Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Prostatolithiasa

Urologie Josef 10.2.2019

Omlouvám se že svoji situaci popisuji tak dlouze, ale snažím se o vylíčení všech aspektů svých problémů. Děkuji předem, že se mým případem budete zabývat.
Odpověď nepotřebuji nijak rychle. Ve formuláři zatrhuji tu pomalejší, ale může být i později.

Po více letech problémů se zvětšující se prostatou jsem absolvoval v lednu 2015 operaci TURP a situace vypadala nadějně na podstatné zlepšení, průtok moči se zlepšil. Asi za 3 měsíce po operaci jsem začal v moči vylučovat nejdříve drobné a pak větší kamínky – byly jich desítky. Urolog je identifikoval jako krystalky kyseliny močové. Kamínky se zvětšovaly až začal být problém s jejich průchodem žaludem a uvízlé kamínky mi urolog musel vytahovat, což bylo značně bolestivé. Po rentgenu a CT se zjistilo, že se kamínky tvoří v dutině prostaty, která vznikla operací TURP. V prostatě už bylo více kamínků. Začátkem roku 2016 mne urolog objednal na další operaci, aby mi kamínky z prostaty endoskopicky vyndali.
Při předoperačním vyšetření mi byl zjištěn šelest na srdci a zvýšený krevní tlak. Kardioložka zjistila vadu srdeční chlopně mezi levou síní a komorou včetně utržené šlašinky. Od té doby jsem pravidelně chodil na kontroly ke kardioložce a subjektivně jsem zvláštní problémy se srdcem necítil až na občasné bušení. V dubnu 2016 jsem endoskopickou operaci absolvoval. Od té doby jsou mé potíže s oněmi kamínky v prostatě mnohem menší, i když na CT i rentgenu je patrné, že se kamínky v prostatě opět utvořily. Urolog mi doporučil alkalizovat moč citronem, já jsem podle rady na internetu alkalizoval moč jablečným moštem. Urolog mi kultivací moči zjistil přítomnost bakterií enterococcus faecalis a řekl, že alkalizací moči se vytváří příznivé prostředí pro množení bakterií a tak jsem s alkalizací skončil. Když se bakterie namnoží nad nějakou mez, tak mám časté nucení na močení, pálení při močení a celkově se špatně cítím, což se po dávce antibiotik, případně po několika dnech pití urologického čaje podstatně alespoň na čas zlepší. Asi od poloviny roku 2016 užívám tritace 2,5mg ráno a večer a tlak se mi ustálil kolem 130/70. O něco později jsem začal užívat hydrochlorthiazid. V roce 2017 jsem bral 7x antibiotikum amoksiklav (později medoklav), vždy se situace s bakteriemi zlepšila, ale za nějakou dobu se bakterie znovu namnožily. Urolog mi vysvětlil, že se bakterie antibiotikem nezlikvidují zcela, že zůstanou ukryté v pórovitých kaméncích v prostatě. Potíže se srdcem jsem subjektivně nevnímal jako podstatné, snad jen, že jsem se při fyzické námaze snadněji unavil-v důchodu s manželkou chataříme, takže pracuji u chaty (sekání trávy, příprava dřeva na topení, drobná údržba, procházky po lese apod.). Koncem roku 2017 mne kardioložka poslala šlapat na kole na ergonometrii a výsledek byl dobrý.
V roce 2018 jsem od jara začal pociťovat větší problémy se srdcem, výraznou únavu při fyzické námaze a vlastně už i při procházce po rovině a nikdy před tím nepoznaný podivný pocit – prostě se špatně cítím. Není to vždy a stačí si na chvíli sednout a po pár minutách je mi relativně dobře. Dodatečně si uvědomuji, že problémy se srdcem mám výraznější právě v době, kdy mám větší příznaky urologické infekce. Kardioložka se při kontrole zmínila o možné potřebě operace, znovu mne poslala na ergonometrii, ale tam mi lékař napsal „výkonnost úměrná věku“ (i když jsem cítil, že zdaleka neušlapu to co minule), a tak kardioložka o potřebě operace přestala mluvit. V roce 2018 jsem bral antibiotika 5x.
Na podzim roku 2018 kardioložka opět začala mluvit o možnosti operace srdce. Já jsem v té době na internetu narazil na možný problém operace srdce a urologické infekce. Tak jsem o své urologické infekci poprvé informoval kardioložku a ta zpozorněla. Řekla, že si s urologem telefonicky promluví, zatím nevím zda-li rozhovor proběhl a s jakým výsledkem. Urologa jsem o svém problému se srdcem také informoval, ten mi zopakoval, že se infekce už nezbavím. Teoreticky by při úplném odstranění prostaty zaniklo místo, kde zřejmě bakterie zůstanou i po léčbě antibiotiky, ale úplné odstranění prostaty (které je rizikové na možné následky) lze provést jedině při rakovině prostaty – pro můj klid, že dělá vše co je možné, konzultoval tuto variantu s primářem urologie fakultní nemocnice a ten to potvrdil. Urolog mi nabídl opětné endoskopické odstranění kamínků z prostaty, ale když vím,že se kamínky opět vytvoří, tak jsem zatím na tuto operaci nepřistoupil.
V současné době užívám podle pokynu kardioložky:
Tritace 2,5 mg 0,5 – 0 – 1
Hydrochlorthiazid 25 mg 1 – 0 – 0
Magnesii lactici 1 – 0 – 1
Coenzym Q10 60 mg 1
Selen 100 mg 1
Absolute Power vitaminy a minerály 2
Lněný olej 2 lžíce
Přikládám ofocené poslední lékařské zprávy.

