Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Poškození jater a ledvin v důsledku terapie dny

Vnitřní lékařství Petr 13.1.2022

<p>Dobrý den, trpím letitě onemocněním Dna, mám nesnášenlivost klasickych léků, ale i některých bylin na léčbu dny. Nemoc eliminuji vhodnou nizkopurinovou stravou a vše co s tím souvisi(pohyb, beze stresu, zásadité potraviny, žádné slazené pití, cola atd.) přesto se mi nedaří nemoc dostadt ood kontrolu. Kys. močová, nyní 400.,což je v normě. Přesto stále častější ataky dny. Jsem vystudovaný technolog se zaměřením na veterinu a znám souvislosti nemoci. Když můj organizmus nesnese klasiku, coby milurit, adenurik atd.,, co mám jíst, abych se zbavil zánětu, který mě trápí již 2. měsíc v kuse. Cca měsíc nejím maso a nahrazuji ho tvarohem, vejci, rýží hnědou, žitným chlebem. Přesto mi zánět devastuje kotník, ze nemohu téměř chodit. Ba bolest mám Nimesil, který eliminuje boleat, ovšem za 3 dni, opět bolest. Bojím se o svá játra i ledviny. Nevím co mám dělat, nechci skončit na dyalize, či transplantaci jater. Neznáte nějaký dobře snášenlivý lék na dnu, aniž by léčil zvýšené hladiny kys. močové bez postranních vedlejších účinků? (poškození jater, či ledvin a tím vyvolání dalších chorob? Cena léku nerozhoduje. Zdraví máme jen jedno. Je mi 50 roků, měřím 190,vážím 95 kg. Žiji aktivním způsobem života. Nyní v PN. Díky moc za info. Ps. Crp zvýšené 19.<br /><br /><strong>1. doplnění 17.1.2022</strong><br /><br />Dobrý den,děkuji za Vaši odpověď, ještě jsem se chtěl optat, nejsem odborník, ale jak jsem již uvedl mám nesnášenlivost spousty léků, ale i některých bylin, které jsem kdysi zkoušel ba léčbu dny.Projevy obecně -při déle trvajícím užívání - nechuť k jídlu, občas problemi s vyprazdňováním, občas pocit tlaku do kotníků atd. Zkrátka, jak se praví, sám člověk je si sobě nejlepším lékařem. Můj lékař mi v době, kdy jsem měl crp vysoké a léky na zánět nepomáhaly předepsal tuším azitromycin-ATB, který byl mnou výborně snášen, avšak v minulosti,kdy jsem požil jiný druh ATB-zánět v prstu,, a ten mi vůbec neseděl-opět šoufl, nechutenství atd. Tudíž se snažím najít lék na můj problém, který by byl dobře snášen a byl opravdovým lékem a nefungoval v organizmu, že na jedné straně zlepší hladiny kyseliny močové a na druhé straně pomalinku nahlodá zdraví jiného orgánu-slinivky, jater, či ledvin. Už jenom, když si přečtěte kontraindikace u některých léků na dnu,, kde se dokonce uvádí, že mohou vyvolat dnavou ataku, či poškodit játra, ledviny atd. a že je nutné sledovat při léčbě purinolem jaterní testy atd. Tak už jen toto vám dostatečně nahlodá váš mozek, že se vůbec bojíte tento lék nelék, , pozřít. Myslím, že v 21. století, kdy lítame na měsíc, používáme lasery, děláme složité operace, transplantace atd., bychom také mohli vymyslet jednoduchý lék na dnu,bez vedlejších účinků na další zdravé orgány, které může dlouhodobým užíváním poškozovat. Peníze pro mne nejsou problém. Přeji si pouze lék, který bude mým organizmem snášen a bude ku prospěchu a né, že po jeho dlouhodobém užívání budu muset jeste třeba za rok užívat další 3 druhy léků, třeba na vysoký tlak, cukrovku atd.,které bych třeba vůbec nemusel užívat, kdyby právě v té době nasazený lék na léčbu dny neměl postranní negativní efekt na jiné orgány. Napište mi lék na léčbu dny , který je skutečným lékem, aniž by vás z druhé strany organizmu sežíral za živa a já si ho rád koupím. Je milion případů, kdy si lidé v dobré víře začali léčit jeden neduh a za dva roky již nejedli jeden lék, nýbrž 3.A tomu já osobně neříkám léčba Já vim, je nás na planetě mnoho, ale přeci celý život nepracuji nato, abych si v době kdy můj organizmus potřebuje kvalitní účinný lék, svůj organizmus zabíjel chemikálií - lékem, který vám posléze váš život tak akorát zkrátí. Myslím, že pan Havel, Zeman, ale i já či Vy, si zasloužíme kvalitní lék, takový, který nám udělá život opět krásným. Díky za Váš čas. Ps. Asi se nenadarmo říká, lékař léčí, ale, PŘÍRODA UZDRAVUJE</p>

