Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Patologický nález při kolonoskopii

Trávení Pavel 29.6.2019

Dobrý den, byl jsem ve svých šedesáti letech na preventivní kolonoskopii s výsledkem uvedeným v příloze. Uvedený objekt jsem viděl na monitoru, velikost bych odhadl na půlku většího hrášku a začervenání jsem ani nepostřehl. Od lékaře, který prováděl screening jsem dostal žádanku na odstranění útvaru do Thomayerovy nemocnice, ale i když jsem laik, nějak se mě do toho nechce. Možná je to nesmysl, ale nějak mi připadá, že právě takový preventivní zákrok by mohl ve střevě vyvolat problém, kdežto polyp při nějaké statisticky průměrné rychlosti jeho růstu by stačilo kolonoskopicky prověřit třeba za pět let bez nutnosti chirurgického zásahu. Co byste mi prosím doporučili? Děkuji.

MUDr. Dominika Pitaková
Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, pane Pavle,
děkujeme za Váš dotaz. Já osobně bych se řídila doporučením specialisty, nicméně dotaz předám lékaři, který daná vyšetření provádí a ten se Vám k nálezu co nejdříve vyjádří. Vyčkejte si, prosím, druhé odpovědi. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Pavle, na Vaší otázku se mi špatně odpovídá. Velmi těžko lze hodnotit postup lékařů, když neznám přesný výsledek z histologie (tedy popis) a ani jsem neviděla danou řasu, která je popisovaná. Pokud se skutečně jedná o čistě hyperplastický polyp, pak tento nemá maligní potenciál, tedy zhoubný nádor z něj nevzniká. Nicméně některé prameny udávají, že takové nálezy, pokud jsou velké a jsou v pravé části tlustého střeva, se někdy zvrhnou. Je to spíše otázka klasifikace a posouzení, nevím, jestli se u Vás nejedná o tento případ. Někdy také dochází k záměně s jiným typem polypu, který pod mikroskopem vypadá histologicky podobně a ten pak někdy může přerůst ve zhoubný. Osobně se domnívám, že pro klid duše by bylo vhodnější polyp odstranit, a řídit se doporučením Vašeho ošetřujícího lékaře. To, že se endoskopicky odstraní polyp, který je něškodný má podle mého méně rizik, než když by došlo ke zvratu ve zhoubný nádor. Ale také můžete udělat to, že si vyžádáte popis kolonoskopie a také můžete požádat o posouzení vzorku jiným patologem a s tímto se pak poradit na vyšším pracoviště, ať už to bude právě Thomayerova nemocnice či jiné pražské nemocnice jako UVN, VFN. Také mi není jasné, na jaký druh zákroku Vás posílají. Pokud by to měla být operace, pak bych zcela určitě ještě doporučila jiné pracoviště s novým kolonoskopickým vyšetřením a pokusem o endoskopické odstranění. Pokud Vás posílají na novou kolonoskopii do Thomayerovy nemocnice, tak se můžete řídit předchozími informacemi. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kolonoskopie
babička má jít na kolonoskopii, ovšem trápí jí inkontinence....
Kolonoskopie
Dobrý den, je mi 55 let, a při preventivním testu...
Kolonoskopie
Dobrý den přeji. Mám otázku. Mám jít na kolonoskopii,...
Kolonoskopie v celkové anestezii
Dobrý den, prosím Vás o radu. V pondělí v 10h bych...
Výsledek kolonoskopie
Dobrý den, mohu se zeptat zda jsem v pořádku po kolonoskopii?...
Pozitivní OK, indikace kolonoskopie
Dobrý den, mám pozivtivní testy na skryté krvácení....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Patogenní mutace v BRCA 1 genu

na oddělení lékařské genetiky v Hradci Králové mi byla zjištěna patogenní mutace...

Patologická EKG křivka

Dobrý den, v předmětu biofyziky jsme dělali EKG a moje naměřena křivka vypadá...

Patologická fraktura po léčbě rakoviny prsu

Dobrý den, je mi 58 let, beru lék Alozex jako prevenci recidivy karcinomu prsu...

Patologicka zlomenina

Dobrý den, před rokem jsem si zlomil střední článek malíku. Udělala se mi...

