Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Podezření na Alzheimerovu chorobu, nasazení Landexu

Mozek a nervy Ivona 26.7.2017

Dobrý den,
mám dotaz ohledně otce (71 let). Trpí 5 let Parkinsonovou chorobou, před 4 lety prodělal mozkovou mrtvci (bez vážnějších následků). Neurolog vznesl podezření na Alzheimerovu chorobu s popisem v lékařské zprávě, že "vázne test hodin". Nasadil mu bez dalších testů Landex. Když jsem s ním znovu test zkoušela, ciferník bez problémů namaloval, jen měl stejně dlouhé obě ručičky. Lehkou časovou dezorientaci má od prodělaná mrtvice, jinak na něm rodina vůbec nic nepozoruje. Nezapomíná, neopakuje, mluví rozumně. Jen ruce při malování ho moc neposlouchají, protože trpí parkinsonským třesem a ztuhlostí. Myslíte, že "váznoucí test hodin" stačí k nasazení tohoto léku a k určení této diagnozy?
Předem Vám velice děkuji za odpověď...

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, většinou se dělá test MMSE a podle počtu bodů se nasazují (či nenasazují) léky. Zda byla ale léčba nasazena správně či nikoli, nechám na posouzení specialisty (neurologa) z naší konzultační ambulance. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den.
Alzheimerova nemoc se projevu komplexem příznaků s narušením vyšší nervové činnosti- uchování čerstvé paměťové stopy, její vybavení, vybavení i straších údajů určitého typu, ztráta orientace, schopnosti provést některou úlohu. Samotné prodělání mozkové příhody a rozvoj Parkinsonovy nemoci mohou některou tuto funkci také narušit. Tzv test hodin mohou také ovlivnit. Je jej potřeba také ale správně interpretovat. Pokud je horší ovládání tužky v důsledku ztuhlosti a tvz hypokineze u Parkinsonovy nemoci- je kresba „kostrbatá“ ale měla by mít logickou skladbu. Je ale faktem, že změny –poruchy mozku v určitých oblastech důležitých pro tzv praxi, představivost- tento test odhalí- je skutečně citlivý- i když jinak se u člověka problém zatím neprojevuje. Ale na stanovení diagnosy Alzheimerovy nemoci nestačí. K ní je důležitější tzv MMSE- minimental state examination test- standardizovaný dotazník, tak jak Vám uvedla paní doktorka Barchánková. K úhradě léků tzv kognitiv je dokonce dle metodiky zdravotní pojišťovny tento test a s určitým výsledkem předpokladem k úhradě na recept. Z druhé strany je ale vhodné kognitiva nasadit co nejdříve a v dostatečné dávce aby se průběh Alzheimerovy nemoci zpomalil.
Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Alzheimerova Choroba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého vyšetření...
Alzheimerova choroba
Dobrý den,moje maminka bere už 10let léky na Alzheimerovu...
Alzheimerova choroba a parkinsonova choroba
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl mezi...
Alzheimerova choroba
družka již čtvrtým rokem trpí alzhajmrovou chorobou.Léči...
Alzheimerova choroba
Dobrý den, potýkám se s Alzheimerovou chorobou mé babičky,...
Podezření na pohlavní chorobu
Dobry den, můj dotaz se týká pohlavních chorob. S přítelem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podezřelé znaménko ??

Dobry den prikladam foto jedna se o materske znamenko ktere nijak neboli nezvetsuje...

Podezřelost na p.n.

Dobrý den,prosím Vás,měl jsem před 4 měsíce pohlavní styk při kterém se roztrhla...

Podezření

přeji krásný den. Můj dotaz směřuje k nemoci syfilis. Před 10.léty jsem vedl...

Podezření meningitida

Dobrý den, mám podezření na meningitidu. Už tři dny mě bolí hodně hlava a...

Podezření na absces mandle

Dobrý den chtěla jsem se zeptat přitel měl podezření na abces ale doktorka mu...

