Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Přijímací zkoušky na pilota

Potápění a letectví Matej 15.7.2020

Dobrý deň, mám 21 rokov a chcem sa na vás obrátiť s jednou otázkou. Podal som prihlášku na vojenskú vysokú školu kde sa stanem vojakom a tým pádom som musel prejsť výberovým konaním a zdravotnou prehliadkou ktorou som prešiel a bol som aj prijatý. Medzitým som si podal aj prihlášku za vojenského pilota kde sa robia špecializované vyšetrenia a tými som neprešiel kvôli Abnormálnemu EEG grafu a moje prijatie bolo zrušené. Vo vyhláške o zdravotnej spôsobilosti som nič s abnormalnym grafom nenašiel a prípady sa tam týkajú už po epileptickom záchvate, podotýkam že ja som nikdy epilepticky záchvat ani nič podobné nemal. Je to podľa vás dôvod na neprijatie do štátnej služby? Ide mi o to že predošlé roky som prešiel úplne v poriadku ale nepodával som si prihlášku za toho pilota, z toho mi vyplýva ak by som si nepodal prihlášku za pilota nemal by som teraz tieto problémy s neprijatím keďže špecializované vyšetrovania sa na obyčajnú vojenskú školu nerobia. Takže späť k otázke, je toto podľa vás dôvod na zrušenie môjho prijatia?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Doplňující informace: , a mal som na mysli to že mi úplne zamietli vstup aj na tú obyčajnú vojenskú školu.. s tým že na pilota nespravím som trošku rátal lebo je to veľmi prísne, ale ide mi viac o tu klasickú vojenskú školu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý deň Matej,

toto je veľmi špecifický dotaz. Čo sa týka EEG nálezu, ten Vám odborne posúdiť neviem. Váš dotaz prepošlem kolegovi z oboru hyperbarická a letecká medicína. Nie každý abnormálny nález musí znamenať klinické ochorenie, ale záleží na popise, a ten Vám nedokážem zhodnotiť. Potom je tu otázka, aké kritéria má daná škola nastavené a pokiaľ je pre nich štandardné, že abnormálne nálezy nepríjmajú, tak ich jednoducho nepríjmu. Keď sa na to pozriete z druhej strany, síce ste nikdy žiadny záchvat nemal, ale vojenská škola potrebuje minimalizovať riziko, že ten svoj prvý dostanete v kokpite lietadla. V posudku o zdravotnej spôsobilosti ani nemôžete nájsť údaj o abnormálnom EEG grafe, pretože v posudku sa neuvádzajú diagnózy, ani dôvody. Výhradne iba informácia, či ste spôsobilý, alebo nie. Môžete sa opýtať, či je možnosť požiadať o preskúmanie posudku, pokiaľ s jeho výsledkom nesúhlasíte. Z vašeho textu nechápem, či Vám zamietli len prijatie na pilota, alebo celé prijatie na školu. Pretože píšete, že Vás vzali a potom ste sa prihlásil na pilota a tam Vás nevzali. Na pilota budú určite prísnejšie kritéria, ale možno to nemusí nutne znamenať, že nemôžete nastúpiť na inú pozíciu. Ohľadom toho ale budete musieť kontaktovať školu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Greguš

Specializace: Anesteziologie, Hyperbarická medicina Pracoviště: Krajská zdravotní Nemocnice Most

Dobrý den Matěji, pokusím se na váš dotaz odpovědět, ale bude to spíše spekulace, protože posudková problematika se obecně může dosti podstatně lišit od léčebných klinických postupů. Mohu váš dotaz stran výsledku EEG vyšetření a jeho vlivu na přijetí na vojenskou vysokou školu postoupit ještě kolegům z Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze, ale domnívám se, že to je v tomto případě jen zástupný problém, že jde o opatrnost ze strany posuzující osoby ve snaze vyhnout se případným komplikacím. To, co mě na tom zaráží nejvíce je to, že na základě jednoho vyšetření je vám bráněno studovat vysokou školu, byť vojenskou. EEG je velice specifické a citlivé vyšetření, které může být v určitých případech zkresleno různými artefakty, takže pokud vám jako jinak zdravému jedinci vyjde při vyšetření něco podobného, co je popsáno ve výsledku, nemá to korelát ve vašem klinickém stavu, tj. nemáte žádné potíže, které by tento nález nějak vysvětlovaly, a pokud by to mělo mít takovéto konsekvence, jako je např. nepřijetí ke studiu, tak bych očekával, že se toto vyšetření bude přinejmenším opakovat, nebo se doplní ještě nějakým jiným vyšetřením, které by tento nález potvrdilo nebo vyvrátilo. Nejsem neurolog, takže nevím, co by mohlo být tím vyšetřením, ale určitě něco takového existuje. Myslím, že i pokud byste nakonec tu školu studovat nemohl, tak by vás mohlo do budoucna dost zajímat, cože vám to vlastně je a co vám případně hrozí, protože v krajním případě byste mohl mít problémy i např. s řidičským oprávněním, při obsluze různých strojních mechanismů nebo při práci ve výškách. Z mého pohledu by mohlo mít velký přínos, kdybyste si nechal EEG a neurologické vyšetření zopakovat, nejlépe na nějakém jiném pracovišti, pokud ovšem nemá vaše škola výslovný požadavek provedení tohoto vyšetření na pracovišti, které jste již navštívil. Přeji vám aby to dobře dopadlo, hlavně co se týče vašeho zdravotního stavu.

