Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozdní přechod žluči do GIT, hraniční evakuace žluči

Trávení Dita 2.4.2020

Dobry den, byla jsem na vysetreni zlucniku a jater. Problem mam v nadymani a pocitu plnosti. V priloze posilam vysledek a muj dotaz, prosba...nechci v teto situaci s virem zatezovat lekare s tim, ze pujdu na ambulanci do nemocnice, ktera me na vysetreni odeslala. Tak bych rada vedela zda prilozeny vysledek vysetreni mam nejak resit nebo to pocka az bude lepsi situace. Moc dekuji za odpovedet. Dita

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den paní Dito, není to úplně běžný test a jeho provedení musel navrhnout lékař z důvodů, které neznáme. Na bližší vyjádření bychom potřebovali vědět, co máte za těžkosti, jaká byla vyšetření a s jakými výsledky, zda jste měla například operaci břicha, máte nějakou jinou nemoc, se kterou se léčite atd. Na základě pouze tohoto výsledku lze říct, že ve Vašem žlučovodu v jednom místě dochází ke změnám v průtoku žluči, a pak že žluč se dostává do střeva poněkud pomaleji, ale jde jen o hraniční výsledek. Do žaludku se žluč nedostává v nenormálním množství. Co to pro Vás znamená, je možné posoudit jen se znalostí výše uvedeného. Může jít například o nějaké zúžení v oblasti žlučovodu. Váš dotaz pošlu odbornému lékaři, ale bylo by dobré doplnit informace, abyste dostala přesnější odpověď. Jinak samozřejmě kontaktujte to pracoviště, které Vás na vyšetření vyslalo. S pozdravem MUDr Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Dito, dynamickou scintigrafii jater a žlučových cest indikujeme u pacientů až po provedení základních vyšetření, jako je sono, laboratoř, endoskopie. Někdy máme konkrétní podezření na nějakou patologii jater, jindy jsou všechna základní vyšetření normální, ale pacient má přesto potíže, které popisuje charakteristicky tak, že imponují jako od jater/žlučových cest. Tedy nám chybí mezičlánek - výsledky základních vyšetření.
V kontextu těchto dalších údajů se pak dá interpretovat nález zaslaného vyšetření. Pokud jste měla uvedená vyšetření s normálním nálezem a měla jste normální jaterní testy, pak je dost dobře možné, že odtok žluči je funkčního původu. To znamená, že se jedná o poruchu pohyblivosti (peristaltiky) žlučových cest, která zpomaluje odtok žluči do dvanáctníku poté, co se najíte. V léčbě takových pacientů se uplatňují spasmolytika (Algifen), ale také prokinetika (Itoprid) nebo atypická antipsychotika (Prosuplin), přičemž hlavní je potřeba vysvětlit, že se nic vážného neděje, protože pacienti mívají potíže často způsobené především obavami z nemoci a stresem, někdy pacienti mohou profitovat z psychoterapie. Je ale také dost dobře možné, že při dosavadních vyšetřeních lékaři již něco našli (např. na sono, nebo laboratorně) a scintigrafické vyšetření bylo cílené na nějakou konkrétní diagnozu - to těžko posoudím.
Nález na scintigrafii je tedy potřeba interpretovat v kontextu uvedených vyšetření. Sám o sobě tento nález není důvodem, proč byste měla rychle hledat lékaře. Zároveň není důvod, proč se neobrátit na svého lékaře telefonicky. Specialisté v době epidemie omezili neakutní péči, a tak se někdy v práci paradoxně nepřetrhnou (případně se střídají na směny a pracují v menším počtu), tedy odesílajícímu lékaři zavolejte a domluvte si další postup - např. že výsledek vyšetření třeba pošlete mailem a pak si zavoláte, v dnešní době se lékaři uchylují i k takovým způsobům komunikace. Nepochybuji, že i odesílající lékař je zvědavý na výsledek. Omezení neakutní péče přirozeně vedlo k tomu, že mnoho specialistů dnes pracuje jako call-centrum, pojišťovně pak vykazují kód telefonické konzultace namísto ambulantní návštěvy. Osobně se domnívám, že se o nic závažného jednat nebude, ale že Vám Váš lékař případně může pomoci předpisem léků, které byste mohla vyzkoušet, případně navedením v dietě a ev. k psychoterapii. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Návrat žluči do žaludku
Dobrý den, prosím o posouzení nálezu žluči v žaludku...
Reflux žluči
Dobrý den, asi před 3 nebo 4 týdnama mě začalo bolet...
Přechod ?
Dobrý den,je mi 43 let-děti nemám,začaly mi letošním...
Pozdni mononukleoza
Dobrý den,chtela bych se zeptat, co znamena pojem...
Návrat žluči do žaludku
Dobrý den pane doktore, bude toho více. Trpím často...
Pozdní gestóza během těhotenství
Jak se projevuje pozdní gestoza během těhotenství....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozdější užití antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na problém ohledně braní nového platíčka antikoncepce....