Můj dotaz na Vás se týká toho, zda-li a jak by mohl být můj případ řešitelný. Obávám se, že se moje srdeční vada dále zhoršuje a nedá se kvůli urologické infekci operovat a časem se srdce zhorší natolik, že nebudu schopný ani případné urologické operace.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, pane Josefe,
děkujeme za Váš dotaz. Jako praktická lékařka Vám bohužel neumím říci více, než již víte od specialistů, ale Váš dotaz předám našim odborným lékařům ( a to jak urologovi, tak kardiologovi), jistě Vám napíši vše, co je možné pro Vás udělat. Vyčkejte si, prosím, jejich odpovědi. Přeji hezký večer a hlavně zdraví. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, pokud se opravdu kamínky tvoří někde v dolních močových cestách (vč. prostaty), tak by zde měla být nějaká příčina, obvykle překážka (zúženina), která k tvorbě kamenů vede. Odstranění této překážky by Vám mohlo pomoci. Perzistující (trvalá) bakteriurie se nemusí léčit antibiotiky, pokud nevyvolává nechtěné příznaky. Samotný obsah bakterií v močí obvykle ničemu nevadí. Doporučují se tedy hlavně režimová opatření, která zabraňují vzniku symptomatické infekce - tekutiny a časté močení (nezadržovat moč). Před operací srdce by měl být močový nález negativní, ale ve Vašem případě by mělo stačit i adekvátní přeléčení antibiotiky během kardiologického výkonu.

Související dotazy

Prostatolithiasa
Dobrý den, zvyšuje prostatolithiasa (ložisko cca 8...
Hematurie pri preventivni prohlidce
Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Prostatická tekutina

Dobrý den.Trápí mě takový intimní problém.Poslední dva měsíce trpím stavem...jak...

Prostatický exprimát

Dobrý den, mám takový problém, že mám takový tlak v podbříšku s pálením do toho...

Prostatitida

Dobrý den, objevil jsem krev ve spermatu a to celkem hodně, nejdříve jakoby...

Prostatitida

Dobrý den pane doktore,žádám Vás o poslední radu,jaké léky na prostatitidu byste...

Prostatitida

Dobrý den,léčil jsem se se zánětem prostaty,antibiotika jsem již dobral,užívám...

Prostatitída - magnetoterapie

Dobrý den, Již rok se na urologii léčím s prostatitídou, která u mě přetrvává...

Prostatitida a Biseptol - divný průběh

Před cca 2 týdny jsem se na výletu posadil na studený kámen a tím jsem si přivodil...

Prostatitida a elektroléčba

Dobrý den, už se asi 3 týdny léčím na chron. prostatitidu, nejprve jsem měl...

Prostatitis

Dobrý večer mám zánět prostaty a kdykoliv mě doktor kontroluje prostatu přes...