Patologická zlomenina

Před 10 měsíci zlomenina na MTT .Nyní nález na CT.Stav po frak.MTTnad básí,kde...

Patologická zlomenina

Dobrý den, můj otec 85 let je v současné době hospitalizován s patologickou...

Patologicka zmena

Dobry den chtel bych se zeptat co znamena kdyz me lekar povi ze mam patologickou...

Patologické chování

Dobrý den, obracím se na Vás s takovým lehce delikátním problémem. Týká se jedné...

Patologické lhaní

Vážená paní doktorko, píši Vám s prosbou o pomoc s jedním problémem, který...

Patologický kostní scan-ostitis-osteomyelitidy

Zdravím čekám na vyšetření ve fakultní nemocnici ortopedie onkologie-scintigrafie=patolog...

Patologie leukocytů


Patologie pankreatu?

Dobrý den, je mi 40 let a jsem půl roku po porodu. V těhotenství jem měla cukrovku...

Patologie varlat


Pátrání po příčinách zvýšeného prolatinu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s pátráním po příčinách hyperprolaktinémie....

Pátrání po příčině horečky


Patrná "pěna" po masturbaci

Dobrý den, je mi 15 a po každé masturbaci mám na žaludu trochu jakoby pěny.(Ve...

Patrový čípek

Dobrý den, šla jsem si dneska na hodinu lehnout, protože jsem byla unavená a...

Patřím do ohrožené skupiny ohledně koronaviru?

Dobrý den, mám marfanův syndrom s prolapsem mitrální chlopně a lehkou dilatací...

Pauciimunní glomerulonefritida

Dobrý den, dá se pauciimunní glomerulonefritida s pozitivníma ANCA-protilátkama...

Pauza

Pane doktore, chci se zeptat -co se stane,když si vezmu antikoncepční pilulku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha a plynatost


Cysta či absces stydkého pysku

Dobrý den, na velkém stydkém pysku se mi udělala tvrdá bulka, ze které jsem...

Krvavý a páchnuci výtok z pupku

Dobrý deň Mám 25 rokov a asi pred 3 mesiacmi som spozoroval zaschnutú krv...

Kousnutí muchničkou

Dobrý den, ve čtvrtek ráno jsem se probudil s lehce rudým, na dotek dosti citlivým...

Výrůstek na stydkém pysku

Dobrý den. Na velkém stydkém pysku se mi vytvořil malý útvar, vypadá jakoby...

Nechráněný styk při menstruaci

Dobrý den, je mi 16 a s přítelem jsem měla asi před mesicem nechráněný pohlavní...

Potíže se střevem a vyprázdňováním

Dobrý den. Normálně chodím na záchod 2-3x týdně. Poslední asi 3 měsíce chodím...

Výrůstek u konečníku


Maxitrol mast a užívání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho po aplikaci působí mast Maxitrol....

Bušení srdce a Betaloc

Dobrý den, na orl mi byl diagnostikovan jicnovy reflex, nasazen Pantoprazol...

Edém a svědění prstů na rukou

Dobrý den, prosím o radu...dcera 17 let, vše začalo malou zatvrdlinou v oblati...

Věková hranice pro legální pohlavní styk


Otok po operaci zlomeniny

Dobrý den, jsem několik dní po vyjmutí kovové dlahy z holenní kosti (zloměnina...

Bolesti po operaci anální fisury

Dobrý den, jsem po operaci anální fisury. Už to je jeden týden, při stolici...

Tiky a záškuby po celém těle

Dobrý den, mám problém se záškuby a tiky celého těla,už si se mnou doktoři...

Podezření na boreliosu

Dobrý den dne 23.7. Jsem byl stanovat v lese. Vrátil jsem se domu prohlížel...

Bolest v podbřišku vystřelující do konečníku


Furunkulus v podpaží

Dobrý večer, již delší dobu (takový rok a půl, možná 2 roky) mě trápí boláky...

Zarostlý nehet

Dobrý den, mám problém s palcem u nohy, kde mi zarůstá nehet. Jednou jsem si...

Záblesky v očích

Prosím o sdělení, co může způsobovat záblesky-světlo při krajích zorného pole....

Reklama