Podezření na afty v krku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Stalo se to, že mi ze dne na den natekly...

Podezření na ALS

Dobrý den, již několik týdnů mě trápí svalové záškuby. Mám je hlavně na nohách,...

Podezření na ALS

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mé maminky. Je jí 47 let. Před...

Podezření na ALS


Podezření na ALS


Podezření na Amyotrofickou laterální sklerozu

Dobrý den, trpím úzkostí z onemocnění ALS, již jsem na tuto poradnu psal dotaz...

Podezření na anemii

Dobrý den. V posledním roce jsem měla spoustu potíží. Stálé bušení srdce,...

Podezření na aneurysma aorty

Dobry den. Manzel bol u kardiologa a tam je napisanu zaver susp. Aneurysma asc....

Podezření na angínu

Dobrý den, mám podezření na angínu. Ve středu se mi v puse objevil aft. V sobotu...

Podezření na anorexii

Dobrý den,mám dotaz a prosím o radu. Mám sestru u které mám podezření na anorexii.Za...

Podezření na astma

Dobrý den, jsem 16 ti letý sportovec, ale poslední rok se u mě naskytují dýchací...

Podezření na astma

Dobrý den, už dlouhodobě se mi ššpatn dýchá a mám záchvaty kašle, při velké...

Podezření na atopicky ekzém

Dobrý den, v prvním stádiu mého problému jsem měl pouze dva menší flíčky na...

Podezření na bakterie v moči

Dobrý den, již 2 týdny mám velmi citlivý močový měchýř, občasné pálení. Jsem...

Podezření na Bechtěrevovu chorobu

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na možnost onemocnění ankylosující spondylitidou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka v ústech

Dobrý den, ráda bych se poradila. Na vnitřní straně spodního rtu mám maličkou...

Suchý dráždivý až dávivý kašel

Dobrý den, před 3 týdny jsem byla léčena antibiotiky Klacid. Nemoc byla doprovázena...

Protruze ploténky

Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně výsledků mag.resonance. K paní doktorce jdu...

Baktéria clostridium difficale

Dobrý večer! Bol mi urobený výter z rekta. Doktor má pravdepodobne podozrenie...

Nepotvrzené těhotenství


Očkování proti rakovině děložního čípku

Chtěla jsem se zeptat, zdali je optimální aby se slečna starší 20 let nechala...

Oddálení menstruace

Dobrý den, bych oddálit ms mám ji dostat pristi tyden a bohužel se mi to nehodí...

Prosulpin a řízení vozidla

Dobrý den, mohu řídit auto když beru prosulpin50 mg 3x denně 1/2 tabletky...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Nepříjemné vibrace břicha.

Dobrý den, když se dotknu pravé spodní části břicha tak pociťuji nepříjemné...

Obava z rakoviny děložního čípku


Podkožní bouličky na hlavě

Dobrý den, mám na hlavě tři bouličky, které mě nebolí.Bolí mě pouze ,když...

Píchání v hlavě

Dobrý den .už asi týden mi picha v hlavě těsně nad uchem .

Tlak a bolesti v podbřišku, nucení na močení

Dobrý večer,trápí mne tři dny tupá bolest a tlak v podbřišku,nucení na močení.Přesto...

Vysoké hodnoty ASLO

Přeji dobrý den. Chtěl bych se vás zeptat na váš názor ohledně mého problému...

Přenos viru HIV

Dobrý den, chci se zeptat, jak velké množství krve je "potřeba" k přenosu viru...

Zánět očního nervu

Dobrý den, můj problém začal "nevinně" od 2.března mě od rána začalo bolet...

Operace -močový měchýř spadl do pochvy

Mám v srpnu podstoupit operaci plastiku močového měchýře.z pochvy mě vylézá...

Zvětšená slezina

Dobry den, chtela bych se zeptat co muze způsobovat, ze muj syn (21 mes.) ma...

Bolest spánků

Dobrý den,trápí mě velmi silné bolesti ve spáncíh,které jsou velmi citlivé na...