Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přechodová zóna mezi jícnem a žaludkem lehce nerovna s krátkým vybíhajícím jazýčkem.

Trávení Veronika 29.1.2018

Dobrý den,prosim o radu gastroenteorologa..co znamena gastrosk.nalez prechodova zona mezi.jicnem a žaludkem lehce nerovna s krátkým vybihajicim jazýčkem do 1cm..brany vzorky na susp.Barettuv jicen,negativni..kardie pry tesni,bez Gerd,byla jsem.i na ph metrii.s impedanci s vysledkem bez prukazu patologickeho refluxu..co tedy prosim znaci.ten jazycek,to je sliznice,nebo cast zaludku??je to normalni??muze to treba i zmizet??lekari mi k tomu nic nerekli,tak se obracim s prosbou na vas..je nutna nejaka lecba?? Dekuji za vysvetleni

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, jako první hodnotí a odpovídá na Váš dotaz vždy praktický lékař, proto nemůžu splnit hned Váš první požadavek. Jedná se o konkrétní gastroskopický nález, který Vám zhodnotí gastroenterolog, za mně pokud kardie těsní, histologie na Barettův jícen je negativní, pH metrie také negativní, gastroezofageální reflux není přítomen, proto se nemáte čeho obávat. Podle mně se jedná o slizniční výrůstek, který další léčbu nebude vyžadovat. Váš dotaz bude dále zpracovávat zdravotní sestra, která zajistí doplňující názor specialisty, případně Vám pomůže se objednat. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, podle nálezu z gastroskopie není důvod k obavám ze závažných problémů. Popisovaná lehce nerovná (to není nijak významné) přechodová zóna mezi sliznicí žaludku a jícnu měla jeden jazykovitě vypadající úsek, kde sliznice žaludku vybíhala do jícnu do 1cm. Na pohled sliznice nevypadala zdravě. Vyšetřující lékař měl podezření, že by se mohlo jednat o přednádorové změny, proto Vám odebral vzorky tkáně, kde se podle všeho podezření nepotvrdilo. Svěrač mezi jícnem a žaludkem zvaný kardie dobře funguje, tedy těsní. To, že nemáte patologický (tedy škodlivý) návrat žaludečního obsahu do jícnu (reflux), bylo potvrzeno rovnou třemi vyšetřeními. Pokud bych měla soudit jen na základě výsledků Vašich vyšetření, pak žádná léčba nutná není, nicméně pokud máte obtíže, je možné, že Vám i s ohledem na nález vybíhající netypické sliznice žaludku do jícnu lékař předepíše léky zvané blokátory protonové pumpy. Záleží na tom, co Vás k lékaři a na vyšetření přivedlo, jak se cítíte, jaké užíváte léky, jaké máte další nemoci a dalších faktorech. Proto ohledně dalšího postupu včetně léčení či kontrolní gastroskopie konzultujte toho lékaře, který Vás na vyšetření odeslal. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Dotaz
Dobrý den,muzete mi prosim.srozumitelné vysvetlit,prelozit...
GFS vysvětlení nálezu
Dobrý den,zajima me otazka,kdyz pri gastroskopickem...
Dotaz
Dobrý den,prosim o radu.byla jsem pred tydnem na gastroskopii,kde...
Bolesti mezi jícnem a žaludkem
Prosím Vás, mám takový dotaz.Jíž od mládí mám jeden...
Problém s Jícnem ( střeva, žaludek)
Dobrý den, mám dlouhodobí problém s Jícnem, palčivá...
Zánět v žaludku + nefunční záklopka mezi žaludkem a jícnem.
Dobrý den pane doktore, chtěl bych vás poprosit o radu/názor....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přechodné měděné zbarvení dlaní

Dobrý den. Jednou za čas se mi dělají na rukou takovéto fleky. Mají takovou...

Přechodné motání hlavy

Dobry den dneska kolem 2:15 hodiny me něco zbudilo když jsem vstal z postele...

Přechodné náhlé zhoršení zraku

Dobrý den, prosím Vás o názor a případně doporučení vhodného vyšetření. Několikrát...

Přechodné rozmazané vidění

Dobry den, prosim o radu, občas se mi stává že z ničeho nic vidím rozmazaně...