Pozdější užití pilulky

Dobrý den, Měla jsem před 6 dny pohlavni styk s přítelem.Užívám antikoncepci...

Pozdější začátek braní AK

Dobrý den, minulé 2 měsíce jsem brala antikoncepci bez přestávky a gynekolog...

Pozdní akné

Dobry den. Pordte prosim. Na hornich polobine zad na krku castecne i na obliceji...

Pozdní gestóza během těhotenství

Jak se projevuje pozdní gestoza během těhotenství. Lze jí předcházet a může...

Pozdní komplikace po operaci žlučníku

Dobrý den přeji, mám 2 měsíce od laparoskopické operace žlučníku, ve kterém...

Pozdní léčba hypofunkce štítné žlázy v těhotenství

Dobry den, mam 29r. a som v 17tt. Na endokrinologii som sledovana od zac. tehu,...

Pozdni mononukleoza

Dobrý den,chtela bych se zeptat, co znamena pojem pozdní mononukleoza? V pondeli...

Pozdní očkování

Dobrý den, mám syna kterému 8.října bude 6 měsíců???? Nemáme tedy už nárok na...

Pozdní pilulka pátý den v 1.týdnu (Vreya)

Dobry den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu otěhotnět, když jsem s přítelem...

Pozdní syfilis

Dobrý den ,neberte to ,že bych paní doktorce Evě Gadoši co mi odpověděla na...

Pozdní těhotenství

Dobrý den, mám jeden dotaz. Již pár dní mám pocit pohybů dítěte v podbříšku....

Pozdní termín vyšetření

Dobrý den, mamince praktický lékař u pravidelné kontroly v lednu zjistil,...

Pozdní užití antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz, v sobotu 28.5.2011 jsem si měla v 20:00 vzít antikoncepci,...

Pozdní užití pilulky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Ve 12:00 beru pilulku. Jenže jsem na ní 2x...

Pozdní vyvrcholení, ejakulace

Dobrý den, obracíme se na vás s problémem mého přítele. Při sexu se nemůže opravdu...

Pozice varlete

Dobrý den. Po operaci praveho varlete kvuli hydrokele se neustale obavam kvuli...

Pozice varlete po operaci hydrokely

Dobrý den. Zda se mi že po operací hydrokely na pravém varleti je buď celý obal...

Pozitivita ANA protilátek

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Vzhledem k onemocněním, které...

Pozitivita anti Tg


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Menstruace dvakrát do měsíce


Zamlký potrat

Dobrý den, Pokusím se být stručná. Po vysazení HA, jsem měla vždy docela...

Oper.v SA:ASK, shawing.,debridement, egalizácia zvyškov LCA, koblacia,laváž

Zdravím, syna dnes prepustili z nemocnice. Terapia: oper.v SA:ASK, shawing.,debridement,...

Potrat

Dobrý den pane doktore/doktorko, jsem v 10. Tydnu těhotenství a vse probiha...

Achillova šlacha

Dobrý den, mám skoro 12 týdnů po operaci utržené achillovky. Už chodím do práce,...

Arytmie

Dobrý den, pane doktore. Měla bych na vás dotaz ohledně fibrilace síní. Zda...

Výrůstek na hlavě

Dobrý den, moc prosím o zodpovězení mých dotazů. Nahamatala jsem si bouli o...

Únava, nevolnost, slabost, třes, dlouhodobý kašel

Je mi 21 let, studuju VŠ, nekouřím, dám si jen občas s kamarády pivo. Už druhý...

Pupínky na pažích

Dobry den, jiz nekolik let mi trapi pupinky na pazich - od ramen po lokty, nikde...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Zabarvení oka jako možný melanom

Dobrý den, prosím o posouzení fotografie. Mohlo by se jednat o oční melanom?...

"Vyrážka" v intimních místech po holení

Dobrý den, mám problém. Pokaždé, když se oholím, udělá se mi v tříslech spousta...

Dávkování ATB při zánětu středního ucha

Dobrý den, prosím Vás o radu, či Váš názor.Před týdnem jsme byly se synem na...

Divný pocit u srdce

Dobrý den, už asi 14 dní pociťuji divný pocit u srdce, jakoby tlak. Bolest...

Bílý jazyk s červenými fleky

Dobrý den, nevím přesně co to je, ani na koho se obrátit. Minulý týden jsem...

Pozitivita HBsAg v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 33. tt těhotenství a byl mi v krvi zjištěn nález HbsAg jako...

Velký červený flek u kotníku a oteklý kotník

Dobrý den, mojí mámě se už před asi dvěma měsíci vytvořil na noze u kotníku...

Krvácení v 10 tt

Dobrý den, jsem těhotná 9+5, před 6ti dny jsem začala špinit, špinila jsem...

Špinění po menopauze

Dobrý den..pišu dotaz za maminku, 63 let...už podruhé se stalo že se ji po menopauze...

Otoky nártů

Dobrý den, bez zjevného důvodu mi začaly otékat nárty. Nejdříve to bylo jen...

Reklama