Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pásový opar a odjezd na dovolenou

Infekce Inka 24.6.2018

Mám pásový opar a dvě malé děti, výsev se mi udělal v pátek(od čtvrtka unava a vycerpanost, dnes (neděle) jsme šli k lékaři a potvrdil. Předepsal Zovirax po 4hod a mast.
Příznaky byly: malátnost, nevolnosti, zimnice,pocení, únava...
Můj dotaz zní : za týden máme letět na dovolenou do Španělska,je reálné, ze bych dovolenou mohla zvládnout? A dále jak.moc je pravděpodobně,ze děti z toho dostanou neštovice, případně, který den očekávat? Prosím zároveň doporučení, jak se co nejlépe o sebe starat,aby příznaky co nejrychleji odeznely? Případně, jestli mám dělat nějakou prevenci pro děti? Děkuji za brzkou odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
u pásového oparu je pravděpodobnost přenosu infekce daleko menší než u planých neštovic. Nákaza se přenáší přímým kontaktem s lézemi. Lze ji přenést i slinami a dalšími tělními tekutinami. Pokud tedy Vaše děti ještě neštovice neměly, tak je u nich přenos nákazy možný. Inkubační doba je asi dva týdny.
Při léčbě pásového oparu je nutné včas nasadit antivirotika, dále dodržovat klid na lůžku. Jako komplikace se nejčastěji vyskytuje bakteriální infekce lézí.
Odjezd na dovolenou tedy zcela vyloučen není, záleží na tom, jak rozsáhlý máte výsev a jak bude probíhat hojení. Určitě bude potřeba omezit během dovolené fyzickou aktivitu.
Jinak obecně se tyto kožní projevy při pobytu u moře hojí lépe.
Přeji tedy, aby vše dobře dopadlo a užili jste si v klidu dovolenou.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Ani u pásového oparu nelze vyloučit přenos na děti, pokud neprodělaly neštovice, a propuknutí planých neštovic. Jedinou prevencí proti neštovicím je očkování. Inkubační doba neštovic je 21 dnů a infekčnost u pásového oparu je nejvyšší v době výskytu puchýřků. Jakmile puchýřky začnou zasychat, infekčnost klesá. Na dovolenou odjet můžete, ale problémem zůstává možnost vzniku tzv. postherpetických neuralgií, tedy (většinou intenzivních) bolestí v oblasti nervu, který byl postižen pásovým oparem. Navíc po každém virovém onemocnění je oslabena imunita. tedy musíte počítat s tím, že se snadněji můžete nakazit nějakou infekcí.

Související dotazy

Pásový opar.
Dobrý den prodělala jsem pásový opar ,teď je to vklidu...
Pásový opar, znamená to něco ??
Dobrý den, před měsícem jsem prodělala zřejmě pásový...
Pásový opar
Dobrý den, tyto pupínky se objevují příteli na zadku,...
Pásový opar
Dobrý den. Mám čtyřměsíční dceru. Neštovice ještě neprodělala....
IgM a pásový opar
Dobrý den, ovlivnuje pásový opar i výši IgM? ( při...
Pásový opar
Dobrý den,mám pásový opar,lékař mi předepsal herpesin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pásový opar

Dobrý den, na zádech a na břiše se mi objevil červený flek s puchýřky. Červená...

Pásový opar

Dobrý den! U syna /5/ se ve školce objevily v lednu neštovice. Syn si je bez...

Pásový opar

Dobrý den, před 11 lety jsem prodělala první pásový opar. Procházela jsem velmi...

Pásový opar - riziko nakažení 4 měs. a 4 letého dítěte ?

Dobrý den, Dnes mi diagnostikovali pásový opar, obtíže ( bolesti zad ) mám...

Pásový opar ?

Dobry den. Mladsia dcera mala pred niekolkymi dnami na bruchu zapaleny flak...

Pasovy opar a bolest na hrudi

Dobry den, pritel se uz treti tyden leci s pasovym oparem mezi lopatkou az...

Pásový opar a bolesti

Dobrý den, prodělala jsem před měsícem pásový opar s výsevem puchýřků na zádech...

