Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Patologická fraktura po léčbě rakoviny prsu

Onkologie Ladislava 13.1.2018

Dobrý den, je mi 58 let, beru lék Alozex jako prevenci recidivy karcinomu prsu (2 roky). Byla mně zjištěna osteoporóza a předepsán lék Licobondrat, který jsem brala teprve 2x. Chci se zeptat, jestli je nutné tento lék brát, žádnou zlomeninu jsem zatím neměla, vápníku mám v krvi mírný nadbytek a beru Vigantol. Trochu se obávám vedlejších účinků léku. Poprvé jsem byla na denzitometrii v Osteologickém centru v Brně, Hybešova ulice, potom mně nabídla gynekoložka denzitometrii v jejich Centru primární péče. Licobondrat mně předepsala gynekoložka, nevím, jestli to byla vhodná změna denzitometrického centra. Přikládám výsledky denzitometrie v roce 2016 a 2017. Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý večer paní Ladislavo, děkujeme za zajímavý dotaz. Z mého pohledu praktického lékaře máte podle zpráv a nálezů přiložených riziko patologické fraktury na podkladě osteoporozy relativně nízké. Ovšem nevím, jakou léčbu jste v rámci rakoviny prsu podstoupila, některé typy léčby mohou právě zhoršovat osteoporózu, proto se domnívám, že Vám gynekoložka Licobondrat předepsala.
Vyzkoušela jste již tento lék, jak na Vás působil, nebylo Vám po něm dobře?
Pokud ano, myslím že vzhledem k tomu, že jste dobře hlídána, berete Vigantol a užíváte dostatek Vápníku, Licobondrat v současné chvíli není nutný. Pokud jste ho ještě nevyzkoušela, jedná se přeci jen o nejlepší prevenci před patologickými zlomeninami, Vaše lékařka gynekoložka, která Vám zná dobře Vám ho doporučila, já bych Vám ho tedy také doporučila alespoň vyzkoušet, když Vám nebude vyhovovat, bude stačit Vigantol a strava bohatá na vápník. S pozdravem a s přáním pěkného večera, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Milá Ladislavo, s ohledme na nález na poslední denzitometrii, který, jestli jsem dobře pochopila popisy, je zhoršený oproti dříve, tedy v oblasti většiny obratlů již v pásmu osteoporozy, bych Vám doporučila léčbu bisfosfonáty podstoupit. Bisfosfonát pomůže kosti zlepšit strukturu, v této fázi samotný příjem dostatku vápníku a vitaminu D nemusí být pro organismus dostatečný, respektivě nemusí tělo dokázat uložit je, kam je potřeba.
Lék lze aplikovat i nitrožilně. Nejobávanějším nežádoucím účinkem je osteonekroza čelisti, vyskytuje se však ne zas tak často a budete.li dodržovat doporučené ( hygienu dutiny ústní, sanovaný chrup ...), minimaliziújete i toto riziko. Držím palce, ať se podaří kosti nasytit a osteoporozu dostat pod kontorlu! KK

Související dotazy

Kojení po léčbě rakoviny prsu
Dobrý den, jsem pacientka po léčbě rakoviny prsu....
Chondrální fraktura patelly
Dobry den 5.12.jsem podstoupila ASK praveho kolene...
Rakovina prsu
Dobrý den. Přítelkyně s diagnostikovanou rakovinou...
Rakovina prsu
Dobrý den jsem 9 měsíců po léčbě rakoviny prsu stádium...
Fraktura
Dobry den, pred tremy tydny jsem dostal sadru a diagnostika...
Rakovina prsu - metastázy v kostech
Dobrý den pane doktore,moc Vás prosím o odpověď. Maminka...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Patní ostruhy

Dobrý den, je mi 33 let a už rok a půl trpím bolestmi pat, na rentgenu mi...

Patní ostruhy

Mám patní ostruhy,určeno lékařem bez rentgenu.10 ultrazvuku a injekce do obou...

Patní ostruhy

Mám patní ostruhy,určeno lékařem bez rentgenu.10 ultrazvuku a injekce do obou...

Patní ostruhy

Byly mně diagnostikovány"Patni ostruhy", prodělala jsem léčbu ultrazvukem a...

Patní ostruhy

Dobrý den, již víc jak deset let trpím patní ostruhou na obouch nohách, několikrát...

