Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Protilátky proti klíšťové encefalitidě

Infekce K. 18.7.2019

Dobry den,30.6. Jsem mela kliste, 12.7. Jsem si nechala zjistit protilatky IgG,protoze ockovani na encefalitidu jsem absolvovala cca pred 12 lety. Protilatky vysly pozitivne,viz priloha. Neni mi jasne,zda je pozitivita dusledkem ockovani,nebo prave prodelavam infekci po klisteti - i kdyz zatim bezpriznakove. Jak k tomu pristoupit. Mam se preventivne vyhybat zatezi a uzivat neco na podporu imunity? (Uzivam betaglukan a cecko) Dekuji za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, dle přiložených výsledků máte vysoké protilátky ve třídě IgG - tedy ty paměťové, po očkování (v případě akutní infekce protilátky IgG ještě nebývají v začátku infekce vysoké, stoupají časem; v akutní fázi jsou přítomny zejm. protilátky ve třídě IgM). K lepšímu hodnocení by pomohlo znát i hladinu protilátek IgM (pokud by byly nízké, šlo by jednoznačně o stav, který je navozen po očkování).
Výsledek bych tedy zatím interpretovala tak, že protilátky jsou v důsledku očkování (nemáte známky infekce ani další potíže). Navíc se uvádí, že hodnota protilátek nad 100 U/ml je dostatečně protektivní (tedy má zajistit ochranu před vznikem onemocnění).
Pokud by se ale nějaké potíže vyskytly, ihned jděte k lékaři.
Pokud chcete mít jistotu, je vhodné odběr zopakovat s odstupem cca 2 týdnů (udělala bych protilátky ve třídě IgM, IgG - pokud to lze) a sledovat, zda dochází k nárůstu protilátek či jsou hodnoty v podobných mezích jako předchozí. Betaglukan i vitamín C užívat můžete. Vhodné by také bylo obnovit očkování proti klíšťové encefalitidě (lze konzultovat s praktickým lékařem). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství Pracoviště: Infekční klinika nemocnice Na Bulovce

Dobrý den,
V tomto případě se stoprocentně jedná o protilátky po očkování, které Vás proti infekci chrání. U klíšťové encefalitidy je to běžné, po očkování vydrží protilátky mnohem déle, než doporučenou dobu 5 let. Další odběr Vám nedoporučuji. S tak krátkým odstupem od klíštěte by nálezy ještě byly kompletně negativní, nebo pouze slabá hladina časných protilátek IgM a pravě IgG úplně negativní. Zcela jistě je vhodné očkování obnovit, tak aby Vám vydrželo dalších 5-7 let. Zdravím a přeji hezký den

Související dotazy

Očkování proti klíšťové encefalitidě
Dobrý den. Dá se zjistit zda jsem očkovaná proti klíšťové...
Přeočkování proti klíšťové encefalitidě po 6ti letech
Dobrý večer, chtěla bych se nechat přeočkovat proti...
Očkování proti klíšťové encefalitidě při kojení
Dobry den,chtela bych se zeptat, zda je mozne se nechat...
Očkování proti klíšťové encefalitidě
Dobrý den, prosím o informaci, zda je nutné očkování...
Očkování proti klíšťové encefalitidě a chronická lymf. leukémie
ráda bych se dala očkovat proti klíštové encefaltidě,...
Přeočkování proti klíšťové encefalitídě
Zdravím, mám být po 5 letech přeočkován proti klíšťové...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Protilátky na žloutenku typu B

Dobrý den, prosím o radu. Před týdnem jsem porodila a byly zaslány potřebné...

Protilátky nRNP/Sm

Dobry den, mohla poprosit o radu ohledne krevnich vysledku 10ti lete dcery....

Protilátky proti boreliím

Prosím o vysvětlení lékařské zprávy z oddělení klinické mikrobiologie....

Protilátky proti borelioze a mononukleoze

Dobrý den, obrqacím se na Vás s dotazem ohledně protilátek na boreliozu a mononukleozu....

Protilátky proti coxsackie a,b

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o zhodnocení laboratorních výsledků. Jsem...

Protilátky proti embryu

Dobrý den, je mi 35let, mnoho let již toužím po dítěti. Nejdříve jsem onemocněla...

