Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Plicní chlamydie

Infekce Petra 20.11.2019

Dobrý den. Můj dotaz bude poněkud obsáhlejší. Mám dceru (necelé 3 roky) ,která je již od poloviny září nemocná. Opakované infekty DC. Kašel, rýma, objevila se i horečka. Jinak je dcera bez obtíží, veselá, hraje si. Já i manžel jsme to od ní hned v září chytli a do teď se necítíme být zdraví. Byli jsme s tím u svých PL. Mě vyšly pozitivní výsledky na plicní chlamydie, takže jsem dostala Doxy hexal na 10 dní, ale bohužel mi není lépe, příznaky přetrvávají. Manželovi jeho PL odmítl udělat odběry se slovy, že to má dnes většina populace a o nic nejde. Mojí matce a jejímu příteli vyšly stejné výsledky jako mě, u dcery na výsledky čekáme, ale předpokládám, že budou také pozitivní. Chci se zeptat jak máme postupovat, pakliže manželovi nechce PL odběry udělat ani ho na toto léčit a zároveň jak zabránit tomu, aby to dcera od nás nějak chytala, pokud bude zaléčena. Myslím si, že to není banalita a já nechci, aby měla ještě větší zdravotní komplikace. Už teď si myslím, že je to pro její malý organismus veliká zátěž, být takhle dlouho nemocná. Moc děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den paní Petro, pravdou je, že s patogenem Chlamydophila pneumonie, laicky řečeno plicní chlamydie, se setká za život asi 80% populace a v organismu mohou přetrvávat aniž by se jakkoliv projevovaly. Pokud nezpůsobují obtíže pak se skutečně neléčí. Pokud se projeví, pak se mohou objevit horečky, produktivní kašel, dušnost, malátnost, chrapot atd. Pokud se nasadí léčba doxycyklinem (Vámi zmíněný Doxyhexal), pak byste ho měla užívat 14-21 dní, 10dní je málo. Přítomnost rýmy však spíše nasvědčuje tomu, že to pravděpodobně původce Vašich obtíží nebude a jak bylo řečeno, jste v podstatě nosičem jako i ostatní ve Vaší rodině. Ve Vašem případě se může jednat opakovaně o virové respirační onemocnění, které se léčí symptomaticky. Váš dotaz přeposílám ještě specialistům, kteří se k Vašemu dotazu rovněž vyjádří. Prosím tedy o vyčkání.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Přítomnost chlamydiových protilátek je celkem běžná a ještě nemusí znamenat infekci. Důležitá je přítomnost dalších příznaků, jako je horečka, kašel a nález na rentgenu plic. Pokud uvedené příznaky chybějí, nedoporučuji přeléčovat antibiotiky, vzhledem k tomu, že antibiotika významně narušují složení střevního mikrobiomu, který je odpovědný za správné fungování imunity. Doporučuji imunologické vyšetření a nespecificky stimulovat imunitu (cvičení, otužování, bakteriální lyzáty apod.)

Související dotazy

Plícní chlamydie
Dobrý den, od podzimu mě trápily neustálé rýmy, bolesti...
, přeléčují mne na Chlamydii plicní
Dobrýden pane doktore, přeléčují mne na Chlamydii...
Borelioza a plicní chlamydie
Dobrý den, mám na vás takový dotaz. Již před dvěma...
Infekce chlamydiemi
Dobrý den, ráda bych se zeptala na hodnoty mého vyšetření...
Chlamydie
Dobry den, v lednu 2016 mi byly zjisteny chlamydie...
Chlamydie
Dobrý den. Od listopadu min.roku se neustále léčím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Plicní chlamidie

Dobrý den. Manželovi zjistili plicní chlamidie a stafilokoka( asi to píšu špatně...

Plicni chlAmidie

pred mesicem jsem dobral antibiotika (dalacin na 3 tydny) na prokazanou plicni...

Plicní chlamidie - je možné, aby odezněly samy?

Dobrý den, nejsem si úplně jistá, čím začít... Od počátku června stále kašlu....

Plicní chlamidie a borelioza

Dobrý den,jsem nemocná od března a je to čím dál horší.Měla jsem velkou rýmu...

Plicní chlamydie

Dobrý den, vážená paní doktorko, můj dotaz se týká nákazy plicními chlamydiemi...již...

