Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prognóza u melanomu

Kožní obtíže jana 4.8.2020

dobry den v květnu 2020 mi byl odstranen nodularni maligni melanom. Z histologie: excize kuze a podkozi krytá na okrajích pravidelnou epidermis. V centru zachycena symetrická melanocytární léze tvořená hnízdy atypických epiteloidních slabě pigmentových melanocytů, které rostou nodulárně a invadují papilární i retikulární vrstvu koria v max. hloubce ...mm. Povrch nad lézí je ulcerovaný, je patrna parakeratoza a atrofie epidermis. Jednotlivé atyp. melanocyty nelze sledovat intraepidermálně, zřetelný není horizontální typ růstu. V daném řezu je jaderná polymorfie střední, mitozy dostahují počtu 2, jsou pravidelné i atypické. Léze směrem do spodiny nevyzrava. Nejsou patrna rezidua pigmentového névu. V přiléhajícím koriu nesledují solární elastozu. Ve spodině léze je reaktivní lymfocytární celulizace, není fibroza. Není zachycena lymfangio/angio/perineurální invaze. Nejsou mikrosatelity. Léze nedosahuje hranic excize. Od spodiny exicze je vzdalena 3 mm, od laterálních okraju 2,24 a 2,65 mm.
Faktory: Breslow 3,15, Clark III, ulcerace ano, mitozy 2, ki67 25%, melan A pozitivní, hbm 45: pozitivní, lymfocytarni infiltrat ve spodine ANO, fibroza ve spodine NE, lymfangioinvaze NE, hemangioinvaze NE, neurotropismus NE, mikrosatelity NE.

Vzali mi 3 sentinelove uzliny, které byly negativní.
Je možna ulcerace (psané jen nad lezi) jen díky škrábnutí a jela jsem hned k moři.
Jakou mám prosím prognozu, prognozu prezití a navratu onemocení? zaklady vím, prosím podrobnější popis. Může se mi to vratit, mohl nador neco pustit, ikdyz je lymfagioinvaze atd NEGATIVNí? Jaká je šance navratu onemocnění, hrozí metastaze?
PET/ct atd negativní, S100 protejn 0,036, LDH 2,2.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Jano, Váš dotaz je specializovaný na lékaře v oboru dermatologie, kteří Vám budou odpovídat. Ze svého pohledu se k číselně vyjádřené prognóze vyjádřit neumím, nicméně mohu říci tolik, že excize byla provedena dostatečně, spádové uzliny jsou negativní což je dobrá zpráva. Obvykle se melanom léčí interferonem po dobu 1 roku a poté následuje sledování pomocí CT a MRI v konkrétních intervalech. Více Vám sdělí specialista.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šulcová MBA

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: DermaEsthetic

Dobrý večer, zdravím Vás a děkuji za dotaz.
Nicméně neznám Vás, ani Vaši kompletní anamnézu, tedy na Vaše dotazy si i přes dlouholetou praxi neodvažuji odpovědět.
Každopádně tyto odpovědi by Vám měl poskytnout ošetřující lékař, který Vás eviduje s touto diagnosou, měl by to být dermatolog event onkolog.
Omlouvám se za neuspokojivou odpověď, ale histologie není jediné kritérium prognosy a ostatních dotazů.
Pokud se Vám léze po škrábnutí nezahojí do 2 týdnů, stejně by jste měla dermatologa vyhledat.
Klidný večer
Š.

Související dotazy

Melanom
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně manžela.V roce 2012...
Melanom
Dobrý den,mamince byl před třemi týdny vyoperován melanom...
Melanom?
Dobry den, myslite, ze se jedna o melanom? Ta tmavší...
Melanom?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se může jednat...
Maligní melanom
Dobry den, moji mamince (43) rekli, ze při vyriznuti...
Piha verzus melanom
Dobrý den, cca před 4 lety se mi udělala piha a zdá...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prognoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda bolesti podbřišku vyvolané gynekologickými...

Prognóza

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezů z CT a o názor na léčbu.Mám dlouhodobé...

Prognoza epilepsie a afektivni poruchy

Dobrý den pane doktore. Chodím už asi 5.let k psychiatrovi ohledně organické...

Prognoza karcinomu tlustého střeva

Dobrý den, mohl by jste mi říci prognozu? Toto je závěr z operace, G2 adenokarcinom...

Prognoza mych potizi

dobry den chci se zeptat momentalne jsem po CT vysetreni bricha s kontrastni...

