Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prolongovaná menstruace a zúžení děložního hrdla

Gynekologie Monika 9.12.2019

Dobrý den, jsem ročník nar.1972, kromě císařského řezu (2009) a odstranění vejcovodu z důvodu mimoděložního těhotenství v r.2014 jsem nikdy žádné gynekologické problémy neměla. Cyklus pravidelný, 24 dní stále stejně. V roce 2019 třikrát cyklus neskončil, stále špinění, vyřešeno Norethisteronem. MUDr. dělal UZ, žádné problémy nenašel, neléčím se ani s ničím jiným. HA jsem brala pouze v r.2010 Depo provera. Začátkem roku základní vyšetření krve na hormonální profil bez nálezu. Jiné potíže (návaly apod.) nemám. V říjnu 2019 mi cyklus začal po 14 dnech a neskončil, 15 dní norethisteron 3 tl.denně. Dnes kontrolní vyšetření po proběhlém cyklu. Nález: bakteriologický výtok, 8 dní vaginální tbl., dále najednou nález zúžení hrdla děložního, jsem objednána na středu na ambulantní dilataci. Dosud mi MUDr.neříkal nic o tom, že bych měla děložní hrdlo užší. Prosím o konzultaci, zda se může tento problém vyskytnou takto náhle, poslední UZ mi MUDr.dělal před 3 týdny, když jsem menstruovala mimo cyklus. Dále prosím o názor, zda HA vyřeší tento problém. Aby se případné problémy nebo jiné příčiny nepravidelného cyklu nezamaskovaly užíváním HA a cyklus nevypadal stabilní jen zdánlivě. A prosím o názor na co nejméně zatěžující HA. Cena nerozhoduje. Není to kvůli nechtěnému otěhotnění, i početí bylo na základě IVF. MUDr.mi chce nasadit HA, aby se vyřešily problémy s cyklem, který sice v termínu začne, ale 3x za rok samovolně neskončil a v říjnu začala menstruace v polovině cyklu. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Moniko.
Vzhledem k charakteru Vašich potíží se nebudu jako praktický lékař vyjadřovat a Váš dotaz předávám specialistovi v oboru gynekologie. Prosím vyčkejte na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Lucie Králíčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková


Dobrý den Moniko, děkuji za Váš dotaz. Ano, někdy se stává, že se kanál děložního hrdla zúží, proto je pak potřebné provést dilataci- tedy rozšíření kanálu hrdla děložního, aby mohla menstruační krev odtékat a nehromadila se v děloze. Často se tak stává po výkonech na čípku jako je konizace atd. Nicméně vzhledem k Vašim déle trvajícím obtížím s cyklem, bych krom samotné dilatace provedla ještě hysteroskopii- to je výkon, při kterém se podíváme kamerou přímo do dutiny děložní, součástí výkonu je i kyretáž, odběr sliznice na histologii. Ne vše vždy zvládne oddiagnostikovat pouze ultrazvukové vyšetření.
Pokud jsou Vaše obtíže čistě hormonálního původu ( což by měla potvrdit nebo vyvrátit právě výše zmíněná hysteroskopie s kyretáží), tak Vám hormonální léčba může pomoci, nicméně je to trochu, jak sama píšete, bez antikoncepce může být Váš cyklus opět nepravidelný.
Na trhu je velké množství různých antikoncepčních pilulek, záleží i na Vás, co sama preferujete, měla byste se poradit s Vaším gynekologem. Někomu nízce hormonální ( šetrná) pilulka vyhovuje, jiné ženě zase nemusí udržet cyklus, proto Vám nyní nebudu nabízet konkrétní druh antikoncepce. Neznám Vaši anamnézu, nevím, zda jste již v minulosti antikoncepci užívala. To by bylo vhodné konzultovat s Vaším lékařem. Také by bylo na zvážení nitroděložní tělísko- Mirena, které si mnoho žen velmi chválí a většinou po čase s tímto tělískem menstruují buď velmi slabě nebo vůbec, k tomu bych se asi ve Vašem případě přikláněla nejvíce.
Přeji Vám hezký den, s pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Dysplasie děložního hrdla
Dobrý den.Jsem po seriznuti děložního čípku (LEEP)...
Dysplázie děložního hrdla
Dobrý den, v únoru mi cytologie u gynekologa ukázala...
Hematom děložního hrdla po porodu
Dobry den, na gyn.prohlidce byl zjisten zbytek krve...
Ca in situ děložního hrdla
Dobrý den, je mi 26 let a jsem po konizaci a kyretáži...
Histologie děložního hrdla
Dobrý den, jsem po konizaci děložního čípku a chtěla...
Mykoplazmata - zánět děložního hrdla
Dobrý den, paní doktorka mi dnes sdělila že mám pozitviní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Proleženina

Dobrý den, mám doplňující dotaz k odpovědi #399300. Osoba, které se to týká,...

Proleženiny

Dobrý den, moje babička má na kostrči proleženinu, kterou zdravotní sestra (přichází...