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, s léta trvající a nedobře kontrolovanou dnou byste měl být sledován a řešen v odborné revmatologické ambulanci. Základem léčby jsou léky, které jste uvedl, dále kolchicin a další nesteroidní revmatika (indometacin v podobě rektálních čípků). Také neuvádíte, v čem spočívá nesnášenlivost léků. Někdy může být řešením pozvolné nasazování léčby, snížení dávky a/nebo jejich kombinace. Léčba akutního stádia je jiná než léčba tzv. udržovací. Obecně se nyní propaguje jako lék volby při dnavém záchvatu kolchicin a právě Indometacinové čípky nebo diclofenac tablety, nebo novější koxiby, Nimesil je taktéž možností, ale v kombinaci s tím kolchicinem - toto vše by měl být schopen nabídnout i Váš praktický lékař. Dna je často (není to podmínka, ale častý současný výskyt) součástí metabolického syndromu - a podstatou metabolického syndromu je obezita. Sice jste vysoký, ale přesto máte BMI mimo normální rozmezí - předpokládám, že se nejedná jen o svaly, uvažte tedy redukci váhy. Samozřejmě je též vhodné, abyste chodil na prevenci k praktickému lékaři a byla pravidelně hodnocena kardiovaskulární rizika - krevní tlak, hodnoty tuků v krvi. S dietou obecně jste se seznámil a podrobné obecné informace najdete na internetu, nemá smysl je opisovat, dovolím si akorát zdůraznit význam dostatečného příjmu tekutin. Uvažte možnost konzultace v nutriční ambulanci / u nutričního terapeuta, který by zhodnotil Váš současný jídelníček a pokusil se Vám poradit, kde jsou rezervy. Často jsou pacienti překvapeni, že zas tak ideálně se nestravují. Platí, co jsem uvedla v úvodu, měl by se o Vás starat především revmatolog, který si v neposlední řadě zkontroluje, že skutečně trpíte pouze dnou a ne jinou revmatologickou potíží, a dále nabídne takovou léčbu, která bude nejvhodnější, příště se zeptá, jak se máte, řeší i situace, kdy nesnášíte léky... Kromě zmíněného (allopurinol, febuxostat, kolchicin) je možné uvažovat v udržovací léčbě o léčbě urikosuriky a o biologické léčbě - zde jsou však limity dostupnosti a úhrady (některé léky jsou dostupné pouze v zahraničí, jiné pouze v rámci studií...). Uplatnění mají i kortikosteroidy, je možné i intraartikulární podání (aplikace do kloubu). Máte starost o ledviny a játra - je sice pravda, že mnohé léky tyto orgány zatěžují. Nicméně pokud jsou užívány dle guidelines a pacient je sledován, je riziko nevratného poškození orgánů léky na léčbu dny velmi malé až zanedbatelné. V praxi jsem se setkala s vážným poškozením ledvin v důsledku dlouhodobého abusu nesteroidních revmatik ve vysokých - nadlimitních dávkách, jiné je u léků na dnu ještě méně pravděpodobné a obvykle reverzibilní (vratné). Naproti tomu víme, že neléčený zánět kloubů může vést k nevratnému poškození kloubů v důsledku zajizvení. Chronický systémový zánět je zátěží pro kardiovaskulární systém (urychluje aterosklerózu). Z toho vyplývá, že byste měl více profitovat z dobře vedené revmatologické péče se všemi riziky užívání léků, než z neléčené dny. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, máte pravdu, že ve 21. století již řadu onemocnění umíme léčit. Trendem je u mnoha onemocnění inovace léčby tak, aby byla pacientem lépe snášena resp. měla užší spektrum nežádoucích účinků. Nicméně léčba je a bude i v budoucnosti složitější než pouhé přiřazování léků k nemocem. To proto, že každý člověk je individualita a nikdy nevíme s jistotou, jak přesně organismus zareaguje.
