Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Prosím o pomoc s interpretací výsledků vyšetření TSH/fT4

Jan . 25.3.2015 redakce uLékaře

Dobrý den, 14 let beru Euthyrox dávku 75ug/den, administrováno praktickým lékařem. V podstatě po celou dobu mám problémy se spaní, které se zvýraznily v posledním půlroce. Vždy to vypadá tak, že se po cca 4-5 hodinách probudím s pocity horka a neklidu, aniž by to mělo nějakou souvislost s teplotou v místnosti, i když subjektivě, v noci pozoruji menší snášenlivost vyšších teplot. Poté mám výrazné problémy znovu usnout, někdy se nezdaří. Subjektivně mám pocit zánětu, podobný pocit mívám první dny infekčního onemocnění. Jiné zdravotní potíže nemám, muž, věk 34, autoimunitní nemoci v rodině nejsou. Vyšetření u psychiatra na nespavost bez nálezu, jediným mým stresujícím faktorem je, že velmi špatně spím. Teprve před několika měsíci mě napadlo, že by to mohlo souviset se štítnou žlázou, požádal jsem tedy lékaře o vyšetření. To dorazilo s těmito výsledky: (1 - 75 ug) TSH 2.06 mU/L [ref. 0.35-5.60] fT4 13.06 pmol/l [7.81-14.34] Ostatní výsledky vyšetření (cukr, bílé krvinky, bilirubin...) v normě. Poté jsem si snížil dávku na 3/4*75 ug = ~56 ug, přičemž mohu říci, že subjektivně se spánek trochu zlepšil. Navštívil jsem také specialistu, u kterého jsem téměř neměl možnost promluvit, během několika minut jsem byl pryč s žádankou o sonografii štítné žlázy a krevní vyšetření. Po několika týdnech na ~56 ug byly výsledky vyšetření: (2 - 56 ug) Sonografie štítné žlázy - vše normální, žádné patologické změny. TSH 3.65 mlU/l [0.27-4.2] fT4 17.3 pmol/l [12-22] fT3 4.49 pmol/l [3.1-6.8] Parathormon 43.4 ng/l [15-65] Protilátky proti TPO 7.47 IU/ml [0.01-40] Protilátky proti tyreoglobulinu 0.01 IU/ml [0.01-120] struma 0 Snažil jsem se k těmto výsledkům dostat nějaké vysvětlení, ale bylo mi jen řečeno, že je to vše normální a mám prostě slabou štítnou žlázu. Na můj podiv, že když nemám žádné protilátky proti štítné žláze a proč tedy musím suplementovat nebylo nijak reagováno. Zkusil jsme tedy brát Euthyrox 1/2 = ~37,5. Spánek se zlepšil, ale také jsem se začal cítit velmi slabý, bolest svalů atd. Takže ve výsledku hůře. Vzhledem k tomu, že u lékařů není prostor pro to se ptát, rád bych se zeptal zde: - Jak mám tyto výsledky interpretovat? Naznačují něco? - Je možné, že normální funkce štítné žlázy byla dlouhodobou suplementací potlačena? Ptal jsem se na to praktického lékaře a jeho odpověď byla: "Dobře jste si to nastudoval." A pokud ano, za jak dlouho by se normální funkce obnovila? - Rád si nechám doporučit endokrinologa z Prahy, který by měl na pacienta alespoň 15 minut času. Děkuji předem

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Milý Jane, ve Vašem výčtu mi chybí ještě jedna zásadní informace - co bylo na začátku. Začal jste brát Euthyrox kvůli strumě, uzlům, anebo kvůli hypotyreóze? A kolik let ho berete? Doplněné údaje adresujte přes poradnu rovnou mně a ještě mi připište, jestli se se štítnou žlázou léčí nějací příbuzní.

Související dotazy

TSH
Dobrý den byla jsem na vyšetření krve měla sem TSH...
TSH v krvi
dobrý večer, prosím o pomoc . V pondělí mi dělají...
TSH
Dobrý den po operaci tte 14.11.2016 TSH 24.2. 15,79...
Hodnoty pro ft4 a TSH
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, jaké jsou mezní...
Hodnota fT4 a TSH
Dobry den,dnes som dostala vysledky a rada by som vedela,co...
Neplodnost a vyšší TSH
Dobrý den, dne 14.12. jsem byla na transferu embrya....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prosím o podrobnější vysvětlení lékařských nálezů laikovi

Dobrý den, jsem 38 letá PID a mám vícero zdravotních problémů.Ale nevím,co...

Prosím o podrobný popis diagnosy

Zda je možná operativní léčba , procento pravděpodobnosti na zlepšení - týká...

Prosím o pomoc

Dobrý večer, mám takový problém. Déle než před měsícem mi má gynekoložka napsala...

Prosím o pomoc

Dobrý den.Asi před 4 lety se mi poprvé po celém těle udělali nehezké ložiska.Od...

Prosím o pomoc

Dobrý den, asi před měsícem se mi objevila tato "vyrážka" na penisu. Neřešil...

