Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pásový opar a další příznaky

Infekce Věra 28.8.2020

Dobrý den,
chci se poradit. 31.7. mi byl potvrzen pásový opar s malým výsevem vyrážky na levé hýžďi. Několik dnů předtím, asi týden, mě začalo bolet v bedrech vlevo a bolest začala postupně střílet do celé levé nohy. Bolest byla čím dál intenzivnější, až se to skoro nedalo vydržet. Myslela jsem si, že mám nejspíš vyhřezlou ploténku a bolest mi střílí do nohy. Navštívila jsem proto praktického lékaře, který to zhodnotil jako svalový spazmus, dal mi léky od bolesti a poslal mě na rehabilitaci. Léky od bolesti jsem raději nebrala, protože mám přecitlivělé reakce na léky. A protože rehabilitace měla být až za 14 dní, dva dny od návštěvy praktického lékaře jsem vyhledala fyzioterapeuta, aby mi akutně od bolesti nohy a zad pomohl. Fyzioterapeutka si všimla v místě bolesti malé vyrážky a pojala podezření na pásový opar. Vyrážka tam už předtím asi dva tři dny byla, ale nebolela, nic nedělala, tak jsem si myslela, že to je jen nějaké zapařené nebo odřené místo a nevěnovala jsem tomu pozornost. Poslala mě na kožní a ještě ten den byl pásový opar potvrzen.
Dostala jsem léky Herpesin 800 mg 5xdenně po 4 hodinách /8 hodinách v noci/. Třetí den, co jsem léky brala se mi udělalo strašně špatně od žaludku, na kolaps, tak jsme zavolali záchrannou službu. Vyletěl mi tlak na 190/120. Na urgentu jsem dostala několik léků na snížení tlaku, na uklidnění a na nevolnost. A bylo mi provedeno EKG /v pořádku/. Uzavřelo se to jako reakce na antivirotika, antidepresiva /asi 10 let se léčím na úzkosti a deprese a dlouhodobě beru psychiatrické léky, Brintelix 15mg-beru dlouhodobě, Mirtazapin 15mg-ten beru asi měsíc a půl/ v kombinaci s psychikou, měla jsem u toho panický záchvat. Druhý den jsem braní antivirotik konzultovala s kožní lékařkou, že mi je po nich nadále silně nevolno a mám stavy na kolaps. Ta mi sdělila, že pokud mi je takto zle, tak tři dny zaléčení postačí a můžu léky vysadit. Já je z obav z následků na herpes virus brala ještě dva dny v poloviční dávce, tj. 400 mg 5xdenně. Takže jsem celkem antivirotika brala místo 7 dní jen 5 dní.
Myslela jsem, že se mi po vysazení antivirotik uleví, ale provázely mě silné úzkosti a nevolnosti, často s pocity na kolaps. Konzultovala jsem to s psychiatrem, ten řekl, že úzkosti mohou provázet pásový opar, ať beru 14 dní Rivotril ráno a večer. Já ho brala jen občas, při zhoršení potíží, ať si na něj nezvykám. Asi po týdnu po vysazení antivirotik, se zopakoval kolapsovitý stav a já byla znovu odvezena záchrannou službou na urgent s tlakem 205/110. Tam mi udělali podruhé EKG /zase OK/, a odebrali mi krev /nemůžu poslat zprávu s výsledky, tak jen tak nahrubo: Glukóza, Metabolismus dusíku, Enzymy, Specifické proteiny, Biochemická vyšetření, Minerály ABR, Koagulace, Krevní obraz, DIFF-relativně, DIFF-absolutně, Nedefinovaná třída...to vše bylo vyšetřeno a vše bylo v pořádku/. Jen zvýšené CRP 18,6. To se neřešilo. Bylo mi doporučeno brát léky na tlak. Asi 5 dní nato jsem byla s výsledky na kontrole u obvodní lékařky. Nasadila mi lék Prestarium 5mg 1/2 tablety, poslala mě na ultrazvuk břicha-ledvin /žlučník, játra, slezina.../ a na tlakový holtr. Ultrazvuk dopadl v pořádku. Tlakový holtr byl v nejvyšších hodnotách 158/110 a ještě ho má lékař vyhodnocovat. To bylo minulý týden.
