Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Porucha trávení

Vnitřní lékařství Vladimír 29.10.2018

Dobrý večer,
Mám 46 rokov, 93.5kg a meriam 187cm. Pred mesiacom som mal cca 3-4 hod po ťažšom jedle zvýšené bolesti v oblasti ľavého hypochondria a pod ľavým rebrovým oblúkom s tým, že bolesť sa šírila smerom do chrbta. Nasledovali 4 až 5 stolíc pričom posledné 2 už boli úplne vodnaté sfarbené do žlta. Deň pred tým som vypil cca 0,6l bieleho vína. Asi 3-4 dni som držal diétu a potom som sa začal normálne racionálne stravovať s tým , že som 2 týždne pil čaj z koreňa púpavy a potom 4 dni z puškvorca a nepil som žiadny alkohol ani kávu a nejedol sladké, mastné.... Stolica sa upravila aj bolesti ustúpili (ostal iba taký nešpecificky pocit ťahu v tejto oblasti obzvlášť pri pohybe alebo zatlačení pod rebrom). Plynatosť sa tiež zmiernila. Musím podotknúť, že problém so zvýšenou plynatosťou som mával takmer stále, taktiež pred cestovaním som niekedy musel ísť 2-3 krát na toaletu.
Minulý týžeň sme mali rodinnú oslavu kde sa viac pojedlo a niečo vypilo a nasledujúci deň sa bolesti vrátili s tým, že som mal viackrát stolicu aj hnačkovitú. Ďalší deň som raňajkoval ovsenú kašu a perkelt z králika a podvečer som mal 2 krát riedku stolicu, pričom druhá bola zložená len z nestráveného jedla - asi tie vločky. Za dva dni som schudol o 3 kg! (...to som bol už celkom v strese...z pocitu, že mi pankreas prestal zrazu pracovať a myšlienky mi začali spájať tieto symptómy aj z tou najhoršou možnou diagnózou, rakovinou... )
Na druhý deň som šiel k mojej doktorke, ktorá vyjadrila podozrenie na pankreas a dala mi urobiť krvné testy a rozbor moču a USG orgánov brucha. Výsledky prikladám do prílohy, amylázy S-AMS mi vyšli nižšie ináč všetko by malo byť v poriadku, s tým, že mi odporučila užívať pankreolan forte 1-1-1. Keď som sa je pýtal, či to nemôže byť napríklad syndróm dráždivého čreva, tak to zamietla a odoslala ma za gastroenterológom, ktorý to uzavrel ako práve syndróm dráždivého čreva. Predpísal mi Meteospasmyl 1 tabletu denne, s tým, že by mali bolesti ustúpiť a pankreolan užívať nemusím, čo som aj v piatok hneď urobil. Včera som mal ale už 2 stolice, pričom druhá bola hnedá dosť zapáchajúca a objemná kašovitá 6- typ a stále mám také zvláštne pocity, napr. mravčenie v chrbtici v TH úseku - 6,7,8 a zvláštnu slabosť v nohách, lýtkach. ( Vroku 2016 mi bol robený RTG chrbtice so záverom esovitá skolióza mierneho st., akcentácia kyfózy, ploché telá stavcov v strednom TH úseku, s miernou def. Spondylózou).
Počas užívania pankreolanu stolica bola vcelku v norme. Dnes som mal stolicu 1 krát už lepšiu aj keď viac zapáchajúcu, svetlohnedú trochu mäkšiu niečo medzi 4 a 5 typom. Stále mám ale taký zvláštny tlmený pocit v črevách a zvierači ako na ďalšiu stolicu- hnačkovitú, zvlášť pri uvoľňovaní plynov- ale našťastie neprichádza ? Chuť do jedla mám ale nie tak ako pred tým, stále mám pocit plnosti a ťažoby aj po zjedení menšieho množstva. Dosť grgám a mám pocit jemného pálenia.
Prikladám ešte vyšetrenie z 22.03.2016, kde som už bol vyšetrovaný na dyspeptický syndróm počas prekonávania CMV mononukleózy.
Môžete mi prosím objasniť či moje súčasné problémy súvisia z pankreasom, alebo je to ten syndróm dráždivého čreva a ako by sa malo postupovať ďalej? Dá sa z priložených vyšetrení vylúčiť pankreas úplne. Nie je možné, že sa na USG môže prehliadnuť napr. ložisková lézia na tele alebo chvoste pankreasu, ktorý nie vždy musí byť dobre viditeľný celý? Alebo to vylučujú výsledky krvi - amyláza? Môže nižšia amyláza mať vplyv na trávenie, treba kvôli tomu užívať pankreolan? Čo znamená že pankreas je ľahko fibrotický , môže to mať vplyv na funkčné poruchy trávenia? Čo vlastne tieto vyšetrenia vylúčili aké možné diagnózy? Mali by nasledovať na základe týchto výsledkov nejaké ďalšie vyšetrenia? Alebo sa nemám čoho obávať a po čase sa to upraví? Na čo by som si prípadne mal dávať pozor do budúcna a ako dlho napr. nepiť kávu, jesť sladké a mastné atď....
Vopred ďakujem za odpovede, ktoré mi to objasnia.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý den pane Vladimíre, ultrazvuk je základní vyšetření a není zcela specifické, pokud máme podezření na patologii např. pankreasu, mělo by být provedeno další vyšetření - ERCP či CT. Ovšem amylázy máte v normě, pak by pankreas měl pracovat v pořádku. Spíše bych Vám doporučila vyšetření střeva - kolonoskopii pro objasnění průjmu, fibrotický pankreas - vazivová přestavba. KJ

