Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Příměs ve stolici, zvýšené jaterní testy

Trávení Matej 31.7.2021

Dobrý deň.
Úprimne som trošku v koncoch. Mám 30 rokov a skúsim vám popísať problém.
Na začiatok vám napíšem čo mám za sebou :
Okultní krvácanie,
parazatiologie z stolice
2x Sono Brucha
Odbery krvi( detailne tiež na jatrovú hepatitítu , jaterky a podobné.)
Všetko negatívne, za dva mesiace ma čaká gastroskopie ale do tej doby som chcel poradiť. 3 Mesiace mám v stolici malé časti ( špendliková hlavička) bieleho tipu. Vypadá to ako problém s strávením tukov a bielkovín. Na váhe neuberám, bolesti brucha nemám, bolesti po jedle/pred jedlom nemám. Stolica je pravidelná.
Pred 4 mesiacmi som mal zvracanie, v nemocnici mi nabrali krev a mal som extremne hodnoty ast a alt nad 16, tieto hodnoty a 4 dni klesli a držia sa na úrovni 1,5.. napadlo ma že som mohol niečo prekonať akútneho a toto sú dozvuky?
Tento problém s stolico sa opakuje každý 2/3deň mám stolici dané časti. Absolútne ma nenapadá o aký problém íde, na enterologii mi draždivy tračník vyhodili z hlavy ale iné možnosti ich nenapadajú.
Ja dúfam že to nebude nič onkologického, otec zomrel na rakovinu žalúdka tento rok ale podla mojich symptomov to vypadá na niečo úplne iné.
Moje stravovacie návyky sú rovnaké nič som nezačal meniť ani nič podobné..
Je pravda že než toto začalo mal som akútny stav kde týždeń bola stolica 4x denne roznej farby, pak sa to sklidnilo. K mojím problémom som zaznamenal tiež že 1x denne po jídle cítim zvuk střev,výrazný,to ako pracuji .. nikdy jsem podobný stav neměl.
Vopred Ďakujem za tipy.
Matej

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý deň Matej. Z fotografie stolice neviem odhadnúť, o aký problém by sa mohlo jednať. K presnejšiemu vyjadreniu by bolo vhodné, aby ste priložil laboratórne výsledky. Informácie len o hodnotách ALT a AST nie sú dostačujúce. Bolo by treba vedieť aj hodnoty bilirubínu, GGT a ALP. Malabsorbcia je možná, dôvody môžu byť rôzne. Podľa Vášho popisu ale prakticky iné problémy nemáte, takže by som to považoval za málo pravdepodobné. Zmienil ste prechodne výrazne zvýšené transaminázy. To môže súvisieť s akútnou infekciou, toxickým poškodením pečene (lieky, doplnky stravy, jedlo, alkohol), chronickým ochorením pečene, alebo napríklad akútnou pankreatitídou či žlčovou kolikou. Podľa mňa ste určite prekonal "niečo akútne".Pokiaľ hodnoty klesli, ale pretrvávajú zvýšené, podľa mňa by sa malo pátrať po chronickom ochorení pečene. Hepatitídy nie sú jediná možnosť. Neviem, či sa vo Vašom prípade uvažovalo aj nad touto možnosťou. Váš dotaz prepošlemnašim špecialistom v obore gastroenterológia.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Nejpravděpodobnější mi přijde možnost, že ve stolici jsou přítomny zbytky stravy (např. ze zeleniny). K potvrzení této možnosti by mohlo pomoci - pokud Vám to pracovní vytížení umožňuje - po dobu 2-3 dnů konzumovat bezezbytkovou stravu (džusy, jogurt, kefír, jablečné pyré, veka bez zrníček, bramborová kaše...) a sledovat, zda je příměs ve stolici stále. Jinak souhlasím s kolegou Romankem, že je třeba doplnit další laboratorní ukazatele (tzv. cholestatické enzymy, amyláza ...). Bez těchto informací těžko uzavřít, čím mohlo být způsobeno tak vysoké zvýšení jaterních transamináz. Kromě infekčních žloutenek (A, B, C...) by bylo ještě třeba pátrat i po dalších infekcích, někdy může být diagnostika zdlouhavá a zahrnovat i vyšetření některých bakteriálních, virových a parazitárních infekcí, případně i autoimunitních onemocnění. K tomu je třeba získat i další informace, například: užívání antibiotik či jiných léků v poslední době? Rizikový pohlavní styk? Pobyt v zahraničí? Požití znečištěné vody? drogy? a mnoho dalších možností. Nemáte žádné projevy nádorového onemocnění, a proto bych ve Vaší situaci byl zcela klidný - onemocnění, jako měl Váš otec, je u Vás nepravděpodobné.

Související dotazy

Náhodně zvýšené jaterní testy
Pane doktore, chtěla bych se zeptat.Nedávno mi náhodně...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy
Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přílišná chuť

Dobrý den pane doktore, mám dotaz, který se týká mého partnera. Je o několik...