Toto pondělí 24.8. mě začalo pálit během dne od žaludku, střev, a měla jsem hroznou nevolnost /měla jsem průjem/, ale tak hrozně, že mi to vyvolávalo až stavy na omdlení a pocity strachu o život. Nějak jsem to v to pondělí překonala, s tím, že to přejde, a kdyby ne, tak to budu druhý den řešit. Druhý den se stav opakoval, takže jsem chtěla jít hned k obvodní lékařce, ta mě ale odmítla ošetřit, že jedině další týden na objednání. Takže jsem šla rovnou na urgent. Tam mi udělali opět ultrazvuk břicha, RTG S+P plic a pravděpodobně střev a žaludku. Potom mi vzali zase krev /Biochemie-sérum, Diabetologie, Moč chemicky, Moč sediment, Krevní obraz, Diferenciál z analy, Koagulační screening/. Vše bylo v pořádku. Jen trochu zvýšené CRP: 10,6. Uzavřeli to, tak, že nejdřív to vypadalo podle nich na zánět střev, protože místy břicho na pohmat hodně bolelo, ale po všech výsledcích v pořádku, to uzavřeli, že je silně podrážděné trávení. Mám nasadit dietu, což jsem hned udělala. A druhý den mě chtěli poslat k internistovi, ať se na mě ještě podívá. Ale já měla už z dřívějška na druhý den objednanou internistku, ale kardioložku ohledně lítání tlaku. Řekli mi, ať to všechno proberu s ní.
Takže ve středu 26.8. jsem byla na kardiologii, kde mi dělali opět EKG a znovu odběry-podrobnější. Kardioložka mě podrobně vyzpovídala a dívala se i na předběžné výsledky tlak.holtru a na odběry. Tlakový holtr se jí zdál docela dobrý a zhodnotila to tak, že problém bude pravděpodobně co se týká tlaku patřit do rukou gastroenterologa, že to vypadá, že buď mám syndrom dráždivého střeva od nervů nebo něco jiného, což musí už došetřit kolega, a jak se mi ve střevech něco jakoby sekne, rozjede se i psychika, strach o život, a začne lítat tlak. Teď se po deseti dnech braní Prestaria tlak trochu normalizoval na asi 130/95 plus minus. Výsledky krve okomentovala, že taky vypadají dobře a řekla mi, že mě pošle tedy ke gastroenterologovi a ještě na kontrolu k psychiatrovi a ještě mi v září zopakuje tlakový holtr a pošle na HUT vyšetření. Vše, že mi sepíše do zprávy a pošle poštou. Dodnes zatím zprávu bohužel nemám. Takže nevím výsledky krve a další doporučení.
Chtěla jsem se ale poradit. Včera se mi během dne udělalo několikrát strašně slabo, nevolno, na omdlení. Tlak byl v pořádku. Jakoby mě pálilo celé tělo a měla v něm hroznou nevolnost a slabost. Nikdy jsem nic takového nezažila. Myslela jsem, že zkolabuju, jak mi bylo špatně. Chtěli jsme volat rychlou, případně kdyby to nepřecházelo zajít znovu na urgent. Cítila jsem se jako při vysoké horečce. Taky se od toho, co jsem dostala ten opar nadměrně potím. Musím zmínit, ale že mám i nadváhu. Mám 91 kg/170 cm. Veliké pocení je ale až teď poslední týdny. Tak jsem si včera změřila teplotu, měla jsem 37,1 st. Tak jsem si lehla, zabalila se, vařili jsme čaje. Stav se zlepšil. Slabost odezněla. Přesto potíže s trávením pokračují, měla jsem dneska 2x průjem. Jím pořád suchou stravu a probiotika 2x denně od toho úterý, co jsem byla na urgentu. Žaludek je jak na vodě, ale už nemám hroznou nevolnost, nechutenství, a pálení od trávení.
Dnes jsem byla bez teploty. Až večer zase 37,2 st. a zmíněný průjem. Po vyprázdnění velká slabost. A s teplotou se mi udělalo zase slabo, zdaleka ne tak jako včera. Do toho jsem zapomněla ještě zmínit dvě důležité věci. Ke všem lékům beru ještě dlouhodoběji lék na reflux, Pantomyl 40mg. A ve středu mi kardioložka řekla, že bych měla brát ten Pantomyl 2x denně a k tomu lék Itoprid, který je prý přímo na reflux. Já je ještě nezvedla ani nenavýšila. Myslela jsem, že až přijde lékařská zpráva. Mám z nových léků strach, protože na ně reaguju nepřiměřeně.
No a druhá věc, která mi přijde důležitá. Mluvila jsem se svým psychologem, a ten i když není lékař, mě upozorňoval, že sám i se sestrou pásový opar prodělali. A měli z něj velmi rozhozené trávení, podobné stavy, jaké prý popisuju. A sestra dostala dokonce nějaký zánět v jícnu, nevím konkrétně. A že se z toho dlouho dostávali.
Chci se zeptat, jestli trávení není rozhozené nejen antivirotiky, ale také třeba právě pásovým oparem ? Trávící potíže mám od přeléčení antivirotiky. Předtím jsem měla už dlouhodoběji refluxní potíže.
Dále mě začínají čím dál víc zase bolet už druhý den v místě oparu záda a i když vyrážka skoro zmizela, tak v ní občas píchne, trne, mravenčí ??? /předtím nedělalo/