Související dotazy

Křečové žíly a profesionální pilot
Dobrý den, je mi osmnáct let a chtěla bych se věnovat...
Příjímací zkoušky na vysokou školu
Dobrý den Nejde teď o dotaz zdravotní ale chci se...
Kolaps u zkoušky
Dobrý den, vážená poradno, ačkoliv jsem sama studentem...
Opožděná menstruace
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat ohledně zpožděné...
Porucha soustředění
Dobrý den, je mi šestnáct let a zhruba od páté třídy...
Dobrý den, trápí mě pro...
Dobrý den, trápí mě problémy se žaludkem. V posledních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Příjem potravy

Dobrý den, můj syn (3 roky) nás velmi trápí s jídlem. Do dvou let jedl normálně,...

Příjem potravy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je dobře či špatně, když mám neustále...

Příjem tekutin

Dobrý den, je mi 20 let a denně vypiji kolem 5-6 litrů čisté vody. Je toto množství...

Příjem tekutin 2letého dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik tekutin má přibližně vypít 2leté dítě....

Příjem tekutin u dítěte

Dobrý den, posílala jsem vám tento dotaz: Dobrý den, mam 7 měsíčního chlapečka,...

Příjem tekutin u kardiaků

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s pitným režimem kardiaků. Otec má kardiostimulátor,...

Příjem tekutin u kojence

Dobrý den, Ráda bych se zeptala,jestli je prijem tekutin u mého chlapecka v...

Příjem tekutin u kojence

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, mám pětiměsíčního chlapečka na umělém mlíčku....

Přijetí do lázní

Dobrý den, jsem vozíčkář , paraplegik mám dekubit a trombozy v žílách a kvuli...

Přijetí glukozy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co se stane, vypije-li žena (171 cm/62 kg/...

Příjímací zkoušky na vysokou školu

Dobrý den Nejde teď o dotaz zdravotní ale chci se zeptat: je mi 14 let a za...

Přijímání dětí do mateřské školy s řádným očkováním

Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda dítě které má očkování 3x Inf.Hexa...

Příjmy a zhoršené trávení - po odstranění žlučníku

Dobrý den,už cca 2 roky me trápí bolesti břicha,časté nadýmání,pocity na zvracení...

Příkrm kojence

Dobrý den,máme 4měsíční dcerku a doporučili nám příkrm nutrilon kvůli malé váze.Má...

Příkrm u kojence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor, zda mám dokrmovat svoji dceru...

Příkrmi a celer

Dobrý den, mám šestiměsíčního syna a začínáme s příkrmi-bojujeme s nimi. Chtěla...

Přikrmování

Dobrý den, mám holčičku, před týdnem jí byly 4 měsíce. Od začátku jsme měli...

Přikrmování

Dobrý den, potřebuji poradit , jak začít přikrmovat 6měsíčního kojence, zatím...

Přikrmování

Dobrý den, synovi bylo 8měsíců a stále odmítá přijímat jinou potravu než mateřské...

Přikrmování a náhradní mléčná výživa u kojence

Dobrý den, ráda bych se zeptala, kolikrát denně by měl jíst kojenec od ukončeného...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dcera kaká pouze po zavedení rektální rourky

Dobrý den, dcera (3,5měsíce; plně kojená) se od narození vyprázdní pouze po...

Chronické zahlenění v krku

Dobrý den, je mi 23 let a již více než 3 roky trpím chronickým zahleněním v...

Otok pysků po sexu

tohle se mi stane vždy po sexu, nevim co s tim mam delat, na druhy den mi to...

Dermatitida kojence

Dobry den, Moje 6ti mesicni dcera ma asi mesic male cervene tecky po tele....

Poruchy spánku a přibírání na váze

Dobrý den, již druhý měsíc užívám na chronickou nespavost lék Mirtazapin v...

Antikoncepce cerazette

Dobrý den, již 3 týdny užívám antikoncepci cerazette a stále krvácím. Vím, že...

Bolest v krku


Ledvinová cysta- mamka(40)

Dobry den, Mám strach o svoji mamku(40), dnes se vrátila z nemocnice, kde...

Opakované krvácení ze zažívacího traktu

Dobrý den.V roce 1992 zjištěna erosivni ezofagitida a biliarni reflux.Zaleceno,přesto...

Stolice kojence

Dobrý den, mám 8 týdenní miminko, plně ho kojím. nyní má po každém kojení dost...

Vysoký tlak a bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zhruba před rokem mě diagnostikovala obvodní...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Oteklé stydké pysky po sexu

Dobrý den, nedávno se u mě objevil problém. Po sexu mě začne pálit vchod do...

Lze mít pohlavní styk bez přetažené předkožky?

Dobrý den, uz jsem tu psal ohledně problému zdali jde mít pohlavní styk bez...

Záda

Dobrý den, mám velké bolesti zad, pořád se mi to stěhuje po páteři, nahoru a...

Vnější hemeroid

Dobrý den chtěl sem se zeptat na pár věcí ohledně vnějšího hemeroidu. Jsem...

Ekzém na prstech DK

Před několika týdny (téměř měsíci) jsem začala pozorovat něco jako vyrážku na...

Angína z klimatizace

Dobrý den. Je mi 25 let a jsem celkově docela zdravá. Jediné s čím mám opravdu...

Vyrážka na hrudi a břiše


Dlouhodobě ucpaný nos

Dobrý den, už asi půl roku mám stále ucpaný nos. Zabírají mi jen nosní kapky...

Reklama