Přílišná masturbace

Dobry den , je mi 16 let. Masturbuji kazdy den. Praktikuji to uz asi 1 rok.Muj...

Přílišná spavost

Dobrý den, už několikátý den po sobě (asi 5.) pozoruji, že velmi mnoho spím....

Přílišná výraznost žil

Dobrý den, mám dotaz, ohledně žil. Během posledního půl roku, se mi objevily...

Přílišné zahřívání těla spojené s dušností a závratěmi

Dobrý den, mám už spoustu let (co pamatuju) problém. Už jsem s tím párkrát...

Přiměřenost léčby revmatoidní artritidy

Dobrý den,prosím o radu.Před půl rokem jsem se začala léčit na revmatoidní artritidu.Revmatoložka...

Přiměřený nález na jícnu a gastroduedonu.

Dobrý den, byla jsem dnes na gastroskopii. Závěr byl takový: Přiměřený nález...

Příměs krve ve slinách

Dobrý den,měla bych k Vám dotaz: cca před 3 lety se mi začala objevovat krev...

Příměs krve ve slinách

Pane doktore, děkuji za jednu již Vaši odpověd k tomu problému. Na ORL mi byla...

Příměs krve ve slinách

Dobrý den. Pane doktore, měla bych k Vám následující dotaz: již delší dobu...

Přimhuřovaní očí (mračení se)

dobrý den, je mi 21 let a stále, nevědomě, přimhuřuji oči (mračím se). Dělám...

Přínaky nemocí

Dobry den, zajimalo by mne zda mohou antibiotika krome zpomaleni protilatek...

Připadá mi to jako kondylomy.

Dobrý den, Před několika týdny se mi na penisu vyrvořilo několik pupínků. Připadá...

Připadám si úplně mimo....

Dobrý den, už asi něco přes tři týdny se cítím naprosto mimo....Nevím, jak to...

Případná kontraindikace

Dobrý den, od pracoviště ORL jsem dostal předepsáno CAVINTON POR TBL NOB 50x5...

Případná náhrada desinfekce při strátě drénu po chyr. zákroku abscesu

Dobrý den vám přeji Paní doktorko mám na vás prosbu ohledně případné desinfekce...

Případné otěhotnění

Dobrý den, mám dotaz ohledně případného otěhotnění. Je mi 41 let a mám v děloze...

Případné početí

Dobrý den, den před sexem ani v den sexu jsem nepožila pilulku. Přítel do mne...

Případné přerušení gestagenní ATK - Azalia

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor a radu. Dříve jsem kvůli nepravidelném...

Případné těhotenství

Dobrý den, jsou nějaká rizika pro vyvíjející se embryo (nebo spíše blastulu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Gynekomastie po anabolických steroidech

Dobrý den, užival jsem trenbolone bez antiestrogenu a nyni po 5ti měsícich mám...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Výhřez konečníku u dítěte

Dobry den, dvoulety syn mel vyhrez konecniku, ktery vylezal svevolne zhruba...

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Spánková apnoe

Dobrý den.Léčím se s plicní fibrosou při sarkoidoze.Často trpím dušností a kašlem...

Pálení kůže, nepříjemný pocit pod kůží

Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a pracuji (celodenní práce v kanceláři...

Postižení nehtu

Dobrý den, už delší dobu se mi na nehtu levého palce ruky objevují tyto asi...

Vlnění před očima


Bolest v podbřišku


Vodnaté svědivé pupínky na nohou

Už třetí den mám vodnaté pupínky na nohou, svědí ale přes den jen zřídka. Jsem...

Puchýřky na chodidlech

Dobrý den mám na jednom chodidle už delší dobu puchýřky, podlité hnisem, které...

Arytmie a nasazení rytmonormu

Dobrý den,beru na tlak loristu 25,betaloc zok 50 a ještě jsem brala xalerto...

Folikulitída genitálu po holení

Dobrý den, Co by tohle prosím mohlo být, je to jen v oblasti ochlupení....

Svědění pih,mateřských znamének

Dobrý den chtěla bych se zeptat na svědění pih(mateřských znamének). Několik...

Bolestivý otok kostrče

Dobrý den , Přímo u kostrče se mi opakovaně tvoří bolestivý otok , po pomačkání...

Prasknutí v penisu

Dobrý den, měl jsem před několika dny s přítelkyní sex a při něm samotném...

Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Problém s polknutím jídla

Dobrý den, náš 4letý syn měl střevní potíže. Zvracel tak 2-3 denně. Nic nejedl...

Po jaké době by se projevila otrava krve?

Dobrý den , Mohu se zeptat po jaké době by se projevila otrava krve ? A...

Tetanie

Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz z 9.6. nazvany "tetanie"....

Reklama