Dna je onemocnění, při kterém se hromací v organismu kyselina močová. To je buď při její nadprodukci, nebo při sníženém vylučování. Krystaly kyseliny močové se ukládají ve tkáních, kde je následně mohou pozřít imunoaktivní buňky a spustit imunitní reakci - zánět.
Terapeuticky pak můžeme zasáhnout proti nadměrné produkci (allopurinol), nebo podpořit vylučování do moči (urikosurika) nebo potlačit zánět (nesteroidními antirevmatiky, kolchicinem, biologickou léčbou).
Každý lék musí být nějak z organismu vyloučen, nějak metabolisován. Nelze očekávat, že se z těla vypaří. Pokud se vylučuje stolicí, tak obvykle po metabolizaci v játrech. Logicky, játra toho musí být schopna, obvykle k tomu využívají enzymů. Enzymy mají různé genetické varianty. Dále jsou metabolity vylučovány do střev, kde má každý svůj mikrobiom, opět unikátní. A v tom spočívá vysvětllení, proč někteří lidé metabolizují lék dobře a jiný s obtížemi. Nedokážeme to obvykle poznat jinak, než že allopurinol vyzkoušíme a vidíme, jak ho pacient snáší. Pokud ho netoleruje, je možnost snížit dávku (enzym může být jen méně výkonný...) nebo terapii ukončit. Nicméně nejedná se o pokus, který by vedl k trvalému poškození zdraví.
Že některé léky na dnu mohou paradoxně vyvolat dnavý záchvat má také svou logiku - kyselina močová se ukládá v různých tkáních. Pokud ji začneme odstraňovat z těla, tak uvolníme ze zásob v těle i kyselinu močovou, která byla kdesi uskladněna a ničemu nevadila. Právě přechodná redistribuce kyseliny močové může vést ke dnavému záchvatu. Stát se tak může při příliš rychlé terapii.
Odstraňování kyseliny močové močí (urikosuriky) je zátěží pro ledviny. Zjednodušeně si to můžete představit jako filtr, který se použije. Prevencí toho, aby filtr vydržel, je snaha rozpustit co nejvíce pevných částic, naředění tekutiny, kteoru filtrujeme (moči) a nakonec pozvolné odstraňování kyseliny močové, neuspěchané.
Nesteroidní antirevmatika, tedy používané protizánětlivé léky působí bohužel nejen v místě zánětu, ale i na receptorech v jiných lokalizacích. Ve skupině jsou však léky selektivnější, léky lépe snášené, s nejlepším účinkem, v různých lékových formách - pro každého pacienta se hodí trochu něco jiného, proto neužíváme v terapii dny jen jeden lék, ale máme jich k dispozici více z jedné skupiny.
Nežádoucí účinky může mít i biologická léčba, protože působí nejen na imunoaktivní buňky v místě zánětu, ale i na stejné buňky přítomné v těle jinde.
Zcela upřímně, terapie dny, která by byla 100% bez rizika nežádoucích účinků a přitom byla efektivní, na trhu opravdu není. Pokud se domníváte, že Vám příroda pomůže, pak lze doporučit zmíněnou redukci váhy, revizi jídelníčku a preventivní vyšetření u praktického lékaře. Pokud budou dnavé potíže i poté, pak nemohu jinak než říci, že cestu bez léků neznám. Přes uvedené si myslím, že je lepší než s neléčenou dnou možností dostupné terapie využít. K dispozici je opravdu více možností, které může Váš lékař vyzkoušet. Bude-li léčba vedena opatrně a budete-li pravidelně sledován, nevidímd důvod, proč by Vám léčba dny měla podlomit zdraví a přinés další nemoci. Jak jsem zmiňovala, Vaši léčbu by měl vést specialista - revmatolog, naše kolegyně Vám mohou pomoci s jeho nalezením a s objednáním.

