Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Případnému těhotenství bych se nebránila

Gynekologie Gabriela 4.6.2019

Dobrý den. Necelý rok beru antikoncepci Minerva - byla mi předepsána částečně kvůli akné a také kvůli tomu, že jsem v té době několik měsíců nedostala menzes kvůli nízké děložní sliznici (pan doktor mi sdělil, že by byl případný problém s uhnízděním vajíčka a tento problém by mohla napravit v delším horizontu právě antikoncepce, pokud nechci čekat, zda se to samo ustálí). V úterý, 15. 5., jsem si vzala poslední prášek a očekávala klasické krvácení, které také, jako vždy, přišlo v pátek a trvalo klasicky pár dní. Následující týden jsem si vzala prášek až o den později než by se mělo, tedy ve čtvrtek, 23. 5. Poté jsme ale odjeli pryč a prášky jsem si s sebou zapomněla vzít. V pátek (24.5.) a následně v pondělí (27.5.) proběhl nechráněný pohlavní styk. Po návratu jsem si v pondělí večer, 27.5. vzala tabletu a následně zjistila, že již nemám další platíčko. Ve středu, 29. 5., jsem dostala podivnou virózu (zničehonic mírná teplota, únava, bolest celého těla, lehká rýma), kterou jsem měla 2 - 3 dny, poté jsem byla úplně zdravá a mezitím se mi nedařilo dovolat na gynekologii. V pátek, 31.5., jsem se dovolala a byly mi předepsány prášky. Ještě ten den mi lékárnice poradila, ať si prášky neberu a vyčkám, zda nejsem těhotná a nasadím prášky pro jistotu až o 2 týdny později. V neděli, 2. 6. (tedy cca týden od nechráněného sexu) jsem začala špinit a od včerejška, pondělí 3.6., mírně krvácím jasně červenou barvou (nyní je již tmavší). Včera jsem si také dělala těhotenský test a byl negativní. Paní lékárnice mi však doporučila, ať s testem vyčkám až na následující týden, že nyní by ještě nemuselo být nic zřetelné. Podbřišek mě nepobolívá klasicky, jak při běžném krvácení. Ani bych nepoznala, že krvácím. Pouze občas mě píchne u pravého nebo levého vaječníku, cítím pnutí kolem pupíku a jakoby tlak v celém břiše a je mi velmi těžko. Jak mám, prosím, postupovat? Volala jsem na gynekologii a sestřička mi poradila, ať nasadím prášky ihned. Paní lékárnice mi naopak doporučovala, ať vyčkám do příštího víkendu. Případnému těhotenství bych se nebránila, avšak ani to zatím nebylo v plánu. Co, prosím, doporučujete? Děkuji.

Doplnění informací: Potřebovala jsem odpověď na jednoznačnou otázku dle uvedeného popisu - tedy zda nasadit antikoncepci anebo počkat. Na tuto otázku jsem odpověď nedostala. Paní doktorka pouze reagovala, abych navštívila gynekologii - jak jsem psala, tam jsem již dříve volala, ale sestra mě neobjednala, pouze doporučila nasazení antikoncepce. Tento názor se rozcházel s informacemi od lékárnice, proto jsem se na Vás obrátila, abych vyřešila rozkol mezi dvěma informacemi a dostala radu, zda je dobré vyčkat anebo jednat dle rady sestry.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, antikoncepce a její užívání zejména má přesně stanovený řád, proto aby fungovala (potlačila ovulaci) a aby nedocházelo k tak významnému kolísání hladin hormonů a tím ke špinění, krvácení mimo pravidelnou sedmidenní pauzu. Vzhledem k tomu, jak jste nepravidelně antikoncepci v posledním období brala, posouvala den počátku, neužila několik tablet za sebou, poté antikoncepce úplně došla, nelze skutečně říct jednoznačně nic. Měla jste nechráněný pohlavní styk, antikoncepce fungovat nemusela. Místo rady gynekologa, či jeho sestry, posloucháte rady lékárnice. Je skutečně brzo na to, aby z běžných, komerčně prodávaných těhotenských testů šlo těhotenství jednoznačně vyloučit. Já by jsem aktuálně doporučila navštívit ošetřujícího gynekologa, ten provede základní vyšetření, případně vaginální UZ, aby určit fázi cyklu, případně vyslovil podezření na těhotenství, může provést odběr krve na hCG k přesnějšímu určení. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková

Specializace: Gynekologie a porodnictví

Dobrý den Gabrielo, děkuji za Váš dotaz. Dle Vašeho popisu situace je krvácení zřejmě způsobeno kolísáním hladiny hormonů v důsledku vynechání či nepravidelného užívání antikoncepce. Než nasadíte antikoncepci znovu, tak vzhledem k opakovanému nechráněnému pohlavnímu styku je důležité nejprve vyloučit těhotenství. Určitě můžete vyčkat ještě několik dnů než zopakujete těhotenský test, při jeho negativitě zřejmě těhotná být nemusíte, nicméně těhotenský test není stoprocentní. Lepší by bylo objednat se k Vašemu gynekologovi, který provede ultrazvukové vyšetření a k tomu by Vám měli odebrat krev na stanovení hladiny HCG v krvi- to je nejpřesnější, jelikož rané těhotenství nemusí být na ultrazvuku vidět, nemusí se prokázat ani běžně dostupným těhotenským testem, ale prokáže se právě stanovením HCG v krvi.
Pokud se tedy těhotenství vyloučí, pak bych vyčkala menstruace a začala brát nové platíčko první den menses tak, jak je psáno v návodu. Počítejte ale s tím, že první měsíc užívání antikoncepce je nutné použít ještě jinou formu ochrany před nežádoucím otěhotněním.
Přeji Vám hezký večer, s pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Herpesin a těhotenství
Dobrý den, snažíme se o miminko a udělal se mi opar...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Těhotenství?
Dobry den chtela bych se zeptat mela jsem.styk pred...
Těhotenství?
Dobry den, chtela bych se zeptat. Beru HA Bonadea a...
Těhotenství
Dobrý den, v létě plánujeme se pokusit o dítě a otěhotnět....
Těhotenství?
Dobrý den,chtěla bych se zeptat mám vynechání menstruace...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Případné otěhotnění

