Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Potenciální nákaza COVID-19

Infekce Martin 17.1.2021

Dobrý den, byl jsem na Covid PCR testech, které vyšli negativně. Již pár dní před testem se u mě projevila zvýšená teplota (37,5),suchý kašel a špatné dýchání. Následující pracovní den mi lékařka poslala na RTG.Z čehož mi řekla, že mám Covidový zápal plic. Odůvodnila to, že již před tím testem mi covid spadl z nosohltanu do dolních dýchacích cest. O pár dnů později jsem byl opět na testech-tentokrát na jiném odběrovém místě (pro jistotu) testy mi vyšli opět negativně.
Chtěl jsem se tedy zeptat, zda-li že v případě, pokud mám testy negativní a přesto mám Covid na plicích, tak je-li povinností mojí doktorky kontaktovat hygienu?

Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Martine
Ne, hygieně se hlásí pouze pozitivní výsledek COVID-19 testu (PCR nebo antigenního). Nebo minimálně by tomu tak mělo být. Nález na rentgenu, i když se jedná o pneumonii, není natolik specifický, aby se z něj dala na 100% odvodit diagnóza. Obdobný nález má jak pneumonie vyvolaná chřipkovým virem, tak i pneumonie z atypických bakterií (Chlamydie, Mycoplasma a další). Rentgenový nález a krevní testy budou ve všech těchto případech téměř stejné. Diagnózu stanovuje pouze PCR test, provedený výtěrem z nosohltanu anebo krku. Pokud Vám není známo, že byste byl přímo v rizikovým kontaktu s nakaženou osobou a za předpokladu, že se test provedl s odstupem 5-6 dní od počátku potíží (jinak může být příliš brzy a test bude falešně negativní), tak jak má být proveden a byl negativní, tak diagnóza COVID-19 je velmi nepravděpodobná. I v případě, že se virus pomnoží a rozšíří se dál do dýchacích cest stěr z nosohltanu by měl být stále pozitivní. Doporučuji pak doplnit výtěr z krku na PCR viru chřipky, popř. tzv. vyšetření CAP (vyšetření na celý panel původců komunitních pneumonií), cestou praktického lékaře Zdravím.

Související dotazy

Potenciální nákaza COVID-19
Zdravím, mohl jsem prodělat Covid 19, aniž bych o tom...
Potenciální nákaza COVID-19
Dobrý den mám se při ztrátě cichu dostavit na testování...
Potenciální nákaza COVID-19
Dobrý den, nevím co mám dělat - téměř všichni moji...
Potenciální nákaza COVID-19
Dobrý den, od 15.10 bolest hlavy únava, zvýšená teplota...
Potenciální nákaza COVID-19
Dobrý den, prosím o radu, mám asi týden problém se...
Potenciální nákaza COVID-19
Dobrý den, neuvědomují si, ze bych byla vědomě v kontaktu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Potenciální nákaza COVID-19

Zdravím, mohl jsem prodělat Covid 19, aniž bych o tom věděl ? Teploty jsem neměl,...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobry den chce se zeptat us 3 den me boli na prave plici nemuzu se poradne nadechnou...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobry den chci se zeptat, 14dnu zpatky jsem mel jeden den zimnici dalsi tri...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, od 15.10 bolest hlavy únava, zvýšená teplota 37.3-7 to trvalo do...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, už víc než měsíc se synem kašleme, nepomohla ani antibiotika. Ale...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den , mohu se zeptat jestli je možné když celou noc a celý dnešní den...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, prosím o radu, mám asi týden problém se zhluboka nadechnout, přikládala...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, neuvědomují si, ze bych byla vědomě v kontaktu s nakazenou osobou,...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobry den,v praci jsme se vcera dozvedeli o 2 pripadech korony.Za jak dlouho...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, nevím co mám dělat - téměř všichni moji spolupracovníci již prodělali...

Potenciální nežádoucí účinek očkování proti COVID-19

Dobrý den ve středu jsem byla na očkování a od pátku při ranním vstavani mi...

Potenciální průběh coronavirové infekce

Dobrý den, je mi 21 let a před třemi lety mi byla zjištěna hypofunkce štítné...

Potenciální průběh coronavirové infekce

Dobrý den,mám na vás prosbu o poradění.Mám autoimunitní tyroiditidu s pozitivními...

Potencionální riziko onemocnění vzteklinou

Dobrý den, včera jsem se vrátil z dovolené na Filipínách a mám následující dotaz....

Potenie

Dobry den chcela by som sa opytat ci mozem popri Dricloru pouzivat aj ine antiperspiranty...

Potenie

no ale z našej rodiny nikto nemá tento problém .. takze sa to neda vyliecit...

Potenie v noci, zima

Dobrý deň, mám 20 rokov. Pred pár dňami sa u mňa vyskytlo nadmerné potenie v...

Potící se 6leté dítě

Dobrý večer, mám šestiletou dceru která se hodně potí už jenom při procházce,...

Potivost a zápach nohou

Dobrý den, od puberty mne trápí velmi nepříjemný problém zápachu nohou. Nejde...

Potize

dobry den je mi 40 let a merim 168,vazim106 mam kolisavi tlak a beru leky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hyperaktivní močový měchýř

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když beru lék Vesicare na močový měchýř,...

Očkování proti tetanu

Dobrý den,zjistila jsem,že v únoru to bude 16let pd mého posledního přeočkování...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené následující hodnoty:...

Bolest pod kolenem na vnejsi strane zezadu

Dobry den, asi 2 tydny mne boli pod kolenem na vnejsi strane zezadu, je to takova...

Natažený postraní kolenní vaz

Při pádu na běžkách jsem cítila jak mi v koleni několikrát prasklo, ale na nohy...

Zdvojené vidění

Vážený pane doktore, již podruhé se mi stala nepříjemná příhoda a to zdvojeného...

Bílo žlutý povlak na jazyku, jako známka zhoršené imunity?

Dobrý den, už delší dobu mám na jazyku bílo žlutý povlak (viz.fotka) od té...

Svědění kůže

Dobrý den.Je mi 34 let a už 16 trpím svěděním celého těla skoro ze všech látek...

Alkohol a Ibalgin


Oteklé lýtko, zarudnutí, bolesti

Dobrý den. Před týdnem mi oteklo silně levé lýtko .Trvalo to 3 dny.Bylo červené...

Pocit slabosti na končetinách

Dobrý den, trápí mě svalová slabost v horních i dolních končetinách. Slabost...

Chirurgické překrytí obnaženého krčku zubu

Dobrý den, již několik let se potýkám se zánětem dásní. Zuby si čistím dvakrát...

Zánět šlach předloktí

Dobrý den prosím o radu, cca před více než půl rokem jsme dostala zánět šlachy...

Červené fleky na kůži


Praskání cévek

Vážený pane doktore, už několik let se mi stává, že se mi z ničeho nic například...

Lék Omnic Tocas

Můj manžel (66 let) dostal od své lékařky v Praze k užívání lék Omnic Tocas....

Pálení a štípání při sexu

Dobrý den, už asi 3 měsíce mě trápí neskutečné pálení a štípání při sexu. Zejména,...

Kvasinky

Dobrý den, už delší dobu mám problém s kvasinkami, vždycky mi ale pomohl Clotrimazol...

Antibiotika a spermiogram

Dobrý den.S partnerem se snažíme o početí.Nyní dostal antibiotika Amoksiklav...

Sex po odstranění dělohy

Dobry den chtěla bych se zeptat,jestli odebráni dělohy muže ovlivnit a jak u...

Reklama