Prolie inj., extrakce zubů, TEP kyčle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho po aplikaci Prolie nelze trhat...

Proliferativní změny lymfatické tkáně v oblasti kořene jazyka a tonsil

Dobrý den, nahmatala jsem si bulku na krku, sla jsem na orl, po vyšetření mi...

Prolomení horní desky L3

Pane doktore, v pondělí jsem upadla plnou vahou na ostrou hranu dubového podía....

Prolomení horní krycí destičky L2

Prosím o sdělení, co znamená prolomení horní krycí destičky patrně L2. Mohlo...

Prolomeni Th7

Dobrý den, prosim co vubec znamena nalez: hrudni usek kyfoza a stav po prolomeni...

Prolomeni Th7

Dobrý den, prosim co vubec znamena nalez: hrudni usek kyfoza a stav po prolomeni...

Prolomeni Th7

Dobrý den, prosim co vubec znamena nalez: hrudni usek kyfoza a stav po prolomeni...

Prolongace kostí

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, zda se v ČR republice provádí ortopedická...

Proloterapie?

Dobrý den, je mi 32 a mám vyhřezlé ploténky. Mám velké bolesti v pravém stehnu,...

Promáčkla hlavička

Dobrý den. Mám 3,5 měsíčního chlapečka a při oblékání se mi vzepřel a cítila...

Promazávání u atopické dermatitidy

Dobrý den, jako diagnostikovaná atopička již od útlého dětství se mi během zimy...

Proměnlivý tep

Dobrý den, Mívám občas problémy se zrychleným tepem (ne nijak zásadně, max.100...

Proměnné bolesti kloubů a svalů

Je mi 76 let. Jsem již 2. rok po ozařování prostaty (květen 2013). Před...

Promeškané očkování Twinrix

Dobry den, mam dotaz ohledne zrychlene varianty ockovani proti hepatitide. Prvni...

Prominte

pani doktorko prominte že zase pišu ale jsme opravdu neštastna už jsme vam psala...

Prominující oblouk aorty

Dobrý den, na RTG plic popsán prominující oblouk aorty (a výraznější plicní...

Promlémy s maminkou

Dobrý den, je mi 36 let, mojí matce 72. Až do smrti svého otce v roce 2013 jsem...

Promlémy s polykáním

Dobrý den chci se zeptat . Když polikam větší lék vždy mě zůstane v krku i když...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohyby plodu a bolesti v podbřišku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pár otázek,které mě trápí.jsem v 26tt,,za1:před...

Hormonální tělísko a výkyvy nálad

Dobrý den, můj dotaz se týká antikoncepce ve formě antikoncepčního tělíska-...

Nosní sliznice

Dobry den, asi 2 měsíce mne trapi vysychani nosni sliznice. Je zdurela a nemohu...

Alergie

Dobrý den, Obracím se na vás s dotazem na zdraví svého partnera (36 let). Od...

Náhrada léku Cinarizin 75

Dobrý den, byla mi pred asi 15 lety diagnostikována Malá kognitivní porucha,...

Bolest v krku


Bublání v uchu

Asi 2 měsíce mám takový zvláštní pocit bublání nebo přelévání v levém uchu -...

Extrakce zubu kvůli zánětu

Dobrý den, už delší dobu (přes 2 měsíce) mi paní zubařka léčí zánět v zubu...

Epitelie v moči

DOBRÝ DEN,DNE 18.3.2017 JSEM MĚLA AUTONEHODU,KDY DO ME DRUHE AUTO VRAZILO...

Náhrada léku Controlog

Dobrý den, léčím se již přes 4 roky s refluxem jícnu a brániční kýlou. Užívám...

Skokanské koleno

Dobrý den, na začátku zimy mě začalo strašně bolet přesně pod čéškou koleno...

Náhrada léků potravinovými doplňky

Dobrý den, vážená poradno, přestala jsem užívat Aescin -Teva, a Neuromultivit...

Operace bypassu

Dobrý den, dědovi (77let) byl před týdnem proveden trojitý bypass, od té doby...

Bolesti v krku, bolesti žaludku

Dobrý den, koncem února mě začalo bolet v krku a měla jsem zvětšené mandle....

Hořčík v těhotenství

Dobrý den,prosím vás,má braní hořčíku během těhotenství vliv na velikost plodu?Jsem...

Bolest kolen u dítěte

Skokanské koleno + displazie patell Dobrý den pane doktore, můj syn (v dubnu...

Náhrada léku Pradaxa

Prosím Vás, jakým jiným lékem lze 100% nahradit- Pradaxa 110mg. Děkuji

Bolest na levé straně pod žebry


Bulka v ústech

Dobrý den, ráda bych se poradila. Na vnitřní straně spodního rtu mám maličkou...

Nafouklé břicho, tlak v oblasti žaludku, plynatost.

Dobrý den, byl jsem na sonografickém vyšetření ohledně zažívacích problémů (nafouklé...

Reklama