Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potenciální nákaza coronavirem

Infekce Růžena 12.3.2020

Dobrý den, bylo mi diagnostikováno CHOPN I.stádium. Je mi 48 let, jsem žena. Nikdy jsem nekouřila. Mám obavu jak mé plíce zareagují na koronavirus. Když dostanu virózu je to pro mne většinou těžká nemoc, která se po pár dnech změní v zánět dutin nebo průdušek a nutná jsou antibiotika. Chtěla bych se zeptat zda mám začít brát léky Spiriva, Ventolin, Atrovent. Zatím jsem je nebrala, ale mám je. Protože jsem v prvním stádiu a výdechovou rychlost mám 76%, pak 78% a poslední měření bylo 80%. (začala jsem dělat dechová cvičení).
Chtěla bych vědět, zda když léky začnu brát teď, tak to plíce až onemocním budou lépe zvládat? Nebo by bylo lepší začít ty léky brát až když onemocním koronavirusem?
Dále bych se chtěla zeptat, bylo by vhodné koupit si kyslíkový koncentrátor?
Pokud člověk onemocní koronavirusem a začal by používat hned kyslíkový koncentrátor byl by průběh nemoci lepší, mělo by to vliv na uzdravení plic? Ptám se zejména s ohledem na to, že pokud člověk onemocní teď, tak se postarají v nemocnici, ale později až bude systém zahlcený jako v Itálii, pak by možná kyslíkový koncentrátor doma smysl měl? Lze ho používat i preventivně? Zlepší se stav plic, pokud bych ho začala používat hned, dokud nemám koronavirus?
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství Pracoviště: Infekční klinika nemocnice Na Bulovce

Dobrý den,
Bohužel odhadnout průběh jakékoliv choroby je nemožné. Protože máte chronický zánět průdušek, ale nemáte postižení imunity ani nejste starší pacient tak by se dalo obecně tvrdit, že průběh potenciální nákaze by u Vás odpovídal průběhu klasického virového onemocnění dýchacích cest. Pokud Vám pneumolog předepsal léky pravidelně tak je tak musíte brát, pokud je máte brát při prvních známkách infekce, tak též je máte brát až při prvních známkách infekce. O tom rozhoduje Váš ošetřující pneumolog. Léky neovlivní průběh choroby pokud je nasadíte dřív, protože jsou to léky potlačující příznaky a roztahující průdušky. Kyslíkový koncentrátor koupit můžete, též to ale nemá potenciál výrazně ovlivnit tíži stavu, používat preventivně můžete, stav plic se zlepší po čemkoliv až časem s odstupem týdnů, ne hned. Spíše nadále pokračujte v dechovém cvičení, berte vitamíny a dodržujte preventivní opatření. Situace v Itálii a v Česku nelze porovnávat z mnoha různých důvodů

Související dotazy

Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den, mám tento dotaz. Je mi 57 let, mám myasthenii...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na téma covid 19.Mám...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den. Cestovali jsme s manželem 13.2. autobusem...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den. Příbuzný pracuje jako prodavač a přišel...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den prosím vás pracuji jako pokojská byli tady...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den, jmenuji se Martina. Od minulé středy jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, jmenuji se Martina. Od minulé středy jsem doma s dětmi, prakticky...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnosti testování na protilátky koronaviru....

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, jen jsem se chtěl zeptat před cca měsícem jsem prodělal operaci pneumotoraxu...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, jaké je prosím pro pacienta (půlroční dítě) riziko nakažení koronavirem...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den. Příbuzný pracuje jako prodavač a přišel do kontaktu s Italy kteří...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, prosím, zajímalo by mě, zda jsou tady v těžkém stavu již i mladí...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den. Mé příznaky - neustálá únava (spím i 12 hodin denně), nateklé uzliny,...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, dcera (9,5 let) má od pondělního večera teploty, které postupně...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobry den, uz 3 den mam anginu (otekle zarudle mandle, bili povlak i cepy),...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den Minulý týden ve středu jsem byl s kamarádem venku. Ten jezdí s kamionem...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý večer. Vím je to asi hloupě ale jen pro jistotu. Mám rýmu, kašel, zimnici....

Potenciální nákaza coronavirem

Dobré pozdní odpoledne, už druhým dnem cítím tlak na prsou, teplotu ani kašel...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, včera jsem si byl nakoupit (jinak jsem byl pouze doma na home office)...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den,mám už týden teplotu,zpočátku 38 nyní 37,5 stupňů,suchý kašel,ucpaný...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, od včerejšího dne je mi "zvláštně", v krku mám pocit jakoby povlaku...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, druhy týden chřipkové potíže a střídavě mam teplotu momentálně 38.7....

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý deň,chcem sa opýtať, či sa dá nakaziť koronavirus aj prostredníctvom balíka,...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, chci se optat druhý den mě bolí v krku... mezi lopatky a trošku i...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, je možný, že pacient trpící koronavirem může mít pouze příznaky nosohltan,...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, jsem z Brna a pár dní mě trápí suchý kašel. Nastupuje zejména v noci,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nadýmání, hnilobný zápach bez ohledu na stravu


Bolest mezi lopatkami

Dobrý den chtela bych se zeptat je mi 24 let pred pul rokem jsem prodelala zapal...

Bolesti v podbřišku při sexu

Dobry den .chtela sem se jen zeptat .vetsinou pri sexu s partnerem kdyz sem...

Začervenání obličeje a fialovění rtů

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí červenání obličeje, zejména na lícních...

Varixy v břiše

Dobrý den mám takový dotaz.Je mi 17 let a už cca 1-2 roky mě pobolívá v podbřišku...

Vyrážka na hrázi

Dobrý den , před pár dny se mi udělaly na hrázi takové 3 maličké výrustky, docela...

Fleky na kůži předloktí

Dobrý den, asi před třemi lety se mi objevily tmavší fleky na předloktí obou...

Pohlavni styk

Dobry den, mam prozbu. Co znamena, kdyz obcas pocituje pri sexu u me v pochve...

Nízká saturace


Atopický ekzém u kojence

Dobrý den, jsem maminkou tříměsíční dcery. Atopický ekzém se u dcery objevil...

Deprese

Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli netrpím depresemi,protože...

Průjem u novorozence

Dobrý den mám holčičku je ji 1.5 mesice kaka my hlenovitou stolici hnědou někdy...

Příliš mnoho cukru

Dobrý den, jsem závislá na přijmu cukru. Denně jím opravdu hodně sladkostí a...

Zvětšená krční mandle a těžký jazyk

Dobrý den . Mám dotaz . Mam na leve straně zvětšedou krční madli a jako kdybych...

Návaly horka a pocity zvracení

Dobrý den,na mojí přítelkyni několikrát denně dolehne nával horka,pocit zvracení...

Chřipka a astma

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu v následující věci. V posledních pár...

Krev ve stolici

Dobrý den. Už asi 14 dní mám po stolici krev na toaletním papíře,a také mě...

Jizvy po akné

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Před půl rokem se mi začlo dělat nehorázné...

Bolest v oblasti třísel při běhání

Dobrý den, je mi 14 let a při běhání nebo při skákání přes švihadlo mě něco...

Předávkování Vigantolem?

Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem požádat o radu: mám dceru 23 měsíců, bez...

Reklama