Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

PREDNISON 20mg při kašli u dítěte

Dětské nemoci Jana 6.7.2014

Dobrý den, velmi prosím o radu ohledně PREDNISONU 20mg u 6-ti letého dítěte (26kg). Kašle velmi dlohou dobu - cca 6-8 týdnů. Chvílemi vlhký kašel, chvílemi velmi suchý, dusivý - střídavě. Léčeno různými kapkami na kašel vč. mořský solí do nosu, pak erdomed, pak duomox + aerius, na noc zpočátku týden i codein - později fenistil kapky a sinecod. Kašel nepřestal. Udělán odběr krve - CRP nízké. Prý alergie to nemůže být - nějaké nízké hodnoty v krvi. Rentgen plic ukázal strukturu drobných pozánětlivých reziduí. Čerstvá kondenzace neprokazuje. Hily hladce konturované, lobus venae azygos. Z toho usuzuji, že momentální zápal plic nebo něco podobného tam nyní asi není. Podstoupeno vyšetření dutin - rtg + vyšetření nosní mandle. Dutiny čisté, mandle ne úplně velká, ale zahleněná. Dle ošetřujícího lékaře je to původem přenášení virů, tedy i dlouhodobého kašle a musí jít ven. Po antibiotikách při nepřestávajícím kašli nasazen dětskou doktorkou Ecobec 2x2 vstřiky a prednison 20mg v dávkách 1-1/2-0 (tj 30mg); 1-1/2-0 (tj30 mg); 1/2-1/2-0 (tj 20mg) a 1/2-0-0 (tj 10mg). Dávky bere od čtvrtka, takže zítra v neděli s prednisonem končí. Velmi se obávám, zda-li když se jedná o celkem "nedobrý" kortikoid, má dávky správně. Četla jsem na netu (a jeden doktor by to snižoval po 5mg - celkově cca na 10 dní postupně), že se má pomalu vysazovat. Není to uspěchané? Dnes je sobota a kašle pořád, řekla bych ale, že je to lepší. Dýchačku ecobec má také od čtvrtka a její účinnost se pozná prý nejdříve po týdnu, takže nyní jsou závěry asi předčasné. Velmi se o dceru bojím. Nevím, zda-li bylo z krve odebráno i na jiná vyšetření, např. černého kašle, dle paní doktorky je na něj očkovaná a nemůže ho mít. Rentgen plic jsem si zařídila sama, protože jsem se bála a viděla jsem, že se to ošetřující lékařce nelíbí. Teď se ale moc bojím toho kortikoidu. Na alergologii jsme poslány nebyly a nikdo v rodině astma nebo alergii nemá. Může to ublížit po tak krátkém užívání? Je to dobré takto krátce (4 dny po vypsaných dávkách) ho užít? Co to může dcera mít? Prosím o brzkou odpověď (vzhledem k zítřejšímu ukončení prednisonu). Předem mnohokrát děkuji. Nepřeji si, prosím, aby byl můj dotaz zveřejněn. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Jano, vzhledem k dlouhotrvajícímu kašli je nutné vyloučit především astma. Doporučila bych ...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Prednison a sport
Dobrý den, mám ulcerozní kolitidu. Už dva roky ji mám...
Prednison 20mg
Dobrý den, byla mi diagnistikována tato onemocnění:...
Prednison
dobrý den dva měsíce beru prednison a to 70mg denně...
Prednison a trombocytopenie
Při léčbě chemoterapií (Karboplatina a Navalbine)...
Prednison 20mg a tlaková kopřivka
Dobrý den paní doktorko, behem 18 měsíců mi moje obv....
Prednison
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na užívání prednisonu....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prednison

Dobrý den. Byla jsem léčena Ospamoxem-ATB proti angíně. Po něm jsem se osypala...

Prednison

dobry den mam RS a byl mi ted předepsan prednison. Muj problem spočívá v zavodnování...

Prednison

dobrý den dva měsíce beru prednison a to 70mg denně a z vedlejších účinků mám...

Prednison

Dobrý den, již 2 a půl roku užívám kortikoidy.Nyní jsem na dávce 5 mg ob den.Dávkování...

Prednison

Dobrý den,už 8 měsíců se léčím s nefrotickým syndromem.Nyní užívám Prednison...

Prednison - tmavá průjmovitá stolice a krev ve stolici

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s následujícím dotazem: Na dovolené...

Prednison 20

Dobrý den u tohoto léku jsem si přečetla že mezi nežádoucí učinky patř tzv....

Prednison 20 - Špatné dávkování

Dobrý den, Před týdnem jsem zjistil, že mám Alopecii areata, na kožní mi předepsali...

Prednison 20mg

Dobrý den, byla mi diagnistikována tato onemocnění: nefrokalcémie, nefrokalcinóza...

Prednison 20mg a tlaková kopřivka

Dobrý den paní doktorko, behem 18 měsíců mi moje obv. lékařka předepsla 8x...

Prednison a alkohol

Dobry den, beru Prednison v dlouhem protokolu, predpriprava na IVF, k samotnemu...

Prednison a alkohol

Dobrý den,jsem devět let po operaci štítné žlázy,pro zvýšenou funkci provázenou...

Prednison a draslík

Dobrý den, mám imunodeficientní problém, který je léčený 7,5 mg Prednisonu na...

PREDNISON A KOJENÍ

Dobry den, prosim o radu. Prikladam lekarskou zpravu. Jsem po vysetreni na mag.rezonanci....

Prednison a očkování proti Covid - 19

Dobrý den, rád bych se prosím zeptal dnes jsem byl na ORL (viz zprava) tam mi...

Prednison a očkování proti Covid - 19

Dobrý den, Dnes je tomu 20dní od očkování první dávkou na Covid a dnes mi byl...

Prednison a očkování proti infekci covid-19, mohu jej užívat?

Dobrý den, před týdnem jsem byla očkovaná druhou dávkou na Covid 19. Dnes jsem...

Prednison a sport

Dobrý den, mám ulcerozní kolitidu. Už dva roky ji mám a teď jsem podruhé dostal...

Prednison a trombocytopenie

Při léčbě chemoterapií (Karboplatina a Navalbine) (a zároveň jsem užíval a...

Prednison a vedlejší účinky

Dobrý den.Brala jsem 6 měsíců Prednison a nabrala jsem 9kg a necítím se vůbec...