Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Porucha imunity

Vnitřní lékařství Martina 2.1.2019

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit a znát Váš názor na svůj zdravotní stav.
Mé potíže se datují od září 2018, kdy mi po bolestech na hrudi, v jugulu a dušnosti byla diagnostikovaná plicní embolie, low risk, třída 37, pravá plíce horní a dolní lalok, segment a subsegment. Zdroj nenalezen, tromboza v lýtku sporná, užívaná HA, ta hned vysazena. Test na trombofilní mutace negativní.
Od této doby mám neustálé potíže, střídají se bolesti, křeče, tlak na hrudi, žeber, krku, rukou. Některé dny strašná únava jako při chřipce, někdy pocity na omdlení. Od září nebyl jediný den, kdy by mi bylo dobře. Dle lékařů jsem měla malý rozsah embolie a nemůže mě takto bolet.
Na počátku prosince 2018 jsem byla opět interně vyšetřena.
Krev i moč vše v normě, bez nálezu. Echo srdce vše v pořádku, žádný výpotek, hypertenze; zátěžové EKG vše v normě; scintigrafie plic - vše v pořádku, plíce čisté, po embolii ani památky. Pouze při echu srdce zjištěné zvětšené krční žíly 15 mm, došetřeno CT hrudního oblouku, zde nález vyhodnocen jako proudění v žilách tepnách fyziologické, nikde žádný útlak, aneurysma, štítná žláza a uzliny nezvětšené, vše OK.
Na neurologii EEG OK, MR krční páteře OK žádný nález.
Dále jsem byla vyšetřena na borelie - Elisa i Western Blot - negativní, přesto zkušebně zaléčeno intravenozne Ceftriaxon 8 dnu a následně 6 dnů Azytromicin 500mg.
Na plicním odběr na plicní chlamydie, zde vysoká hladina protilátek svědčících o proběhlé infekci, ale hladina aktuálních protilátek v normě. Dále zatím neřešeno z důvodu interakce Xarelto 20 mg (nyní užívám, nahrazen v prosinci Eliquisem) s Klarytromicinem. Dle pneumologa by se měli přeléčit třítýdenním cyklem.
Nyní mě ještě čeká rehabilitace, zda bolesti nejsou muskoskeletárního původu. Mám hrudní skoliozu.
Lékaři neví, uzavřeli to, že jsem zdravá, ale já se tak opravdu necítím.
Dodám, že mi je 37 let, sportuji, nekouřím, žiju zdravě. Do té doby jsem byla zdravá, rýmu ani chřipku jsem neměla snad 10 let, ani od dětí. Už jsem z toho zoufalá, mám dvě malé děti a potřebuji fungovat. Začínám propadat do skepse, že už mi snad nikdy nebude dobře a napadají mě hrůzné nemoce.
I přesto, že mi není dobře, snažím se to překonat a lehce cvičit a chodit. Denně najdu min 8 000 kroků.
V historii pouze operace cysty, dále silná dextrokonvexní skolioza, kterou mám od cca 15-ti let, ale nikdy mě záda nebolela a prakticky o ní nevím. Hodně jsem sportovala, plavala. Jinak zdravá, jako moji rodiče či sestra.
Dotazů mám tedy několik:
1. Můžou uvedené potíže stále být od proběhlé embolie (ikdyž už vlastně je vlastně vyléčená)?
2. Je tloušťka krčních žil 15 mm opravdu v pořádku, mohu mít od narození?
3. Mohou potíže způsobovat proběhlá infekce plicními chlamydiemi (o čemž nevím, nikdy jsem žádný velký kašel ani teploty nebo zápaly plic neměla)? Je nutné je přeléčit, ikdyž není aktuální infekce?
4. Kdybych měla leukemii přišlo by se nato z klasických odběrů krve, zde vše v normě. Dále nádory páteře, hrudníku, byly by viditelné na RTG a proběhlém CT?
5. Jak by jste dále postupoval(a) Vy na mém místě, když je mi stále špatně, mám vyhledat jiného dalšího specialistu?
Děkuji mnohokrát za zodpovězení a přeji Vám hodně zdraví!