Prognóza nádoru jater

Dobrý den, moje maminka trpí karcinomem jater a podžeberní krajiny, nádor zasahuje...

Prognóza nádoru žaludku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vážnost a prognózu rakoviny žaludku. Mojí...

Prognóza pacienta

Je to strasne dulezity....muj otec 61mu nasli zhubni nador na plicich bil vioperoval...

Prognóza při subarachnoidálním krvácení (SAK)

Dobrý večer, u otce došlo před 8 dny k prasknutí (ruptuře) aneurysmatu spojenému...

Prognóza stran délky přežití

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Me babičce následující v 87 letech nádor mezi...

Prognóza u onkologického onemocnění

Dobrý den, mamince (61) byl nyní diagnostikován CRC s metastázemi v játrech....

Progredující bolest zad

Vážení lékaři, jsem obyčejný truhlář pracující ve firmě ale jako každý člověk...

Progredující bolesti lýtek

Dobrý večer, už dva měsíce mě bolí nohy. Nejvíce lýtka a kolena ale take mám...

Progredující dermatitida

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat zda-li se nejedná o nemoc Lupus, v listopadu...

Progredující dušnost

Dobrý den, už nějakých 14 dní mě trápí dušnost, nebo spíše mám pocit,že se nemůžu...

Progredující karcinom prsu, st IV

Dobrý den, chtěla bych se zeptat proč mě byla ukončena léčba. Můžete mi něco...

Progrese poruchy chůze

Dobry den,muj muž je je 8let po tězkem urazu mozku,před rokem se u něj zhoršila...

Progrese u keratokonu

V lednu jsem prodělal zákrok CXL obou očí. Minulý týden jsem byl na kontrole,...

Progresivni pohyblivost

Dobry den byl jsem vysetren na genetice na pohyblivost spermii vsechny vysledky...

Progresivní polyneuropatie

Dobrý večer ! Ráda bych věděla, co by mohlo pro mou dceru znamenat, pokud má...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Již druhý den mám puls docela vysoký

Dobrý den, již druhý den mám puls docela vysoký.. pohybuje se dnes kolem 88...

Vyrážka a svědění kolem konečníku

Dobrý den. Mohli by jste mi prosím poradit? Už několik mesíců mě během dne svědí...

Panna a tampóny

Dobrý den, před časem jsem u Vás v poradně položila dotaz ohledně používání...

Velmari

Dobryn den, 4 roky jsem brala Hak Adele kde je 7 denni pauza. Rozhodla jsem...

Hluboké říznutí do prstu

dobrý den před 2 dny jsem si nožem dost nešikovně vyřízla kus bříška na prstu....

Bolest žeber

Mam dotaz, vyskytla se mi ohromná bolest na pravé části žeber, proniká až do...

Úbytek na váze a únava

Dobrý den, Zhruba někdy od října/listopadu jsem zhubla něco kolem 4-5 kg....

Furunkly

Dobrý den,mého přítele (28let) trápí neustále se vracející bolestivé vředy,tvrdá...

Ostrá bolest v temeni hlavy

Poslední dobou mívám ostrou bolest v temeni hlavy (trochu nalevo), trvá to různě...

Velmari a Penbene

Dobrý den, mám velký strach, beru pravidelně HA Velmari a 6. den cyklu jsem...

Zvýšení onkomarkerů

Dobrý den, jsem diabetik na inzulínu, již 33 let. Píchám perem. U praktického...

Svědící zarudnutí kolem pihy

Dobrý den, okolo pihy se mi že sobotu na neděli vytvořili tohle a ostatní pihy...

Als


Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Bolest za okem

Dobrý den mam takovy obsáhlejší dotaz. Za poslední pul rok.. jsem prodělala...

Zvýšený počet bílých krvinek

Dobrý den, je mi 21 let a už cca půl roku mám zvýšenou hladinu bílých krvinek...

Dírka v kůži

Dobrý večer, mám nad řitním otvorem dirku v kůži (viz. foto), žádný hnis ani...

Tlak v žaludku

Dobrý den, již asi týden mám neustálé tlaky v žaludku. Netrpím žádným nechutenstvím...

Zlomený vnější kotník

Dobrý den, před 10 dni jsem si zlomila vnější kotník. Dle rentgenu je vychýlení...

Zánět jícnu

Dobrý den chci se zeptat jestli může být zánět jícnu špatně polykání uviznuti...

Reklama