Problémy s játry a genetika
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda dieta s nadbytkem tuků může vést ke ztukovatění jater. Matka již měla ztukovatění jater, i když prakticky vůbec nepije alkohol, neužívá dlouhodobě léky, nekouří apod. Lze mít nějaké genetické predispozice k problémům s játry?
MUDr. Mgr. Anna Prchlíková
Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení nemocnice Na FrantiškuVážená paní Evo, lze dokonce tvrdit, že nadměrný přísun tuků ve stravě velmi pravděpodobně povede k ztučnění jater, po nějakém trvání. Alkohol játrům také škodí, ale hlavním faktorem, který vede ke ztučnění jater, je nadměrný přísun tuků ve stravě a k tomu neadekvátní intenzita spalování. Zřejmě pouze menšina populace si může dovolit jíst, jak chce, a neztloustne/játra tučná mít nebude. Ano, genetika hraje také často významnou roli, je mnoho lidí, kteří jedí střídmě a jsou štíhlí, přesto mají ztučnělá játra a vysoké hladiny tuků v krvi. Často mají v rodině výskyt kardiovaskulárních příhod v relativně nižším věku. Takovým lidem nezbývá než pomoci snížit své kardiovaskulární riziko pomocí léků, přičemž léky a jejich dávkování neřídíme podle míry ztučnění jater, ale podle hladin tuků v krvi, cílové hodnoty lipidů volíme podle rizikových faktorů individuálně. Režimová opatření platí pro obě skupiny - jak jedlíky bez genetické zátěže, tak ty s genetickou zátěží. Samozřejmě jsou i jiné obtíže s játry, které mohou mít genetický podklad - konkrétně autoimunitní choroby nebo některé poruchy metabolismu, to jsou ale většinou poměrně závažné diagnózy, které se nepřehlídnou, tedy byste o nich v rodině věděli. S pozdravem Anna Prchlíková