Protilátky proti embryu - imunologické vyšetření jako samoplátce?

Dobrý den paní doktorko, abych mohla položit dotaz, musím asi nejprve vysvětlit...

Protilátky proti encefalitidě

Dobrý den. Mám na vás dotaz ohledně IgG protilátek encefalitidy. Při odběrech...

Protilátky proti ery

Dobrý den, kolikrát během těhotenství se vyšetřuje hladina protilátek proti...

Protilátky proti herpetickým virům

Dobrý den, obracím se s dotazem... Je mi 31 a již rok se léčím na neurologii...

Protilátky proti listerioze

Dobrý den, během těhotenství před 6 lety jsem pravděpodobně prodělala listetiozu....

Protilátky proti syfilis

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda výsledky odběru krve na syfilis VDRL,...

Protilátky proti štítné žláze

Dobrý den, potřebovala bych poradit s postupem. Před třemi lety mi začali zdravotní...

Protilátky proti štítné žláze

Dobry den Bola som na kontrolu u endokrinologa,pretoze v lavej casti stitnej...

Protilátky proti štítné žláze - zvýšení imunity

Dobrý den, prosím o radu, mám protilátky proti své štítné žláze (omlouvám se,...

Protilátky proti štítné žláze v těhotenství

Dobrý den, Jsem ve 30 týdnu těhotenství a z krve mi byly zjištěny protilátky...

Protilátky proti TBC

Dobrý denpane doktore, měla bych dotaz ohledně vytvoření protilátek na TBC....

Protilátky proti toxoplazmóze

Dobrý den, je možné si zažádat samostatně v laboratoři o krevní testy, zda mám...

Protilátky proti Trofoblastu

Dobrý den, paní doktorko. Jsem po třech těhotenských ztrátách. Mám dotaz. Otěhotním...

Protilátky proti trofoblastu v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná 10. týden po IVF, bohužel až nyní mi přišly výsledky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Strach z kousnutí netopýra

Dobrý den, V úterý (3.12.) kvečeru (půl šesté) jsem na Vítězném náměstí v Praze...

Lázně po zlomenině krčku

Dobrý den, Mám dotaz ohledně nároku na lázně. Je mi 54 let. Následkem úrazu,...

Nepravidelné krvácení při hormonální antikoncepci

Dobrý den, od března beru antikoncepci a z měsíce květen na červen jsem si neudělala...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže


Zkažené, zlomené zuby- je možné si je nechat spravit?

Zdravím. Chcel by som sa spýtať ci je možné nechať si spraviť zubi nakoľko...

Ortodoncie

Zdravím vás. Tento dotaz je pro ortodontistu. Chtěla bych si nechat "přečíst"...

Kalcifikace prostaty a prostatolitiaza

Dobrý den, chtěl bych se chtěl zeptat, jestli kalcifikace prostaty a prostatolitiaza...

Podezření na Mondorovu nemoc

Dobrý den, před třemi měsíci jsem měl nechráněný pohlavní styk a od tě doby...

Nález HSIL


Zánět močových cest


Dlouhodobá bolest ramene a lokte

Vážení, zhruba před 2,5 roky jsem začala mít potíže s bolestivostí lokte. Absolvovala...

Škubání očních víček

Dobrý den, už přes měsíc mám problém se škubáním očních víček. Nejprve mi...

Zrychlený pulz

Dobrý den, z prvu bych chtěl zmínit, že jsem před lety trpěl panickými záchvaty...

Třes nohou

Dobrý den, je mi 20 let a už měsíc mám třes nohy. Je to pokaždé když se ohnu...

Již dva a půl roku mám na krku zvětšené uzliny


Bolest očí

Dobrý den bolí mě oči při pohybu doleva, doprava, dolů, nahoru zkrátka všude...

Artroskopie ramene

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může udělat výpotek v rameni po artroskopii...

Erytrocyty v moči

Dobrý den, pro dlouhotrvající trávicí obtíže jsem byla během posledního jednoho...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Dostala jsem ATB Cipricol 250 na 5dní. Mohu...

Hořkost v ústech při jídle

Dobrý den, už 6. den mě trápí hořkost v ústech, která se objevuje jen při jídle...

Reklama
Zavřít