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Vladimíre, rozumím, že Vás Vaše potíže zneklidňují, ale myslím, že nneí třeba mít obavy z rakoviny. Testy dopadly dobře, na ultrazvuku není nic vidět a rychlé zhubnutí bych přikládala průjmům s velkými ztrátami takutin. K Vašim problémům Vám napíši následující – myslím si, že jde o dvě věci. Pravděpodobně jste před měsícem měl nějakou střevní virózu nebo jste snědl nějakou zkaženou potravinu. Udělal jste dobře, že jste držel dietu, pak se Váš stav spravil. To také svědčí pro to, že to nebylo nic závažného. Někdy trvá dlouho, než se upraví stav střeva tak, že je schopné bez obtíží zvládnout rodinnou oslavu s alkoholem a pak se snídani, jakou jste pojedl Vy, tedy vločkovou kaši a perkelt. To by mohl mít průjem i někdo zdravý, natož pak po nedávno prodělané střevní viróze. Proto jsem si jistá, že byste se nyní měl vrátit na pár týdnů k dietnímu stravování jako po první příhodě (bez alkoholu, kávy, mastného, tučného, těžkého, nadýmavého, dráždivého a jinak nezdravého jídla). Zkuste užívat probiotika a buďte opatrný s návratem k Vašim běžným stravovacím zvyklostem. Zárověň ale myslím, že je možné, že máte nějaký dlouhobý trávicí problém, který se mohl zhoršit právě touto střevní virózou nebo dietní chybou. Je možné, že máte například celiakii, nesnášenlivost laktózy, nějaký problém s játry, ale také sníženou funkci slinivky (fibrotické, tedy jizevnaté změny slinivky mohou být po zánětu například) apod.. Také není vyloučené, že byste mohl mít žaludeční či jícnový zánět v důsledku gastroesofegeálního refluxu. To je stav, kdy se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu.. Mezi projevy patří pachuť v ústech, pálení jazyka, říhání, pálení žáhy, tlak či bolest za hrudní kostí, pocit plnosti, nechutenství a další. Myslím si, že pokud Vám dělal Penkreolan dobře, můžete jej zatím užívat dále, stejně jako Metospasmyl. Dojdětě si znovu na gastroenterologii. Doporučuji jiné pracoviště. Diagnóza dráždivého tračníku se dělá až po vyšetření možných tělesných příčin. Lékař gastroenterolog Vám provede výše uvedená vyšetření, dále se domluvíte dle stavu a výsledků na dalších testech jako kolonoskopie apod.. Ostatní se bude řídit dle výsledků. Až budete vyšetřený, doporučuji Vám také cílenou rehabilitaci stran vašich zad a dalších potíží, mělo by předcházet neurologické vyšetření. Přeji Vám brzkou úzdravu. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Porucha trávení
Dobrý den, mám dotaz ohledně špatného trávení. Chtěl...
Poruchy trávení
Dobrý den, můj dotaz bude velmi obsáhlý, za což se...
Trávení
Dobrý den prosím vás o radu.asi před pul rokem jsem...
Poruchy trávení
Dobrý den. Mám již dva měsíce neurčité zdravotní potíže...
Porucha trávení, suchost sliznic
Dobrý den, dovoluji se zeptat na svůj problém. V roce...
Traveni
Bobry den dekuji za odpovezeni vite jsem ve stalem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Porucha štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, pri trimestrálních testech mi z krvi zjistili TSH- 5.920 a tablety...

