Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potenciální nákaza coronavirem

Infekce Andrea 14.4.2020

Dobrý den. Chci se zeptat. V prací se nám potvrdil koronavirus před 12 dny u 4 lidi se kterými běžně do styku nepříjdu, v týdnu, kdy u nich nákaza byla potvrzena procházela jedna z nakažených chodbou. Do přímého kontaktu jsem s ní nepřišla. Týden na to mám rýmu, jsem více unavená, trošku mě škrábe v krku (nic výrazného), pálí mě oči a mám zvýšenou teplotu 37,4 C. Mám dotaz, jsou rýma, pálení očí, únava, mírné škrábání v krku a zvýšená teplota 37,4 C symptomy koronaviru? Ještě dodávám, že mám mírně sníženou imunitu IGA 1,8 a 3 roky se potýkám s CMV nyní v IGM a prodělala jsem loni EBV a boreliozu. Byly by příznaky u mě horší, jednalo-li by se skutečně o koronavirus? Děkuji moc za odpověď. A.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Andreo
Pokud dotyčná pouze prošla chodbou kolem Vás a to ješte např. 1.5m daleko, tak nákaza je velmi nepravděpodobná, téměř nemožná. Klasické příznaky coronaviru nemáte - patří sem horečka nad 37.5 st.Celsia, suchý dráždivý kašel bez rýmy, dušnost a extremní únava. Samozřejmě, v současné epidemiologické situaci pouze na základě příznaků nelze diagnózu stanovit na 100%, v tom Vám pomuže pouze test. To, že nemáte klasické příznaky a to že není u Vás prokázán jasný kontakt s nemocnou osobou nákazu coronavirem bohužel nevylučuje. Dělá to diagnózu velice nepravdĕpodobnou, ale úplně ji to nesmete ze stolu. Každopádně, nemĕjte strach, pokud jste kromě výše uvedených zdravotních problémů zdravá, nemáte jiné diagnózy a ani neberete speciální léky na tlumení imunity (kortikoidy), tak do rizikové skupiny nepatříte. Oslabením imunity v tomto případě myšleno např. HIV-pozitivita, stav po transplantaci orgánu či kostní dřeně, systémové uživání kortikoidů a cytostatik, stav po chemo či radioterapii, onemocnění brzlíku u dětí, chronické nemoci srdce a plic, agamaglobulinémie, věk nad 65 let, kombinace mnoha chorob. Zatím máte zůstat doma, brát dle potřeby paracetamol či jiné léky na tlumení jednotlivých příznaků, dbát na přijem tekutin a klidový režim. Zitra máte co nejdřív informovat o svém stavu Vašeho PL, který by Vám měl vystavit PN a na základě příznaků a kontaktů ev. nařidit testování na coronavirus, buďto doma neno na odběrovém místě. Přeji brzké uzdravení

Související dotazy

Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den, mám tento dotaz. Je mi 57 let, mám myasthenii...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na téma covid 19.Mám...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den. Cestovali jsme s manželem 13.2. autobusem...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Můj...
Potenciální nákaza coronavirem
Dobrý den prosím vás pracuji jako pokojská byli tady...
Potenciální nákaza coronavirem
Pokud mám ani ne jeden den POUZE něco na způdob suchého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den,mám už týden teplotu,zpočátku 38 nyní 37,5 stupňů,suchý kašel,ucpaný...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, od včerejšího dne je mi "zvláštně", v krku mám pocit jakoby povlaku...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, druhy týden chřipkové potíže a střídavě mam teplotu momentálně 38.7....

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý deň,chcem sa opýtať, či sa dá nakaziť koronavirus aj prostredníctvom balíka,...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, chci se optat druhý den mě bolí v krku... mezi lopatky a trošku i...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, je možný, že pacient trpící koronavirem může mít pouze příznaky nosohltan,...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, jsem z Brna a pár dní mě trápí suchý kašel. Nastupuje zejména v noci,...

