Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Porucha funkce štítné žlázy a přibírání na váze

Endokrinologie Lukáš 28.2.2020

Dobry den chtěl bych se zeptat celí život se lečím jako diabetik prvního typu jsem 4 deně na inzulinu Humalog Tužeo Před 4 roky mě čistou náhodou byla zjištěna nefunkční štítná žláza byl mě nasazen Letrox 50 ,5 deně ráno jedna tableta sob, ned ráno 2 od toho dne jde moje váha vesele na horu nejsem jsi jisty že bych něco udělal špatně ve své životosprávě či pohybu kterého mám díky své profesi více nežli dost prosím řekněte mi proč ten letrox vlastně beru a co se mě muže stát pokud ho vysadím nebaví mě jsi kupovat stále vděčí oblečení s pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Lukáši, hypotyreoza je onemocnění, při kterém dochází ke snížené sekreci hormonů štítné žlázy a proto je nutné je substituovat levothyroxinem, což je právě např. Letrox. Neléčená hypotyreóza způsobuje únavu, zimomřivost, spavost,otoky končetin a obličeje, srdeční arytmie, srdeční výpotek, zpomaluje srdeční frekvenci. Dále může vést k chudokrevnosti, impotenci u mužů a v neposlední řadě k depresím. Hypotyreóza může vést k mírnému nárustu váhy, ale řádově pár kg, nikoliv 10kg a více. Pokud tomu tak je, pak je třeba pátrat po jiné příčině a probrat eventuality s diabetologem. Rozhodně léky nevysazujte.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, naopak, pokud štítná žláza nefunguje, dochází k celkovému zpomalení metabolismu a zadržování vody. Z toho důvodu může pacient se špatně fungující štítnou žlázou několik kilogramu přibrat. Po nasazení hormonu v tabletě (Letrox) se tento deficit "smazává" a metabolismus se opět vzpamatovává. Také jste přes 4 mi lety po nasazení Letroxu měl zaznamenat zlepšení glykémií. Nevím za jakých okolností přesně byl hormon nasazen, jak moc máte štítnou žlázu poškozenou, ale pravděpodobně vysazení ucítíte nejdříve na vyšších glykémiích a vyšší potřebě inzulinu, případně vyšší variabilitě glykémií. Dále pak příznaky patřící k nízké funkci štítné žlázy (velmi individuálně vyjádřené) - nejčastěji únava, spavost, zimomřivost. Zvyšování váhy je důsledkem vyššího energetického přijmu než výdeje, užívání Letroxu má přesně opačný efekt.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Snížená funke štítné žlázy
Dobrý den, v prosinci jsem byla na odběru krve, který...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...
Snížená funkce štítné žlázy a jód
Dobrý den, Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, byli mi naměřeny tyto hodnoty S_TSH 5,860...
Nádro štítné žlázy a přibírání na váze
dobrý den, měla jsem zhoubný nádor na štítné žláze,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Porucha erekce ve 21 letech

Dobrý den, mám takový problém. Je mi 21 let. Od cca 16 na sobě pozoruji snižující...

Porucha erekce způsobená vyčerpáním a stresem

Dobrý den ve čtvrtek jsem nemohl š přítelkyní spát nestal mě. V sobotu když...

Porucha erekce, předčasná ejakulace

Dobrý den .. mám problém s erekcí:( když se s partnerkou začnu milovat a dojde...

Porucha erekce, výhřez ploténky a tuhý kousek v ejakulátu

Dobry den mam problem s erekci a pri moceni citim slabe paleni tento rok jsem...

Porucha funkce Eustachovy tuby

Dobrý den, více než 15 let trpím poruchou funkce Eustachovy tuby. Ráno se na...

Porucha funkce mozku

Vážené konsilium,je mi 74 let maminka měla Alzheimra, otec Parkinsona, starší...

Porucha funkce štítné žlázy

Dobrý den, tímto bych vás chtěla požádat o radu. Před lety mi zjistili hyperfunkci...

