Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Porucha chuti po nachlazení

Mozek a nervy M. 9.4.2019

Dobrý den,

já se omlouvám, že se ještě jednou píši ohledně mého problému, ale ještě bych se potřeboval zeptat konkrétně na jedno - a to na to snížené vnímání chuti jakéhokoli jídla. Začalo to cca v době, kdy jsem měl rýmu a kašel a trvá to doteď, kdy už jsem bez rýmy a kašle.

Ta chuť se stále nezlepšila a já se začínám obávat, zdali se vůbec někdy vrátí. Nepřijde mi normální, že mám tu chuť stále takto oslabenou, když už mám nos průchodný, cítím dobře a dýchá se mi nosem dobře. Očekával bych, že s rýmou odejde tento blok vnímání chuti, ale to bych to nebyl já, aby se mi neděly prapodivné věci, které ostatní řešit vůbec nemusí, a ta chuť je stále oslabena, i po skoro týdnu, co odezněly rýma a kašel.

Chtěl bych se zeptat, myslíte, že je zde nějaká šance, že je to neurologického původu a chuť by mohla být nenávratně ztracena či oslabena, např. že nějaký ten ze třech hlavových nervů, co spojuje jazyk s mozkem? Opravdu se toho začínám děsit a vůbec nevím, jestli mi ve středu na kontrole na ORL vůbec dokáží pomoci. Na diskusních fórech jsem se dočetl, že někteří jedinci po klasické rýmě ztratili chuť zcela a už se jim nevrátila... což mě velmi vyděsilo a je mi z toho fakt na nic z té představy.

Nebo jsem se také dočetl, že vnímání chuti může být částečně potlačeno u nádoru mozku, nosohltanu nebo kořene jazyka. Byly by přítomny i jiné symptomy, kdyby se jednalo o rakovinu v těchto oblastech? Nebo jak to co nejrychleji a nejefektivněji vyloučit, že se o nádor v těchto oblastech nejedná?

Já už bych chtěl hlavně klid, aby vše bylo v pořádku a já se mohl soustředit na nadcházející zkouškové (už se zase blíží), ale v tomhle stavu a situaci to prostě nejde... ostatní okolo mě mají max obyčejné nachlazení, které jim za pár dní odezní a jsou v pohodě, jen já ještě částečně ztratím vnímání chuti, jen já mám neustále nějaké problémy... je to jak naschvál a už nevím, jak to řešit, proto stále píšu sem, abych se ujistil, byť to asi takto na dálku moc nejde...

Takže se omlouvám, toto je naposledy, co zde o tomto píšu, a prosím Vás naposledy na názor na výše napsanou zprávu. Mně jen přijde velice zvláštní, že to omezené vnímání chuti trvá i přesto, že odezněly rýma i kašel a nepomáhají mi na to léky, které mi na ORL předepsali (Clarinase, kterou jsem už dobral, a Tinkair). To také ve mně evokuje hrůznou představu, že když na to nezabírají prášky, že nepůjde o zánět, ale o něco vážnějšího... mám z toho strach.

Mám hrozný strach, že se jedná o nějakou nenávratnou poruchu nebo nádor.. PROSÍM HLAVNĚ O ODPOVĚĎ NA OTÁZKU - je MOŽNÉ, ŽE SE JEDNÁ O PORUCHU NERVÚ, KTERE VEDOU CHUŤ DO MOZKU, a že ta porucha byla způsobená proběhlým nachlazením?

Děkuji a hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, poruchy chuti a čichu po infekci mohou přetrvávat nějaký čas- u někoho déle, u jiného kratší dobu. Vše je hrozně individuální a Vy máte tu smůlu, že porucha chuti u Vás trvá delší dobu (a pak dojde ke zneklidnění a znovu se u Vás objeví kancerofobie).
Nemyslím si, že by se u Vás takto projevil nádor (a tím pádem by nemělo jít o poruchu nervů, které vedou chuť do mozku). U Vás je známá vyvolávající příčina - a to prodělaná infekce.
Na kontrolu na ORL jistě jděte. Domluvíte se na dalším postupu a lékař Vás zkontroluje. Pokud by lékař měl podezření na něco vážného, jistě by Vás odeslal na další vyšetření. Uvidíte podle kontroly ve středu. Přeji, aby vše dobře dopadlo. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den,
Po infektech v horních dýchacích cestách se mohou často objevit problémy např s čichem , nebo chuťí. Většinou se toto upraví, ale někdy stav může přetrvávat delší dobu, může zde být i vlivy některých léků. Rozhodně není třeba se hned znepokojovat. Velmi raritně může být i příčinou nějaké neurologické postižení na spodině čelního laloku, např ztluštění mozkových obalů, nezhoubný nádor tzv meningeom , toto je ale spíše při potížích s čichem. Chuť je vedena více různými nervy a vlákny, proto zde bývá problém spíše ve zhoršení v oblasti chuťových pohárků tj na na sliznici jazyka- jen přechodným narušením jejich funkce. Větší problém zde by byl patrný při běžném ORL vyšetření.
Je možné zkusit léky na regeneraci nervových vláken typu Revitanerv strong apod.- volně prodejné v lékárně a hlavně se neznepokojovat.
Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Porucha chuti po nachlazení
Dobrý den, já se omlouvám, že se ještě jednou píši...
Nachlazení
Dobrý den, před týdnem jsme odjeli na půl roku ven,...
Nachlazení, rýma, bolesti v krku
Dobrý den, již 14 dní mne trápí asi viróza nebo nachlazení,...
Opakované nachlazení, bolesti v krku
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz týkající se mých...
Nachlazení
Dobrý den, mého strejdu odvezli včera do nemocnice...
Prevence nachlazení u domácího mazlíčka
Dobrý den, vážená poradno, v současnosti se stala společenskou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Porucha glukózové tolerance

Dobrý den, před půl rokem mi z krevního obrazu na lačno vyšel vyšší cukr....