Plicni chlamydie

Dobry den ,mel bych dotaz ohledně plicních chlamydii ,před rokem jsem pokašlaval,a...

Plicní chlamydie

Dobrý den, po té co mně po angíně trápí už skoro dva měsíce zvýšená teplota,...

Plicni chlamydie

Dobry den ,mel bych dotaz ohledně plicních chlamydii ,před rokem jsem pokašlaval,a...

Plicní chlamydie

Dobrý den. Při vyšetření krve na boreliosu, mi lékař sdělil, že jsem kdysi prodělala...

Plicní chlamydie

Dobrý den,chci se zeptat jaká je vlastně léčba plicních chlamydii,já je měla...

Plicní chlamýdie

Jsou plicní chlamýdie trvalé? Dají se léčit? Jak dlouho asi přetrvávají? Děkuji...

Plicní chlamydie

Dobrý den. Moje obvodní lékařka mi z krevních testů zjistila, že mám plicní...

Plícní chlamydie

Dobrý den, od podzimu mě trápily neustálé rýmy, bolesti v krku a podobné příznaky...

Plicní chlamydie

Dobrý den, už téměř 5 let se potýkám s opakovanými infekcemi dýchacích cest,...

Plicní chlamydie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na správné možné hodnoty , moje současné jsou...

Plicní chlamydie

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda i plicní chlamydie mohou způsobit neplodnost....

Plicní chlamydie

Dobrý den, 22.1.2016 mi byla diagnostikována z krve infekce Chlam.p.IqA 3,6,Chlam.p.IqG...

Plicní chlamydie

Dobrý den, již 7 roků trpím bolestmi kloubů a asi před 4 měsíci mi přišli na...

Plicní chlamýdie

Dobrý den, chtěla jsem se optat, zda existuje nějaké specializované pracoviště,...

Plícní chlamydie

Dobrý den, mám zjištěny plícní chlamydie, mám antibiotika Klaritromycin Mylan...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kýla po žlučníku

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,1.12. mi brali žlučník laparoskopicky.Jaká je...

Třes při krmení u kojence

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co může způsobovat třes u kojence.Dneska jsem...

Bílé pupínky na stydkých pyskách

Prosím vás... Je mi 15 let a ještě jsem neměla sex.. Jsem silnější.. Na pyskach...

Ketony a těhotenská cukrovka


Závratě, točení hlavy

Dobrý den, brzy mi bude 22 let. 10 dní jsem teď užíval antidepresiva, ale...

Bolest zubu týden po vrtání

Dobrý den, měla jsem zubní kaz, který mě bolel, šla jsem za zubařkou, která...

Vyrážka na trupu

Dobrý den. Asi před rokem jsem objevil červený pruh mezi lopatky, bez svědění....



Bolesti břicha


Otoky kotníků,vysoký tlak

dobrý večer,v roce 2008 jsem prodělala slabou cmp,tlak jsem měla dobrý.po čase...

Na žaludu se objevili malinké, ale viditelne červené tečky

Po masturbaci se mně na žaludu objevili malinké ,ale viditelne červené tečky...

Malloryho-Weissův syndrom

Dobrý den, přítel vypil větší množství alkoholu (cca. 2l vína) a zvracel sraženou...

Pakloub a léčba rázovou vlnou

Dobrý den, je mi 25 let a v březnu 2016 jsem upadla na lyžích což mělo za následek...

Chronický zánět moč. cest

Dobrý den, od srpna (tzn. 7 měsíců) mám zánět močových cest, nejprve jsem se...

Zvětšené krční uzliny spojené s afty

Dobrý den mám potíže s krčními uzlinami můj praktický lékař mi předepsal antibiotika,...

Platba poplatku

prosím mám takový dotaz ,syn byl s otcem kterému je 75 let na pohotovosti v...

PSA

Mám - li PSA větší tj v mém případě 7,6 je to problém ?je kontrola krve dostačující...

Velikost penisu

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně velikosti penisu. Tedy ani ne tak ohledně...

Kolonoskopie - komplikace

Dobrý den, ráda bych se optala, po kolika dnech by se pravděpodobně projevily...

Cysta jater

V levém jaterním laloku mi byla zjištěna cysta 17 mm. Jinak játra nezvětšena,...

Reklama
Zavřít