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Dle vašeho popisu jste kompletně vyšetřena a již není co vám nabídnout. Je možné, že vaše potíže jsou buď psychosomatické a nebo se váš imunitní systém nemůže se zátěží po plicní embolii vyrovnat, ovšem změny v imunitě jsou takové, že je nelze diagnostikovat. Zkuste být ještě trpělivá, většinou to chce čas, na podporu můžete užívat Wobenzym tablety. Odpověď na vaše otázky: 1. nemohou, 2. ano, tloušťka je v normě, krční žíly rostou v dětství s tělem, takže s takovouto šířkou jste se určitě nenarodila, žíly se takto vyvinuly, 3. toto je složitá odpověď, ano i ne, přímo ne, ale mohly ovlivnit váš imunitní systém, který vytváří protilátky, imunita se mohla laicky řečeno jakoby "vyčerpat", proto ta únava a teď jste ve fázi, kdy je potřeba regenerace. Pokud jsou akutní protilátky negativní, tak nemá již smysl je zpětně přeléčovat, navíc jste byla přeléčena Azitromycinem (sice na jinou diagnozu, ale tyto antibiotika jsou širokospektrá). Na zpětné přeléčení chlamydií neexistuje jednotný názor, je možné, že v různých diskuzích najdete i doporučení k přeléčení. Většinový názor je nepřeléčovat. 4. ano, odběry by to ukázaly, leukemii nemáte, 5. zkusila bych Wobenzym, jak vám doporučuji v úvodu, snažila bych se o doplnění minerálů, hlavně hořčíku, snažila bych se nepodlehnout úzkosti z nemoci (zabránit psychosomatice), být trpělivá, nepřetěžovat se, dobře spát, hodně pít, sportovat (chodit) s mírou. Věřte, že se stav zlepší, se selháním imunity, dokonce s patologickým nálezem v krvi mám osobní zkušenost, komplexní úprava trvala rok. Přeji hodně štěstí, s pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Porucha imunity
Paní doktorko,moje sestra pře měsícem prodělala těžký...
Imunita
Paní doktorko,mám na vás 2 otázky. 1. jestli mezi...
Imunita
Dobrý den, chtel jsem se zeptat zda se dá z bunečné...
Porucha imunity
Dobrý den, synovi budou v červnu 4 roky a během zimy...
Porucha imunity
Dobrý den. Prosím o radu. Mám poruchu imunitního systému,...
Imunita
Pěkně prosím jak poznám u desetileté dcerky že má dobrou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Porucha hlasivek po operaci

Dobrý den,po operaci štítné žlázy-je to 14 dní, mám problém s tvorbou vyšších...

Porucha hybnosti

Dobrý den,již 4 roky se trápím s bolestmi nouhou,nohy mě brní až do palců přidaly...

Porucha chování

Dobrý den, na Vánoce jsem dostal nový mobil byl jsem rád ale druhý den mě chytl...

Porucha chování u dítěte???

Dobrý den. Nebyla jsem si jista, kam s dotazem. Syn 32 měsíců. Používá pouze...

Porucha chrupavky v kolenním kloubu

Dobrý večer. Po artroskopii kolene mi po měsíci ortopéd zdělil, že mi chybí...

Porucha chůze

Dobrý den,snažím se touto cestou získat nějaké informace,které by pomohly vyřešit...

Porucha imunity

Dobrý den, synovi budou v červnu 4 roky a během zimy prodělal léčbu zlatého...

Porucha imunity

Dobrý den, jsem léčena na imunologii od roku 1998 pro imunodeficit a zánětlivá...

Porucha imunity

Paní doktorko,moje sestra pře měsícem prodělala těžký zánět nosních dutin a...

Porucha imunity

Dobrý den, prosím Vás tímto o radu. O vánocích jsem prodělala virózu a od té...

Porucha imunity

Dobrý den, již 2. měsíc mě trápí bolesti zad (krční a bederní páteř), bolest...

