Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Příznaky předávkování léky

Psychiatrie Jana 13.4.2019

Dobrý den. Beru Zoloft 50 mg ráno již 3 roky. Asi před třemi měsíci jsem začala mít mírný vnitřní třes, lékařka zvedla Zoloft na 100 mg. Bylo mi hůř. Lékařka mi napsala Cipralex kapky a měla jsem brát k Zoloftu čtyři dny dvě kapky, čtyři dny čtyři kapky... až na osm kapek a pak Zoloft vysadit. Asi po deseti dnech mi začal mírně otékat jazyk, pokašlávala jsem, svědilo mě ve vlasech. Dále jsem měla horko a červeň ve tváři, ne jako nával, ale celý den. Bylo mi řečeno, že je to reakce na sertralin. Cipralex jsem vysadila úplně, Zoloft nechala 50 mg. Jenže mě to svědění a zduření jazyka nechce pustit. Teď jsem vysadila vše, Již tři dny neberu nic, a potíže neustávají kromě té červeně a horkosti ve tvářích, ta zmizela. Dnes jsem si dala ráno kávu, a problém s jazykem a pokašláváním se dostavil asi po dvou hodinách. Je mi 60 let, celý život piju kávu, tak dva šálky denně. Je možné, že s léky je to v pořádku, a mám alergii na kofein? Najednou po tolika letech? A nebo v těle ještě zůstávají "zbytky" antidepresiv a bude trvat nějaký čas, než se to zklidní? Děkuji za odpověď.


Děkuji... jen chci dodat, že ve dnech kdy jsem brala Cipralex i Zoloft jsem dostala i Telmisartan na tlak. Brala jsem ráno 40 mg. Ten jsem vysadila také, takže na úzkost beru jen Lyricu 75 mg na noc a na tlak nic, bojím se reakcí. Prosím, můžete mi poradit, jak mám najet na svou původní léčbu? Brát Zoloft nebo Cipralex? A odkdy? Nechat nějakou chvíli aby z těla odešly všechny složky které si spolu nesedly? A Telmisartan brát? Moc se omlouvám že vás takto vytěžuji, ale začala jsem se po těch reakcích moc pozorovat, což je na úzkosti špatné.

MUDr. Tomáš Musil
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Musil

Specializace: Akupunktura, Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic Pelhřimov

Dobrý den, Jano, Vaše potíže souvisí s užíváním dvou léků s podobným účinkem současně. Je naprosto nevhodné kombinovat tyto dva léky a měnit medikaci tak, jak se stalo. V podstatě došlo k příznakům předávkování a vzniku tzv. serotoninového syndromu (viz google.com). Obecně při změně těchto léčiv je vhodná týdenní nebo raději čtrnáctidenní pauza. Takže Vaše potíže by měly ustoupit, ale může to trvat déle, než tři dny. Káva může situaci zhoršovat a některé potraviny také. Buďte tedy prosím v těchto dnech opatrná a vnímavá k tomu, co Vám situaci zhoršuje. Svědění lze zmírnit např. tabletou Levocetirizinu. Na mírný vnitřní třes je lepší navštívit odborníka tradiční čínské medicíny, medicíny, která umí řešit skutečné příčiny těchto onemocnění způsobených vnitřním větrem z nedostatku či můžete navštívit neurologa. Pěkný den přeje Dr. Musil

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, na rozdíl od kolegy bych rozhodně nedoporučoval tradiční čínskou medicínu. Obecně (alergická) reakce na léky je možná, ale častá (zvláště u kapek) je do cca 3 dní od zahájení. Je pravda, že kombinace dvou léků se synergickým efektem není smysluplná. Není sice potřeba dávat 2 týdny pauzu (to by s nástupem efektu další 3-4 týdny bylo týrání), ale kombinace je zbytečná. Očekávám spíše alergickou noxu ve vašem běžném prostředí (ne kofein, spíše některé ovoce typu jahody), nebo běžnou infekci. Oboje by mělo bez další léčby samo zmizet. Do budoucna střední základní dávka je 100mg sertralinu (Zoloft) a 10mg escitalopramu (Cipralex) denně. Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Souhlasím s kolegy v tom smyslu, že obtíže nejspíše vymizí samy. Do budoucna určitě není vhodné oba léky kombinovat, pokud Vám vyhovoval Zoloft, bude asi nejlepší vrátit se k němu. Obvyklá dávka je 100 mg/d, podle potřeby i více nebo jen 50 mg. Alergii na kávu nepředpokládám, stav se mohl zhoršit i souběžným účinkem vlivů, které již nemusí být zjistitelné (stres, alergie, potravinová intolerance, infekce …).

Související dotazy

Předávkování léky Lyrica nebo Rivotril
Dobrý den beru už nějakou dobu léky Rivotril a Lyrica...
Předávkování léky
Dobry den Trpim depresemi,úzkosti,panickou poruchu,špatné...
Předávkování léky
Kamarádka brečela a potom se naládovala něčím na hlavu...
Zinnat předávkování
Dobrý den, omylem jsem si vzal 2 tablety Zinnat 500...
Předávkování antidepresivy ??
Dobrý den, moje maminka omylem cca 2 měsíce užívala...
Předávkování léky
Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Příznaky podobné koronavirové infekci

Dobry den, chtela bych se informovat. Uz nekolik dni trpim bolesti hlavy, kasel...

