, závrať - Vaše točení hlavy?) jsou uvedeny mezi možnými nežádoucími účinky Havrixu 1440 (viz příslušný Souhrn údajů o přípravku a Příbalová informace), nicméně nelze tyto obtíže automaticky přičítat vakcinaci. Co se týká bušení srdce, resp.SV tachykardie, ta mezi NÚ Havrixu vyjmenována není, navíc tachykardie může provázet různé virózy například (?), může být vyvolána iontovou nerovnováhou v krvi nebo třeba poruchou štítné žlázy (ale tam bych čekala, že bude tachykardie spíše setrvalá než záchvatovitá). Souvislost tachykardie s užitím Lexaurinu (bromazepam) nebo Stilnoxem (zolpidem) není moc pravděpodobná, alespoň mne nenapadá, jak by tyto léky / jejich léčivé látky mohly tachykardii vyvolat (jakým mechanismem účinku).

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den,
ohledně supraventrikulární tachykardie lze u Vás konstatovat, že máte predispozici k jejímu vzniku. Nejspíš se jedná o vrozený abnormální shluk elektricky vodivých buněk v srdci, které za určitých okolností vyvolají abnormální vzruchy stimulujíci srdce a to se projeví zrychleným tepem (s doprovodnými projevy jako pocity bušení srdce, pocit nedostatku dechu, bolesti na hrudi, pocit na omdlení apod.). Vyvolávající moment může být různý - obecně - stres, iontová dysbalance, pokles krevního tlaku, užití některých léků, náhlé změny počasí apod. U každého člověka to může být něco jiného a ne vždy lze přesně určit vyvolávající příčinu. Otázka je, co s tím. Zde je potřeba říci, že RF ablace je v tomto případě kauzální terapie - tj. měla by potíže zcela odstranit "zničením = ablovaním" těchto "neposlušných" buněk. V případě, že zákrok nepodstoupíte, nelze s jistotou odhadnout, co se bude v budoucnu dít. Možná Vás to již nikdy nepotká, možná občas a bude to mít krátké trvání a nijak Vás to neohrozí, nebo můžete mít i několik větších déle trvajicích záchvatů, které mohou být nepříjemné (kolaps, ztráta vědomí apod.) - přesně to předpovědět nelze. V principu bych proti sportu nic neměl, zátěž je nutné stupňovat postupně podle tolerance. Je nutné adekvátně rehydratovat organizmus po zátěži, dbát na adekvátní příjem iontů apod. Po nabytí určité kondice lze provést bicyklovou ergometrii a zjistit, jestli arytmie není provokována fyzickou zátěží. Znova ale opakuji, že kauzálním řešením je RF ablace.
S pozdravem

Související dotazy

Očkování proti hepatitidě B
Dobrý den, mám příští rok ve škole možnost zúčastnit...
Prodělaná infekční mononukleóza
Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční...
Očkování proti hepatitidě A a B
Dobrý den, za 5 měsíců odjíždím na měsíc na výzkumnou...
Infekční mononukleóza
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Muj skoro ctyrlety...
Přeočkování proti hepatitidě B
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda mám být přeočkována...
Infekční mononukleóza
Dobrý den, je mi 22 let, po dvou týdnech horeček, napuchlého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Suplementace jódu v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná (začátek 7. týdne těhotenství) a užívám Femibion 1...

Suplementace po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 46 let, 188 cm, 105 kg. Posiluji 3x týdně. Před nedávnem mi...

Suplementace vit. D a hořčíkem

Dobrý den, je mi 62 let ,poslední 4 roky se trápím s návaly po 1-2hodinách,chemické...

Suppositoria čípky na zácpu

Dobrý den, už mám pár dní zácpu. Koupil jsem SUPPOSITORIA GLYCERYNI LEČIVA....

Suprakondyl.zlomenina humeru

Dobrý den, v září mě srazilo auto a měla jsem tříštivou zlomeninu dolního konce...

Supraspinální centra

Dobrý deň, prosím Vás, mohli by ste mi poradiť, v ktorých častiach mozgu sa...

Supraumbilikální kýla

Dobrý den, v červnu mi byla diagnostikována drobná supraumbilikální kýla vel....

Supraventrikularni extrasystoly

Dobrý deň, pred piatimi dňami mi začalo srdce pri zmene polohy, čupnutí, sadnutí,...