Dobrý den, mám dotaz ohledně případného otěhotnění. Je mi 41 let a mám v děloze...

Případné početí

Dobrý den, den před sexem ani v den sexu jsem nepožila pilulku. Přítel do mne...

Případné přerušení gestagenní ATK - Azalia

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor a radu. Dříve jsem kvůli nepravidelném...

Případné těhotenství

Dobrý den, jsou nějaká rizika pro vyvíjející se embryo (nebo spíše blastulu,...

Případné těhotenství

Dobrý den, mám dotaz 24.4 jsem měla pohlavní styk s přítelem a sklouzl nám...

Případné těhotenství

Dobrý den, mám dotaz 24.4 jsem měla pohlavní styk s přítelem a sklouzl nám...

Případné těhotenství

Dobrý den, beru antikoncepci dienille a menstruaci jsem měla 14.3., pak jsem...

Případné těhotenství

Dobrý den. Příští týden to budou dva měsíce od styku s partnerem. Užívám HA...

Případné těhotenství

Dobrý večer, dnes jsem si vzala první pilulku HA po 7 denní pauze (užívám ji...

Případné těhotenství

Dobrý den jsem 7měsíců po císařském řezu vždy sem to dostávala menstruaci pravidelně...

Připálený plast v troubě

Dobrý den, možná mam uplně nevhodný a hloupý dotaz, ale vubec mě nenapada koho...

Připočůrávání

Dobrý den, potřebovala bych poradit resp. se zeptat, zda je to normální........

Příprava na KET (po hyperstimulaci)

Dobrý den, mám nyni přerušen cyklus IVF - na konci května mi byla odebrána vajíčka,...

Příprava na kolonoskopii

Dobrý den, v článku na těchto stránkách z 9.12.2010 s názvem Při kolonoskopickém...

Příprava na měsíčky u dítěte

Ráda bych se zeptala,mám desetiletou dceru,která poslední dobou trpí bolestí...

Příprava na plánované těhotenství

Dobrý den, v nejbližší možné době bych ráda otěhotněla. Ze zdravotních důvodů...

Příprava před kolonoskopií

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co jíst před kolonoskopii? V nejbližší době...

Příprava před kolonoskopií

četla jsem článek o novém laxativu,který se objevil na trhu - pro použití před...

Přípravek Repatex

Na internetu se objevila nabídka přípravku Repatex,po kterém údajně znovu šedivé...

Přípravek Agnucaston

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání přípravku Agnucaston. Může mít nějaký vliv...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok a bolest lýtka

Dlouhodobě mam oteklé pravé lýtko a celé lýtko mne čím dál více začíná bolet....

Anémie a viróza po potratu

Dobrý den, prosím o radu, před měsícem jsem prodělala potrat s vetsimi krevnima...

Přenos salmonely


Zlomenina člunkové kosti

Dobrý den, dne 4.2 jsem spadl na kole a to tak neštastně, že pád jsem zmírnil...

Dysplazie děložního čípku


Bolest zubu/dasne po vrtani

Dobry den, pred tydnem mi zubarka vyvrtala sestku dole, ktera mela jiz hlubokou...

Pulzující břicho

Dobrý den, měl bych poněkud zvláštní dotaz. Je mi 24 let, měřím 170 cm a vážím...

Brišní nepohoda,brnění končetin

Dobrý den,loni v létě jsem občas pociťoval pálení v podbřišku. Začátkem listopadu...

Bolest nervu

Dobrý den, bolí mě celá pravá polovina úst, jsou to zuby, ale opravdu i horní...

Bolesti břicha a nadýmání

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí časté bolesti břicha spojené s nadýmáním...

Modřiny po těle


Bolest žaludku na lačno

Dobrý den. Už dlouhou dobu (skoro 5let) mám problém s žaludkem. Zaclo to že...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Bolesti břicha, žena 50 let

Dobrý den, mé mamce je 50 let, má časté bolesti na pravé straně břicha (někdy...

Prolaps mitrální chlopně a sport

Dobrý den pa. doktorko, Je mi 25.let a jsem aktivní sportovkyně. Přesto...

Kauda pankreatu


Otoky víček

Dobrý den, paní doktorko, trpím hodně na váčky pod očima. Nejhorší je to ráno...

Nevinná bulka na varleti

Dobrý den, nejsem si přesně jistý, jak dlouho to je, ale asi před dvěma lety...

Zánět po vytržení zubu


Pseudopolyp

Dobrý den, v konečníku my nalezly pseudopolyp odstraněn byl/ barron ligatura/je...

Reklama
Zavřít