A dost mě znepokojuje nejen hodně rozhozené trávení a zmíněná záda, ale ten včerejší kolapsovitý stav s tou strašnou slabostí, co to proboha bylo ? Dočetla jsem se na internetu, že pásový opar může napadnout i vnitřní orgány nebo mozek, což mě dost děsí, vzhledem k tomu, jak se všelijak cítím.
Nechci něco zanedbat, zároveň i vzhledem k mým panickým stavům se cítím jako hypochondr ! A nechci vyvolávat zbytečně paniku...
Ještě mě napadlo, že jsem včera bylo hodně spocená a foukal ledový vítr, jestli mě neofouklo. Omlouvám se za tak dlouhý podrobný email, ale jsem z těch všech potíží vyděšená. Čekám teď do pondělí na lékařskou zprávu z kardiologie a v úterý jsem objednaná k praktické lékařce.
Obracím se na Vás z toho důvodu, že je přede mnou víkend, není mi vůbec dobře. A mám pocit, že ještě není v pořádku nejspíš ten opar a pravděpodobně stojí za většinou mých potíží, alespoň si to myslím. V nejhorším případě se obrátím na urgent, ale tam řeší jen akutní stavy. Byla bych ráda, kdybych se mohla poradit s Vámi než se dostanu do rukou praktické lékařce nebo specialistovi, což bude nějakou dobu trvat.
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Věro, na počátku obtíží stála bolest v oblasti zad, kde se o pár dní později objevila vyrážka diagnostikovaná jako pásový opar. Myslím si, že se jednalo o 2 různé problémy vzhledem k tomu, že bolest zad vystřelovala do končetiny - to pásový opar nedělá. Po antiviroticích Vám sice mohlo být nevolno, ale obvykle jsou dobře snášeny a vzhledem k tomu, že jste problémy měla i nadále po dobrání antivirotik, tak je otazné, zda to s těmito léky vůbec mělo něco společného a možná se zbytečně zkrátila léčba. Opakované stavy slabosti, nevolnosti s následnými průjmy mohou být infekčního původu - virové i bakteriální a obecně řečeno když člověku není dobře, prakticky vždy dojde k elevaci krevního tlaku. K tomu se přidaly i panické ataky, takže není divu, že jste se dostala do takového "kolotoče". Psychický stres a strach dokáže zdramatizovat jakýkoliv stav. Kromě toho - opakovaně jste nedodržela léčebný režim - neužívala jste Rivotril dle instrukcí (závislost se na něm nevyvíji), nenavýšila jsme Pantomyl a nenasadila Itoprid, takže těžko očekávat zlepšení stavu, když neužíváte léky tak jak bylo doporučeno. Vůbec bych nepřemýšlela nad tím, zda za obtížemi stojí či nestojí pásový opar, to v tuto chvíli stejně nejde prokázat, takže je vhodné zaměřit se na dietu, pravidelné užívání léků dle pokynů a především dodržování pitného režimu. Veškerá vyšetření dopadla dobře, což je ku prospěchu věci, dle kožního lékaře je pásový opar považován za přeléčený, takže se nestresujte zbytečně čtením článku na internetu, která jsou vytržená z kontextu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, souhlasím naprosto s předchozí odpovědí. Bolest mohla být od pásového oparu zcela jistě, i například do té nohy ( bolest někdy předchází i výsevu vyrážky , je možné, že včasným zaléčením se v obl. nohy již ani pupínky nevytvořily). K zažívacím obtížím : osobně si myslím, že toto s pásovým oparem souviset nebude, nevolnost se sice může vyskytnout jako nežádoucí účinek, ale ne v tomto rozsahu a nepřetrvával by po vysazení přípravku). Bolesti zad mohou přetrvávat i po přeléčení herpesu, jedná se o tzv. postherpetickou neuralgii, léčí se léky na bolest nebo gabapentinem případně i v kombinaci s antidepresivy-i dlouhodobě. Antidepresiva ale již užíváte, jejich dávku musí upravit odporník, nejlépe psychiatr. Pásový opar byl přeléčen dostatečně. Může se vyskytovat i samozřejmě tzv. generalizovaný pásový opar nebo herpes postihující orgány, ale toto je vždy u pacientů s nějakým defektem imunity (t.j. pacienti s HIV/AIDS, pacienti při probíhající chemoterapii/biologické léčbě, po transplantacích orgánů apod. ) Vám toto nehrozí, zbytečně se neobávejte. Určitě dbejte pokynů Vašich lékařů, dodržujte léčebný režim, myslím, že je vše na dobré cestě k úzdravě.
Pěkný den MUDr.Jolana Novotná