Prostatitis chronica

Dobrý den, na klinice urologie v Praze mi MUDr. Vobořil diagnostikoval prostatitis...

Prostatolithiasa

Dobrý den, zvyšuje prostatolithiasa (ložisko cca 8 mm) hladinu PSA v krvi? Test...

Proste takova otupela, bez zivota, citu, emoci.

Dobrý den, jsem po prodelane Bartoneloze v breznu, kterou mi prelecili 14dennim...

Prosté zbytnění prostaty - hodnoty PSA k věku

Dobrý den, mám 77 let a v souvislosti s limfo drenážemi mi na urologickém vyšetření...

Prostor disku a sinistroskoliosa

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co ve zprávě z rengenu znamená : Na skeletu...

Prostornější pánvička

Dobrý den, od narození chodím se synem 2,5 roku 1x za rok na kontrolní UTZ ledvin....

Prostredný prst na pravej ruke

Dobrý deň Asi pred pol rokom som si v zahraničí nešťastnou náhodou vykrútil...

Prostředek k trvalému zvětšení penisu

Je mi 51 let. Nedávno jsem se potřetí rozvedl... tedy manželka si našla opět...

Prostředky proti hmyzu atd.

Dobrý den,ráda bych se zeptala na tablety Ceresit Stop vlhkosti.Máme v tomto...

Prostředníček levé ruky: brnění, částečná znecitlivěnost a nepříjemné silné impulzy po zmáčknutí

Dobrý den, minulý týden jsem nakupovala a tradičně jsem si veškerý těžký nákup...

Prostředníček pravé ruky

Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat.Měl jsem zlomený prst . Prst jsem měl v sádře...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tvrdá malá bulka u kořene penisu

Dobry den, už asi 3 týdny zjišťuji, že u kořene penisu mám malou tvrdou bulku,...

Akné, roztoči

Dobrý den, od 14 let jsem trpěla na akne(je mi ted 17) nebo to tak říkal aspoň...

Norethisteron

Norethisteron, sport a alkohol. Dobrý den, mám stručné dotazy. Může užívání...

Leukocyty v moči

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a vše je prý v pořádku až na to,...

Rychlá ejakulace

Dobry den mam problem jsem muz 24 let a pri sexu jsem hned hotovy...1-2minuty...

Zánět šlach v kotníku

Dobrý den, již asu před měsícem jsem byla u ortopeda.Ten mi diagnostikoval...

Známky parciální léze předního zkříženého vazu

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku vyšetření magnetické rezozonance....

Otoskleroza

Dobrý den,mám otosklerozu,ale prý na té nižší hranici,takže vcelku vpohodě,i...

Natržený kolenní vaz postranní

Při pádu na mokrém dřevě jsem si poranila koleno, kde mám endoprotézu. Lékař...

"vibrace" v rukou(i po těle)

Dobrý den před dvěma dny ve mě začalo "vibrovat". Pokaždé když se dotknu nějaké...

Divný pocit v uších

Dobrý den, Předevčírem jsem měl podivný pocit v uších. Přirovnal bych to k...

Artroza a Condrosulf

Před pěti lety jsem začala mít priblémy s levým kolenem. Byla jsem ulekaře a...

Papily na jazyku

Dobrý den, před zhruba 10 dny jsem si všimla v ústech na jazyku podivných výrustků...

Hodně se mi zhoršily vlasy a skoro mi nerostou.

Dobrý den jsem 11let po operaci dosti velkého meningeomu hlavy. Asi 2cm nádorů...

Léčba antidepresivy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: v únoru jsem kvůli úzkostem začala užívat...

Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,udělá'' tak mě šíleně bolí břicho a pálí v pochvě.

Dobrý den. Po sexu s partnerem kdy se do mě ,,uděla'' tak mě šíleně bolí břicho...

Bolest třísla


Bolest svalstva

Dobrý den, občas cítím mírnou bolest ve svalech (bicepsy). Nejedná se o problém...

Asentra a Neurol

Dobrý Den ,již 3 rokem beru neurol a asentru 1 * denně poslední dobou se potykám...

Bolest v podžebří po operaci žlučníku

Dobrý den,prosím o radu,již několik dní mě bolí pod pravým žebrem,je to taková...

Reklama
Zavřít