Patní ostruhy a bolesti zad.

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás poraďte mi,už šílím bolestí. Mám v obou...

Patní výrustek

Dobrý den. Minulý rok jsem po vyšetření podstoupila radiační ozáření své paty,...

Patogeneze a komplikace průjmů

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. V rámci studia na vysoké škole...

Patogenní mutace v BRCA 1 genu

na oddělení lékařské genetiky v Hradci Králové mi byla zjištěna patogenní mutace...

Patologická EKG křivka

Dobrý den, v předmětu biofyziky jsme dělali EKG a moje naměřena křivka vypadá...

Patologicka zlomenina

Dobrý den, před rokem jsem si zlomil střední článek malíku. Udělala se mi...

Patologická zlomenina

Před 10 měsíci zlomenina na MTT .Nyní nález na CT.Stav po frak.MTTnad básí,kde...

Patologická zlomenina

Dobrý den, můj otec 85 let je v současné době hospitalizován s patologickou...

Patologicka zmena

Dobry den chtel bych se zeptat co znamena kdyz me lekar povi ze mam patologickou...

Patologické chování

Dobrý den, obracím se na Vás s takovým lehce delikátním problémem. Týká se jedné...

Patologické lhaní

Vážená paní doktorko, píši Vám s prosbou o pomoc s jedním problémem, který...

Patologický kostní scan-ostitis-osteomyelitidy

Zdravím čekám na vyšetření ve fakultní nemocnici ortopedie onkologie-scintigrafie=patolog...

Patologie leukocytů


Patologie pankreatu?

Dobrý den, je mi 40 let a jsem půl roku po porodu. V těhotenství jem měla cukrovku...

Patologie varlat


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zinnat a Nuvaring

Dobrý den, chci se zeptat, jestli antibiotikum Zinnat 500mg ovlivní účinek Nuvaringu....

Varixy

Dobrý den, je mi 22let a na stehnách, teochu na lýtkách a úplně dole na zádech...

Bolest za uchem


Emg vysetrenie noh

Dobry den, dneska som absolvoval emg vysetrenie noh. V prilohe posielam fotku...

Infekce přenosná sexuálním kontaktem

Dobry den, pred tydnem a pul jsem zjistil zarudnuti pri usti mocove trubice...

Zlomenina obratle

Dobrý den, 20.srpna 2017 jsem si na bruslích zlomila (kompresní zlomenina)...

Problémy s kůží v oblasti žaludu

Dobrý den, mám již delší dobu problémy s kůží v oblasti žaludu. první příznaky...

Skříplý nerv, bolest zad v oblasti lopatky

Dobrý den, již přes dva týdny mám bolesti zad v oblasti kolem levé lopatky,...

Pochva po prstění

Dobrý den,chtěla bych se zeptat..Před několika dny mě prstil muj přítel..Další...

Naběhlá žíla na lýtku

Dobry den. Je mi 29 let. Prosím o radu ohledně pálení u kolene. Před týdnem...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den Uz druhý měsíc mám menstruaci dříve než bych měla mít. .vzad jsem...

Pálení močové trubice

Dobrý den. Chci se zeptat, už asi 5 měsíců pociťuji lehké páleni močové trubice...

Sex a psychika

Dobrý den, potřeboval bych poradit v oblasti sexuálního života se svou manželkou....

Dýchání výparů ze Sava

Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať, či vdychnutie alebo dýchanie prostriedka...

Trvajici zazivaci obtize

Dobrý den, moje 19 letá dcera má už 1,5 roku problémy se žaludkem a průjmy....

Otok kolene bez úrazu

Dobrý den, před cca 5 dny mi bez jakéhokoli úrazu, či zvýšené fyzické zátěži...

Těhotenství?

Dobrý den. Pred tydnem jsem mela sex se svym přítelem, pouzili jsme kondom ale...

Bulka v prsu

Dobrý den Před pár měsíci jsem si nahmatal bulku v levém prsu. Po pár dnech...

Prořezávání zubu moudrosti

Dobrý den pane doktore, v létě jsem mi začala prořezávat osmička a udělal se...

Nález na MR

Dobrý den, můžete mi prosím přiblížit výsledek magnetické rezonance? Děkuju...