Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Poškození kolene

Ortopedie Adam 12.7.2019

Dobrý den v červnu jsem si udělal úraz s kolenem , utržený meniskus , chci se zeptat operaci mám začátkem srpna (laparoskopie) , není to moc pozdě, čekat na operaci 2 měsíce? Mohu do té doby aspoň částečně posilovat svaly na noze, jízdou na rotopedu, aby svaly úplně nezeslábly ?dokážu bez problémů šlapat půl hodiny se sportovní ortezou a koleno nebolí. Kdy budu moci po operaci začít běhat? Urychlý regeneraci kloubní výživa a saunování?

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, jistěže na kole či rotopedu jezdit můžete, jen lépe volit lehčí převody, aby koleno nepracovalo pod příliš velkou silovou zátěží, ani ortézu bych nedával, na kolo určitě ne, ortéza zbytečně koleno oslabuje, tedy jeho vazy a úpony, resp. koleno si lehce "zvykne" na její oporu, což vede právě k tomu oslabení, ortéza je potřebná tam kde je riziko "vyhození" kolene, tedy při rychlých pohybech, změnách směru, špatném došlápnutí v nerovném terénu, tedy prevence vymknutí kolene, při běžných lehkých aktivitách ortézu nenoste, pokud tedy nemáte pocit že koleno dobře "nedrží" a je náchylné se podlamovat či "vypadávat" do strany, pak samozřejmě ortézu noste, teprve operace ukáže nejlépe, zda krom menisku není poškozený i křížový vaz, který je právě zodpovědný za pevnost a stabilitu kloubu, 2 měsíce od úrazu nehraje žádnou roli, regenerace potřebuje jenom čas a odbornou RHB, neuspěchávat v žádném případě zátěž, jinak koleno začne bolet a otékat a může dojít k trvalým komplikacím, takže velmi pozor na předčasnou zátěž, záleží samozřejmě na rozsahu poškození, ale musíte počítat i s trvalými následky, že koleno nebude schopné zvládat vaši předchozí maximální zátěž a budete muset ubrat či změnit své aktivity, přece jen tu část poškozeného menisku vám žádná operace nevrátí do původního bezproblémového stavu, takže úplně OK to většinou není a nebude, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. K odpovědi MUDr. Folprechta není co dodat.

Související dotazy

Artroskopie kolene
Dobrý den, ortoped mi po úrazu na lyžích diagnostikoval...
Otok kolene po operaci
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat syn r.č.2004 má po...
Bolest kolene
Dobrý den, jsem cca půl roku po operaci menisku...
Bolest kolene
Dobrý den, jsem 2x po operaci kolene 2013,2015, prvni...
Výživa kolene
Dobrý den, potřebovala bych se zorientovat v možnosti...
Otok kolene
Dobrý den, už měsíc mám otok kolene. Bolest je celkem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poškození hlasivek při operaci štítné žlázy

Dobrý den, manžel byl na operaci folikulárního karcinomu ŠŽ a při operaci došlo...

Poškození jater

Dobrý den, je mi 33 let, sportovec, nekuřák, 2 malé děti. V květnu 2021...

Poškození jater

Zdravim. Chtěl bych se zeptat , asi tak před půl rokem jsem měl lehké poškození...

Poškození jater

Dobrý den, poškodila jsem si alkoholem játra, již nepiji, mé výsledky jsou:...

Poškození jater

Dobrý den, jsem po LCHCE 2010, v roce 2013 mi byla zjištěna steatoza jater....

Poškození jater

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je léčitelství toxonutritivní hatopetie....

Poškození jater a ledvin v důsledku terapie dny

<p>Dobrý den, trpím letitě onemocněním Dna, mám nesnášenlivost klasickych léků,...

Poškození jater a možnosti transplantace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v jakém případě je nemožná transplantace jater...

Poškození jater alkoholem

Udělala se mi vyrážka na horní polovině těla - boky podpaží, za ušima směrem...