Související dotazy

Pásový opar.
Dobrý den prodělala jsem pásový opar ,teď je to vklidu...
Pásový opar, znamená to něco ??
Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zřejmě pásový...
Pásový opar
Dobrý den, tyto pupínky se objevují příteli na zadku,...
Pásový opar
Dobrý den,mám pásový opar,lékař mi předepsal herpesin...
Pásový opar
Dobrý den. Mám čtyřměsíční dceru. Neštovice ještě neprodělala....
IgM a pásový opar
Dobrý den, ovlivnuje pásový opar i výši IgM? ( při...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pásový opar

Dobrý den, na začátku února mi byl online diagnistikován pásový opar na krku...

Pásový opar

Dobrý den, na zádech a na břiše se mi objevil červený flek s puchýřky. Červená...

Pásový opar

Dobrý den! U syna /5/ se ve školce objevily v lednu neštovice. Syn si je bez...

Pásový opar

Dobrý den, před 11 lety jsem prodělala první pásový opar. Procházela jsem velmi...

Pásový opar

Dobrý den, od pondělka mě bolí břicho. Ne však uvnitř ale jakoby na povrchu....

Pásový opar - riziko nakažení 4 měs. a 4 letého dítěte ?

Dobrý den, Dnes mi diagnostikovali pásový opar, obtíže ( bolesti zad ) mám...

Pásový opar ?