Související dotazy

Cysty jater a ledvin
Dobrý den, na VGS/CT kolono mi bylo zjištěno: cysta...
Polycystoza jater a pravé ledviny
Dobrý den, je mi 43 a mám zvýšenou hypertensi (155/85)...
Poškození jater
Dobrý den, jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla...
Selhání jater a ledvin
Dobrý den, obracím se na Vás s takovým dotazem. Má...
UTZ ledvin, jater
Dobry den, mam prosbu. Je mozne si na vlastni zadost...
Poškození ledvin?
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Již...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poškození citlivosti penisu

Dobrý den..Chtěl bych se zeptat jak bych si mohl zlepšit citlivost penisu..Nedávno...

Poškození či vada krční páteře

Dobrý den. Mám problémy s bolestí za krkem, bolest šíje. Bolest se především...

Poškození hlasivek

Dobrý den, v lednu 2012 jsem absolvovala odstr. štítné žlázy, při kontrole...

Poškození hlasivek dětí zpěvem ??

Dobrý den, jsem učitelka v Základní umělecké škole a mám podezření,že učitelka...

Poškození hlasivek při operaci štítné žlázy

Dobrý den, manžel byl na operaci folikulárního karcinomu ŠŽ a při operaci došlo...

Poškození jater

Dobrý den, je mi 33 let, sportovec, nekuřák, 2 malé děti. V květnu 2021...

Poškození jater

Zdravim. Chtěl bych se zeptat , asi tak před půl rokem jsem měl lehké poškození...

Poškození jater

Dobrý den, poškodila jsem si alkoholem játra, již nepiji, mé výsledky jsou:...

Poškození jater

Dobrý den, jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla zjištěna steatoza jater....

Poškození jater

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je léčitelství toxonutritivní hatopetie....

Poškození jater a možnosti transplantace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v jakém případě je nemožná transplantace jater...

Poškození jater alkoholem

Udělala se mi vyrážka na horní polovině těla - boky podpaží, za ušima směrem...

Poškození jazyka

Dobry den mam problem s poskozenim jazyka. Pokud jim neco vice slaneho nebo...

Poškození kolene

Dobrý den v červnu jsem si udělal úraz s kolenem , utržený meniskus , chci se...

Poškození kolene

Po námaze náhlý pocit tlaku a tahu"za" kolenem (ze zadu), ztuhnutí kolene. Po...

Poškození kolene a operace

Dobrý den, před cca. 13 dny jsem si na fotbalovém tréninku poranil pravé koleno....

Poškození kolene, MRI, jaké sporty jsou vhodné a v jaké míře

Dobrý deň, pán doktor, od svojho kamaráta som dostal na Vás kontakt, tak som...

Poškození krční páteře ??

Dobrý den, je mi 32 let a pracuji jako prodejce vozů. Delší dobu řeším zdravotní...

Poškození krční páteře po nehodě

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,zda může dojít k nějakému poškození či problému...

Poškození kůže

Dobrý den, zhruba před 2,5-3 lety došlo při orálním sexu k poranění spodní části...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina výběžku obratle L4

Dobrý den, dle RTG jsem pravděpodobně měla zlomeninu výběžku obratle L4....

Bolest dásně

Dobrý den, Před dvěma dny mě začala bolet dáseň za zubem moudrosti, který mi...

Bolest v podbřišku

Dobrý den . Trápí mě bolesti v podbříšku spíše na leve straně. Mám silné...

Točení hlavy, brnění prstů, nevolnost

Dobry den. Nekolikrat za den se mi zamota hlava a obcas me brni prvni clanky...

Pálení, řezání v pochvě

Dobrý den, před několika dny mě začaly sužovat problémy uvedené výše. Netuším,...

Bolest na hrudi.

Dobrý den, posledních cca 10 dní mě začalo bolet na hrudi. Trápilo mě to už...

Fotosenzitivita


Malý penis

Dobrý den je mi 20 let a mám malý penis, nevim zda je to uzdičkou a nebo něčím...

Potíže po léčbě antibiotiky

Vážený pane doktore/ paní doktorko, v současné době mě již přes měsíc trápí...

Kdy mohu jít sama (bez rodičů) na gynekologii

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám podezření že mám nějakou infekcí letos mi...

Stav po potratu, revize dělohy

Dobrý den, v pátek 28.6. jsem prodělala spontánní potrat v 8.týdnu těhotenství,...

Brnění malíčku a části prsteníčku


Problém s erekcí při nasazení kondomu

Dobrý den, jsem muž ve věku 22 let a mám problém s erekcí při nasazení kondomu....

Brnění rukou v těhotenství

Dobrý den, začínám třetí trimestr prvního těhotenství a již 14 dní mi pernamentně...

Dyspepsie horního typu

Dobrý den, dlouhodobě trpím celkem mírnými, nespecifickými břišními obtížemi...

Bolest SI skloubení

Zdravím a potřebuji poradit s mým dlouhodobým problémem pro zdejši doktory asi...

Husí kůže společně se zimnicí

Dobrý den párkrát do měsíce se mi stává že mi zničeho nic začne být neskitečná...

Zánět dásně

Dobrý den, můj přítel občas trpí zánětem dásně na pravé části. Vždy když je...

Antibiotika

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se mi něco stalo kdybych na...

Malý penis

Dobrý den chtěl bych se zeptat na můj penis je mi 15 a mám malý penis tak 3...

Reklama