Poškození jazyka

Dobry den mam problem s poskozenim jazyka. Pokud jim neco vice slaneho nebo...

Poškození kolene

Po námaze náhlý pocit tlaku a tahu"za" kolenem (ze zadu), ztuhnutí kolene. Po...

Poškození kolene a operace

Dobrý den, před cca. 13 dny jsem si na fotbalovém tréninku poranil pravé koleno....

Poškození kolene, MRI, jaké sporty jsou vhodné a v jaké míře

Dobrý deň, pán doktor, od svojho kamaráta som dostal na Vás kontakt, tak som...

Poškození krční páteře ??

Dobrý den, je mi 32 let a pracuji jako prodejce vozů. Delší dobu řeším zdravotní...

Poškození krční páteře po nehodě

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,zda může dojít k nějakému poškození či problému...

Poškození kůže

Dobrý den, zhruba před 2,5-3 lety došlo při orálním sexu k poranění spodní části...

Poškození kůže náplastí

Dobrý den, mám dlouhodobější problémy s bolestí ramene při hraní volejbalu,...

Poškození kůže neznámé příčiny

Dobrý den, občas se mi udělají takové prasklinky na penisu, vždy na stejném...

Poškození kůže penisu

Hezky den, prikladam chybějící fotografii k memu dotazu. Hezky den, po prvnim...

Poškození kůže vnitřních půlek na zadnici toaletním papírem

Dobrý den, v zaměstnání chtějí ušetřit na nákladech na hygienické potřeby pro...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoký pulz

Dobrý den. Mám dotaz ohledně vysokého pulzu. Na začátek chci říct, že mám roční...

Nežádoucí účinky po očkování proti tetanu

Dobrý den, začátkem října 2017 jsem se poranila a dostala jsem do paže očkování...

Po laparoskopické operaci žlučníku bolí pravé rameno

Dobrý den, v Úterý 9.5 jsem podstoupila laparoskopickou operaci žlučníku. Včera...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže


Nizka hladina lymfocytov

Dobry den. Chcem sa spytat a zaroven aj reagovat na moju predoslu otazku, na...

Krupička (pupínky) na vnitřní straně rtu

Dobry den udelali se mi v horni rtu a obou koutcich bile tecky..ktere se misty...

Vyšší echogenita jater


Bílé skvrny na zádech

Dobrý den, asi 5 let mám vždy po pobytu u moře na zádech bílé skvrny. Dříve...

Vysoká děložní sliznice

Dobrý den,včera mi byla naměřena vysoká děložní sliznice 20 mm ,je to hodně...

Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce


Macmiror complex 500 vaginální globule


Entizol 250mg a Doxybene 200mg

Dobrý den, byla jsem u nové zubařky a ta mi bez hlubší prohlídky a vysvětlení...

Nevolnost po malém množství alkoholu


Zlatý Stafylokok - léčba ATB nebo Autovakcínou

Dobrý den, byl mi zjištěn zlatý stafylokok z krku, nikdy jsem nic podobného...

Zpomalené psychomotorické tempo

Dobrý den, asi měsíc mě trápí psychické problémy jako nesoustředěnost, tunnel...

Antidepresiva

Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv a chtela jsě se zeptat...

Opakované zápaly plic

Dobrý den paní doktorko,v lednu 2013 jsem měla lehčí zápal plic,nyní ho mám...

Cysta vaječníku

Dobrý den. V úterý jsem byla na pohotovosti s velkou bolestí v podbříšku. Hospitalizovali...

Cukání v zubu po vrtání kazu

Dobrý den, je mi 18 let a před 4my dny jsem byla u zubního lékaře a vrtal mi...

Bolesti břicha 2roky po operaci žlučníku

Dobrý den,chtěl bych vás požádat o radu,ohledně své přítelkyně (24 let).Jedná...

Reklama