Dobry den. Mladsia dcera mala pred niekolkymi dnami na bruchu zapaleny flak...

Pásový opar a absces na stehně

Dobrý den , pred 6 dny mi vyběhli boláky na žebrech byli tam i malé pupínky,...

Pasovy opar a bolest na hrudi

Dobry den, pritel se uz treti tyden leci s pasovym oparem mezi lopatkou az...

Pásový opar a bolesti

Dobrý den, prodělala jsem před měsícem pásový opar s výsevem puchýřků na zádech...

Pásový opar a infrazáření

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jde mi o manžela, který má několik...

Pásový opar a jeho recidiva

Dobrý den,bojím se že mi je něco vážného....v květnu 2017 jsem prodělala pasovy...

Pásový opar a neštovice

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor k této situaci. Mojí matce, se kterou...

Pásový opar a očkování Covid - 19

Dobrý den, 2.3.mne byl kožní lékařkou diagnostikován pásový opar.Lecba: Zovirax...

Pásový opar a odjezd na dovolenou

Mám pásový opar a dvě malé děti, výsev se mi udělal v pátek(od čtvrtka unava...

Pasový opar a porod

Dobrý den, jsem ve 40 tydnu tehotenstvi a muj pritel ma pasovy opar.plane nestovice...

Pasovy opar a porod

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zajímá mě jestli se mnou bude moct přítel k...

Pásový opar a přenos

Hezky den, synovi 11,5 roku byl diagnostikován pásovy opar je bez příznaků mimo...

Pásový opar a silná bolest

Dobrý den paní doktorko, prosím o informace ohledně pásového oparu na zádech....

Pásový opar a snažení o početí miminka

Dobry den, s manzelem jsme se zacli snazit o miminko, ake manzelovi dnes zjistili...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomená noha - chození po sundání sádry

Dobrý den, 17. 11. jsem si zlomila nohu (nález: L hlezno s minimální dislokací...

Boule v podbřišku

Dobrý den, zhruba před 8 týdny se mi v levém podbříšku udělala malá boule velikosti...

Zvážení doporučení k očkování proti COVID-19

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda se mohu nechat očkovat proti covidu,...

Zlomenina prstu

Dobry den pred 4 tydny jsem si zlomila malicek na leve ruce.podelna viceulomkova...

Velikost penisu ve 12 letech

Vím že se to ještě změní, ale je mi 12 a velikost meho stoporeneho penisu je...

Atrofie zrakového nervu

Dobrý den, před nedávnem jsem navštívila očního lékaře v rámci klasické preventivní...

Brnění v oblasti čelisti

Dobrý den, nepravidelně (s odstupy v řádech měsíců) pociťuji zvláštní pocit...

Lechtání klitorisu

Dobrý den. Už velice dlouhou dobu trpím nesnesitelným lechtáním uvnitř klitorisu....

Koupel psa v hypermanganu

Dobrý večer, mám doma psa s mokvavýmy ranamy. Doporučili mi hypermangan. Chci...

Třesy těla

Dobrý den, chci se zeptat na osobní názor než na radu /vyšetření na dálku....

Panenská blána


Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Předávkování ibalginem

Dobrý den, moje kamarádka se pokusila zabít kvůli nešťastné lásce tím, že si...

Pozoruji "hrudky" ve spermatu


Dodatecny dotaz na bolest v brise po orgasmu

Dekuji mockrat za odpoved. Pred2 dny jste mi odpovedel na dotaz ohledne bolesti...

Průjem


Třes, záškuby

Dobrý den, zhruba od 15 let (teď mi je 22 let) jsem u sebe začala pozorovat...

Extrakce stentu z močových cest

Dobrý den, Jsem ve 33tt. V pátek večer mě začala bolet práva strana zad....

Zápach spermatu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může být příznakem nějakého onemocnění...

Léčba bolestí zad

Dobrý den, mám prosím dotaz na užívání léků APO-GAB 300mg 2-1-2, a BIOFENAC...

Reklama