Přechodné šedivění vlasů

Začaly mi šedivět vlasy, ale jak odrůstají, jsou opět tmavé. Mohly mi vlasy...

Přechodné zamlžení oka

Dobrý den, dnes jsem měl asi půl hodiny zamlžené vidění na pravém oku. Po promnutí...

Přechodné zamlžení vidění

Zrak - periferni / neostre videni Dobry den, Chtel bych se zeptat na vase...

Přechodné zhoršení stavu po Aurorixu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se v začátcích léčby mohou příznaky nemoci...

Přechodné zvětšení varlete

Dobrý den, před pár dny jsem si všiml zvětšeneho pravého varlete. Nicméně...

Přechodné, rozmazané vidění

Dobrý den, včera se mi asi na 10 až 20 minut úplně rozmazalo vidění, ostře bylo...

Přechodový obratel - vitamíny

Dobrý den .Prodělala jsem velké bolesti kloubů po nějaké divné chřipce,vyvolané...

Přechozená borelioza

Dobrý den, po přechození boreliozy kolik let mohou zůstat v těle protilátky...

Přechozená mononukleoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak bych měla postupovat, když mi z krevních...

Přechozená mononukleóza

Dobry den, mam 34 rokov, pracujem ako riaditelka cestovnej kancelarie a pred...

Přechozená mononukleóza,následky

Už rok bojuji s nemocemi.V roce 2014 jsem ležela celý listopad a prosinec a...

Přechozená nemoc

Dobry den, jelikoz vsichni v rodine byli nemocni vcetne meho dvouleteho syna...

Přechozené nachlazení

Dotaz byl položen:7. 12. 2017 08:18Tazatel:TimmTéma:Způsoby přenosu a příznaky,...

Přechozené onemocnění

Dobrý den. Už asi 2 roky přecházím rýmy, angíny a chřipky. Vždy zhruba po týdnu...

Přechozený zánět vaječníků

Dobrý den, moc vás prosím o radu. Je mi 38 let, jsem bezdětná. Od ledna mám...

Přechozený zápal plic

Dobrý den paní doktorko, píši ohledně nemoci mé maminky, které je 67, nekuřačka,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antrumgastritida

Dobry den mohl bych poprosit o nazor + gastroenterologa? Prikladam zpravu z...

Léčba magnetem

Dobrý den,chodím na rehabilitaci-léčba magnetem na koleno,a chtěla jsem se zeptat,zda...

Je Guajacuran návykový?


Syrové vejce a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem nyní ve 24 tt a v restauraci jsem snědla...

Pocit plnosti břicha


Degenerativni zmeny v krcni pateri, sije

Dobry den, byl jsem na MR vysetreni krcni patere, s vysledkem (zkracene...

Mám bolest v pravem podžebří

Dobrý den,prosím Vás už pár dnů mám bolest v pravem podžebří. V roce 2002 mi...

Skvrny na varlatech a penisu

Asi dva tyzdne mam na varlatach skvrny a na zaludi bile flaky.Môže sa jednat...

Praskání hráze po pohlavním styku

Dobrý den, mám už dlouho problém s tim, že mi při pohlavním styku praskne...

Slinivka a alkohol

Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Před dvěma lety jsem měl silný akutní zánět...

Neurogenní tetanie a bolest břicha

Dobrý den, již druhým rokem trpím neurogenní tetanií. Problémy začaly v zimě,...

Možnost otěhotnění poslední den menstruace

Dobrý den, je mi 18 a už asi třetím měsícem se mi konečně moje menstruace srovnala...

Třes rukou, únava, bolesti hlavy

Dobrý den, Už od zhruba 15 let trpím třesením rukou, častou NÁHLOU silnou...

Streptokok v krku


Přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří

Dobrý den, již přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří,ve...

Kožní vyrážka

Dobrý den, mám už 8. den asi "kopřivku", nebo tak něco. Jsou to takové červené...

Krvácení po pohlavním styku


Svědění konečníku


Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


CMV virus

Dobrý den měl bych dotaz je to asi 4 týdny co sem byl hospitalizován z dlouhodobejma...

Reklama
Zavřít