Prosím o pomoc

Dobrý den, uz dele mám po těle ružové fleky,ktere se zvetšují, pai doktorka...

Prosím o pomoc

Dobrý den prosím poraďte.před čtyřmi dny jsem si obarvila vlasy na černou barvu...

Prosim o pomoc

dobry den,pani Doktorko,prosim vas,chtel jsem se zeptat,co znamenaj zvysene...

Prosím O Pomoc

Dobrý Den ,Předem se Omlouvám Za mou češtinu..!Ale nejsem z Cz , Mám Dotas Mimu...

Prosim o pomoc - chronická únava

Uz 3roky mam problemy s unavou.A to aj vtedy ak spim 9-10hodin.Nepocitujem vsak...

Prosím o popis rtg snímku a případně co vše může znamenat toto ložisko

Tatínek je 4.den nemocný,dušný,teploty...RTG snímek:Plicní pole vpravo bez lož.změn.Vlevo...

Prosím o posouzení nálezu

Dobrý den, chtěl bych si požádat o vystavení karty OZP druhého stupně. Jelikož...

Prosím o preklad diagnózy po operácii kolena

Operačná AS gen 1.sin-coblatio CLT,corpus Hoffi et cornu ant MM etMF,lavage Záver:Fractura...

Prosim o prelozeni rtg

Dobry den prosim jestli by ste mi mohl rict co to znamena mam zpravu od pana...

Prosím o překlad

Prosím o překlad a co to pro mě do budoucna znamená. Napřímená lordosa.Tvar...

Prosím o překlad a co to pro mě do budoucna znamená,je mi 36 let

Esovitá skoliosa Th i L pateře s prohloubenou hrudní kyfosou.Spondylosa těl...

Prosím o překlad lékařské zprávy - úzkostné rysy, emoční labilita, poruchy adaptačních mechanismů - jsem blázen?

Dobrý den, mám k Vám prosbu,mohl byste mi prosím objasnit zápis z lékařské zprávy,...

Prosím o překlad MR

Dobrý den,mohu Vás poprosit o překlad výsledků MR? MR C a L páteře: Vyhlazená...

Prosím o překlad MR páteře

Provedeno na 1,5 T přístoji nativně v T1 TSE (sag) a T2 TSE (sag). T2 me2D (ax)...

Prosím o překlad výsledků CT vyšetření

Ve výši C4/5 je patrna cca 3mm med.protruze disku,působí impresi na přední stěně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užívání warfarinu a otok DK

Dobrý den,jsem 5.den po embolektomii LDK v třísle,včera mne pustili z nem.domů...

MUDr. Rudolf Prix

Ordinace specialisty - ortopedie

Chlamydie: opravdová metla moderního člověka?

Možná jste o nich zatím moc neslyšeli, ale ve skutečnosti jsou chlamydie jedním...

Otoky po těle

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat na názor.Již zhruba půl roku mám velké problémy...

MUDr. Jaroslava Urbanová

Ordinace PL pro děti a dorost

Odstranění mandlí

Kromě klasické operace mandlí jsem se docetl,že se provadí i plazmou nebo laserem...

Bílé fleky na zádech, ramenou

Dobrý den, přibližně před dvěma měsíci se mi na zádech a ramenou udělaly bílé...

Den početí

Dobrý den,mám dotaz ohledně dne početí.Otěhotněla jsem hned po vysazeni ha,ktrou...

Pupínky v oblasti penisu a varlat

Dobrý den, je mi 16 a na penisu už mám určitě rok několik nevýrazných pupínků...

Červené pupínky na nohou

Dobrý den, poslední dobou se mi na nohou kolem i drobného poranění objeví červené...

Probouzení se ze spánku - bušení srdce,úzkost,necitlivost

Dobrý den, ač se vyšetření u svého lékaře nevyhnu,tak bych se zde rád dozvěděl,na...

Cholesterolová dieta

Dobrý den, zjistili mi vysoký cholesterol (nejspíše ho mám dědičný) nikdy mě...

Axonální polyneuropatie

Dobrý den, prosím o vysvětlení diagnózy distální senzitivní axonální polyneuropatie...

Enterokok

Dobrý den, mám stálé gynekologické problémy s bakterií enterokok, nepomáhají...

Nemoc z povolání

Dobrý den, mam prosbu o radu. Na zacatek chci rici, ze mam zamestnani ( pozice...

MUDr. Alena Šlingrová

Ordinace praktického lékaře pro dospělé

Krvácení nad konečníkem

Dobrý den, už jsem si tu pár odpovědí na můj dotaz přečetla... Zhruba před měsícem...

Nespavost

Dobrý den,už léta mě trápí nespavost. Poslední dva roky používám1/2 tablety...

MUDr. Eva Kelnerová

Centrum zdraví - gynekologická ambulance

Nestárnou vaše cévy příliš rychle? Nechte si zjistit jejich věk!

Cévy jsou pro organismus životně důležité. Jejich skutečná kondice napoví mnohé...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×