Porucha funkce štítné žlázy

Dobrý den, před pár měsíci mi na odběrech zjistili sníženou funkci štítné...

Porucha funkce štítné žlázy

Dobrý den, s manželem se snažíme o mimino a když se nám to po 1/2 roku nepodařilo,...

Porucha funkce štítné žlázy

Dobry vecer, me hodnoty TSH jsou 5,72 a FT4 9,93. anti TPO 50 a anti TG 306...

Porucha funkce štítné žlázy po porodu

Dobrý den, jsem 4 měsíce po porodu, dříve jsem brala Letrox 25 mg denně. Teď...

Porucha funkce štítné žlázy, léčba

Dobrý den, v 5/2016 jsem podstoupila léčbu radiojodem pro recid. thyreotoxikozu...

Porucha glukózové tolerance

dobry den, prosim Vas ak ide o domace meranie glykemie glukomerov mal by som...

Porucha glukózové tolerance

Dobrý den, před půl rokem mi z krevního obrazu na lačno vyšel vyšší cukr....

Porucha glukózové tolerance

Dobry den, jedna se o cukrovku, pripadne jaky bude postup: v 04/9 z odberu...

Porucha glukózové tolerance

Dobrý den, v souvislosti s diagnózovanými polycystickými vaječníky mi byl...

Porucha hlasivek po operaci

Dobrý den,po operaci štítné žlázy-je to 14 dní, mám problém s tvorbou vyšších...

Porucha hybnosti

Dobrý den,již 4 roky se trápím s bolestmi nouhou,nohy mě brní až do palců přidaly...

Porucha chování

Dobrý den, na Vánoce jsem dostal nový mobil byl jsem rád ale druhý den mě chytl...

Porucha chování u dítěte???

Dobrý den. Nebyla jsem si jista, kam s dotazem. Syn 32 měsíců. Používá pouze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Těhotenství a artroza

Dobrý den, je mi 35 let, dle rtg mám počínající artrozu kyčle. Chtěla jsem zkusit...

Atopický ekzém

Mám dlouhodobě (zhruba od března 2018) atopický ekzém (zarudlá a suchá kůže)...

Užívání Biseptolu


Bulka v prsu

Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem si nahmatala v prsu bulku. Sla jsem na gynekologii,...

Macmiror complex 500 vaginální globule


Nepravidelný tep plodu

Dobrý den, jsem v 18. týdnu těhotenství. Pro nešťastně ukončené první těhotenství...

Bolest ruky, oteklé prsty

Dobrý den,uz asi dva týdny mam problémy s pravou rukou.. Pred asi 6 týdny jsem...

Bulka nad klíční kostí

Dobrý den. Před několika měsíci se mi objevila pod kůží zhruba 0,5 cm velká...

Leukocyty v moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené...

Modřina na bérci

Dobrý den, asi před 4 týdny jsem spadla na lešenářskou trubku a narazila si...

Papillae coronae glandis

Dobrý den mám problémy s žaludem.Tyto pupínky mě trápí přibližně 3 roky nevím...

Hnědé fleky na kůži

Dobrý den trápí me spíše hnědé fleky na kůži, neboli,nesvedi mám je nejvíce...

Bolest za krkem


Špinění mimo menstruační cyklus

Dobrý den, chci se zeptat v prosinci jsem byla na zákroku s děložním čípkem...

Výtok a svědění pochvy


Nevolnost,mdloby,bušení srdce a bolest zaludku

Dobrý den, je mi 17 let. Před 3mi týdny jsem zvracela a měla průjem, zvracela...

Problém s aplikací Fraxiparine

Dobrý den,jsem po zlomenině kotníku a dostal jsem Fraxiparine 0,4 ml. Nikdy...

Krváení z konečníku


Hořčík v těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na doporučené denní dávky magnesia v těhotenství....

Bolesti břicha pod levým žebrem, porucha trávení

Dobrý den, mám 6 měsíců po - porodu císařský řez, 3 měsíce po ERCP+PST a 2,5...

Reklama