Příznaky podobné koronavirové infekci

Dobrý den, už týden mě trápí řezavá bolest na průduškách, kašel suchý, ale dá...

Příznaky podobné koronavirové infekci

Dobrý den. Už asi tři dny mám od cca 16:30 zvýšenou teplotu (37-37,8). Ráno...

Příznaky podobné koronavirové infekci

Dobrý den, Rád bych se tímto jen optal co dělat v případě že já nebo má přítelkyně...

Příznaky podobné koronavirové infekci

Hezký den, potřebovala bych poradit, od úterý 3.11.teploty,protože jsem se v...

Příznaky podobné koronavirové infekci

Zdravím, moje maminka, rocnik 1947, trpící imunodeficitem ( leci se na imunologii...

Příznaky podobné koronaviru

Dobrý den, od čtvrtka mě začali bolet záda a hrudník. Mám zvýšenou teplotu jen...

Příznaky pohlavně přenosné nemoci

Dobrý den, dnes je to zhruba 6 týdnů po nechráněném sexu s neznámou dívkou a...

Příznaky pohlavní choroby

Dobrý den, na internetu jsem se docetla, ze jedním z příznaků AIDS je zvětšení...

Příznaky poruchy funkce štítné žlázy?

Dobrý den, přečetla jsem si příčiny poruchy štítné žlázy. Zpozorovala jsem jich...

Příznaky při nachlazení

Dobrý den, na začátku týdne jsem byla nachlazená rýma atd. po dvou dnech to...

Příznaky při roztroušené skleroze

Dobrý den, měla bych několik dotazů - už delší dobu mě trápí několik věcí a...

Příznaky rakoviny jazyka

Dobrý den Mám strach , že mám příznaky rakoviny jazyka. Občas si dám cigaretu,...

Příznaky rakoviny plic

manželovi je 64 let. Od jara neustále pokašlává. Poslední dobou doslova chrchlá....

Příznaky roztroušené sklerózy

Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby. Léčím se s depresemi, beru...

Příznaky RS

dobrý den paní doktorko,jmenuji se jana a je mi 33 let.ráda bych se zeptala...

Příznaky salmoneozy

dobrý den, chtěla bych se prosim zeptat jaký jsou příznaky salmoneozy... boli...

Příznaky selhání HAK

Dobrý Den chtěla bych se zeptat jak se pozná těhotenství při užívání HAK.??...

Příznaky senné rýmy?

Dobrý den, trápí mně už týden ucpaný nos a často kýchám, až je to někdy nepříjemné...

Příznaky slepých píštělí

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké jsou příznaky píštělí při Crohnově chorobě,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Loupání kůže na břiše

Dobrý den, potřebovala bych se poradit s dermatologem ideálně. Dnes jsem byla...

Zalehlé uši po čištění

Dobrý den, včera jsem si uchošťourem zajel moc hluboko a tak mám od včerejšího...

Svědění v místě ochlupení na penise

Dobrý den, již 5 dní mám svědivé ekzémy v místě ochlupení a na penise. Poslední...

Neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit plnosti a neustaly pocit na zvracení

Dobrý den, již měsíc mě trápí neustále nafouklé, hodně vyboulené břicho, pocit...

Popis Rtg

Prosím o vysvětlení RTG páteře. Nález : Vychýlení osy Th doleva, kyfoza plynulá,...

Psychika

Měla jsem v dubnu velkou psychickou zátěž v práci a také jsem se snažila držet...

Bolest žeber a hrudní kosti


Hubnutí, bolesti břicha

Pěkný den, trápí mě hubnutí které navázalo na bolest žaludku nechutenství za...

Předčasná menstruace a akné

Dobrý den, ráda bych se zeptala, už 2krát jsem dostala předčasnou menstruaci,...

Popis MR

Dobrý den, pro několik dní trvající silné bolesti hlavy jsem byla odeslána na...

Zimnice a brnění špiček prstů

Dobrý den prosím chtěla jsem se zeptat dost často mívám zimnici a brnění špiček...

Ranní pálení při močení

Dobrý den, Asi před rokem (11/2014) jsem prodělala první zánět močového měchýře....

Bolest v krku


Popis EEG

Dobry den,co znamena prosim nalez u dítěte na Eeg- intermitentni nespecificka...

Bolest stydkého pysku

Dobrý den, je mi 14 a už 2 týdny mám levý stydký pysk zvětšený, když chodím,...

Mravenčení a znecitlivění levé nohy

Dobrý den, již 3. měsíc mě trápí mravenčení a znecitlivění levé nohy. Nejčastěji...

Polyp na hlasivkách

Dobrý den, po vyšetření lékařem foniatrem mi byl nalezen polyp na pravé hlasivce....

Porucha krátkodobé paměti

dobry den.Mam problem s kratkodobou pameti asi 1 rok.Posledni dobou uz i ostatni...

Furunkly

Dobrý den, už několik let mi vyskakuje velmi nepravidelně "něco co neumím jako...

Zdá se mi že mám malý penis


Reklama