Porucha imunity

Dobrý den. Prosím o radu. Mám poruchu imunitního systému, astma převážně alergické,...

Porucha imunity

Dobrý den, už dva roky mě trápí můj zdravotní stav.začalo to průjmy,motáním...

Porucha imunity

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc. Momentálně se nacházím v pro...

Porucha imunity ??

Dobrý den, dne 20.12.2016 jsem byla na odběru krve a mám EBV-VCA IgM 0,08 negativní,...

Porucha imunity ??

Mám více zdravotních problémů (štítná žláza, leukopenie - neutropenie - zde...

Porucha imunity?

Ahoj, chtela jsem se zeptat na nazor nebo zkusenosti. Moje prvni faze byla onemocneni...

Porucha jater

Dobrý den, mému otci se na těle udelalo nekolik modřin. Jeho lékařka mu z krve...

Porucha kloubů

Dobrý den, chci poprosit o radu, co dělat. Syn má 18 měsíců a od 10 měsíců chodí....

Porucha kognitivních funkcí – deprese

Dobrý den, od svých cca 12 let trpím četnými stresovými stavy, které vyústily...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Menstruace a gynekologie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu jít na gynekologickou prohlídku,...

Sepse, Zlatý stafylokok

Dobrý den, mám 21letého syna, kterému se od loňského září stále vytvářejí...

Slabá antikoncepce

Dobrý den, užívám přibližně 2 roky antikoncepci Bonadea a před týdnem se mi...

Nedostatek bílých krvinek

Dobrý den, prosím zda by jste mi mohli odpovědět na manželův problém.Je diabetik...

L4/5 levostranná foraminální hernie disku vss. s subligamentosně vycestovatelým fragmentem

Dobrý den, zdravím z Moravy. Prosím o radu. Byla jsem hospitalizována s vyhřezlou...

Cukání v břiše

Dobry den mam dotaz obcas mam neprijemne cukani v brise tesne pod koncem hrudni...

Stíny na plících

Dobrý den, přibližně před třemi roky jsem měla kožní nemoc Erythemu nodosum...

V místě krční mandle mám někdy pocit jako bych tam měla něco zapíchnutého

Dobrý den,v místě krční mandle mám někdy pocit jako bych tam měla něco zapíchnutého.Když...

Bolesti krční a bederní páteře s bolestivostí ramenního kloubu a pravé strany bederní páteře

Dobrý večer pane doktore, mám k Vám dotaz, už několik trpím bolestmi krční a...

Zablokovaná krční páteř

Dobry den. Mela bych dotaz. Pri zaklonu nebo predklonu me strasne boli za krkem...

Vysazeni tritica a nespavost

Dobrý den, prosím o radu jak dál. . Delší čas se potýkám s nespavosti. Dodržuji...

Leidenská mutace

Dobrý den, byla u mne diagnostikována dědičná Leidenská mutace heterozygot....

Chronický zánět slepého střeva


Zánět jicnu po ATB

Dobrý den pane doktore. Je to moje již druhá otázka na toto téma. Takže to zkusím...

Předčasná ejakulace

Dobry deň, môj partner v sexe nič nevydrží, vždy je do 3 minút hotový. Za lekárom...

Bolest ramene

Dobrý den, chci se zeptat. Něco přes týden mne bolí rameno, u lékaře mi řekli,...

Napětí, úzkost, lekavost

Dobrý den, Prosím o radu. Poslední dobou ve svém těle cítím napětí, úzkost....

Furolin, zánět močových cest

Dobrý den, dnes mi byla po cistologickém vyšetření předepsána antibiotika Furolin....

Léčím se s depresemi, emočně nestabilní poruchou a generalizovanou úzkostnou poruchou.

Dobrý den, přes 10 let se léčím s depresemi, emočně nestabilní poruchou a...

Rakovina 4. stupně

Dobrý den. Strejdovi 65 let diagnostikovali rakovinu 4. stupně. Je po operaci,...