Supraventrikulární extrasystoly

Dobrý den! Obracím se na vás se srdečním problémem. Dlouhodobě trpím aritmií...

Supraventrikulární tachykardie

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat dál. Před měsícem jsem si volala RLP...

Suprimované tsh v gravidite

Dobrý deň, v 10tt mi vyšli výsledky S-TSH 0,098, S-T4voľný 16,89, S-T3voľný...

Surne potrebujem pomoc :(

Dobry den moj byvali priatel ma podviedol dostal genitalne bradavice mal ich...

Sushi a Listerie

Dobré odpoledne, mám na Vás dotaz ohledně rozika listeriozy a těhotenství...

Susp. aneurysma asc. aorty.

Dobry den. Chcem vas poprosit o radu. Manzel bol na echo vysetrenie kde bol...

Susp. ca prostaty a zvýšena teplota

Dobrý den, mému tatínkovi (57 let) byla před 14ti dny provedena exstirpace...

Susp. cysta varlete

Dobry den. Prosim o radu na varlatech sem si nasel na par mistech takove male...

Susp. dermatitida

Dobrý den, dnes ráno se mi udělali malé pupínky na hřbetu ruky a trochu i na...

Susp. herpes simplex genitálu

Dobrý den, Gynekologie. Aktuálně se nacházím velmi daleko od lékařské...

Susp. hluboký zánět žil

Dobrý den. Již asi 4 týdny mám obrovské bolesti pravého lýtka a to až přechází...

Susp. ostruha patní kosti

Dobrý den, nedávno jsem měla velkou obtíž složit nohu pod sebe protože se mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Točení hlavy, nevolnost

dobrý den chtěl sem se zeptat poslední 4 dny se mi motá hlava i vidění je nějaké...

Podkožní boule

Dobrý den, zhruba před 2 dny se mi na podbřišku udělala podkožní boule velká...

Srust malych pysku u devcatek

Dobry den, chtely bych se zeptat, jak poznam, ze moje 4 mesicni holcicka ma...

Malý penis

Dobrý den, mám takový problém je mi 16 let měřím 175 cm a vážím asi 97kg. A...

Potíže s vyprazdňováním při cestování.

Zdravím. Je mi.18 let a přestěhovala jsem.se za přítelem na Slovensko. Začala...

Pipínky na žaludu

Hezký den, mám na žaludu tyto pupínky viz.foto. Na předkožce také ale trošku...

Poranění kolenního kloubu

: Dobrý den,mám diagnózu ASK kolena,ruptura LCA-PL porce vazu,chondrální fraktura...

Bolest v krku při polykání


Bakterie E-COLI

Dobrý den,prosím o radu moje desetiletá dcera měla zánět močových cest,po vyléčení...

Od června se mi na levé mandli tvoří uvnitř bílé zápáchajíci hrudky.

Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou ohledně mé mandli v krku. Od června...

Mazové žlázky odstranění

Dobrý den, Na žaludu a na předkožce mám mazové žlácky (bílé ostré pupínky)...

Pocit vzduchu, bublinek v pochvě

Dobrý den paní doktorko, mám problém se kterým si nevím rady. Občas a poslední...

St.p. operaci menisku, artroza v kolenních kloubec, invalidní důchod

Dobrý den,je mi 58 let a mám po operaci levého kolene (prasklý meniskus).První...

Antikoncepce a jídlo

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na něco ohledně braní antikoncepce a jídla....

Třísla

Dobrý den, asik měsíc mě trápí svědění a vyrážka na tříslech je strašně suchá...

Natržený lýtkový sval nebo prasklá vlákna svalu

Dobrý den. Je mi 46 let. Měřím 192 cm a vážím 110kg. Celý život sportuju.Podotýkám,jsem...

Antidepresiva Mirtazapin

Dobrý den, cca rok trpím nespavostí, usínám několik hodin, některé noci jsem...

Zánět spojivek v těhotenství

Dobrý den! Jsem ve 26.tt a mám začínající zánět spojivek. Chci se zeptat, co...

Poroblém s erekcí

Dobry den.je mi 26 let a Mam problém s erekci.pred dvěma měsíci jsem dostal...

Můj penis je oproti vrstevníkům malý


Reklama
Zavřít