Porucha glukózové tolerance

Dobry den, jedna se o cukrovku, pripadne jaky bude postup: v 04/9 z odberu...

Porucha glukózové tolerance

Dobrý den, v souvislosti s diagnózovanými polycystickými vaječníky mi byl...

Porucha hlasivek po operaci

Dobrý den,po operaci štítné žlázy-je to 14 dní, mám problém s tvorbou vyšších...

Porucha hybnosti

Dobrý den,již 4 roky se trápím s bolestmi nouhou,nohy mě brní až do palců přidaly...

Porucha chování

Dobrý den, na Vánoce jsem dostal nový mobil byl jsem rád ale druhý den mě chytl...

Porucha chování u dítěte???

Dobrý den. Nebyla jsem si jista, kam s dotazem. Syn 32 měsíců. Používá pouze...

Porucha chrupavky v kolenním kloubu

Dobrý večer. Po artroskopii kolene mi po měsíci ortopéd zdělil, že mi chybí...

Porucha chuti


Porucha chuti po nachlazení


Porucha chuti, čichu a třas

Asi před 14 dny, cítil jsem nepecifikovanou pronikavou vůní pak i chuť v ústech...

Porucha chuti, sucho v ústech

Dobrý den. Mám takový problém. Mám takovou divnou chuť v ústech asi to přirovnam...

Porucha chůze

Dobrý den,snažím se touto cestou získat nějaké informace,které by pomohly vyřešit...

Porucha chůze

Dobrý den asi 2 mesice trpim bolesti cele panve a kyčlí.kdyz nesu tezky nakup...

Porucha chůze po patách

Dobrý den,již druhý měsíc mě trápí špatná chůze ,jako by chodidlo plácá při...

Porucha imunity

Dobrý den, synovi budou v červnu 4 roky a během zimy prodělal léčbu zlatého...

Porucha imunity

Dobrý den, mám dotaz ohledně svého zdravý,jelikož mám oslabený imunitní systém...

Porucha imunity

Dobrý den, jsem léčena na imunologii od roku 1998 pro imunodeficit a zánětlivá...

Porucha imunity

Dobrý den, prosím o pomoc. Nevím co znamená má lékařská zpráva, viz soubory...

Porucha imunity

Paní doktorko,moje sestra pře měsícem prodělala těžký zánět nosních dutin a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Srdeční arytmie- tachykardie

Dobrý den. Je mi 27 let. Jsem objednán na kardiologii, nicméně mě zajímá názor...

Silná bolest nad levým obočím

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém, který trápí mého manžela. V posledním...

Hnisavé pupínky na stehnech

Dobrý den. Objevují se mi na nohou konkrétně stehna malé pupinky připomínající...

Krauróza vulvy

Dobrý den, pane doktore, asi od svých 25 let (teď je mi 37) trpím úporným svěděním...

Hmatná bulka na varleti

Dobrý den, zjistil jsem že na obou varlatech mám bulku, velikost asi 1cm(viz....

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Oslabená imunita při menstruaci

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem ohledně imunity. V předešlých...

ATB a HA

Dobrý den, potřebuji poradit. Před 2 týdnama jsem měla zánět močového měchýře...

Naražený nebo zlomený prst


Operace šedého zákalu

Dobrý den, chci se zeptat na mamu - 71 let. V roce 2011 mela embolii v oku a...

Odběr krve a cvičení

Dobrý den, rada bych se informovala zda mohu (pokud jdu rano na odber krve)...

Boreliosa


Zelený výtok

Dobrý den, trápí mě už asi 2 měsíce takový nazelenalý výtok. Mám pocit, že i...

Rýhy v lebce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Jsem psychicky nic moc v pohodě...

Stehy na noze

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jsem po zakroku kde mě z kotníku vytahovaly...

Naražené žebro

Dobry den,mel jsem neschody s bratrem a trosku jsme se poprali,od ty doby me...

Svědivé pupínky předloktí

Dobrý den, již asi 4 dny mě začaly trápit svědivé pupinky na obou předloktích....

Lze Zibor brát současně s Detrelex tabletami


"krupička" na těle

Dobrý den,chtěla bych se zeptat..včera se mi na čele a trochu v oblasti tvaří...

Přetrvávající bolest zápěstí po zlomenině V. base metacarpu

Dobrý den, dne 10.12. jsem při cvičení udeřila do zdi kloubem pátého prstu...

Reklama