Porucha štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, měla bych na Vás prosbu. Před cca třemi lety mi byla zjištěna snížená...

Porucha štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 13.týdnu těhotenství a byly mi zjištěny hodnoty TSH 5,11...

Porucha štítné žlázy?

Dobrý den, nedávno jsem tu psala v souvislosti s tiky v oku. Již několik týdnů...

Porucha štítné žlázy?

Dobrý den paní doktorko,jsem 10,5měs.po druhém porodu a zhruba 2,5měs.pozoruji...

Porucha štítné žlázy?

Dobrý den, nevím, co se se mnou děje, ale poslední rok a půl pociťuji abnormální...

Porucha termoregulace

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně hřejících nohou. Je mi 26let, od 13ti...

Porucha tlustého střeva

Jsem již několik let po úspěšné operaci nádoru v tlustém střevě - koncová část...

Porucha trávení

Dobrý den, již 2 týdny mě trápí zažívací potíže. Pocit plného břicha, škrundání...

Porucha trávení

Dobrý den, mám dotaz ohledně špatného trávení. Chtěl jsem se zeptat, jestli...

Porucha trávení

Dobrý den, můj dotaz bude delší abych dokázal detailně popsat svůj problém. Před...

Porucha trávení

Dobrý den, Před nedávnem (cca 10dni) jsem měl pravděpodobně střevní chřipku...

Porucha trávení

Mám již delší dobu problémy s trávením (asi půl roku), nepravidelná potřeba...

Porucha trávení

Dobrý den, obracím se na lékaře s prosbou o návrh řešení manželova problému....

Porucha trávení

Dobrý den, nějaký čas mě již trápí průjmy a lehká bolest, tlaky břicha (spíše...

Porucha trávení

Dobrý den, mám prakticky pořád neurčité trávicí obtíže. Mám diagnostikované...

Porucha trávení

Dobry den, chtela jsem se zeptat, od cervence 2016 me zacal pobolivat zaludek....

Porucha trávení - zvracení po snězení ovoce

Dobrý den. Chtěl jsem Vás tímto laskavě požádat o Vaši konzultaci k mému problému....

Porucha trávení po infekci bakterií

Dobrý den, nedávno jsem měl jakousi střevní bakterii z kuřecího masa, název...

Porucha trávení u střevní virózy

Dobry den. Posledni 3 tydny pro me byly velice zdravotne narocne. Po alkoholovem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tříselni boule

Mám v třislech kuličku na právě moc bolavou na dotek když jdu do schodů tak...

Antibiotika a hormonální antikoncepce


Bolest krku

Dobrý den, Před týdnem jsem se začal cítit slabě a jen mírně mě bolelo v...

Infekce v krku


Mykoplasma pneumoniae

Je možné, aby se mykoplasma pneumonie projevila až za 30. den po nákaze a kde...

Jak dlouho se drží drogy v těle

Dobrý den, prosím, měla bych dotaz. jelikož nevím na jakého lékaře se zde zaměřit,...

Macmiror, Duomox v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 14 tt. Již tři týdny jsem nachlazená. Rýma,...

Vdechování azbestu

Dobdý den, vím že o azbestu už tu pár otázek bylo. U nás se před 10 lety měnila...

Artroskopická operace kolena

Dobrý den! Ráda bych Vás požádala o popis výsledku mé operace. V propouštěcí...

Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce


Možnost otěhotnění

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že jsem těhotná ? Beru...

Gynekologické obtíže

Dobrý den, asi jsem se teď zbytečně vyděsila, ale při hygieně pochvy jsem si...

Homeopatika na hubnutí

Dobrý večer, prosim vás kde mohu koupit homeopaticke léky na hubnutí? Jsou volně...

Necitlivost poloviny těla

Dobrý den, můj problém trvá zhruba týden. Po pouťové atrakci, která byla rotační...

Salmonela

Dobry den, lezim v nemocnici a mam salmonelu. Dozvedela som sa ze aj ked uz...

Viagra

Dobry den, mam dotaz, je mi 27 let. A na zacatku kazdeho vztahu jsem velmi nervozni...

Bradavičky/ce okolo konečníku

Dobrý den, mám dotaz před pár týdny se mi udělaly okolo konečníku malé bradavičky...

Opakované návaly deprese

Dobrý den, asi měsíc už trpím opakovanými návaly deprese. Tyto stavy začaly...

Zánět na prstech

Dobrý den, na dvou prstech ruky se mi udělali jakoby dvě boule, prsty mě...

Otok kolene

Dobrý den, už měsíc mám otok kolene. Bolest je celkem velká a neustává. Navštívila...