Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Poškození svalu a zkříženého vazu

Petr 29.5.2018

Dobry den,

nedavno jsem zde posilal svuj dotaz ohledne bolesti v dolni koncetine, viz. https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/bolest-dolni-koncetiny-291535

Vcera jsem byl navstivit fyzioterapeuta a ten mi rekl, ze mam natazeny predni krizovy vaz v koleni a ze z tohoto plynou veskere obtize. Kdyz jsem se zeptal, zda se ten natazeny vaz stahne zase zpet do puvodniho stavu, rekl mi, ze uz to tak zustane, coz me uprimne trochu vystrasilo s ohledem na to, ze bych rad opet v budoucnu samozrejme sportoval jako driv. Zaroven mi rekl, ze nemusim mit klidovy rezim samozrejme s tim, ze kdyby me neco bolelo, tak mam cinnost zastavit nebo nemam nejak skokove zvysovat denni zatez. Pritom moje potize ve stehennim svalu zminene vyse stale pretrvavaji, kdy vetsinou vecer citim unavu nebo slabou bolest ve stehnenim svalu nebo ztuhlost na dolni vnejsi strane kolene.

Zaroven jsem si snazil neco precist o tomto typu zraneni a snad vzdy se uvadi, ze zraneni predniho krizoveho vazu zacina "momentem, ktery si clovek zapamatuje". Ja si nejsem vedom zadneho momentu, ktery by mohl vest k poskozeni kolena (naraz, pretoceni kolena apod.) nebo ze by se najednou objevila nahla bolest pri nejake aktivite. Jediny, co si pamatuju je, ze jednoho bezneho dne jsem zacal postupne pocitovat silnou bolest pri chuzi ze schodu na vnitrni strane stehna s tim, ze me pak druhy den zacala provazet ztuhlost pri chuzi v dolni vnejsi casti kolene. Podle vysvetleni fyzioterapeuta toto zraneni muze vzniknout i pretizenim, kdy clovek ma treba rozdilnou delku koncetin nebo na jednu nohu prenasi vice vahy.

Na pana fyzioterapeuta si nemuzu stezovat, muj pocit z odbornosti a profesionality byl vyborny. Jen bych se rad zeptal i na druhy nazor a rad bych se zorientoval v tom, jak je to s rekonvalescenci a navratem do plne sportovni zateze a zda skutecne zustane vaz natazeny i nadale nebo je mozne mu pomoci nejak aspon k co nejlepsi regeneraci, aby poskozeni bylo co nejmensi (napr. ledovat, nejaka forma fyzioterapie, chladive gely na oblast kolene). Do vcerejska jsem si myslel, ze moje potize plynou ze stehenniho svalu, ktery stale sem tam slabe poboliva a myslel jsem si, ze obcasna ztuhlost kolene je prave vysledkem nejake disbalance tohoto svalu.

Dekuji za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, pokud je takzvaný křížák nějak pošramocený, natažený, uvolněný, znamená to pouze že koleno má tendenci být nestabilní a "nedržet" zcela pevně jak jsme zvyklí, takže nás může "zradit" tím že při nějakém pohybu nám koleno "vypadne" či povolí a ztratíme v noze oporu na jakou jsme zvyklí, což na běžnou rekreační sportovní aktivitu celkem stačí a je potřeba to mít na mysli a vyvarovat se prudších a rizikovějších pohybů, náznaky takového "nepevného držení" většinou při pohybu pociťujeme a člověk pak víceméně dobře odhadne, co koleno ještě udrží a co jaký pohyb už by mohl způsobit úplné "vyhození" kolene, takže je jen na nás , jak nám tento stav vyhovuje či nevyhovuje a podle toho se rozhodnout, zda operaci plastiku vazu podstoupit či nikoliv, posílení vazů kolene je možné, ale spíše v tom smyslu že posílíme ostatní, tedy hlavně postranní vazy, cvičením na balanc na nestabilním povrchu - napnuté lano, balon, vypouklá čočka nebo jak se tomu říká... :-) ale samotný křížový vaz již zůstane oslabený trvale a bude do budoucna vždy rizikem, že se utrhne úplně, na bolest ve svalu bych ale spíše tipoval to svalové zranění, vždy může dojít k drobnému svalovému zranění, které se jen těžko prokazuje, třeba ultrazvukem ( ale pokud možno brzy po vzniku bolesti, pak již nemusí býti vidět nic ) a takové zranění opravdu pobolívá týdny i měsíce, zvláště pokud svalu nedáme dostatek času na přirozené zhojení a regeneraci, takže netlačte na pilu a dejte tělu, resp. svalu vždy čas a nesnažte se bolest překonat, bolest je vždy signálem že poškození zhojeno a potřebuje ještě relativní klid, aby mohlo dojít k úplnému zhojení a takovýto sval potřebuje hlavně opatrný a správně prováděný strečink, tedy mírné protahování ( což zlepší prokrvení a urychluje se tím hojení poškozeného svalu ) tím se vždy řiďte, děkuji za dotaz.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Plastika předního zkříženého vazu
Dobry den,jsem tyden po plastice predniho zkrizeneho...
Ruptura menisku a předního zkříženého vazu
Dobrý den.Jsem 2 dny po artrózy kolene,zjistenej prasklej...
Plastika předního zkříženého vazu
Dobrý den, mám 11 dní po plastice ACL metodou BTB....
Natržení zkříženého vazu kolene
Dobrý den, Na artroskopii kolene (menisku) mi bylo...
Operace zkříženého vazu v kolini
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsem po operaci (plastice)...
Plastika předního zkříženého vazu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co by mohlo být za...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poškození ramenního kloubu

Vážený pane doktore,obracím se na Vás s prosbou, je možné při náhlé změně kdy...