Pásový opar a infrazáření

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jde mi o manžela, který má několik...

Pásový opar a jeho recidiva

Dobrý den,bojím se že mi je něco vážného....v květnu 2017 jsem prodělala pasovy...

Pásový opar a neštovice

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor k této situaci. Mojí matce, se kterou...

Pasový opar a porod

Dobrý den, jsem ve 40 tydnu tehotenstvi a muj pritel ma pasovy opar.plane nestovice...

Pasovy opar a porod

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zajímá mě jestli se mnou bude moct přítel k...

Pásový opar a přenos

Hezky den, synovi 11,5 roku byl diagnostikován pásovy opar je bez příznaků mimo...

Pásový opar a silná bolest

Dobrý den paní doktorko, prosím o informace ohledně pásového oparu na zádech....

Pásový opar a snažení o početí miminka

Dobry den, s manzelem jsme se zacli snazit o miminko, ake manzelovi dnes zjistili...

Pasový opar na čele, kondylomata

Dobrý den před 2 lety jsem byla v nemocnici kvůli velkému pasovému oparu na...

Pásový opar na genitáliích

Dobry den, Chtela jsem se zeptat, zda se muze pasovy opar vratit. Mela jsem...

Pásový opar na hlavě a oku

Dobrý den! Je mi 69 let. Před třemi roky pásoý opar na hlavě a oku. 4x se vrátil,...

Pásový opar na zádech(místo:páteř)

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat,jestli bych mohla jet na atletické závody s...

Pásový opar nakažlivost

Z pročtených odpovědí mám vážné podezření, že jsem se nakazil. 29.6.2015 jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ureaplasma a sex behem lecby

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, je možné během antibiotické léčby ureaplasmy...

Pálení v dutině ústní

Dobrý den, mám neustálé celý den pálení v dolní části krku a na okraji jazyka....

Výtok z pochvy


Ultrazvuk štítné žlázy

Dobry den, dnes jsem byla na usg stitne zlazy. Zprava: oba laloky spumerne a...

Poranění ucha

Dobrý den. Mám asi takový neobvyklí problém. Je to dva dny zpátky co mi mi jeden...

Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Doporučení od obvodního

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda mají odborní lékaři právo nepřijmout...

Pálení tváří

Dobrý den,když du spat tak mě někdy jakoby pálí tváře a když usínám tak jakobych...

Bulka v bradavce

Dobrý den.Mám problém takový.Trvá to už asi déle,co mám menší bulku v bradavce,myslela...

Ložisko v játrech

Dobrý den, potřebovala bych se na něco zeptat, jde o mého přítele, v březnu...

Třezalka tečkovaná

Dobrý den, začala jsem pít čaj s třezalky tečkované (1,5 g - 2x denně ráno...

Tubulární adenom

Dobrý den byla jsem na vyšetření kolo no.a přišli mi výsledky:tři částky tubularniho...

Bolesti brucha, zaroven na hrudi

Prosim o pomoc pri mojom probleme. Mam 36 rokov Zacalo to od noveho roka. Prisli...

Defekace

Dobrý den, občas mě při defekaci přepadne bolest v oblasti beder (dá se to popsat...

Zvětšené uzliny


Naražený palec u nohy

Dobry den, dnes som pri surfovani spadla a narazila si palec na nohe o kamen....

Otoky kotníků

DOBRÝ DEN , PROSÍM PÍŠÍ KVŮLI MÉMU TÁTOVI , JE MU 80 LET . PŘED DVĚMA MĚSÍCI...

Křeče v lýtkách v těhotenství

Dobrý den, jsem v 21 tt.Asi měsíc už beru 2x denne 2 tablety hořčíku Magnesii...

Hnědé fleky pod nehty prstů

Dobrý den mám takové hnědé fleky pod nehty na prstech u nohou , už asi 3-4 měsíce.Vůbec...

Časté pití v noci

Dobrý den paní doktorko,už jsem Vám psala několikrát dříve ohledně operace nadledviny.V...

Reklama