Potenciální nákaza coronavirem

dobry den od pondeli jsem doma s bolesti v krku a s rymou,ale horečku...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, manžel kolegyně byl měsíc služebně v Indii, vrátil se minulý týden...

Potenciální nákaza coronavirem

Dobrý den, jsem zdravotní sestra, pracuji na CT (sice ne v červené zoně) ale...

Potenciální nákaza coronavirem a hypertenze na terapii

Dobrý den, ráda bych Vám položila otázku týkající se koronaviru ve vztahu k...

Potenciální nákaza coronavirem a pertusse

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je pro mě nebezpečný koronavirus. Jsem...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den mám se při ztrátě cichu dostavit na testování na Covid - 19, pokud...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobry den, pokusim se stručně. Manzel je od 29.12 kovid pozitivni, ja a dcera...

Potenciální nákaza COVID-19

Zdravím, mohl jsem prodělat Covid 19, aniž bych o tom věděl ? Teploty jsem neměl,...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobry den chce se zeptat us 3 den me boli na prave plici nemuzu se poradne nadechnou...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobry den chci se zeptat, 14dnu zpatky jsem mel jeden den zimnici dalsi tri...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, od 15.10 bolest hlavy únava, zvýšená teplota 37.3-7 to trvalo do...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, už víc než měsíc se synem kašleme, nepomohla ani antibiotika. Ale...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, prosím o radu, mám asi týden problém se zhluboka nadechnout, přikládala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Necitlivá ploska chodidla

Dobrý den, prosím o informaci, mám delší dobu (asi rok) necitlivou plosku na...

Hnisavé pupínky na stehnech

Dobrý den. Objevují se mi na nohou konkrétně stehna malé pupinky připomínající...

Výtok po hysterektomii

Dobrý den, jsem 4 týdny po hysterektomii dle Wertheim, vaječníky ponechány....

BOlest na levé straně hrudníku


Naštípnutý bederní obratel

Chtěla jsem se zeptat, manžel upadl a má naštíplý bederní obratel. Prosím řekněte...

Bolest zad a hýždí

Dobrý den,5 týdnů mě bolí záda v kříži, která moc bolestivě střílí do levé hýždě...

Tmavé fleky na intimních místech

Dobrý den,opravdu velmi,velmi moc se stydím pokládat svůj dotaz a je mi to velmi...

Provizorní řešení ztráty zubu

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda může každý stomatolog v případě kdy je nutné...

Pupínky na genitálu

Dobrý den ,chci se zeptat co s tím mám dělat.Na vagine vlastně po stranách na...

Podrážděná slinivka

Dobrý den, prosím o následující konzultaci. Před 14 dny jsem na oslavě jedl...

Bolest kotníku

Z niceho nic,bez urazu me zacal bolet pravy kotnik z vnejsi strany. Prvne jsem...

Modřina po štípnutí komárem

Dobrý den, štípnul mě komár, ze začátku to svědilo poté se objevila dosti...

Výtok z bradavek v pubertě

Dobrý den,od doby co mám menstruaci cca půl roku mi vytéká z prsou bílý průhledný...

Dezinfekční vložka v zubu a bolesti

Dobrý den, prosím o radu, mám v zubu dezinfekční vložku a za 14 dní mam jít...

Stav po operac karpálního tunelu

Prosim o radu ,Pred 3.5mesici jsem byla na operaci karpalniho tunelu asi mesic...

Bulka prsu


Chronické bolesti

Dobrý den, je mi 21 let a zhruba tak od 14ti trpím na chronické bolesti břícha..časté...

Bulka na nártu


Bolesti kloubů, záškuby svalů, trnutí zubů

Dobrý den, nevím si rady s problémem, který mě trápí už skoro 2 roky. Tehdy...

Nízký tlak po sportu

Léčím se na hypertenzi I. (Hartil 7,5) a držím tlak pod 140/80. Po sportu nebo...

Reklama