Poškození rohovky

Dobry den, pri beznej kontrole oka mi odhalili v oku/pri dolnim limbu se spojivky...

Poškození řitního otvoru

Dobrý den, mám problém a je dost choulostivý a proto to řeším touto možností....

Poškození sítnice

Dobrý den, chci se zeptat, zda má cestování letadlem vliv na oční tlak. Mám...

Poškození sliznice

Dobrý den. Lze si poškodit ústa, krk, jícen... pokud bych vypil nápoj o velmi...

Poškození sluchu plodu v důsledku vysokého hluku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné aby došlo na přelomu 25. a 26....

Poškození sluchu plodu?

Dobrý den může lupnutí (jakoby přeskočení obratle) v zádech (bederní část -...

Poškození srdce

Dobrý den, předem mého dotazu vás zdravím, psal jsem o mém problému již několikrát...

Poškození střevní peristaltiky vlivem léčby karcinomu děložního čípku

Dobrý den,má tchyně byla před 18 lety léčena pro karcinom děložního čípku. Vlivem...

Poškození svalu

Dobrý den, při nácviku rondátu jsem během švihu nohou chytla ohromnou bolest...

Poškozeni štitne žlázy při gastrokopii

Pred 3 tydny jsem podstoupila gastroskopii .Je mozne, ze by mi mohli poskodit...

Poškození ucha po rvačce?

Dobrý den. Ve rvačce jsem dostal mnoho ran přímo na ucho. Slyším jako dřív,...

Poškození úponů v lokti

Dobrý den, již několik měsíců (cca pů roku) mne bolí předloktí. Bolest začala...

Poškození varlat

Dobrý den, je mi 29 let, sexuálně aktivní jsem asi 11 let. Mám stálou partnerku...

Poškození vazů v koleni

Dobry den,moc prosim o odpoved.10.3.2017 jsem spadla na lyzich,slysela jsem...

Poškození vidění po poranění rohovky

Dobrý den. Po poranění rohovky a následném léčení jsem podstoupil operační zákrok,...

Poškození zadního zkříženého vazu

Dobrý den, před 10 měsíci jsem absolvoval hamstring plastiku LCA, při které...

Poškození zápěstí

Dobrý den, po půl roce se mi vrátila bolest v zápěstí, žádný sport nebo něco...

Poškození zdraví při odvykání kouření

Dobrý den, jsem kuřák a již několik let kouřím krabičku cigaret denně. Rozhodl...

Poškození zraku dálkovým ovládáním na auto

Dobrý den, děti si v poslední době oblíbily kartu na dálkové odemykání auta....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest nad kolenem

Dobrý den, již týden mě bolí nad kolenem (čéškou), taková bodavá bolest,...

Přírodní antidepresiva

Dobry den. Chci se zeptat, jesli existuji nejake prirodni slabe antidepresiva,...

Střep v prstu

Dobrý den před 2. dny jsem sbíral střepy z rozbité skleničky a jeden malý střep...

Prenos chlamydii

Dobry den, mam chlamydie trachomatis. Lze je prenest na nekoho i kdyz jsem pohlavni...

Těhotenství?

Dobry den, snazime se o miminko, měrim si bazalni teplotu. Ovulaci jsem mela...

postmalaticka pseudocysta

postmalaticka pseudocysta vel.5x5mm v zadnim ramenku kapsula interna,mnohocetna...

Bechtěrevova nemoc

Mám bechterev v.stupen zobakovite výrůstky v krční páteři výhřez plotének v...

Bolest kostí a kloubů

Dobrý den, je mi 17 let a posledních 5 měsíců se mi opakovaně (alespoň 2x...

Pripada mi vylezly strevo z konecniku

Dobrý den, píši o radu, stala se mi taková věc, že asi na záchodě moc tlačím...

Bolest břicha v levém podžebří

Dobrý den pane doktore, před dvěma dny mě po obědě začalo bolet břicho v levém...

Puchýřky na žaludu

Dobrý den,mám dotaz přibližne asi 8 měsícu pozoruju že se mě pod žaludem tvoří...

Zvětšené krční uzliny a pocit cizího tělesa v krku

Dobrý den, neustále mě trápí pocit pichaní dole v krku a tlak od uzlin z obou...

Utržená hlavička klíštěte


Puchýřky na žaludu

Dobrý den, už asi 2 roky mě trápí na žaludu takové půchýřky. Po celou dobu...

Velice vysoké testy GMT

Dobrý den, manžel má problémy s alkoholem. Při jaterním vyšetření mu byly zjištěny...

Léky

Dobrý den pane (í) doktore (ko), léčím se na neurologi asi tři roky-Pragiola...

HPV, vyndání dělohy

Dobrý večer před 14 lety jsem byla na konizaci čípku z důvodu hpv viru, před...

Puchýřky na žaludu

Dobrý den, nedávno se mi na žaludu objevily takové puchýřky, nikdy předtím jsem...

CT vyšetření

Hezky den. Před rokem jsem podstoupila CT-IVU na doporučení urolozky kvuli ledvine....

Fleky na kůži

Dobrý den, mám na zádech dva větší fleky, které nejdou opálit od slunce, a...

Zavřít reklamu